Arkivställningar: Mobila Metallmodeller För Arkiv Och Stationära, Deras Tillverkning, Prefabricerade Och Svetsade Lagerhållare För Dokument

Innehållsförteckning:

Video: Arkivställningar: Mobila Metallmodeller För Arkiv Och Stationära, Deras Tillverkning, Prefabricerade Och Svetsade Lagerhållare För Dokument

Video: Arkivställningar: Mobila Metallmodeller För Arkiv Och Stationära, Deras Tillverkning, Prefabricerade Och Svetsade Lagerhållare För Dokument
Video: Mobile Shelving, Office Storage, Document Storage, Archives 2024, Maj
Arkivställningar: Mobila Metallmodeller För Arkiv Och Stationära, Deras Tillverkning, Prefabricerade Och Svetsade Lagerhållare För Dokument
Arkivställningar: Mobila Metallmodeller För Arkiv Och Stationära, Deras Tillverkning, Prefabricerade Och Svetsade Lagerhållare För Dokument
Anonim

Endast vissa rack är lämpliga för lagring av arkivdokumentation - med tillräcklig bärighet, med perforeringar så att luft fritt kan komma in i pappren, med rätt konfiguration. Vi räknar ut vilka typer av hyllor och skåp som är bäst lämpade för att lagra viktiga dokument som skrivs av till arkivet i dem.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Hyllor kallas speciella enheter, vars syfte är lagring. De organiserar utrymmet perfekt och är naturligtvis tillgängliga i en mängd olika typer och konfigurationer.

Deras syfte är att lagra både aktuell och arkivdokumentation . Arkivhyllor kan användas inte bara för detta, utan också för att placera och lagra andra lämpliga storlekar och typer av saker, vare sig det är material eller utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje rack är en struktur som monteras och justeras med hjälp av bultade anslutningar . Höghållfast stål används för att skapa varje rack på rackstrukturen, vilket gör dem både starka och hållbara. De modeller som är hopfällbara är enkla att justera (till exempel öka eller minska höjden på hyllorna), du kan snabbt lägga till sektioner, hyllor, sidoväggar till dem och snabbt ta bort alla de listade elementen.

Bild
Bild

I princip består racken av 4 perforerade rack. Hyllorna är bultade i stolparna. Det finns också hörn på produkterna.

Bild
Bild

Primära krav

Arkivställningar tillverkas i enlighet med GOST R 56356-2015. Den innehåller alla krav som gäller för dessa produkter (förutsatt att de är gjorda av metall). Produktionen av hyllkonstruktioner (inklusive arkiv) är nu mycket stor, eftersom komplex utrustning inte krävs för detta, särskilt om du har att göra med hopfällbara strukturer . Men var och var som än tillverkar sådana produkter måste slutresultatet fullt ut uppfylla kraven i GOST.

Bild
Bild

Träskåp för lagring av arkivdokumentation produceras också och är ganska efterfrågade bland konsumenterna, men man bör komma ihåg att sådana skåp kan lagra arkiv för de organisationer som inte omfattas av de obligatoriska kraven för arkivutrustning. Det är juridiskt fastställt att arkivdokumentation måste förvaras i metallställ, skåp och kassaskåp, och detta krav är ett av de obligatoriska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Huvudkriteriet för klassificering av ställningar är förmågan att flytta dem. Beroende på detta kriterium utmärks två stora grupper - stationära och mobila (mobila) produkter . Båda har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationärt och mobilt

Låt oss börja med de stationära. Vanligtvis, de har en ganska låg vikt, de är inte svåra att montera även för en person som inte har mycket erfarenhet av att montera möbler . Det är också lätt att demontera dem. Som regel är sådana produkter relativt billiga, samtidigt som de är utmärkta för att placera och lagra kontors- eller arkivdokument i dem. Men det finns också en olägenhet - ett stationärt ställ, när det väl är monterat, utan demontering, kan installeras i endast en position.

Bild
Bild

Mobilskåp kan enkelt flyttas längs golvytan till valfri punkt i rummet . Tack vare deras rörlighet kan du hitta det önskade dokumentet utan långa sökningar, helt enkelt genom att komma åt önskat avsnitt. För att mobila ställen verkligen ska kunna röra sig på golvytan krävs dock starka skenor, d.v.s.valfri utrustning. Dessutom är det också nödvändigt att installera specialiserade mekanismer på själva racken som hjälper rörelsen. Du kan också installera sidoväggar och lås på sådana produkter. Då kommer arkivdokumenten att bevaras och deras säkerhet garanteras.

Nackdelen med mobila enheter är behovet av ett perfekt plant golv, först då är det möjligt att installera skenor. Och, naturligtvis, priset - för mobila produkter är det alltid mycket högre än för stationära.

Bild
Bild

Svetsat och prefabricerat

I enlighet med metoden för fastsättning av elementen är rackkonstruktioner uppdelade i prefabricerade och svetsade. Prefabricerade modeller överträffar stationära när det gäller bekväm transport, möjligheten att snabbt montera och demontera . Dessutom har sådana modeller ett attraktivt och modernt utseende, ofta är de utrustade med hjul och är därför mobila och kan flyttas till önskad plats.

Tidigare trodde man att svetsade ställningar är mer stabila, att hopfällbara strukturer är sämre än dem i denna parameter . Moderna fästelement och material gör det dock möjligt att skapa hopfällbara modeller som har ännu större tillförlitlighet och stabilitet, på grund av detta har svetsade strukturer upphört att vara efterfrågade och många tillverkare har vägrat att släppa dem.

Bild
Bild

Ett förstärkt ställ kan tåla en belastning på upp till 900 kg per en av sektionerna, det vill säga om det finns 4-5 hyllor i det, så kan hyllan tåla upp till 200 kg . Hyllorna kan justeras i steg om 25 mm. Som ett vanligt kan ett förstärkt rack dessutom utrustas med hyllor, väggar och låsutrustning.

Bild
Bild

Hörn

Hörnhyllestrukturen möjliggör den mest effektiva användningen av kontors- och arkivutrymmen, särskilt eftersom arkivet ofta tilldelas det minsta rummet i organisationen. Hörnhyllor kan placeras där den raka linjen helt enkelt inte hittar tillräckligt med kvadratcentimeter . Med hjälp av hörnen kan du sätta i var och en av hyllorna och därmed placera fler dokument än om de skulle förvaras i ett, men rakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Arkivställningar är de mest kompakta. De används för att utrusta arkiv, kontor, bibliotek, bokförråd, lager etc . Det är bekvämt att placera tryckt material på dem, främst i A5 (anteckningsböcker och böcker) och A4 -format (ett typiskt albumark, den här storleken är lämplig för lagring av mappar och papper).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett standard arkivställ har följande mått - höjd 1500-2500 mm, hylllängd - 700-1500 mm, hyllbredd - 300-800 mm. Dvs en konstruktion med måtten 2000x1000x500 mm och 2200x1000x400, 2000x1000x400 och 2000x1000x300 och 2500x700x500 kommer också att vara standard . Om vi pratar, säg, om storleken 600x400x2000 mm (för 4 hyllor), är den utformad för att lagra dokument som inte är formaterade i höjd.

Experter noterar att montering av arkivställningar med flera sektioner är tillrådligt om hela sektioner är anslutna . Då reduceras inte lastegenskaperna, dessutom kan varje sektion levereras separat. Men du kan minska antalet ställningar om ett rack med flera sektioner monteras. Då kan du spara lite på inköp av rackutrustning. Det är tillåtet att varva hela sektioner (det vill säga de som har alla fyra ställen) med ytterligare sådana (som har två ställ). Det är också möjligt att installera en sektion utan stolpar alls mellan sektioner med fyra stolpar.

Bild
Bild

Om en tvådelad linje monteras räcker det med 6 ställ för det istället för 8 om separata sektioner var anslutna. Om en tresektionslinje monteras räcker det med 8 ställ istället för 12.

Hyllan i ett stycke i metall med en höjd av 2000-2500 mm har en lastkapacitet på cirka 700 kg . Flersektionen har mindre, bara 550 kg. Lasten på hyllorna måste fördelas strikt jämnt, på en sektion, den översta hyllan tål högst 60 kg, på en multisektion-30 kg.

Bild
Bild

Nyanser av val

Vilka ställningar som ska installeras i arkivet - varje organisation bestämmer självständigt. Valet beror inte på en parameter. Eftersom lagstiftningen inte bara ställer krav på hyllor utan också på arkivrummet måste den isoleras . Därför står varje organisation i vilken det finns en viss mängd arkivdokumentation (och som inte skickar den till ett centraliserat arkiv) inför behovet av att organisera lokalerna där den ska lagras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av hyllstrukturer beror på vissa parametrar

  • Rummets yta och takhöjden i det. Om båda är små, är det kanske vettigt att använda hörnstrukturer för att ockupera området så effektivt och rationellt som möjligt. I ett långt smalt rum kan du placera ställ längs omkretsen längs väggarna, i ett brett - ordna dem i flera rader.
  • Fällbara strukturer är att föredra när exempelvis dörröppningar inte tillåter bärning och leverans av en svetsad modell.
  • Måtten på hyllorna i stället och höjden beror på mängden dokumentation som måste placeras, dess format - A4, A3, A2, etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller syftet är moderna arkivställningar ganska universella och kan användas både som arkiv och lager, och till och med som lager. Allt beror på vad som kommer att läggas på hyllorna. Racket kan vara 4 hyllor, 6 hyllor, 7 eller 8 hyllor av olika höjd och bredd . Intressant nog, för de flesta hopfällbara strukturer, för att installera en extra hylla eller sidovägg, behöver du inte demontera produkten helt och sätta ihop den igen. Det är därför hopfällbara ställ är så populära att de kan användas överallt - i butiker, kontor, lager och bibliotek. Livslängden för sådana ställ är ganska lång, eftersom arkivställningar är gjorda av metall, oftast av rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att begränsa tillgången till dokument av särskild vikt är det nödvändigt att köpa ställ som är utrustade med speciella lås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler och metoder för placering

Lagstiftningen ställer ett stort antal krav på arkivet som plats. Ett arkiv bör vara klart isolerat från ett annat, vara brandsäkert, ha ventilations-, värme- eller klimatsystem så att luft cirkulerar runt i rummet 2-3 gånger per timme och mycket mer. Dokument måste förvaras i enlighet med lagringsregler, temperatur- och luftfuktighetsförhållanden, sanitära och hygieniska regler, säkerhetssystem etc.

Det är tillåtet att bara placera metallhyllor i arkiven. Om det behövs extra förvaringsutrymmen är det tillåtet att använda skåp (storformat) och metallskåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skåp bör också ordnas i en viss ordning . Om hyllkonstruktionerna är stationära eller glidande bör de stå i en vinkel på 90 grader mot väggen med ett fönster. Om det inte finns några fönster i arkivet, sker arrangemanget som krävs av funktionerna i rummet och utrustningen i det. Hyllor bör inte installeras direkt mot en byggnads ytterväggar eller nära värmeapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Racken i arkivrummet bör placeras på ett avstånd av 1200 mm från varandra. Gångbredden mellan raderna med hyllkonstruktioner bör vara 750 mm. Samma avstånd bör vara mellan ytterväggen och stället parallellt med den . När det gäller avståndet mellan ytterväggen och ställkonstruktionen från änden bör det vara 450 mm. Rackets nedre hylla måste vara minst 150 mm över golvet. Installation av arkivmetallmöbler, utrustade med utdragbara sektioner, lådor eller dörrar, tar hänsyn till vilken typ och storlek på material som kommer att lagras i dem.

Rekommenderad: