Fåtöljer I Klassisk Stil: Mjuk I Klassisk Och Neoklassisk Stil, Välj Andra Modeller För Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Fåtöljer I Klassisk Stil: Mjuk I Klassisk Och Neoklassisk Stil, Välj Andra Modeller För Hemmet

Video: Fåtöljer I Klassisk Stil: Mjuk I Klassisk Och Neoklassisk Stil, Välj Andra Modeller För Hemmet
Video: INTERIOR DESIGN TOP 10 CHAIRS YOU MUST KNOW! Iconic Chairs of All Time, Furniture Design, Home Decor 2024, Maj
Fåtöljer I Klassisk Stil: Mjuk I Klassisk Och Neoklassisk Stil, Välj Andra Modeller För Hemmet
Fåtöljer I Klassisk Stil: Mjuk I Klassisk Och Neoklassisk Stil, Välj Andra Modeller För Hemmet
Anonim

Interiörens klassiska stil formades under palatslyxens tid. Dess nyckelelement är fåtöljer. Men för att stilen ska bli mer igenkännbar behöver de rätt val. Materialet i den här artikeln kommer att berätta om deras huvudsakliga funktioner, typer och nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Klassiska möbler förväxlas ofta med moderna designmodeller. Faktum är att stilen har sina egna egenskaper och igenkännbara funktioner. Fåtöljer av klassisk design, klassiker och neoklassiker följer sina egna regler och skiljer sig åt:

  • förfining och lyx, en kombination av sofistikering och palatshögtidlighet;
  • med hjälp av naturliga och dämpade ljusa nyanser av färgpaletten;
  • strävan efter design och form för maximal användarkomfort;
  • pompös dekoration i form av snidade ben, förgyllning, klädsel med vackert tryck;
  • proportionalitet och symmetri av former, utarbeta en viss komposition, tillsammans med en soffa och ett tebord.
Bild
Bild
Bild
Bild

De klassiska fåtöljerna är dekorerade med antika detaljer. Deras färger kan vara olika, men prioriteringarna i stilen är ljusa toner och mjuka färgkontraster . Färgövergångarna ska vara mjuka, släta. Möbelelement är alltid ihopkopplade, de är placerade strikt symmetriskt i förhållande till till exempel en soffa, matta, tebord. Design och inredning väljs i stil med samma tidsperiod. Inredningen ska vara graciös, men lätt samtidigt. Ryggar, armstöd, stöd kan böjas, öppet, prydda med sniderier. Naturliga material används i produktionen.

Klädmaterialet är ganska dyrt, vilket ger hög status även till lakoniska produkter . Stolar av denna typ görs ofta på beställning för egenskaperna hos ett visst rum. I detta fall kan benens form vara ovanlig, ryggen är krökt, som liknar en blomkruka i form.

Externt ska möbler se antika ut. Den har en stel ram, den är utförd med en vacker finish på armstöd och ryggstöd samt stödben.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Villkorligt modeller av klassiska stolar kan delas in i 2 typer , skiljer sig åt i styvhet och form på ryggen. Både de och andra alternativ har ingen transformation. De har en styv fixering av rygg och armstöd, ryggen lutar inte bakåt, den kan vara rak och konkav. Möblerna ser dock ut att tillhöra någon kunglig dynasti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med formen på ryggen

Baksidan på klassiska fåtöljer kan vara annorlunda, men det ger alltid produkterna en speciell högtidlighet. Vissa modeller ser till och med ut som kungliga troner i ett ögonblick. Baksidan av ryggen är krönt med snidad dekor som imiterar förgyllning eller annan värdefull metall. Denna inredning kan vara guld, brons, lackerat trä.

Baksidan kan ha olika former (rund, oval, trapetsformad) . Dess övre kant är sällan rak; den kan vara rundad, välvd, dekorerad med någon form av snidade diademer i form av infällda monogram.

Dessa dekorativa element upprepas i designen av borden, botten på fåtöljbotten och soffan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av stöd

Formen på benen på klassiska stolar kan variera, liksom deras inställning. De kan vara raka, lutande (något rör sig åt sidorna), böjda (konvertibla versionen) och även kombinerade. Denna typ av produkt kännetecknas av stödens form: de främre är böjda, de bakre är raka . Det finns också modeller med kolumnben i linjalerna, som slutar med en rundad vred. Vissa typer av stolar är dekorerade med stöd i form av djurtassar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter armstöd

Armstöden skiljer sig också åt i stilen klassiker, neoklassiker och klassicism, som kan vara hårda och mjuka. I det första fallet är de dekorerade med sniderier eller inlägg. Vid tillverkning av modeller med mjuka armstöd täcks de med påfyllningsrullar och kompletteras med mjuka dynor. I allmänhet kan armstöd vara:

  • fast (ansluten till baksidan);
  • separata helstycken (stickande överlagringar);
  • genom (fäst med remsor).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av utförande

Formen och designen på stolar i klassisk stil kan variera. Det finns traditionella och engelska modeller till salu . Varje produkttyp har sina egna egenskaper. Till exempel, bland tillverkarnas rader finns det modifieringar av Voltaire -typen eller engelska klassiska stolar.

De skiljer sig från andra sorter genom formen på ryggen . Om den i de vanliga versionerna är linjär eller något rundad, är den hög U-formad i dessa. Dess bakre del är rak sned och sidodelarna är vasliknande böjda. Sådana modeller kallas fåtöljer med öron.

Liksom alla klassiska stolar kompletteras de med armstöd, medan de har små ben och en djup sits.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hård

Modeller med en styv form är kompakta, deras dimensioner är mycket mindre än deras bulk motsvarigheter. Med tanke på detta är de lämpliga för att ordna små rum eller hus på landet. Utformningen av sådana produkter har höga ben, en tunn rygg och ett säte med ett litet lager vaddering. Formen på sådana stolar är graciös: armstöden är böjda, ryggen är hög, lutande eller konkav.

Bild
Bild

Mjuk

Dessa modeller ligger nära traditionella mjuka stolar, men de har ett antal karakteristiska skillnader. De flesta av sådana möbler är dekorerade med klädsel med en vagnskopplare, vilket får det att se väldigt status och vackert ut . Dessa ryggar och säten är mycket mjukare och bekvämare för användarna. I detta fall kan modellerna kompletteras med mjuka sittmattor. Beroende på modell kan sitsen kompletteras med ett extra block för ökad sittkomfort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och färgpalett

Det prioriterade materialet vid tillverkning av fåtöljer i klassisk stil är trä. De är gjorda av värdefulla träslag, och ibland även exotiska . Spånskivor används inte i produktionen. Beroende på konstruktion används också mjuka metaller i produktionen.

Tillverkare använder jacquard, gobeläng, tätt siden, brokad, satin, velour och sammet som klädmaterial . Vid tillverkning av respektabla modeller använder varumärken dessutom det finaste naturlädret. Som regel kompletteras produkterna med guldtrådar, prägling, lockiga sömmar, tofsar och fransar. Förutom förgyllning är nyckelelementen i smyckena snidade inlägg, polering, inläggning samt barockelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar för stolar i klassisk stil beror på bakgrunden till en viss inredning. När du väljer en lösning beaktas också syftet med rummet. Till exempel, för vardagsrum och sovrum, försöker de välja produkter av ljusa och lugnande färger (beige, vitt med guld, silver, blekt persika).

För vardagsrum väljs ibland alternativ i en rosa-korall, vinröd färg . För arbetsrum köps modeller av vin, pistasch, choklad, brun, lila nyanser. På grund av klädseln av hög kvalitet ser stolarna dyra och imponerande ut. Deras färger kan vara enkla och tryckta.

Bland modellerna med en bild anses fåtöljer med monogram och blommiga prydnader vara de mest populära produkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du planerar att köpa fåtöljer i klassisk stil måste du ta hänsyn till ett antal nyanser. Till exempel, du måste köpa inte en, utan 2 stolar för att dekorera ett visst område i rummet, noga med tanke på deras plats … Samtidigt är produkterna som regel beståndsdelar och kompletterar en soffa med ett tebord. Färgen ska vara identisk med soffans.

Platsen för utplacering är viktig: modellen av stolar, klädselmaterial, färgschema samt möblernas funktionalitet beror på det. Stolen kan användas för kortvarig eller långvarig vila . Det kan vara den viktigaste platsen att arbeta hemifrån. Med hänsyn till syftet hjälper dig att välja den optimala konstruktionstypen, välja höjd och lutning på rygg, typ av armstöd, benhöjd, sittdjup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper måste du se till kvaliteten och tillförlitligheten hos produkterna. Det är nödvändigt att utföra en passning, som visar hur bekvämt det är att sitta i stolen, om dess höjd och form är lämplig för frekvent användning, om sätet är tillräckligt djupt. Det är viktigt att inspektera produkter från alla håll: alla defekter är uteslutna, vare sig det är synligt lim, ofullständig klädsel, dålig kvalitet på armstöd och stöd.

När du väljer färg på klädseln måste du lita på interiörens bakgrundslösning . Tonerna på väggarna och fåtöljerna ska inte få smälta samman till en enda färgpunkt. Möbler ska se imponerande ut mot bakgrund av väggar och golv. Dessutom bör dess färg, precis som finishen, vara i harmoni med interiörens färgschema. Vid köp uppmärksammar de finishen: dess design och typ väljs med hänsyn till den inre kompositionens enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimmen kan placeras inte bara på botten av sätet. Ofta är borstar och snidade monogram placerade på toppen av strukturerna . I det här fallet kan inredningen bero på typen av armstöd. När de väljer ett eller annat alternativ tittar de på typen av efterbehandling av andra möbler, efterbehandling av gardiner eller andra textilier i rummet.

Du måste köpa produkten från en pålitlig säljare . För att det framgångsrikt ska passa in i det inre av en särskild riktning av den klassiska stilen, är det nödvändigt att studera dess funktioner. Vissa alternativ är inte så pompösa, medan andra är fyllda med snidade element och förgyllning.

I detta fall bör formen och storleken på de utvalda produkterna stå i proportion till området i ett visst rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga den?

Stolarnas placering beror på rumstypen och dess perspektiv. Till exempel kan du sätta ihop parade stolar:

  • i vardagsrummet på vardera sidan av soffan eller mittemot den;
  • i eldstadsområdet mittemot eldstaden;
  • symmetriskt i rekreationsområdet på båda sidor av tebordet;
  • i burspråket nära bordet;
  • på kontoret som huvudarbetsstol;
  • i sovrummet vid sidan av sängen eller mot väggen på vardera sidan av toalettbordet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Vi erbjuder 10 exempel på ett harmoniskt val av fåtöljer i klassisk stil för att ordna olika rum i bostaden.

Ett exempel på att ordna ett rymligt vardagsrum med mjuka klassiska fåtöljer

Bild
Bild

Harmonisk möbelensemble, fåtöljer med ljusa klädsel och förgylld dekor

Bild
Bild

Klassiska fåtöljer i vitt med slips och extra mjuka sittdynor

Bild
Bild

Mjuka fåtöljer med låg rygg och små ben som dekorerar sittgruppen i vardagsrummet

Bild
Bild

Stolar med randig klädsel, mjuka armstöd och dynor för att dekorera gästhörnan i hallen

Bild
Bild

Modeller med hög rygg, mjuka armstöd och ett djupt säte, lämpliga för att dekorera en fotozon

Bild
Bild

Produkter med original design, utvalda för dekoration av ett mörkt vardagsrum

Bild
Bild

Senapsfärgade fåtöljer med ovanlig design av sidoväggar och armstöd

Bild
Bild

Vita modeller med hög rygg, djupt säte och kombinerade ben

Rekommenderad: