Gör-det-själv Träsängar (74 Foton): Hur Man Gör En Dubbelsäng I Trä Och Tvålager Från En Bar Eller Brädor, Från En Matris

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Träsängar (74 Foton): Hur Man Gör En Dubbelsäng I Trä Och Tvålager Från En Bar Eller Brädor, Från En Matris

Video: Gör-det-själv Träsängar (74 Foton): Hur Man Gör En Dubbelsäng I Trä Och Tvålager Från En Bar Eller Brädor, Från En Matris
Video: How To Building A Bed Extremely Simple and Beautiful - Skill Modern Woodworking 2024, April
Gör-det-själv Träsängar (74 Foton): Hur Man Gör En Dubbelsäng I Trä Och Tvålager Från En Bar Eller Brädor, Från En Matris
Gör-det-själv Träsängar (74 Foton): Hur Man Gör En Dubbelsäng I Trä Och Tvålager Från En Bar Eller Brädor, Från En Matris
Anonim

Om du besöker någon stor möbelaffär kommer det alltid att finnas ett brett urval av sängar av olika slag och modifieringar. Om så önskas och möjligt kan du köpa vilken som helst, men det händer ofta att detta eller det alternativet inte passar husets befintliga interiör, eller att sängen är för stor och skrymmande, eller att den helt enkelt inte passar prestandaens kvalitet och stil. I det här fallet finns det en svår, men ibland den enda vägen ut: att göra en säng av trä med egna händer.

Bild
Bild

Material (redigera)

Eftersom det är högkvalitativa material som garanterar möblernas hållbarhet, om du väljer dem godtyckligt kommer det att finnas mycket fler fördelar med detta. Naturligtvis kommer det att ta en säng med egna händer mycket mer tid och ansträngning än att bara köpa den eller beställa en samling från professionella möbeltillverkare. Men personligt val och ständig kontroll över kvaliteten på din skapelse kommer i slutändan att bära frukt och kommer att löna sig med den långa livslängden för en så viktig möbel som är gjord på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja som material solitt trä , det bör komma ihåg att det har ett ganska högt pris och vissa svårigheter när det gäller förberedande arbete och processen att göra sängarna själva.

I avsaknad av lämplig erfarenhet av att hantera massivt trä är det bättre att välja enklare alternativ, även om alla produkter som skapats, till exempel av massiv furu eller ek, kommer att se väldigt vackra ut och ha avundsvärd hållbarhet.

En sovplats gjord av naturliga stockar ser väldigt imponerande ut, men här finns det både svårigheten att skaffa dem och det är overkligt att installera en sådan säng i små rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hänsyn till särdragen i att arbeta med en matris är den vanligaste användningen olika typer av virke : det blir mycket lättare att skapa en säng själv från en bar eller hyvlade eller trimmade brädor.

Den enda nyansen som du bör ägna särskild uppmärksamhet åt när du köper dem är bra torkning: om produkten ursprungligen är tillverkad av en våt stång, när den torkar, börjar strukturen kraka eller deformeras.

Bild
Bild

Skyddsäng - också ett billigt och bra alternativ. Möbelbrädor är ganska massiva plattor som limmas ihop från separata träbitar.

En sådan produkt kommer att glädja dig med sin skönhet och praktiska egenskaper, brädornas styrka gör att du till och med kan göra sniderier på dem, men precis som vid arbete med trä behövs vissa färdigheter här: möbelskivornas särart innebär att det finns inre betonar, som borde kunna hanteras korrekt i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finfördelad träfiberfraktion (MDF) - ett billigt och ganska hållbart material som ser ganska snyggt ut efter ytterligare bearbetning (till exempel med applicering av lack).

Till salu kan du hitta MDF -skivor både med en färdig lackbeläggning och utan den, vilket kommer att vara ett betydande plus om tillverkaren planerar att utföra behandlingen på egen hand.

Spånskiva eller spånskiva - också bekant för många material, kännetecknat av enkel sågning och bearbetning, men man bör komma ihåg att det är bättre att använda det inte för tillverkning av bäddstrukturer i sängen, utan för lådor, ryggar och dekorativa element. Om brädan redan säljs laminerad kan du spara mycket tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att köpa beslag för den framtida sängen av hållbart stål än av aluminium . Aluminiumelement är säkert mycket billigare, men stål är mycket starkare, och det skulle vara bättre att inte snåla med detta utan att ta hand om kvaliteten från alla håll.

Det är viktigt att komma ihåg att metallfästena måste stramas åt när träfoten torkar, och om fästelementen är av stål kommer sängen att ta på sig all belastning på en gång, och i framtiden blir det inga problem med strukturens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja storlek

Först och främst är det viktigt att bestämma storleken på den framtida sängen: sömnkomforten och närvaron av god vila beror på dem.

Den optimala längden på kajen kan vara upp till 200 cm, och bredden bör väljas, beroende på individuella preferenser och kroppsegenskaper.

Förresten, den vanliga klassificeringen av sängar (enkel, dubbel och "lastbil") utvecklades en gång baserat på parametrarna för bredd, inte längd, vilket särskilt bör beaktas vid planering av dimensioner och ritning.

Bild
Bild

En enda liten säng kan vara 90 cm bred och 80 cm lång, vilket är optimalt för att göra barnmodeller. Du kan också överväga ett alternativ med måtten 100x100 cm, om området i barnrummet tillåter. En säng på 150x150 eller 150x190 cm är redan nära parametrarna för en och en halv säng, men de optimala måtten för en vuxen är 150 cm bred och 190 cm lång. Du kan också öka dem om rummet har en tillräcklig yta och sängen inte ser skrymmande ut i helhetsbilden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid ritning är det också viktigt att ta hänsyn till att den bästa sänglängden för en person i alla åldrar alltid ska vara 15 cm längre än hans faktiska höjd - med en marginal, som ger maximal komfort och frihet under sova.

Det rekommenderas inte att bädda en för låg säng: minimiavståndet från golvet till madrassen bör vara 50 cm. Detta säkerställer minsta belastning på ryggraden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare en subtilitet som måste beaktas när man bäddar en säng: ju äldre personen är, desto högre ska den vara.

Naturligtvis är madrassen en viktig del av alla sängar . Det bör köpas i förväg för att planera alla storlekar baserat på dess parametrar. En vanlig ortopedisk madrass kan vara från 1,5 till 2 m, med en höjd av 25 cm. I extrema fall kan du göra den själv - av skumgummi och andra lämpliga material.

Bild
Bild

Enhet

En enkel säng av balkar och plankor kan göras ganska snabbt, efter en viss algoritm för åtgärder.

För detta behöver du:

  • brädor 2 st (mått 250x30cm) - för sängens sidoväggar;
  • brädor 3 st (mått 200x30cm) - framsidan, baksidan av sängen och sänggavel;
  • balkar 5 st 4x4cm, längd 200 cm - stödstruktur av sängen och benen;
  • lameller 27 st 150x4x2 cm;
  • självgängande skruvar och andra tillbehör, beroende på behovet;
  • lack, "fläck", bygglim för trä.
Bild
Bild

Du behöver också en liten standard uppsättning verktyg: en skruvmejsel, en elektrisk sticksåg, en bågfil, ett plan.

För rengöring av elementen - sandpapper, helst finkornigt, för mätningar - ett måttband, för exakt kunskap om hörnenas dimensioner - en kvadrat, en enkel penna för markering.

Bild
Bild

Sågning av ett träd bör utföras långsamt efter att tidigare ha gjort markeringar på det med en enkel penna, eller ta en skärare och göra märken med det. Vanligtvis, i processen för tillverkning av element, måste du göra flera av samma. I det här fallet skärs den första delen först ut, som kommer att fungera som en mall, och resten kommer redan att göras med en orientering till dess parametrar.

Vid skärning är det nödvändigt att omedelbart rengöra det med finkornigt papper.

Bild
Bild

Alla hörn av sängen måste vara strikt raka, 90 grader , därför måste mätningar göras ofta och noggrant och först sedan fästa delarna. Annars blir sängen inte stark och går snabbt sönder under vikten av personens kropp. Alla element limmas först noggrant med konstruktionslim och först efter det är de redan säkert fästa på trädet med självgängande pluggar.

Glöm inte att ta bort limresterna, eftersom deras närvaro kommer att betydligt komplicera de efterföljande bearbetningsstegen.

Bild
Bild

Efter att ha klippt alla delar kan du gå vidare till montering och installation av sängen.

Placeringen av balkarna som utför stödets funktion måste bestämmas genom att dela längden på framsidan och sedan bakväggen med tre. Skriv ner den resulterande siffran. Tänk på att madrassen alltid måste vara minst 5 cm djup i sängen + 2 cm mer (lamellens tjocklek) och + 4 cm (tjockleken på stavarna på de längsgående elementen) är obligatoriska. Den slutliga siffran är 11 cm. Det bör noteras högst upp på båda väggarna i den framtida sängen, fram och bak - där kommer stängerna för huvudstödet att fästas.

Bild
Bild

Stängerna skruvas fast från insidan. Vid fastsättning är det viktigt att titta på de självgängande skruvarna så att de inte "skär igenom" produktens yta - för att undvika skador på sängens estetiska utseende. Självgängande skruvarnas längd beräknas vanligtvis i förväg.

Efter skruvning av stavarna mäts 7 cm (från brädans ovansida för sidodelarna) och ett märke görs med en linjal och penna. Bjälkarna skruvas fast på sängens sidor med en 6 cm avvikelse på varje sida. Därefter fästs ytterligare två små träbitar vertikalt på balkarnas kant - med ett gap på 20 mm till brädans kant.

Bild
Bild

Sänggaveln är monterad på framväggen. Alla ytor och kanter som ska limmas är noggrant belagda med lim. Arbetsstyckena limmas ihop så tätt som möjligt så att det inte uppstår sprickor och onödiga luckor.

Sänggaveln förstärks med flera lameller (vanligtvis finns det tre stycken). Lamellerna limmas med bygglim och skruvas dessutom på. Alla färdiga element behandlas med träfläck - så att de får önskad färg och nyans. Efter fläcken, som vanligt, finns en lackbehandling, som rekommenderas att utföras två gånger.

Bild
Bild

När alla element är klara fortsätter vi direkt till den slutliga monteringen. Vi gör en ram och fäster dess delar med självgängande pluggar. På stödbalkarna läggs två bärande balkar, som tidigare skruvats fast på väggarna bak och fram och fixeras. För att ge strukturen maximal stabilitet är benen dessutom fästa på stödstängerna - det är bättre att göra detta från insidan, för estetisk ändamål.

Bild
Bild

Stödstrukturen är klar och säkert fixerad, och nu kan du lägga och skruva lamellerna och lämna ett enhetligt avstånd på 4 cm mellan dem. Avståndet mellan sängens väggar och lamellerna bör vara minst 2 cm. I slutet, ryggstöden är monterade, en madrass läggs på sängen och du kan börja använda den …

Bild
Bild

Självgjord pallplats

Som ni vet blir pallbädden i dess många varianter mer och mer populär i vårt land. Hantverkare-möbeltillverkare uppfinner mycket intressanta och praktiska sätt att installera just sådana strukturer på valfri plats: från ett stort lanthus till det vanliga små "Khrusjtjov", där det kan vara mycket problematiskt att placera en stor mängd möbler. Det finns gott om catwalk -modeller, men den mest kompakta av dem är precis den där det finns flera sänglådor för linne och annat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av det faktum att närvaron av sådana lådor inuti strukturen låter dig avsevärt frigöra det omgivande utrymmet, är denna version av podiet den mest populära bland ägarna av små lägenheter och rum.

De som vill skaffa en kompakt pallbädd ställer ofta frågan om hur man gör en enkel modell med lådor med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När vi talar om enkelheten i den här modellen bör vi förbehålla oss att vi här inte ska tala om en monolitisk utan om en ram som ska vara så stark som möjligt för att klara av belastningarna framför den.

För att kunna beräkna allt korrekt behöver du en detaljerad ritning med måtten på alla lådor och varje stång (eller sköld) på ramen inskriven i den - beroende på vilket tillverkningsmaterial som valts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linlådor placerade inuti podiet eller under sängen har nackdelen att ständigt samla damm, eftersom de ligger bredvid golvet. Denna nackdel tas dock vanligtvis inte starkt med i fallet när det inte finns någon annan utväg, men det finns en önskan att rädda det omgivande rummet på bästa möjliga sätt.

Trots att en sådan modell i vardagen anses vara ganska enkel, måste mycket beaktas vid planeringen. Golvet har sin egen mekanik och vissa egenskaper, och sängens skiljeväggar kommer att interagera med det hela tiden. Detta är en annan anledning till att ramstrukturen måste ha en ökad styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För egen produktion av denna version av pallbädden är det bättre att använda trämaterial. Detta kommer att säkerställa ramens styrka för att undvika ytterligare problem. Dessutom kan styrkan hos monolitiska balkar "kringgå" möjliga problem med fördelningen av lasten på följande sätt.

Sparan beräknas analogt med ramkonstruktionen - "ås", som vanligtvis installeras på lastbilar avsedda för tunga vikter.

Detta innebär att ramen måste vara baserad på en stark och tjock balk, som tar alla laster som kommer från tvärbalkarna, "sprids ut" i olika riktningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av en sådan ås är det bättre att ta två stora 100x50 balkar. Resten av bärkonstruktionens balkar är gjorda av 100x100 balkar. Andra detaljer kan göras antingen från trä (om tid och ekonomiska resurser tillåter det) eller från spånskiva, som perfekt kan kombineras med alla typer av trämaterial, förutsatt att det inte används för lastelement i sängen.

Det bör komma ihåg att spånskivor, på grund av deras egenhet att exfoliera, inte accepterar vare sig alternerande eller koncentrerade typer av last.

Bild
Bild

Men med en stark önskan kan du göra en pallbädd på en ram helt av spånskiva. Detta kommer att vara en panelstruktur, placerad på ett kors, som fungerar som huvudstöd, med fullständig frånvaro av små delar. Skivorna installeras "kant-på" på golvet och stöder golvet underifrån. Huvudtvärstycket med överlägg tar upp huvuddelen av hela lasten.

Självklart måste panelskivorna vara tillräckligt tjocka, minst 30 mm.

Lådorna passar inuti, men det här alternativet har en betydande nackdel: på grund av att det är omöjligt att ordna korset på ett annat sätt, kommer hälften av utrymmet under sängen att vara oanvänd.

Av de två föreslagna alternativen för en podium med lådor kan du välja vilken som helst som är den mest lämpliga och möjliga i produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en våningssäng i trä?

En våningssäng i trä är ett bra alternativ när det gäller hur man ordnar två sovplatser i barnkammaren eller för att frigöra så mycket plats i rummet för barnet som möjligt. De billigaste och samtidigt hållbara materialen som kan användas vid tillverkningen är brädor och tallbjälkar.

Vid beräkning av mängden material och ritning är det viktigt att ta hänsyn till avståndet från den nedre nivån till botten av den övre delen - dess rekommenderade värde är 85 cm. Detta ger en bekväm sittplats under inte bara en barn, men också en vuxen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedan är huvudelementen i en våningssäng med sina standardstorlekar (ett element):

  • vertikala ställningar 38x76x1730 mm;
  • förstärkning av ställen 38x76x1730 mm;
  • element i bärstrukturen (ram) 38x140x2030 mm;
  • sänggavelremsor (botten och topp) 20x140x914 mm;
  • remsor för foten (botten och topp) 20x140x914 mm;
  • mittstång (ibid.) 20x90x914 mm;
  • sidoskydd 20x90x1800 mm;
  • trappräcken 20x90x1510 mm;
  • trappsteg 20x64x482 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stödramen är monterad av fyra förberedda brädor. För ramens tillförlitlighet limmas ytterligare en remsa i längdriktningen på brädet och skruvas fast med skruvar.

Stängerna, limmade på remsan som stöder madrassen på längden, kommer att fungera som en bas på vilken lamellerna måste läggas över.

Räckskenor är gjorda av enkla bearbetade brädor, och trappräcken är gjorda av brädor med möjlighet till ramförstärkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stegens fästpunkter måste anges i förväg, och vid montering, se till att metallelementen som fixerar dem inte kommer i kontakt med ramfästbeslagen. Sängens fot- och huvuddelar fästs med skruvar - längst ner med en stödkonstruktion. Självgängande skruvar från kanten ska sågas av.

Den andra nivån monteras också på ett liknande sätt, och staketet med en stege är också fäst. När det gäller staketet, om det finns en önskan och tid, kan det göras på sidan av väggen. Behandla den färdiga sängen med fläck och lack, låt den torka - och du kan lägga madrasserna.

Bild
Bild

Användbara tips

Ibland tror man att det inte längre är modernt och opraktiskt att använda vanliga spikar vid tillverkning av möbler, men så är det inte. Spikar kan inte bara bli den billigaste möbeln, utan också underlätta snickeriets arbete, utan att det krävs några förberedande åtgärder i form av borrning med en borr.

Bild
Bild

Förmodligen är det få som inser att vanliga pallar från byggmaterial kan användas som grund för en massiv träbädd.

De vinner inte bara på grund av sitt billiga pris, utan också på grund av sin goda kvalitet, eftersom dåligt virke sannolikt inte kommer att användas för transport och lagring av tunga tegelstenar.

Dessutom kan trädet med tiden använda sådana pallar för sitt avsedda ändamål perfekt krympa och torka, vilket är dess obestridliga fördel.

Pallar kan få en mer anständig look genom att slipa och ansluta till varandra med långa självgängande pluggar. De kan också målas och lackeras för att ge dem ett minimalistiskt estetiskt utseende. För att skapa en fullvärdig dubbelsäng behöver du bara fyra av dessa byggpallar, och från åtta pallar eller fler kan du bygga vilken podium du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva bör inte användas för att göra sängben .: som redan nämnts är detta material, trots sin utbredda användning, inte lämpligt för tillverkning av delar som tål en allvarlig belastning. Om du tar lätt på detta och gör sängens ben av spånskivor, kommer de i bästa fall att delamineras, och sängen kommer hela tiden att knarra, och i värsta fall tål de helt enkelt inte vikten.

Bild
Bild

Sängen i sig är utformad inte bara för att stödja madrassen, utan måste också ha egenskaper som jämnt fördelar lasten mellan den och sängramen. Brädorna på sängen ska läggas löst enligt lamellprincipen, och plywoodskivan för själva madrassen är redan placerad ovanpå.

Lamellerna läggs bäst i sidled snarare än i längdriktningen, eftersom det är så de böjer något nedåt i enlighet med kroppens rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra sovrum inredning idéer

För ett barnrum finns det ett stort antal sätt att göra en tvåskiktad ensemble, som kanske inte bara består av två kojer.

Till exempel finns det alternativ i form av transformatorer, när på dagtid, med en enkel mekanism, blir sängen på nedervåningen lätt till ett skrivbord. Om så önskas är det också möjligt att göra denna typ av tvåvåningsstruktur med egna händer.

För barn i förskole- och grundskoleåldern kommer det att vara en utmärkt lösning att göra räcken och sängstegar av tillgängliga verktyg, eller helt enkelt snaggar och små stockar som finns i skogen, slipas och bearbetas med konventionella snickerimetoder. En sådan ovanlig inredning kommer att dekorera barnkammaren och kommer alltid att ge barnet glädje och möjlighet till ytterligare utrymme för spel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En utdragbar säng från pallen kommer att vara den bästa lösningen när du behöver skapa ett mysigt inre utrymme i ett litet rum. På dagtid kan den tas bort inuti pallen och därigenom frigöra utrymme för att ta emot gäster.

En stark ram av en sådan produkt, som är baserad på en åsstruktur av massivt virke, gör att du kan placera ett mysigt kontor med ett datorbord och hyllor för böcker högst upp på podiet. Om du tar hand om den yttre dekorationen av ett sådant alternativ med ett högkvalitativt laminat av naturmaterial, kommer rummet att se bra ut, trots sitt lilla område.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett stort sovrum i ett lanthus är en utmärkt ursäkt för att placera en lyxig dubbelsäng av önskad design där.

Ett sovrum med en snidad säng ser alltid väldigt attraktivt ut, och om du behärskar träsnideri på egen hand öppnas vidöppna utrymmen för kreativitet.

Du kan klippa ut figurer av olika djur eller fåglar och fästa dem på sängens baksida och fot, och om du vill klippa mönster kommer trä av hög kvalitet att göra det.

Förresten, billigare material, som spånskiva, är inte heller rädda för sådant arbete och är ganska anpassade för att använda en acceptabel och enkel trådteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att använda pallar för byggmaterial för att bädda en säng, kommer en sann kreativ hantverkare säkert att kunna hitta applikationer för hålen i dem.

Själva pallarna kan kamoufleras enligt följande genom att slipa och måla i någon ovanlig färg, och inuti hålen kan du placera en helt säker belysning för sängen i form av LED -lampor eller lampor. De värms inte upp och är ganska lämpliga för en sådan fristående design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sängen är gjord i form av en enkel podium med en madrass liggande ovanpå, öppnar detta också ett stort utrymme för kreativt tänkande. Trots allt kan sänggaveln på en sådan säng dekoreras som du vill: ta till exempel ut gamla brädor ur garderoben, tvätta dem, lacka dem ovanpå, skriv något på dem på ett obegripligt språk, fäst på väggen vid sängens huvud - och ett mystiskt "budget" sovrum i stilen handgjorda redo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Älskare av allt varmt och mjukt kan köpa flera kuddar med samma form och färg och även fixa dem vid sänggaveln - du får en sorts panel med en touch av enkel och mysig hemhumor.

Stora färgade dekorativa kuddar kan fästas på ett väggmonterat metallrör med starka färgband. Det är viktigt att komma ihåg att fjäderkuddar inte är lämpliga för sådana ändamål, eftersom de är ganska tunga. För dekorativ design är kuddar av syntetisk vinterisator eller holofiber perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild

En hemgjord dubbel pallbädd som inte ligger i anslutning till väggen kan också bli ett utrymme för kreativitet om du lägger hyllor med böcker inuti pallen istället för traditionella lådor. Böcker kan vara både äkta och "falska", och om det någonstans i huset finns gamla böcker med gulnade lakan, kan du skapa en obeskrivlig atmosfär av en verkligt vintageinredning i rummet genom att fylla hyllorna med dem.

Bild
Bild

Vanliga brädor som har legat i skjulet länge ska inte slängas. De kan också användas för att skapa en underbar rustik atmosfär genom att dekorera sänggavel på en liten säng i landet. Brädorna är förformade, slipade och lackerade. Att färga dem i en annan färg är inte värt det - det är bättre att använda en fläck för att förbättra deras mörka, tidspåverkade färg. Sängen kan utrustas med ett lapptäcke och färgglada kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns en önskan, tid och möjlighet, är det verkligen inte bara att göra en säng med egna händer, utan också att självständigt designa sovrummet så att det ser ovanligt och mysigt ut, vilket alltid skapar ett gott humör för sin ägare.

Gör-det-själv-säng: om detta-i videon.

Rekommenderad: