Gör-det-själv-växthus Av Polypropenrör (96 Foton): Hur Man Gör Av Plaströr, Ritningar Av PVC-strukturer

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-växthus Av Polypropenrör (96 Foton): Hur Man Gör Av Plaströr, Ritningar Av PVC-strukturer

Video: Gör-det-själv-växthus Av Polypropenrör (96 Foton): Hur Man Gör Av Plaströr, Ritningar Av PVC-strukturer
Video: Vi bygger växthus 2024, April
Gör-det-själv-växthus Av Polypropenrör (96 Foton): Hur Man Gör Av Plaströr, Ritningar Av PVC-strukturer
Gör-det-själv-växthus Av Polypropenrör (96 Foton): Hur Man Gör Av Plaströr, Ritningar Av PVC-strukturer
Anonim

Vädret är väldigt oförutsägbart. För att vara säker på resultatet av ditt arbete måste du ha ett växthus i trädgården. Du kan köpa den färdig, och i rätt storlek kommer den att tas med och monteras direkt på webbplatsen. Men för att spara pengar kan du bygga det själv, du behöver bara bestämma design och material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Växthuset kan tillverkas med egna händer av polypropenrör, kapital eller hopfällbart.

Hemmagjorda växthus gjorda av polypropenrör kan delas in i följande:

  • välvd ram;
  • rektangulär ram med gavel eller gaveltak;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • växthus från flera sektioner - kombinerat;
  • rektangulär ram med en välvd topp.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer växthusets design och storlek måste du bestämma dess syfte. Om du planerar att odla produkter endast för egen konsumtion kan du skapa ett växthus med en bredd på cirka 3 m, en höjd på 2–2,5 m, en längd på 4 till 12 m. Ett växthus med en bågformad ram är mycket lättare att göra själv än en rektangulär. För att göra ett växthus med en rektangulär ram eller en ännu mer komplex form måste du göra exakta beräkningar, rita ett diagram och ge ytterligare element för större styvhet i strukturen. Ett stort antal beslag minskar ramens stabilitet och gör den dyrare. Den enklaste versionen av ett växthus är att installera bågar över trädgårdsbädden och täcka med eventuellt täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Efter att ha beslutat om växthusets design bör du välja materialet för dess tillverkning. Du kan göra en ram av plaströr med olika diametrar från 16 till 110 mm och en längd på 2 m. Rör är lämpliga för vattenrör av PVC, propylen (PP), polypropylen (PPR) eller rör som är gjorda av hög densitet lågtryckspolyeten (HDPE). Du kan också använda polypropenrör med ett mellanlager av aluminium eller glasfiber, de är starkare, men också mycket dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för ramen är det nödvändigt att ta hänsyn till närvaron av en svetsmaskin , som är avsedd för svetsning av plaströr, liksom eller har kompetensen att använda det. Även om det är ganska enkelt att använda behöver du bara känna till de tekniska egenskaperna hos plaströr. PPR -rör svetsas med en diffusionsmetod: kanterna som smälts med en svetsmaskin förs in i varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också noteras att rör och kopplingar från samma material används för svetsning.

Själva svetsprocessen är följande:

  • det är nödvändigt att skära rör i rät vinkel;
  • ransonerna ska skäras 260 grader;
  • svetsplatsen måste rengöras och avfettas;
  • rörens ändar sätts på svetsmaskinen (uppvärmningstid, svetstid och kyltid beror på rördiametern);
  • rörens ändar är anslutna till varandra i 4-8 minuter.
Bild
Bild

I rektangulära ramar och konstruktionsdelar som är ett stöd är det bättre att använda rör med en diameter på minst 50 mm. För välvda ramar kan du använda rör med en mindre diameter - 25 eller 32 mm. Det bör bara beaktas att polypropylenrör praktiskt taget inte böjer sig. För att skapa kurvor och svängar måste du använda rutor, övergångskopplingar och andra beslag, vilket kommer att öka produktens kostnad avsevärt. Hyllor, ventiler och dörrar kan tillverkas av plaströr i ett växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plaströr har följande fördelar jämfört med andra material:

  • enkel användning på grund av flexibilitet, du kan skapa en båge bara genom att böja röret;
  • prisvärdhet;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hög motståndskraft mot den yttre miljön i 10 år eller mer;
  • korroderar inte, ruttnar, bryts ned;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kräver inte ytterligare bearbetning (målning);
  • eldfast;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • miljövänlig, släpp inte ut skadliga kemikalier även vid uppvärmning;
  • inte utsätts för deformation från yttre faktorer. Bryt inte ens under starka vindbelastningar;
  • tål både kemisk och biologisk behandling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men de har också en nackdel. Den konstruerade strukturen blir mycket lätt. För att förhindra att det blåser bort av vinden måste basen fixeras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovannämnda egenskaper hos rör gör att du kan använda dem för att skapa ett växthus med dina egna händer, utan att ha speciella färdigheter. Om du gör mätningar och beräkningar korrekt och köper material enligt dem, kan du bygga ett fast växthus och undvika onödiga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av täckmaterial är tillräckligt stort och beror till stor del på den funktion som tilldelas växthuset. Glas som täckmaterial för ett växthus av plaströr fungerar inte. Den kan enkelt bytas ut mot polykarbonat, eftersom den inte går sönder, är lätt att skära, lättare att fästa, tolererar liten deformation och har mindre värmeöverföring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att köpa polykarbonat är inget problem. Cellulärt polykarbonat med en tjocklek på 4 till 6 mm kommer att vara utmärkt för ett växthus, bara rören måste vara polypropen med en diameter på 32 mm eller mer.

Bild
Bild

Råd! Efter att ha bestämt dig för att använda polykarbonat som täckmaterial, bör du beräkna storleken på arken och deras sammanfogning, beroende på täckningsområdet. Cellulärt polykarbonat med en tjocklek på mindre än 4 mm tål inte klimatbelastning. För fastsättning av polykarbonat krävs självgängande skruvar med brickor.

Billigare alternativ kan också användas som täckmaterial:

  • plastfolie är det billigaste materialet;
  • förstärkt film, företrädesvis 11 mm tjock, den är starkare än polyeten och kommer att hålla längre;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • bubbelplast, som är en utmärkt värmeisolator;
  • fiberduk: agrospan, agrotex, lutrasil, spunbond, agril. De är starkare än plastfolie, behåller värmen bättre, släpper igenom regn, men är ogenomskinliga, även om detta kommer att rädda växter och frukter från solbränna.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att växthuset ska placeras korrekt på platsen och för att undvika onödiga kostnader är det nödvändigt att göra en ritning, ett diagram eller åtminstone en skiss . Växthusets placering på platsen bör väljas beroende på belysning av området och vindrosen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda ritningen ovan eller hitta ett växthusdiagram på Internet. Det blir inte svårt att rita ett diagram eller rita själv. På din ritning kan du ta hänsyn till alla nyanser på webbplatsen och de nödvändiga dimensionerna av växthuset. Efter att ha tänkt på ramens form, beslutat om materialet och ritat en ritning av växthuset, bör en platta upprättas för att beräkna materialen och deras kostnad. Det är också nödvändigt att göra beräkningar av täckmaterial och fundament. Valet av material för tillverkning av grunden beror på den valda designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrikens form:

N p / p

namn

Produkter

Dimensioner Kvantitet Pris Pris Notera

hopsättning

Efter att ha förberett ritningen, valt design och material, köpt alla nödvändiga komponenter kan du börja montera växthuset. Om växthusets bas är av trä och den är liten, bör du börja med att montera grunden - en rektangulär låda. Eftersom plaströr är lätta måste fundamentet vara ganska starkt och jämnt, därför används skivor med en tjocklek på minst 25 mm. Lådan kan vara gjord av platt skiffer, fäst strukturen med skruvar. Brädor bör behandlas med ett antiseptiskt medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växthuset är litet och lågt, är det bekvämt att göra det öppningsbart. En ram med en ram täckt med ett täckmaterial bör fästas på lådan, å ena sidan med slingor, och å andra sidan ansluten med en kedja eller rep. För att skydda växter mot mol och andra skadedjur kan du fixa ett metallnät på lådans botten.

Bild
Bild

För att montera växthusets ram måste du klippa rören i önskad storlek, som på ritningen. För att göra detta kan du använda en speciell sax, en hacksåg för metall eller en slipmaskin. Monteringen måste startas från ändarna, det är lättare att göra det på marken och sedan sätta och fästa på ramen eller fundamentet. Plaströr kan anslutas med självgängande kopplingar, svetsas med en svetsmaskin eller limmas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först bör markeringar göras på ramen på lika avstånd från varandra. På ena sidan, fäst röret på träramen med speciella fästelement. Du kan böja det själv till en båge med önskad höjd och fixera rörets motsatta ände med samma fäste på den andra sidan av ramen. Således bör det erforderliga antalet rör fästas ihop. För hållfasthet måste strukturen täckas med ett metall- eller plastnät och fästas på ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om växthuset är tillräckligt stort, är det bättre att montera det på installationsplatsen . Men vissa detaljer kan förberedas i förväg. I ett stort växthus kommer det att vara obekvämt utan dörrar och ventiler. För att montera dörrarna behöver du två rör för ett ställ med en höjd av cirka två meter, tre för tvärstänger från 50 till 70 cm och beslag: fyra hörn och två tees för anslutning av rör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tees och hörn ska fästas i stället, tvärgående delar ska sättas in i dem. Fäst gångjärnen på ett av ställen. Dörren ska täckas med ett täckmaterial eller polykarbonat, beroende på design. Tees kan användas för att förbättra strukturell hållfasthet. Med deras hjälp kan du horisontellt installera ytterligare rör på bågen, vilket kommer att göra ramen starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Innan du installerar växthuset bör du förbereda platsen. Även om planerna är att göra den enklaste modellen, som täcker trädgården med bågar, och grunden inte krävs, måste du fortfarande börja med att skapa själva trädgården.

Den enklaste metoden för att göra ett välvd växthus av plaströr över en trädgårdsbädd inkluderar följande steg

bågar installeras över sängarna på lika avstånd, som regel - 50 cm från varandra, så att täckmaterialet inte sjunker

Bild
Bild

det är nödvändigt att skära rör. Om sängen inte är bred, räcker det med 1,5 m. Antalet rör beror på sängens längd

Bild
Bild
Bild
Bild

du måste böja rören i form av en båge, gräva dem i marken till lika djup. Valv bör vara av samma höjd och väl begravda

Bild
Bild
Bild
Bild

täck sängen med en film eller fiberduk. Det är nödvändigt att täcka med en marginal för att förhindra åtkomst av kall luft under växthuset, liksom kanterna på täckmaterialet (cirka 20 cm) kan strös med jord eller fixeras med tegel

Bild
Bild
Bild
Bild

Om planerna inkluderar byggandet av växthusets kapitalstruktur är det nödvändigt att börja med grunden. Den kan tillverkas av material som betong, tegel, block, stenar, sliprar, balkar eller plankor. Det är bättre att använda en balk med en storlek på 50x50 mm eller 100x100 mm, brädor - 50x100 mm eller 50x150 mm.

För att bygga en hållbar grund på en förberedd, planerad, mer upplyst och vindskyddad plats måste du:

  • gör markering enligt ritningen;
  • pinnar drivs längs omkretsen i hörnen, ett vanligt rep är fäst vid dem;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • om marken under växthuset inte är särskilt bra kan du ta bort det översta lagret med 1-2 bajonetter av en spade;
  • enligt markeringen grävs en dike ungefär 30 cm i bredd och djup;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en dike ramas, krossad sten hälls till en tredjedel av djupet, sand hälls till samma djup ovanifrån. Om fundamentet är betong, bör du först slå in armeringen där rören kommer att stå. Gör sedan formen, fyll i sand, krossad sten och fyll den med murbruk eller färdigbetong direkt. Glöm inte att tampa allt konsekvent;
  • ovanpå diket måste du lägga takmaterial i två lager, träfundamentet är stängt från sidorna;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • brädor eller virke för grunden bör behandlas två gånger med en antiseptisk eller flytande bitumen. När de är torra bör du lägga dem i en gräv och fästa dem med varandra med långa skruvar, bultar eller galvaniserade hörn;
  • med nivån kontrolleras grunden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden kan göras på ett annat sätt.

Gör så här:

  • markera platsen, men inte gräva en dike, utan gör spår där rören kommer att stå;
  • betongstavar eller armering med en diameter mindre än rörets innerdiameter i dessa spår;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hammar stavarna i båda fallen till ett djup av minst 30 cm, beroende på marken och vindstyrkan i regionen;
  • på ytan ska förstärkningen lämnas minst en halv meter hög, helst längre, vilket blir dyrare;
  • avståndet mellan stavarna ska vara minst en meter. Om växthuset kommer att täckas med en film eller fiberduk är det nödvändigt att installera stavarna oftare eller att försträcka metall- eller plastnätet. Kanterna på metallnätet ska täckas så att vinden inte river filmen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du klippa rören till önskad storlek. Lägg först ena änden av röret på stången, den andra änden på stången från den motsatta kanten av fundamentet. Denna procedur bör upprepas tills alla rör är på plats. För att hålla rören tätare på armeringsstängerna kan de fästas med polymerklämmor eller galvaniserade fästen. Växthusgavlarna ska fästas på ramen med samma armaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du förstärka ramen. För styvhet är det nödvändigt att fästa tvärgående rör längst upp i mitten och från varje sida minst ett rör, beroende på växthusets bredd. Ribben ska löpa längs hela växthusets längd; det är nödvändigt att fästa de tvärgående och längsgående rören till varandra med hjälp av klämmor, helst plast. Det är nödvändigt att installera dörrar och ventiler om de föreskrivs i ritningen. Du kan klippa ett hål för ingången istället för dörren. För att göra detta, från växthusets ände, skär täckmaterialet av önskad storlek underifrån, vänster och höger, och inte klippt uppifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett gavelväxthus kan monteras med hjälp av polypropenrör med ett inre lager av aluminium eller glasfiber, fästa tillsammans med tees. Grunden för ett sådant växthus kan göras, liksom för en välvd. Du kan klara dig utan grund, men bara rör eller kopplingar måste grävas djupare i marken så att växthuset inte blåser av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett växthusets utformning måste det täckas . För detta används en film eller fiberduk som fixeras med ett nät, kastas över toppen, rep, dubbelsidig tejp eller självgängande skruvar. När du använder självgängande skruvar, för att inte riva filmen, placeras bitar från plastflaskor, gummi eller linoleum under dem som en bricka. Det är naturligtvis bättre att köpa speciella klämmor, vilket underlättar arbetet och fästningen blir mer pålitlig. Du kan göra klämmorna själv från slang- eller rördelar som skärs på längden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett tillfälligt växthus avsett för säsongen eller endast för vårperioden är både film och täckmaterial idealiska som skydd mot återfrost. Men för ett stort växthus kommer sådan täckning att räcka under högst två säsonger. Och du måste börja om igen. Polykarbonat är det bästa alternativet för ett stort växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att täcka ett växthus av plaströr med polykarbonat bör följande steg vidtas:

  • fäst polykarbonat på ramrören med självgängande skruvar 3, 2x25 mm i storlek med plastbrickor;
  • om arket visade sig vara längre är det värt att klippa av rören längs kanten med en vass kniv;
  • om ett ark inte var tillräckligt, då skulle arken fästas med varandra med en överlappning på 10 cm;
  • för att stärka strukturen används en delad profil för anslutning av polykarbonatark, den bör fixeras på samma sätt;
  • kanterna ska stängas med pluggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa alternativen

Litet, bärbart växthus utan krångel med minimala kontantkostnader.

Bild
Bild

En sådan växthusdesign kommer att kräva komplexa beräkningar, men det kommer att överraska alla.

Bild
Bild

Ett högvalvigt växthus täckt med plastfolie är rymligt och bekvämt.

Bild
Bild

Välvda växthus med träbaser täckta med nät ser vackra och snygga ut.

Bild
Bild

En säng täckt med plastbågar och fiberduk är en praktisk lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvda växthus av olika storlekar, täckta med folie i ett område, hjälper dig att enkelt ordna olika växter.

Bild
Bild

Ett gavelväxthus av polypropenrör utan grund är enkelt och enkelt.

Bild
Bild

Ett välvt växthus täckt med plastfolie med en dörr är en pålitlig lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett välvd växthus av metall-plaströr med en dörr, täckt med polykarbonat, är hållbart och praktiskt.

Rekommenderad: