Restaurering Av Stolar: Hur Man återställer En Gammal Mjuk Stol Med Egna Händer? Renovering Och Omarbetning Av 60 -talsmöbler

Innehållsförteckning:

Video: Restaurering Av Stolar: Hur Man återställer En Gammal Mjuk Stol Med Egna Händer? Renovering Och Omarbetning Av 60 -talsmöbler

Video: Restaurering Av Stolar: Hur Man återställer En Gammal Mjuk Stol Med Egna Händer? Renovering Och Omarbetning Av 60 -talsmöbler
Video: Watch how pro restorer does his job / 50-s chair restoration 2024, Maj
Restaurering Av Stolar: Hur Man återställer En Gammal Mjuk Stol Med Egna Händer? Renovering Och Omarbetning Av 60 -talsmöbler
Restaurering Av Stolar: Hur Man återställer En Gammal Mjuk Stol Med Egna Händer? Renovering Och Omarbetning Av 60 -talsmöbler
Anonim

Idag är många människor runt om i världen inspirerade av modet för förändringar: gamla möbler, som i bästa fall borde ha gått till landet, får ett nytt liv. Och detta beror inte på ekonomi, restaurering av möbler har blivit ett av postulaten i kampen mot konsumtionens tid och filosofin i ett samhälle som värdesätter saker, inte slöseri, minnen och inte nöjet att handla. Och om denna filosofi ligger nära dig, kan du följa den och engagera dig i restaurering av möbler, till exempel en fåtölj.

Bild
Bild

Grunderna för restaurering

Naturligtvis kan du vända dig till specialister. Ibland är det bara proffsen som kan återskapa de ursprungliga beläggningarna och formerna. Detta sparar tid och ansträngning. Men du kommer säkert att förlora nöjet att transformera, skapa, göra allt med dina egna händer. Själva restaureringsprocessen är inte en partiell ersättning av delar eller klädsel, allt detta kan kallas en vanlig reparation.

Restaureringen av en gammal stoppad stol ger den ett nytt utseende. Du får möbler som kan vara lite som dess tidigare utseende. Om dess estetik gör besviken, men tekniskt sett kan stolen fortfarande användas, är det värt ett försök.

Bild
Bild

Vad du kan göra själv:

  • demontera klädseln;
  • göra en banner;
  • byta eller reparera ben.

Naturligtvis garanterar professionella tjänster resultatet. Men hemrenovering låter dig spara pengar och styra hela processen.

Bild
Bild

Vad behöver du för att arbeta?

En viss uppsättning material och verktyg för restaurering behövs naturligtvis. Om du redan har penslar, färger och standardverktyg måste du köpa mycket mindre än om du börjar restaurera från början. Vad du behöver för att uppdatera dina möbler:

  • spatel och mejsel;
  • skruvmejsel;
  • en hammare;
  • trälim;
  • brevpapper kniv;
  • vält;
  • en uppsättning borstar;
  • lack med fuktresistenta egenskaper;
  • akrylfärger;
  • skumgummi;
  • slipmaskin;
  • sandpapper;
  • häftapparat;
  • nya fjädrar;
  • syl;
  • skruvmejsel;
  • stora nålar med siden trådar.

Allt annat är valfritt. Tyg för täckning, decoupage för dekoration av armstöd, nitar kan vara i designprojektet. Men listan ovan är något som kommer att vara praktiskt i praktiskt taget alla fall. Med dessa verktyg kan du framgångsrikt återställa din stol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av uppdateringar

Restaurering, restaurering är indelade i typer, som dock kan kombineras. Vad kan du göra med en gammal stol?

Drag . Först väljer du ett nytt tyg, eftersom det kommer att vara kärnan i restaureringen. Själva ramen berörs vanligtvis inte i en sådan situation. Det nya tyget fästs antingen på den gamla beläggningen, eller det gamla byts ut mot nya tillsammans med fyllmedlet. Velour, corduroy, jacquard, gobeläng, ekoläder, flock anses vara ett kvalitetsmaterial för klädsel. En tät krinolin är lämplig som inre klädsel. Det är nödvändigt att demontera stolen, skruva loss bultarna som förbinder benen med ramen, ta bort armstöden, demontera botten. Därefter kommer arbetet med klädseln, införandet av nya fjädrar etc.

Bild
Bild

Klä möbler . Denna metod för restaurering innebär användning av en stol med en styv bas. Övre skinnet tas bort, fyllmedlet och fästelementen tas bort, nya skärs ut från de gamla delarna, strukturen kontrolleras för hållfasthet. Fyllmedlet fästs på den uppdaterade eller nya ramen med en häftapparat, sedan fixeras den nya klädseln.

Bild
Bild

Gör en totalrenovering . Så kan den allmänna synen på restaureringsarbetet kallas. Detta inkluderar klädsel, stoppning och komplett byte av basen. Strukturen bör kontrolleras för skador. Till exempel, ibland är det vettigt att helt byta ut benen. Ytan kan återställas med lack, färg (inklusive krita). Det är svårt att utföra sådant arbete på egen hand, men det är möjligt.

Bild
Bild

Valet av material beror också på arbetets omfattning. För restaurering kan du behöva färg- och lackborttagare, föreningar som fyller i repor och flis utan att lämna spår av dem . Många produkter säljs på en vanlig byggmarknad, men vissa (möbelvax och möbelkant) köps i specialaffärer. Men idag är det lättare att beställa dem online.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Så du bestämde dig för att göra om en fåtölj från Sovjetunionens tid (till exempel producerad på 60 -talet av förra seklet). Låt oss säga att ett nytt tyg är valt, elementen i restaureringen av själva fallet, det återstår bara att slutföra arbetet steg för steg. Hur återställer jag en gammal stol?

Demontering . Utför detta steg noggrant, kom ihåg den ursprungliga möbeldesignen utan att förlora potentiellt viktiga detaljer. Det är mycket viktigt att göra allt med största omsorg, eftersom de förfallna möblerna är lätta att skada, och då blir det helt enkelt ingenting att återställa. Efter demontering, rengör alla anslutningar, fästelement och bedöm komponenternas skick. Detta kommer att orientera resten av dina handlingar. Det är vettigt att genomföra detta steg redan innan du köper tyg: du kommer att förstå vad du verkligen behöver och vad du kan göra utan.

Bild
Bild

Arbetet bygger vidare på principen: vad man ska göra och vad man inte ska röra vid. Till exempel måste du byta ut fyllmedlet. Ta bort det gamla elementet, om det är väl bevarat, gör en mall från det. Skär ett nytt element längs det. Prova på det färdiga elementet, så att det passar perfekt till ytan.

Bild
Bild

Om du behöver byta pass i pivot , ta bort de gamla elementen, kom ihåg steget i deras arrangemang. Plocka upp samma nya pass. Remmen måste flätas på basen. Säkra dem med en häftapparat eller dubbar.

Bild
Bild

Restaurering av delar av ramen . Slitna och deformerade delar ersätts med nya element av samma storlek och konfiguration. Rengör de synliga trädelarna med fint sandpapper, applicera fläcken i önskad nyans och täck sedan delarna med ett lager lack när det torkar.

Bild
Bild

Byte av klädsel . Varje del av stolen är stoppad separat. Klipp en bit tyg med en marginal på cirka 4-5 cm. Dra försiktigt tyget runt omkretsen, fixera med en häftapparat. Klädseln ska spännas jämnt. Hörnen görs sist.

Bild
Bild

Om du vill kan stolen dessutom dekoreras.

Till exempel anses juteband vara ett modernt element idag. Och även den återupplivade och återigen mycket populära typen av macrame -handarbete kan göra fåtöljen mysig och exklusiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om stolen fortfarande är fast är det bara möjligt att byta klädsel. Detta är tillräckligt för att radikalt omvandla möbler. Om allt är i ordning med klädseln, men benen och armstöden är slitna, ska ytan slipas ordentligt, mindre defekter ska repareras och en ny beläggning appliceras.

Om du är trött på trämönstret, måla armstöd och ben i en annan färg . - vit, till exempel. Men bara om sådana element inte motsäger stolens klädsel. Att återställa möbler hemma är inte särskilt snabbt. Bli inte förvånad om processen tar flera dagar eller till och med veckor. Men resultatet är värt både tid och ansträngning. Möbler, förvandlade i dina händer, kommer att vara en speciell dekoration av ditt hem.

Rekommenderad: