Gör-det-själv-rack (58 Bilder): Hur Gör Man Det Enkelt, Snabbt Och Ekonomiskt Enligt Ritningarna? Tillverkningsmöjligheter Från Plywood Och Lådor, Hyllor I En Ladugård Av Skrotmate

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-rack (58 Bilder): Hur Gör Man Det Enkelt, Snabbt Och Ekonomiskt Enligt Ritningarna? Tillverkningsmöjligheter Från Plywood Och Lådor, Hyllor I En Ladugård Av Skrotmate

Video: Gör-det-själv-rack (58 Bilder): Hur Gör Man Det Enkelt, Snabbt Och Ekonomiskt Enligt Ritningarna? Tillverkningsmöjligheter Från Plywood Och Lådor, Hyllor I En Ladugård Av Skrotmate
Video: Bygg en enkel låda 2024, Maj
Gör-det-själv-rack (58 Bilder): Hur Gör Man Det Enkelt, Snabbt Och Ekonomiskt Enligt Ritningarna? Tillverkningsmöjligheter Från Plywood Och Lådor, Hyllor I En Ladugård Av Skrotmate
Gör-det-själv-rack (58 Bilder): Hur Gör Man Det Enkelt, Snabbt Och Ekonomiskt Enligt Ritningarna? Tillverkningsmöjligheter Från Plywood Och Lådor, Hyllor I En Ladugård Av Skrotmate
Anonim

Det är mycket viktigt för många sommarboende och till och med stadsbor att veta hur man gör ett ställ med egna händer enkelt, snabbt och ekonomiskt enligt ritningarna. Det finns olika alternativ för att göra sådana strukturer av plywood och lådor. Du kan göra rack i en ladugård av skrotmaterial, inklusive metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Ett ställ i ett vanligt skjul kan tillverkas av plastlådor. En sådan lösning är dock mycket mer lovande för ett vanligt vardagsrum. Det låter dig lagra många saker utan att spendera mycket pengar att köpa.

Plasten är tillräckligt stark och pålitlig. Det är inte svårt att lägga kläder, skor och mycket mer i en låda gjord av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av naturmaterial till hands kan enkelt välja en annan lösning - att göra ett ställ från en möbelskiva . Ämnena är impregnerade med fläck, lackerade. Möbelpaneler är lika attraktiva som naturligt trä (massivt trä). Ensidig orientering av fibrer i ett fast material eliminerar tillväxten av mikroskopiska sprickor. Det är detta problem som starkt påverkar användningen av traditionellt naturträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivans storlek kan nå 200x60x1, 8 cm. Det är praktiskt taget omöjligt att uppnå samma effekt när man använder traditionella brädor, och förutom att ge acceptabel kvalitet.

Arrays av den här storleken finns också, men de är mycket benägna att knuta och spricka.

Den första impregneringen med ett antiseptiskt medel låter dig inte frukta effekterna av skadedjur och farliga mikroorganismer . Slutligen genomgår skölden utmärkt hydrofob behandling, vilket avsevärt ökar tillförlitligheten och gör att den kan användas även i ett verktygsblock, där fuktigheten inte alltid uppfyller den fastställda normen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är ställen gjorda av foder. Detta material:

  • mycket mer estetiskt tilltalande inte bara plaststrukturer, utan också de flesta typer av naturligt trä;
  • monterad utan märkbara problem;
  • skiljer sig åt i låg värmeledningsförmåga;
  • dämpar låter bra;
  • motståndskraftig mot fukt, temperaturförändringar och mekanisk belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor gör hemmöbler av MDF. Detta material:

  • miljövänlig;
  • skiljer sig i homogeniteten hos den inre strukturen och frånvaron av speciella inneslutningar;
  • låter dig göra böjda strukturer;
  • tillräckligt motståndskraftig mot fukt för användning i köket;
  • kan blekna med tiden om den utsätts för en ångström;
  • orsakar svårigheter vid val av färg för reparation och restaurering;
  • förlorar gradvis sin elasticitet och styrka, oavsett yttre finish och bearbetningsmetoder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armeringsjärnstrukturer kännetecknas av sin tillförlitlighet och mekaniska motståndskraft . De är särskilt väl lämpade för interiörer i loftstil. Metallstrukturen gör att du kan utöka placeringen av ställen jämfört med trä motsvarigheter. Men även i detta fall är det inte särskilt motiverat att göra klyftan större än 0,8-1 m.

Viktig. Metall (rostfritt) är mycket bättre lämpad för en fuktig miljö än något trä, även behandlat med antiseptika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men att arbeta med metall innebär nästan alltid användning av en svetsmaskin. Om det här alternativet inte passar dig kan du göra en struktur med egna händer från pallar (pallar) . Detta är en mycket enkel och rimlig lösning. Kostnadspriset på pallprodukter är lågt, och nästan alla geometriska former kan skapas av dem på grund av enkel bearbetning.

En annan viktig fördel är pallarnas höga hållfasthet . I allmänhet är det minst 500 kg. Ibland når den 1000 kg. Även en relativt gammal pall, som upprepade gånger har använts i lager för transport av varor, behåller vanligtvis sin yttre estetik.

Viktig. Det rekommenderas att välja pallar av typen "euro", eftersom inhemska motsvarigheter inte är tillräckligt bra när det gäller fytosanitär kontroll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att göra en rack, använd:

  • konstruktionspennor (de ersätts med framgång och med vanliga pennor med en mjuk bly);
  • måttband (åtminstone med en markering på 0,5 cm, och helst med millimeter);
  • elektrisk sticksåg;
  • fästen eller hörn för montering av hyllor;
  • borra;
  • borrar (deras sektion ska vara något mindre än delen av de självgängande skruvarna, det bör också finnas en större borr i uppsättningen);
  • en vanlig hammare;
  • stjärnskruvmejsel
  • LBM med munstycken eller ringar med olika kornstorlekar;
  • självgängande skruvar;
  • sandpapper med olika kornstorlekar;
  • fläckar;
  • lacker med önskad färg;
  • impregnering med brandhämmande, bioskyddande eller kombinerad (båda samtidigt) verkan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Först och främst är det värt att nämna hopfällbara ramalternativ. Dessa modeller är mycket mobila. Deras delar är bultade ihop. Lagringen kan enkelt ordnas om till önskad plats. Men det finns också icke-hopfällbara ramställ.

För att ansluta deras delar, använd:

  • svetsade fogar;
  • självgängande skruvar;
  • naglar (detta bestäms av dimensioner och material).

I stora storlekar är sådana enheter praktiskt taget stationära. Det är omöjligt att inte bara ta ut dem genom en dörr eller ett fönster, utan till och med demontera dem. Det kommer bara att vara möjligt att bryta det, så demonteringen är fylld av många svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller konsolversionerna är sådana ställningar inte utrustade med sidoväggar. Men det ger möjlighet att fästa hyllorna på den solida bakväggen.

Båda alternativen - traditionella stationära och cantilever - kan placeras i garderoben och användas för en mängd olika saker. Men den fasta typen är naturligtvis mer massiv och rymlig.

När det gäller vikningsmodellerna så är de närmare trappstegen . Dimensionerna är relativt små, och man kan inte räkna med en anständig kapacitet. Portabiliteten är dock ännu högre än för de hopfällbara versionerna, och detta kompenserar till stor del för den lilla kapaciteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller formen, både i skafferiet och i andra rum, är rektangulära och triangulära typer av hyllor optimala. Rektangeln är i allmänhet en klassisk form . Det är bara nödvändigt att välja om man ska sätta antingen fyrkantiga ben eller förlänga stöden för att stödja hela strukturen på en gång. När du skapar ett diagram bör du inte bara vara uppmärksam på geometrin, utan också på lagringens dimensioner för saker.

Höjden är företrädesvis begränsad till 2 m . I det här fallet kan även de flesta med medelhöjd, utan trappstegar och pallar, nå den översta hyllan. När det gäller djupet bestäms det helt av storleken på de föremål som läggs ut.

Hängande eller utbuktande saker är inte särskilt bra, men ett stort halvtomt utrymme är knappast ett rationellt val. För lagring av böcker behövs tidskrifter, blommor, hyllor 0,3 m i bredd och 1 m i längd.

Det är oönskat att överskrida indikatorn i längd, eftersom det sedan krävs ytterligare ställ för att undvika nedsänkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För garage och skjul, för trädgårdsredskap, för tapeter och för upplysta plantor rekommenderas att använda hyllor med en bredd på 0,4-0,5 m. Det är också fullt möjligt att lägga till dem:

  • däck;
  • kapslar;
  • reservdelar för maskiner och trädgårdsutrustning;
  • låssmed, snickeri och förankringsverktyg;
  • fästelement;
  • olika kläder.

Viktig. Vid tillverkning av delar av hyllorna från OSB, fiberboard, plywood, är det lämpligt att fokusera på bredden på de färdiga arken. Detta förhindrar onödigt avfall och avfallsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ställen i badet. Alla måste fästas inte bara på golvet, utan också på väggen, för annars är det omöjligt att säkerställa tillförlitlighet . Det är osannolikt att någon kommer att gilla fallet från hyllan till golvet. Alla sådana produkter är nödvändigtvis gjorda av trä och noggrant polerade.

Så här ser ett rackskåp med en höjd av 1716 mm ut, med en bakre väggbredd på 1038 mm och en enkel sektionsbredd på 324 mm . Men det här är en hemgjord hylla i budgetklass. Hyllans djup når 500 mm. Deras längd är 1550 mm. För arbete används plywood med en tjocklek på 1,5 cm och rör med en storlek på 2,5x2, 5x0,2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för tillverkning av trä

Först och främst, för att göra ett ställ med dina egna händer, måste du bestämma dess design (utseende). Då måste du ta itu med funktionerna i den tekniska prestandan (designdiagram). Strålsystemet har anständig styrka. Men för tillverkning av sådana ställningar behövs relativt dyra material. Och konstnärerna hos artisterna behövs mycket mer solid. Det är också värt att bekanta sig med de viktigaste egenskaperna och viktiga alternativen:

  • modul;
  • trösta;
  • bro- och fribärande strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur frestande idén är att göra allt enkelt och snabbt, för ögat, är det mer korrekt att förbereda ritningar och skisser . Att ignorera detta krav hindrar inte bara att göra allt ekonomiskt och attraktivt. Det är ofta mycket allvarliga merkostnader.

Uppmärksamhet. Allt bör noggrant kontrolleras redan på plats (under montering) och se till att alla dimensioner observeras. I denna mening kommer en noggrant förberedd ritning bara att vara fördelaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hyllor

För förvaring av små och lätta saker är det lämpligt att överge en fullvärdig trä- eller plywoodhylla. Reiki kan användas istället för dessa material.

Viktig. Om du måste lagra något tungt, åtminstone regelbundet, är det bättre att vägra ett sådant beslut. För att förvara saker i ett växelhus eller i en verkstad är den vanliga tjockleken på 2,5 cm lagom. Tjockare hyllor bör göras först när det är klart vad de kan behövas till.

Bild
Bild

Ram

Att göra en träram kommer att gå bra om du använder de vanliga monteringsmetoderna för snickare - "om en kvart" eller "i en halv tass". Men ibland är delar helt enkelt sammanslagna om mer komplexa professionella metoder orsakar svårigheter. Det blir faktiskt lite värre. Racken är gjorda av timmer, och tvärstängerna är gjorda av vanliga brädor . På golvet eller på en annan horisontell är allt föranslutet och provat.

När du har kontrollerat att alla anslutningar är som förväntat kan du göra kritmärken . Tack vare dem kommer det inte vara nödvändigt att justera så mycket ytterligare. Borra hål på de angivna punkterna. Anslut sedan dem med en skruvmejsel med självgängande skruvar. Anslutning till väggar, och helst till golv och tak, kommer att göras med hjälp av metallplattor.

Det rekommenderas att förbereda veck på hyllorna; i avsaknad av en svarv kommer alla träarbetare villigt att uppfylla en sådan order.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringssteg

För att montera stället utan att skada något, är det lämpligt att fixa lådorna med hörnklämmor under arbetets längd. Hyllkonstruktioner i trä är ofta tillverkade av 50x50 mm hyvlad stång . Orienterade spånskivor bör användas för ytterligare dekoration. Monteringen av hyllorna och ramen inbördes bör inte ske på spikar, utan på självgängande skruvar - på så sätt blir det mycket mer pålitligt och stabilt.

Obs! Ett hjälpblock kan användas istället för en mellanram.

I detta fall:

  • klipp ut ställen och tvärstängerna och se till att måtten enligt ritningen iakttas;
  • på platta horisontella plattformar (golv eller plan innergård), fäst ställningarna till tvärstängerna;
  • montera strukturen på rätt plats med hjälp av metallplattor;
  • förbered hyllorna genom att skära OSB på önskat sätt;
  • lägg hyllorna på ramen med självgängande skruvar.
Bild
Bild

Ett separat ämne är hur man gör ett stegehylla med egna händer. För din information: istället för brädor för denna struktur kan du ta tjock plywood . Antalet hyllor och deras storlekar väljs efter eget tycke. Men det finns alltid två ben. Det är bättre att mäta avståndet mellan hyllorna med en linjal och en penna för att bli mer exakt.

Eftersom en sådan "stege" är placerad nära väggen, placeras hyllorna i en viss vinkel . Endast under detta villkor kommer de att vara parallella med golvet. Från botten skärs benen på ett sådant sätt att strukturen inte lossnar. Hålen för skruvarna är förborrade med en borr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet. Strukturen måste målas för att den ska se mer attraktiv ut.

Det är fullt möjligt att göra ett skidställ med egna händer . Trästödet fästs på basen med självgängande skruvar. Maskinvarans huvuden måste försiktigt sänkas i djupet. Det är lämpligt att använda böjstöd. Först då är det möjligt att fästa själva skidorna korrekt. Utrustad med höjdjusterbara fästen.

Bild
Bild

Hur gör man metall?

Ett hemmagjort billigt ställ för en dacha eller ett lanthus kan byggas inte bara av trä utan också av metall.

Det finns tillräckligt många alternativ för sådana mönster . Det finns inga särskilda krav. Hantverkare har nästan fullständig frihet att göra de nödvändiga elementen.

Viktig. Det är inte särskilt rimligt att ta ordet "metall" bokstavligt - det är helt acceptabelt att använda trä eller olika plastpaneler för dekoration.

Bild
Bild

Eftersom svetsad lagring är monolitisk bör allt tänkas ut i förväg . Och av denna anledning är ett metallställ utan ritning ännu svårare att göra än av trä. Sådana produkters rörlighet är också noll. En sådan lösning rekommenderas att användas snarare för tvättstugor. Skruvade förvaringssystem är mycket mer dekorativa och trevliga.

Men bultade anslutningar kräver att du tar tag i borren många gånger. Du måste fästa ett metallställ på en armerad betongvägg för hårdvara med en längd på minst 70 mm . För tegel, trä och träbetong kan du begränsa dig till en längd på 45 mm. Grunderna för stora strukturer är "skid" baserade på stora hörn. Med en medelstor ram är ändarna på hyllorna anslutna till stålkronor fästa på golvet.

Själva ramen är gjord av metall, om rackets höjd är stor rekommenderas att fästa den i taket

Viktig. Alla block ska placeras antingen parallellt eller i 90 graders vinkel. Du bör inte använda gipselement. Bakgrunderna är gjorda av fibrösa, spånskivor och orienterade brädor. Det är bättre att designa hyllor från brädor eller stålpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ståldelar rekommenderas att beläggas med en hydrofob färg. Trädelar är mättade med ett antiseptiskt medel och täckta med ett lager lack. För din information: om förvaringen inte kommer att användas i ett vardagsrum, utan i ett skjul eller på vinden, kan vanlig färg användas istället för lack. Du kan förbättra ställets dekorativa egenskaper genom att:

  • applicering av kanter;
  • registrering med tjockt papper;
  • användning av plastpaneler.

Ett ställ för ett akvarium, eller till och med för flera akvarier samtidigt, är lite svårare att göra. Det är lämpligt att göra den av metall för att säkerställa motståndskraft mot fukt. Eftersom styrkan är kritisk bör svetsade anslutningar föredras framför bultade anslutningar. Det är lämpligt att göra delvis hopfällbara strukturer. Normalt är akvarieställ indelade i 2 eller 3 nivåer. Därför placeras ett par lägre akvarier på en fast del, och det tredje placeras högst upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendation: om spånskivan hanteras försiktigt kan den användas istället för metall. Och ännu bättre, spånskiva resistent mot vätskeutsläpp.

Men det bör komma ihåg att spånskivan när det gäller bärighet är mycket sämre än metall, det vill säga att du måste ta tjockare modeller . Det är omöjligt att uppnå verkliga besparingar på detta sätt. Istället för bänkskivor rekommenderas det ofta att ta en fuktbeständig 36 mm efterformning, som kan ha nästan vilken färg som helst.

Rekommenderad: