Stolskors: Hur Man Tar Bort Från En Rullstol? Metall, Plast, Förstärkt Och Andra Kors. Hur Byter Man Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Stolskors: Hur Man Tar Bort Från En Rullstol? Metall, Plast, Förstärkt Och Andra Kors. Hur Byter Man Ut?

Video: Stolskors: Hur Man Tar Bort Från En Rullstol? Metall, Plast, Förstärkt Och Andra Kors. Hur Byter Man Ut?
Video: Videodagboken Rullstolen 2024, Maj
Stolskors: Hur Man Tar Bort Från En Rullstol? Metall, Plast, Förstärkt Och Andra Kors. Hur Byter Man Ut?
Stolskors: Hur Man Tar Bort Från En Rullstol? Metall, Plast, Förstärkt Och Andra Kors. Hur Byter Man Ut?
Anonim

Rullstolar är en modern uppfinning som hjälper dig att arbeta bekvämt, flytta runt i rummet och minska stress på ryggen. Men vid felaktig användning, och särskilt när man försöker gunga i en sådan stol, kan det uppstå ett haveri. Oftast är stolskorset utsatt för deformation. I den här artikeln kommer vi att överväga varför den här delen behövs och hur du kan byta ut den själv.

Bild
Bild

Vad det är?

Tvärstycket är en hållbar del av stolen, till vilken datorstolens hjul är fästa och som är stödet för själva stolen. Det är en struktur med strålar som sträcker sig från mitten till periferin, till vilka rullar är fästa, och en gaslyft från själva stolen är fixerad i den centrala delen . Den tar på sig den största delen av lasten och fördelar den jämnt på hjulen i en cirkel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och funktioner

För en fullständig förståelse av vad som är ett tvärstycke för en stol, det är värt att besluta om alla dess inneboende egenskaper och funktioner.

  • Stabilitet . Den första och viktigaste funktionen hos tvärstycket är att säkerställa stolens stabilitet. Om bruksanvisningen följs förhindrar det att användaren välter och faller, vilket säkerställer säker drift.
  • Rörlighet . Närvaron av rullhjul på stolen gör det enkelt att flytta runt i rummet utan att ens resa sig från det. Du kan helt enkelt flytta stolen till ett annat rum, utan att behöva lyfta den och dra den i dina händer.
  • Styrka . Tillverkare använder idag endast hållbara material av hög kvalitet för tillverkning av modeller. De är motståndskraftiga mot konfigurationsändringar, belastningsändringar och säkerställer strukturens integritet under lång tid.
  • Modern design . Ett avtagbart tvärstycke låter dig välja exakt en sådan detalj som passar perfekt in i rummet och direkt under denna sittmodell.
  • Standard . En av egenskaperna hos alla kors är att sådana enheter tillverkas med en enda teknik, vilket gör det enkelt att byta ut ett misslyckat strukturelement. Dessutom gör detta metoden för självborttagning av basen densamma för alla andra liknande kors.
  • Fast tvärstycke . Om användaren hindras av stolens större rörlighet är det alltid möjligt att byta ut hjulen mot så kallade glidflygplan (speciella avtagbara ben).
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa egenskaper ger fördelar jämfört med konventionella stolar. Det är dessa fördelar som gör att rullstolar kan erövra kontor och hem i olika länder.

Olika sorter

De befintliga modellerna skiljer sig åt i olika parametrar. Låt oss titta närmare på dem nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Ett omfattande materialval gör att vi kan utveckla modeller för alla typer av interiörer.

Trä - ett mycket populärt och snyggt alternativ, som oftast används för tillverkning av skräddarsydda fåtöljer för viktiga personer. Endast starka träslag används och metallråvaror används för mitten. Hjulen är monterade på ett nav med lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä + stål - ett alternativ som inkluderar trämodellernas skönhet, men samtidigt helt eliminerar träproblemen. Det säregna är att metallramen ger styrka, motståndskraft mot deformation och svullnad från fukt.

Bild
Bild

Krom stål - det här alternativet är budgetmässigt, robust, korrosionsbeständigt och ganska enkelt utbytbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polerad aluminium Är ett relativt dyrt alternativ, men hållbarheten för dessa produkter motiverar priset. Aluminiumkorsstycken kan bära laster upp till 160 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast - det vanligaste materialet, de flesta av de sålda sätena har just en sådan bas. Ett plastkors är en budgetlösning, det finns många modeller med en mängd olika konstruktioner, tål tung belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon - ett ganska solidt alternativ för relativt lite pengar. Nackdelen är att ett sådant kors är känsligt för brott när tyngdpunkten rör sig till ena sidan, då är självreparation av den brutna strålen nästan omöjlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Tre parametrar används för att klassificera kors efter storlek. Korsdiameter. Balkarna som går ut från mitten kan ha en diameter på 480 till 700 mm, så det bestämdes att dela upp dessa dimensioner efter målgruppen för köpare.

För barn och ungdomar . För denna kategori av användare har modeller utvecklats som är konstruerade för relativt lägre laster och har en mindre storlek. Diameteren på tvärstyckena för sådana stolar är 480–580 mm.

Bild
Bild

För kontor och datorarbete (vuxna) . Detta är den vanligaste modellen av tvärstycken, vars diameter varierar från 600-680 mm. Tål en större belastning jämfört med de tidigare, den är konstruerad för större säten.

Bild
Bild

För chefer (vuxna) . Det största och mest förstärkta tvärstycket, har en diameter på mer än 700 mm, vilket ger en jämn fördelning av lasten från massiva säten, det gör att du kan installera stolar med lutande ryggar på det, eftersom det bättre tål rörelse i mitten tyngdkraften åt sidan.

Bild
Bild

Gashissdiameter. Det finns 2 alternativ.

  • Hål 50 mm - den mest populära typen, de flesta gasliftarna har en given rördiameter. Det används i budgetmodeller och gör det därför möjligt att utföra reparationsarbeten mycket billigare.
  • Hål 38 mm - för modeller med massiva fåtöljer (för chefer) från premiumsegmentet.
Bild
Bild
Bild
Bild

… Hjulhålets diameter. Det finns också två storlekar att tänka på när det är dags att reparera tvärstyckena.

  • 11 mm är den vanligaste lösningen som finns i de flesta tvärstycken, och därför är det inga problem att hitta hjul för något slags golvmaterial.
  • 10 mm - ett sällsynt hål, skiljer sig funktionellt inte på något sätt från den tidigare versionen, det används i trä- och designerkors.
Bild
Bild

Design

Förstärkning av konstruktionen uppnås genom att använda slitstarka material och armeringsdelar. Ytterligare limning, dubbelsvetsning av sömmar, fastsättning av stålhörn och gängade element gör att stolen tål högre belastning jämfört med oarmerade modeller. På undersidan av materialkombinationsunderlag finns ofta pluggar som gör tvärstycket starkare.

Bild
Bild

Vilket är bättre?

Valet av alternativ på marknaden är ganska brett, men det finns parametrar som korrekt berättar hur man inte räknar fel med ett nytt stolstöd. Huvudkriteriet som bestämmer både korsets utseende och dess styrka är materialet. Det är bäst att köpa en förkromad metallkonstruktion i ett stycke . Om det inte passar stilen kan du överväga speciella överlägg med önskad färg. Därefter bör du bestämma storleken på strukturen, glöm inte korrespondensen mellan storlekarna på korsets hål och andra element i stolen. Du bör inte heller använda för små underställ för små sittplatser, annars blir stolen för skrymmande och obalanserad. Var uppmärksam på hålen för hjulen, i de flesta säten finns en plugg, som enkelt kan bytas ut vid ett haveri.

Bild
Bild

Subtletter av ersättning

För att självständigt byta ut tvärstycket på din stol måste du förbereda arbetsplatsen. Hela ytan ska täckas med tidningar eller oljeduk. För att ta bort korset från rullstolen behöver du en Phillips- och plattskruvmejsel, en hammare och händer.

  • För bättre åtkomst, vänd stolen upp och ner och placera den i ett stabilt läge.
  • Lossa stolens sits genom att skruva loss bultarna som den är fäst vid piastern (den del som förbinder stolens botten med gaslyften).
  • Använd en platt skruvmejsel för att plocka upp kontakten som håller i gaslyften och förhindrar att den glider ut ur tvärhålet (ligger mitt i mitten). Om det finns ett lock är det nödvändigt att böja plastklämmorna och flytta det försiktigt uppåt.
  • Ta bort röret från korsets hål, för detta, slå lätt på det tills det kommer ut.
  • Inuti gaspatronen finns små delar och fett som kan falla ut vid demontering. Smörjning kan smeta ut hela rummet och små detaljer går vilse - du bör inte tillåta detta.
  • Dra ut hjulen ur den gamla spindeln med lite kraft.
  • Byt ut det gamla korset mot ett nytt och sätt ihop strukturen i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontorsstolar med ett tvärstycke av stål har en uppsättning pluggar och ett lock till varje balk. I detta fall är det nödvändigt att ta bort höljet från varje balk, och vid demontering av korset, ta bort alla synliga pluggar. Du ska inte försöka svetsa ett stålkors eller limma ett plast själv - de får inte längre samma styrka.

Rekommenderad: