Gör-det-själv-skärm (51 Bilder): Hur Man Gör Av Polypropenrör För Sovrummet Och Av Lamellerade Dörrar, Plastpaneler?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-skärm (51 Bilder): Hur Man Gör Av Polypropenrör För Sovrummet Och Av Lamellerade Dörrar, Plastpaneler?

Video: Gör-det-själv-skärm (51 Bilder): Hur Man Gör Av Polypropenrör För Sovrummet Och Av Lamellerade Dörrar, Plastpaneler?
Video: 2017 door panel PUR pressing line 2024, Maj
Gör-det-själv-skärm (51 Bilder): Hur Man Gör Av Polypropenrör För Sovrummet Och Av Lamellerade Dörrar, Plastpaneler?
Gör-det-själv-skärm (51 Bilder): Hur Man Gör Av Polypropenrör För Sovrummet Och Av Lamellerade Dörrar, Plastpaneler?
Anonim

Dekorativa skiljeväggar (skärmar) har använts sedan antiken. Men för att njuta av en sådan produkt är det inte nödvändigt att köpa den färdig. Du behöver bara veta hur du gör allt kompetent och snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Det är lämpligt att starta en konversation med traditionell japansk skärm … Denna stil är lämplig för alla hem, hålls i lämplig anda. Byobu (så kallar de sin klassiska skiljevägg i Japan) är ofta dekorerad med målningar på båda sidor. Bilden är genomtänkt så att det är bekvämt att studera den medan du sitter på golvet. Denna design är utmärkt för att begränsa ett avskilt utrymme.

Det är svårare att imitera indiska skärmar . De använder värdefullt teakträ och andra eliträsarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Senare i Europa ändrades partitionerna efter den dominerande stilen. Så här framträdde föreställningar i andan:

  • klassicism;
  • barock;
  • modern;
  • provence;
  • högteknologi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Människor använder ofta vikbara (eller snarare, skjutbara skärmar) skärmar. De bildas av flera sammankopplade ramar, vanligtvis finns det 3-8 av dem. Ibland finns det fler ramar. Denna design fälls som ett dragspel och dras tillbaka vid behov. Enskärmsskärmar (där det bara finns en bred skärm) används också i stor utsträckning.

Materialet inuti fönstret väljs efter eget gottfinnande . Oftast är produkten utrustad med hjul som underlättar rullningen till önskad plats. Konstruktionen av "bok" formas av ett par klaffar av samma storlek. Vissa modifieringar kan dock vara något asymmetriska.

"Boken" är användbar för att klä ut sig och för festliga eller hemmafotosessioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla skärmar förtjänar uppmärksamhet . För dem görs många långa, men olika i små tjocklekar. Sådana sektioner är skapade av skenor, rör och plattor. Det kommer att vara möjligt att leverera den färdiga produkten som en spiral eller till och med en rulle. Detta gör naturligtvis också förvaring och transport enklare.

En persienn är gjord av ett annat antal dörrar . Men i alla fall är de helt ogenomskinliga. Detta är mycket bekvämt för alla slags känsliga saker, till exempel samma dressing. Men som en partition i ett rum visar sig en blindskärm vara mycket bra.

Det finns också transparenta versioner - de används främst för dekoration och för amatörfotografering (och även professionellt).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material kan du göra?

Träskärmen är en riktig klassiker. Nu är det inte längre möjligt att fastställa vad den allra första strukturen av detta slag i historien var gjord av. Men det råder ingen tvekan om att trä är traditionellt och använts redan i hoary antiken. Tillsammans med monolitiska brädor gjordes tidigare även skiljeväggar av lameller . I det andra fallet drogs olika typer av tyg över dem - vad som fanns till hands och vad de gillade.

Idag är träskärmar fortfarande efterfrågade, och huvudtyperna är fortfarande desamma. Men, tillsammans med enkla lameller, används ofta timmer. Plywooddesigner har också vunnit stor popularitet eftersom de:

  • låter dig spara;
  • väger relativt lite;
  • bearbetas utan onödiga problem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Designutvecklingen står inte stilla. OCH på sistone har skärmar från blinddörrar börjat påträffas allt oftare (och bara av onödiga trädörrar). De innehåller vanligtvis fortfarande ganska massivt trä, men själva strukturen är moraliskt eller tekniskt föråldrad.

Skärmar med en träbas installeras både i hus och på gatan. Förutom själva ramarna används olika typer av dekorativa paneler, vilket avsevärt förbättrar utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men vissa hantverkare försöker använda metall (vanligtvis rostfritt stål eller aluminium). I det här fallet behöver du en ram med en viss form. Alla erfarna svetsare kan göra det, även om det ibland är bättre att kontakta ett metallbearbetningsföretag. Insats inuti ramen:

  • träpaneler;
  • skivglas;
  • plast.

Viktigt: du bör undvika att använda plåt, som ser skrymmande ut och berövar rummet komfort. Det är mycket bättre att använda en komplex prydnad gjord av smidda stavar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I stället för dem är medelstora rör (upp till 5 cm i diameter) också lämpliga. Rörformiga skärmar används ofta i trädgårdar och gårdar . Oavsett ramens form bör den täckas med ett elegant tyg eller papper med en originalbild.

Viktigt: papper används endast när skärmen är placerad inomhus eller åtminstone under en tak. På alla öppna platser kommer det första regnet att förstöra det.

Om en högteknologisk stil väljs är det logiskt att använda persienner för att inrama en stålskärm med egna händer . Men de som vill förenkla sitt arbete så mycket som möjligt bör överge metall och fokusera på PVC. Rör av detta material är ganska lätta och dessutom praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och du kan också ansöka om arbete:

  • kartong;
  • polymerpaneler;
  • sockerrör;
  • pil eller bambu grenar;
  • CD -skivor eller vinylskivor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Oftast är det tillräckligt för arbete en sådan uppsättning verktyg:

  • borra;
  • skruvmejsel;
  • speciell häftapparat;
  • roulett;
  • markör;
  • såg på trä;
  • såg för metall;
  • sandpapper av vilken bråkdel som helst;
  • färger (lacker) och penslar för användning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktion

Tänk på alternativen för att göra skärmar av olika material.

Gjort av trä

Det är ganska enkelt att göra en träskärm till ett sommarboende själv. Den klassiska versionen av en sådan produkt är monterad av tyg och en träbas. Tyget dras helt enkelt över ramen. Genom att variera det specifika mönstret och färgen på duken är det enkelt att anpassa det "hemlagade" till vilket rum som helst. För att arbeta med en bar, tillsammans med verktygen som anges ovan, behöver du ett dussin fler dörrgångjärn, 96 skruvar, starkt och vackert tyg, universellt lim, valfri inredning.

Du kan göra en skärm i full storlek med 24 staplar 6 cm breda och 2 cm tjocka . I hälften av staplarna bör längden vara 1,7 m, och i den andra halvan - 0,6 m. På remsorna 6 cm från kanten dras linjer och överskottet sågas av exakt längs märkena.

Viktigt: nedskärningarna ska nå exakt hälften av plankornas bredd - inte mindre och inte mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg i att göra en hemgjord rumsskärm är att klippa kanterna på lamellerna med en mejsel. Träet avlägsnas i lager, upp till snittet. Från insidan är sticklingarna täckta med lim. Efter att ha monterat dem i en enda ram pressas hela arbetsstycket hårt. Först när limmet har stelnat helt kan du fortsätta arbeta.

Vid slipning av trä med smörgås ägnas särskild uppmärksamhet åt alla fogar . Sedan används lacken. Obs: Oavsett antalet blad kan konventionella stålhörn användas istället för dörrgångjärn. Fästdonen fixeras med en skruvmejsel. Efter det återstår att dekorera skärmen med en trasa och välja den efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var noga med att göra ett mönster, förutom ramarnas dimensioner, ta hänsyn till överskott, svåra platser. Användning av flerfärgade och heterogena tyger är tillåten. För att inte sy den med egna händer och en nål är det bättre att använda en symaskin. Hon hjälper också till att sy kanterna. Fästning av material på ramarna utförs med en konstruktionshäftapparat från topp till botten; samtidigt övervakar de noggrant att allt är sträckt perfekt.

De arbetar med sidoväggarna efter att du har fäst tyget uppifrån och nedifrån. När den är klar är två gångjärn eller hörn för varje anslutning anslutna till skärmens delar. Det är den här mängden fästelement som anses vara optimal för bekvämligheten av att fälla partitionen.

Observera: ta hänsyn till rummets stil när du väljer ett tyg. Trädet bör väljas så noggrant som möjligt så att det inte ens uppstår små defekter.

Bild
Bild

Tillverkad av kartong

Men om du behöver göra en skärm för sovrummet själv, är det bättre att använda kartong. En mobil partition av en modulär typ kommer inte att överbelasta utrymmet externt. Det räcker att klippa ut alla detaljer du gillar enligt schemat och fästa dem i en enda duk. Om det behövs är en sådan skärm lätt att göra om efter eget gottfinnande.

Delar kan fästas inte bara rakt eller i vinkel, utan också i vågor. Det enda negativa: de är helt olämpliga för gatan, de kan försämras av fukt, vind och sol.

För en seriös skärm för ett stort område (på kontoret eller i alla rum i huset på en gång) används bindande kartong, wellpapp. Färgen på utgångsmaterialet är irrelevant. För stöddelen används kartong med hög densitet.

Ett annat alternativ är att använda en TV -låda, kylskåp eller tvättmaskin . Sedan skärs sidoväggarna av och platsen där den första och fjärde sidan möts. Den andra av de tre sömmarna i rektangeln är böjd i motsatt riktning för att säkerställa skärmens styvhet när den fälls ut.

Bild
Bild

Från plaströr

Skapandet av en skärm av PVC- och polypropylenrör har inga signifikanta skillnader. Det kan vara alla rör - uppvärmning, VVS, avlopp - så länge de är starka. Sådana produkter är lämpliga för mobila och fasta, transparenta och ogenomskinliga partitioner. Den transparenta versionen innebär att rören fästs ihop och sträcker en lätt materia på dem. Ibland tar de till och med stärkt gasväv.

Rören kan anslutas på ett flänsat sätt, det vill säga med beslag . Innan arbetet påbörjas måste kanterna rengöras. Sätt beslag på snitt, sätt på en packning med ett gummilager inuti, och flänsarna är redan dragna över denna packning. Ibland används motbultar och motflänsar.

Viktigt: alla fästelement ska dras åt jämnt, annars passar armeringen inte. Om det behövs kan strukturen enkelt demonteras. Men när den monteras är den extremt stabil.

Bild
Bild

Ett alternativ är att limma rören . Alla anslutna element befrias från avfasningar och täcks sedan med speciella märken. Från markeringarna är det lätt att förstå till vilket djup man ska skruva flänsen. Naturligtvis avfettas 100% av delarna. Lim appliceras på den rena ytan från insidan av uttaget, till avfasningarna och rören. Därefter sätts rören in i uttag eller kopplingar, fälls ut med ¼ av en varv och kläms fast i 60 sekunder.

Observera: alla dessa manipulationer måste göras så snabbt och exakt som möjligt; allt överflödigt lim avlägsnas omedelbart. Limmet torkar om några timmar. Trots mödosamheten är denna metod för att skapa en trådram något mer pålitlig än den tidigare metoden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett annat alternativ - användning av en gummitätning. Den finns i valfritt uttag i slutet. Gummitätningen gör att rören kan anslutas snabbt, enkelt och absolut tätt.

Ytorna måste rengöras så bra som möjligt. På ett slätt område, bli av med fasen. Sedan görs en markering för att visa hur djupt röret kommer att gå in i uttaget. Alla släta fläckar är belagda med silikon. Vidare monteras strukturen. Trots enkelheten och enkelheten att demontera kommer en sådan produkt inte att vara särskilt hållbar.

Om skärmen kommer att tillverkas med hjul, är de fästa på självgängande skruvar . Det är lämpligt att använda ett viktmedel som placeras på botten av basen. Den måste fästas med självgängande skruvar och hållare. Flänsar för infogning av rör placeras ovanpå. Det finns flera vertikala element ovanför det horisontella röret; när monteringen är klar målas strukturen ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett intressant alternativ är plastskärmar gjorda av rör som skärs i ringar

Viktigt: när det är möjligt är det bättre att kapa rören efter storlek på specialmaskiner. Bredden på plastskärmarna är cirka 5 cm. Om den av någon anledning skulle vara mindre måste du arbeta med ett improviserat verktyg. Det rekommenderas att markera på ytan var 5 cm. Arbetsstyckena kläms fast i en skruvstång och skärs med en handsåg.

Därefter måste du justera kanterna perfekt. Det bästa verktyget för detta ändamål är järnet. De måste arbeta med konfektpapper.

Viktigt: papperet tas bort omedelbart, annars blir det omöjligt att ta bort det. Ringarna är anslutna med lim; innan dess läggs arbetsstyckena på golvet för att tydligt se vad de ska göra med vad och i vilken ordning.

Ringar måste placeras från större till mindre; mönstret är valt efter eget tycke. Kanterna är vanligtvis platta, men de kan böjas. Naturligtvis är allt detta genomtänkt i förväg. Förutom deras strukturella roll är ringarna lämpliga för förvaring av små föremål . Skärmen i sig är både mobil och fixerad på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En alternativ version av en plastskärm består av följande delar:

  • en uppsättning hjul för möbler;
  • stålrör som viktningsmedel;
  • rör på ramen;
  • färger och penslar;
  • fästelement;
  • flänsar;
  • styrelse.

Ramen monteras på samma sätt som i andra tillval. Uppmärksamhet bör ägnas åt att välja en bra färg. Innan den appliceras avfettas och rengörs alla ytor. Alla metalldelar är täckta med korrosionsskydd. Den färdiga strukturen är lätt att måla om.

Partition dekoration

Om skärmen inte var målad eller lackerad, bör den målas med akrylfärg i två lager. Om materialet tidigare trimmats slipas virket. Med kartong är allt mycket lättare - du kan måla direkt, så länge det finns en ren yta. Ibland används matt lack för att fixera det målade lagret. Det kan dock kasseras om partitionen endast kommer att användas hemma.

Du kan fästa snören med en konstruktionshäftapparat. För din information: det är bättre att sträcka duken så att det inte finns några bubblor. Vanligtvis är alla dörrar dekorerade med samma tyg.

En mer intressant idé skulle dock vara att dekorera partitionen med kvistar. De limmas med en limpistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är skärmen täckt med ett vanligt tyg och täckt med ett schablonmönster. Oftast används blommotiv. Oroa dig inte om blommorna runt omkretsen är något utsmetade. Du kan öka ritningens pittoreska om du lägger stencilarket i en ny riktning varje gång. Schablonen bereds självständigt med en vass tapetkniv. Det är färgat med ett vanligt textilfärgämne.

Det rekommenderas att använda applikationer av mjukt tyg. Oftast är det samma blommor. De kan tillverkas av gasväv.

Partitionen i barnkammaren är vanligtvis dekorerad med söta djurfigurer eller seriefigurer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmar i japanska och kinesiska stilar får dem att se så lyxiga ut som möjligt. Inte bara tyget utan även de avbildade tomterna väljs ut på lämpligt sätt. Ett logiskt steg skulle vara att använda bilder med en nationell smak. Pagoder och risfält, hieroglyfer och mystiska berg, buddhistiska symboler och den stigande solen - det finns många alternativ. Förutom att måla kan du också använda en tematisk applikation.

Skärmar för hemmadockateater görs ju mer färgglada desto bättre. Detta gäller inte bara tyger utan även färger. "Taket" med triangulära tänder i olika toner kommer att se ganska lämpligt ut. Men om man ska göra det - alla bestämmer själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett kök i Provence -stil kommer en partition som imiterar en pergola att se lämplig ut. Det är luftigt och mycket enklare än de som beskrivs ovan, gjord av färgade bruna remsor.

Ett alternativ kan vara en skärm som imiterar en "gräsbevuxen gräsmatta". Dess rika, rika färg fångar ögat och lockar uppmärksamhet.

Men det finns ett annat alternativ - en partition av komplex form (fast) med kraftigt tonat glas och en träram. Det finns ingen anledning att dekorera det dessutom - det kommer att bli en prydnad i sig.

Rekommenderad: