Adirondack: Ritningar Av Stolen I Centimeter, Mått Och Tillverkningsschema, Historia Om Amerikanska Hopfällbara Trädgårdsstolar

Innehållsförteckning:

Video: Adirondack: Ritningar Av Stolen I Centimeter, Mått Och Tillverkningsschema, Historia Om Amerikanska Hopfällbara Trädgårdsstolar

Video: Adirondack: Ritningar Av Stolen I Centimeter, Mått Och Tillverkningsschema, Historia Om Amerikanska Hopfällbara Trädgårdsstolar
Video: Adirondack Chair Poly Lumber Lifetime by ECCB 2024, April
Adirondack: Ritningar Av Stolen I Centimeter, Mått Och Tillverkningsschema, Historia Om Amerikanska Hopfällbara Trädgårdsstolar
Adirondack: Ritningar Av Stolen I Centimeter, Mått Och Tillverkningsschema, Historia Om Amerikanska Hopfällbara Trädgårdsstolar
Anonim

Den berömda Adirondack fåtöljen har en lång och fascinerande framgångssaga. Trots det faktum att produkten fick sitt namn från uppfinningsplatsen, är den skyldig att sprida den till en person, som få känner till.

I alla fall, fåtöljen har till och med ett eget museum - inte alla möbler kan skryta med detta . Vad är hemligheten med den här modellens obevekliga popularitet?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vid en blick på Adirondacken förs alla tankar bort för att vila. Det måste bara sitta ner, luta sig tillbaka på en bekväm rygg och sträcka ut benen … Varje modell av denna stol är otroligt bekväm, den kan sättas på någon form av lättnad, och den kommer att vara stabil.

Modellen är utrustad med breda armstöd, så att du kan lägga muggar eller ett bricka med tallrikar på den, eller lägga en bok på den . Vissa stolar har speciella träunderlägg, med hjälp av vilka de blir hopfällbara solstolar.

Det är rättvist att säga att adirondacken är utformad på ett sådant sätt att en person som sitter i den kan slappna av alla muskler och vila ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fåtöljen verkar väldigt enkel, okomplicerad i stil, design och konstruktion . Och det är det verkligen. Ändå är Adirondack så mångsidig att den kan vara lämplig i nästan alla rekreationsområden - i bergen, på stranden, på kullarna, i en park bland träd, nära alla vattendrag, det spelar ingen roll, naturligt eller konstgjort. Det är bekvämt för alla - för en respektabel gammal man, för ett barn, för en ung dam och för en mogen dam. På dessa stolar kan du bekvämt föra en konversation eller njuta av kontemplativ ensamhet.

Kort sagt, Adirondack är ett fall där geni lurar i enkelhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Adirondack -museet ligger i bergen med samma namn. De ligger på gränsen mellan Kanada och Amerika. Intressant nog kallades stolen ursprungligen "Westport" - detta var namnet på staden där uppfinnaren av modellen bodde.

Den som kom på denna fantastiskt bekväma fritidsprodukt, namnet var Thomas Lee . Det hände i början av 1900 -talet. Men än idag finns adirondacks på rekreationscenter och i trädgårdar, i parker och på stränder. Och allt på grund av den geniala enkelheten i denna produkt. För att skapa det behöver du bara brädor och några spikar. Denna stol ser bra ut både inomhus och utomhus.

Bild
Bild

Efter avslutat arbete frågade Thomas Lee sina nära och kära om deras åsikt om resultatet. Allt som en godkände produkten. Vidare fick befälhavaren patent på stolen "Adirondack" (det hände 1904), varefter många variationer på temat för den ursprungliga produkten började.

Nu finns det inte bara en klassisk stol gjord av trälameller med stora och breda armstöd och ett ryggstöd i den mest bekväma vinkeln, utan också en modell för två, uppdelad med ett armstödsbord, och en schäslong med fotstöd, och mycket mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Som sagt är Adirondack-modellen i amerikansk stil enkel. Allt som krävs för att göra en stol med egna händer är virke (vad de kommer att vara, alla bestämmer själv), några spikar och skruvar.

Det är värt att överväga det trä är mottagligt för effekterna av svamp, mögel, nederbörd och eld , därför måste varje element i det behandlas med ett antiseptiskt medel och täckas med en skyddande lack eller färg.

Hantverkare kommer till och med att använda lameller av träpallar och pallar - en anständig adirondack kan mycket väl visa sig från sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om verktyg är deras minimum följande: närvaron av en sticksåg, en skruvmejsel och en handslipstång . Om du vill att arbetet ska gå snabbare är det bättre att ha en bandsåg, en kantfräs och en slipmaskin till hands. Och när en hård träslag väljs för arbete måste du skaffa en fingerkvarn. Utan dessa verktyg blir arbetet långt, eftersom delarna måste bearbetas med hög kvalitet.

Var noga med att överväga hur mycket väger materialet trots allt spelar det ingen roll om en hopfällbar eller monolitisk stol i den här modellen, i alla fall måste den vara tillräckligt mobil för att den ska kunna flyttas från en plats till en annan.

Om adirondacken är för tung kommer det att vara svårt att flytta den, vilket innebär att dess väsen - att låta ägaren vila bekvämt på någon vacker plats - kommer att störas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att rita upp ett diagram (ritning). Varje detalj bör ritas på den - ett sidostöd i form av en mall (skala 1: 1), och du måste också göra mönster för stolens ryggstöds överdel, den nedre tvärgående remsan på rygg, ett armstöd och en tonvikt för det, sju lameller på ryggen och åtta lameller på sätet, benen - fram och bak. Alla mönster är gjorda av papper. Varje mätning görs i centimeter.

Så snart ritningen är klar, varje detalj måste projiceras på motsvarande arbetsstycke.

I detta skede behöver du inte vara särskilt exakt när du applicerar rundade element, men måtten måste vara konsekventa.

Bild
Bild

Tillverkningssystem

Detaljerna markeras strikt i enlighet med ritningen. För att göra markeringen behöver du en kvadrat och ett måttband. I områden med böjda linjer behöver du en linjal på 1 meter i rostfritt stål.

Brädor eller lameller, ryggstöd som används för sittplatser ska vara tunnare än träet från vilket stöddelarna är gjorda.

Alla parade delar är gjorda med spegelmetoden. Samma mall används för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klipp ut detaljerna

Arbetsstadiet, kallat skärning av delar, börjar med bildandet av element som har en rektangulär form. Skärning utförs med en sticksåg eller en bandsåg, i enlighet med dimensionerna på delarna som anges på ritningen. Ritningen ska ha en skala på 1: 1, det vill säga den ska innehålla måtten på delarna i full storlek.

Innan du börjar skära ut delarna måste de kontrolleras mot måtten på ritningen. Avfasning skärs bäst med en dyksåg.

Bild
Bild

Slipning

Det är nödvändigt att kanten på varje del slipas och rundas med en manuell eller mekanisk metod. För att göra det mer bekvämt slipning av ihopkopplade element utförs samtidigt . Ytan på varje del är också polerad. Processen avslutas med P-180 slipmedel.

För att få arbetet att gå snabbare, klistras delarna över med maskeringstejp, på vilka markeringarna appliceras.

Bild
Bild

hopsättning

Innan du monterar stolen, alla dess trädelar måste behandlas med ett antiseptiskt medel (från sönderfall och svampinfektion) . Efter att den antiseptiska kompositionen har torkat lackeras eller målas träet över trä, vilket skapar ett ytterligare skyddande lager.

Stolen monteras med självgängande skruvar (tidigare användes spikar, men idag har processen moderniserats). Självgängande skruvar ska ha en storlek på 3,5 x 35 mm, de behöver cirka 70 stycken. Hål krävs för fästelement, de måste borras med en försänkning. Försänkningens diameter är lika med skruvens tjocklek. Eftersom Adirondack är möbler måste fästelementen för det användas med en korrosionsskyddande beläggning . De kan vara tillverkade av rostfritt stål eller varmförzinkat stål. Om den självgängande skruven är gjord av vanligt stål, kommer den själv att täckas med rost med tiden, och mörka fläckar kommer att dyka upp på lamellerna, varefter de börjar kollapsa.

Steg-för-steg-monteringsanvisningarna är följande: montera först stolens bas. För detta är sidoelementen anslutna till produktens ben - fram och bak. Därefter installeras tvärelementen och huvudtvärelementet.

Bild
Bild

Efter montering av basen bör du fortsätta bakåt. Varje skena måste skruvas in med beaktande av intervallerna som anges på ritningen. Skruva sedan fast varje sätesskena. Avståndet mellan lamellerna är 8 mm. De platser där stöden ska placeras måste vara markerade och säkrade. Det sista steget är att installera armstöden och fixa dem på självgängande skruvar.

Avrundning av ryggstödslistarna

Varje ändring av Adirondack har en rundad övre rygg … Detta är ett kännetecken för stolen. För att avrundningen av lamellerna ska vara exakt och symmetrisk måste du fortsätta på följande sätt: i området i mitten av sätets extrema lamell måste du fästa snöret och fixera pennan, penna eller tuschpenna.

Efter att du valt önskad radie bör du markera lamellerna i en halvcirkel. Med en sticksåg måste du sedan slipa kanten på var och en av skärningarna.

Rekommenderad: