Mosaikplattor För Köket På Förklädet (36 Bilder): Välj Små Och Stora Mosaikplattor För Förklädet

Innehållsförteckning:

Video: Mosaikplattor För Köket På Förklädet (36 Bilder): Välj Små Och Stora Mosaikplattor För Förklädet

Video: Mosaikplattor För Köket På Förklädet (36 Bilder): Välj Små Och Stora Mosaikplattor För Förklädet
Video: Montera mosaik 2024, April
Mosaikplattor För Köket På Förklädet (36 Bilder): Välj Små Och Stora Mosaikplattor För Förklädet
Mosaikplattor För Köket På Förklädet (36 Bilder): Välj Små Och Stora Mosaikplattor För Förklädet
Anonim

Köksplattor med mosaikplattor är ett lika alternativ till traditionella breddformade plattor. Även om dess långvariga användning har vissa svårigheter, är dess vackra utseende värt besväret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

För tillverkning av mosaikplattor används antingen glas eller porslin stengods. Efterbehandlingsmaterialet realiseras i form av en slags kvadratisk matris, bestående av flera små element. Således, inte separata rutor läggs på den behandlade väggen, utan plattor som kombinerar dem med en pappersbas, plast eller maskdelar.

Det finns också en självhäftande mosaik, vilket förenklar installationen mycket. Det är sant att den bara kan användas på perfekt plana väggar.

Den självhäftande mosaiken kommer att fixeras på ytan tack vare en speciell film, så det är viktigt att placera plattorna noggrant, eftersom du inte kan korrigera krökning utan konsekvenser. I detta fall når tjockleken på chipsen en halv centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Mosaikförklädet ser modernt och väldigt vackert ut. Möjligheterna för förkroppsligandet av kreativa idéer är mycket omfattande: du kan använda en eller flera färger, välja element i olika former , skapa en svartvit bild eller en komplex komposition. Användningen av en sådan finish kommer att vara lämplig både i klassisk interiör och i rum med en annan stil.

Själva mosaikplattan är hållbar och försämras inte från mekaniska skador. Det kommer inte att försämras på grund av ökade omgivningstemperaturer, exponering för vätskor eller solljus. Slutligen kan den appliceras även på en krökt räfflad vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsprocess

För att lägga ett förkläde från mosaikplattor behöver du bara själva efterbehandlingsmaterialet, injekteringsbruk och lim.

Experter rekommenderar att man väljer ett injekteringsmedel som innehåller epoxiharts. Denna komponent förhindrar de skadliga effekterna av vätska och smuts maximalt.

Denna typ av finish har dock vissa nackdelar. Att ta hand om det är ganska svårt, men det bör vara regelbundet och börja omedelbart efter styling. Så snart installationsarbetet är klart, behandlas förklädet från svampar och mögel, och är också belagt med medel som stöter bort smuts och vätska. Dessutom måste plattorna vårdas utifrån det tillgängliga materialet.

Installationen i sig är en mer komplicerad process än för konventionella storformatplattor. Det resulterande förklädet har ett stort antal sömmar, som anses vara det mest sårbara området, så de måste dessutom bearbetas från smuts, vätska och mögel . Slutligen är kostnaden för en sådan finish mycket högre jämfört med plast eller spånskiva.

Bild
Bild

Förresten är det viktigt att förbereda väggen på ett vettigt sätt i förväg. Först rengörs ytan från den gamla finishen, varefter den täcks med en primer. Denna procedur kommer att förbättra fixeringen.

Om förklädet är skapat av självhäftande plattor, bör basen dessutom avfettas .… När ytterligare inriktning krävs kommer det att utföras med hjälp av ett kitt eller gips. Det rekommenderas att köpa lim baserat på latex.

Oavsett det valda mönstret kommer brickorna att placeras horisontellt, förutom den första raden, som monteras vertikalt. I slutet, se till att torka sömmarna antingen manuellt eller med en speciell enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du väljer en förklädesdesign bör du beräkna mängden material som krävs. Mosaiken realiseras vanligtvis med plattor, vars sida är 24, 28, 30 och 32 centimeter. De mest populära rutorna anses vara 30 x 30 centimeter eller 32 x 32 centimeter .… Om ett färdigt mosaikmönster köps, kommer sannolikt dess sidor att motsvara 100 centimeter. Detsamma gäller munstycken fyllda med chips av rund eller annan icke-standardform.

Plattor kan vara både små och större - längden på chipsens sidor sträcker sig från 1 till 10 centimeter. Oftast finns det fragment med parametrarna 2 x 2 centimeter eller 5 gånger 5 centimeter.

För att avgöra hur många mosaikplattor som krävs måste du först ta reda på huvudparametrarna för det planerade förklädet, det vill säga längden och bredden. Efter att ha bestämt designen bör du beräkna hur många matrisrutor som krävs för ett sådant förkläde. De saknade bitarna kommer redan att trimmas från de matriser som tas som reserv, vilket bör vara 15 till 20 procent.

Vanligtvis krävs inte mer än nio matriser för att utforma en kvadratmeter förkläde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller glas eller andra ljusa mosaiker är det bättre att använda vitt lim, vilket inte förstör ansiktet .… Dessutom bör kompositionen kännetecknas av hög vidhäftning, från 20 till 28 kg per kvadratcentimeter. En sådan lösning kommer att förbättra interaktionen mellan ytor och därigenom säkerställa att brickan håller sig kvar på väggytan.

Den bästa injekteringen är epoxi … Även om detta material kännetecknas av sin höga kostnad och ganska svåra drift, försämras det inte vare sig med överdriven fukt eller på grund av livsmedelskomponenter.

Den optimala injekteringsfärgen är ljusgrå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta lösningar

Mosaikflisar kan vara fyrkantiga, rektangulära, runda, femkantiga eller småstenar. De är oftast gjorda av hållbart glas med måtten 2 x 2 centimeter. Glasflis skiljer sig åt i färg, är matt och glansigt, täckt med glitter eller folie.

Smalt anses vara den mest hållbara typen av glasblock ., gjord genom att trycka på färgat glas. Det kännetecknas av rika färger och ojämn färgfördelning. Spanska och italienska produkter anses vara av högsta kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis, ju ljusare färgen på chipsen är, desto högre blir priset, eftersom mättade färger endast är möjliga med hjälp av tillsatser och pigment av hög kvalitet.

Glasmosaik är mycket hygieniskt eftersom bakterier inte kan växa på glaset. Användning av glas är möjligt även i de delar där den högsta temperaturen känns i köket, det vill säga nära spisen. Materialet är värmebeständigt och slitstarkt, det absorberar inte heller överflödig vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också keramiska plattor, som är billigare men inte mindre attraktiva.

Porslin stengods ser så naturligt ut som möjligt, även om det kostar mer än ovanstående material. Det är inte rikt på originalfärgslösningar, men det låter dig experimentera med textur: ytan kan vara slät, blank eller grov och har en uttalad lättnad.

Stenmosaiken ser väldigt rik och ädel ut, vilket förklarar dess höga kostnad.

Marmor och onyxflis är vanligtvis större än glasflis. Dessutom kan mosaiken vara pärlemor eller metallliknande.

Bild
Bild

Många designers rekommenderar att kombinera flera typer av mosaik, till exempel glas och keramik, sten och "metall". Vissa företag gör det ensam och erbjuder kunderna originallösningar.

I det fall ett fullvärdigt mosaikförkläde verkar för klumpigt eller helt enkelt inte ser in i interiören, är det värt att göra en bakgrund från vanliga brettformade plattor och sedan lägga till flera mosaikinsatser till det, anpassade till ton eller kontrasterande färger. Det ser väldigt fint och modernt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Ett förkläde av mosaik får aldrig behandlas med hårda svampar, en pensel med grova borst och aggressiva kemikalier. Du kan bara ta hand om materialet med en mjuk trasa fuktad i vatten. Vid kraftig förorening kan du använda en speciell fönsterrengöring.

Bättre att undvika tvålbaserade lösningar , eftersom det kan skapa en ful film på ytan, som kommer att beröva mosaiken dess glans.

Det rekommenderas att tvätta ytan varje gång efter avslutat arbete i köket för att undvika fettavlagringar både på spånen och i sömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Om vi pratar om recensionerna är de oftast positiva. Naturligtvis förvandlar mosaikplattor utseendet på ett rum, vilket gör det mycket modernt. Det passar bäst för högteknologisk stil, men i andra fall kommer det att visa sig vara en värdig accent. Med hjälp av tekniken är det på ett par timmar möjligt att slutföra allt arbete och skapa ett nytt förkläde.

Det är inte så svårt att ta hand om brickorna, men det måste göras regelbundet.

Rekommenderad: