Trälandlådor (59 Foton): Från Stockar, Brädor Och Virke, Hur Man Gör Det Själv Från Trä, Ritningar Och Storlekar På Barnsandlådor, Hur Man Täcker

Innehållsförteckning:

Video: Trälandlådor (59 Foton): Från Stockar, Brädor Och Virke, Hur Man Gör Det Själv Från Trä, Ritningar Och Storlekar På Barnsandlådor, Hur Man Täcker

Video: Trälandlådor (59 Foton): Från Stockar, Brädor Och Virke, Hur Man Gör Det Själv Från Trä, Ritningar Och Storlekar På Barnsandlådor, Hur Man Täcker
Video: Sand box ile mum yapımı 🔥 2024, April
Trälandlådor (59 Foton): Från Stockar, Brädor Och Virke, Hur Man Gör Det Själv Från Trä, Ritningar Och Storlekar På Barnsandlådor, Hur Man Täcker
Trälandlådor (59 Foton): Från Stockar, Brädor Och Virke, Hur Man Gör Det Själv Från Trä, Ritningar Och Storlekar På Barnsandlådor, Hur Man Täcker
Anonim

En sandlåda i trä är den vanligaste modellen på lekplatser. Detta är ganska förståeligt - trä är miljövänligt, taktilt trevligt, överhettas inte i solen, utstrålar inte specifika lukter som finns i konstgjorda material. Det finns ett stort antal både färdiga produkter som kan köpas och installeras, till exempel i landet, och projekt för vilka du kan göra din favorit sandlåda med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Eftersom sandlådan ligger på gatan måste den uppfylla några av kraven för utemöbler: att vara pålitlig, hållbar, stark och tät mot nederbörd. Dessutom, eftersom denna design förutsätter att barn kommer att leka i den, borde det inte vara den minsta faran för dem: inga dofter och ångor från material, ingen risk för skada eller något annat.

Och naturligtvis ska sommarstugasandlådor vara ljusa, vackra, attraktiva, med stora detaljer och certifierad sand utan damm och skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Sandlådor kan konstrueras på olika sätt, men det finns flera vanliga typer:

  • "Clamshells";
  • hela;
  • vilken form som helst, men det finns en markis eller ett tak ovanpå;
  • förvandla;
  • med pool.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Clamshell sandlåda så kallad eftersom den enkelt och utan konsekvenser för strukturen demonteras och monteras ihop på ett annat ställe. Detta fungerar inte med en hel struktur - det står stadigt på ett ställe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare markisen, markisen eller taket skyddas den känsliga babyhuden mot direkt solljus . Det kan vara vanligt, eller det kan vara i form av ett hus, svamp eller torn. Och de stängbara produkterna håller perfekt sanden från att få skräp, damm och avfallsprodukter från djur och människor i den.

Locket kan vara ett stycke eller förvandlas till ett säte när det öppnas. Locket kan också tillverkas i form av en sköld som helt täcker sandlådans yta, eller två sköldar av samma storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transformatorer - en utmärkt funktionell sak, det kan vara en sandlåda och ett rekreationsområde utrustat med bänkar och till och med ett bord. Poolsandlådorna är hermetiskt förslutna, därför kan sanden vid behov tas bort från dem och behållaren fyllas med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Sandlådan måste vara helt säker för barn i den. Därför måste du placera den i enlighet med ett antal regler. Metaldelar bör inte användas vid tillverkningen: de kan värmas upp under den ljusa solen och orsaka brännskador hos ett barn . Alla element måste vara säkert fixerade, inte rulla eller dingla.

Eftersom trä inte reagerar särskilt bra på närheten till vatten är det bättre att inte placera en trälandslåda bredvid en konstgjord eller naturlig vattenkälla (förutom att skada materialet är det också osäkert för barn).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också oönskat att placera sandlådan på en plats där vinden går. Utkast är förfyllda med förkylning, och vinden tenderar att blåsa upp sand och fylla det i ögonen, håret och öronen på barn.

En plats utan skugga kommer också att misslyckas, särskilt om det inte finns något markis eller tak i sandlådan . Det är bättre om barn leker med sand där solljus sprids av grenar av träd eller buskar, eller under taket eller taket på själva sandlådan. Honungsväxter bör inte vara inom två eller tre meter för att undvika närhet till insekter som lever i dem. Det ska inte finnas taggiga buskar i närheten. Elektriska ledningar, slangar etc. kan inte läggas i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Sandlådans dimensioner beror direkt på antalet barn som kommer att leka i den. Om detta är ett barn kan kapaciteten vara ganska liten, med ett bekvämt säte och smala sidor. Om det finns två eller flera barn måste sandlådan breddas och utrustas med säten på varje sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minsta längd på sidan är 1 m, i ett mindre utrymme kommer barnet att vara obekvämt. Om utrymmet tillåter kan du öka längden på sidan upp till 2 m eller mer - efter behov.

Sidans höjd beräknas utifrån barnets förmåga att komma in utan problem, men samtidigt inte falla "överbord" (om hans ålder är ett och ett halvt till två år) . Den optimala höjden är 30-35 cm. Detta gör att du kan lägga ett tillräckligt tätt sandskikt, då är det bekvämt för barn att leka, medan sanden inte kommer att spillas ut. Dessutom kommer säkerhetsåtgärder att iakttas, det vill säga att barn inte riskerar att fastna djupt i sanden och drunkna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Locket måste, om det tillhandahålls, vara så att det täcker och täcker hela sandlådans område för att undvika att nederbörd, animaliska avfallsprodukter (och djuren själva), insekter, skräp, etc. den.

Trots designens till synes enkelhet är det nödvändigt att ta fram ett detaljerat diagram . Detta gör det möjligt att beräkna den erforderliga mängden material upp till en centimeter, samt installera det på rätt plats, med hänsyn till jordens ojämnheter och avlastning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandboxens standardkonstruktion är fyrkantig, med lika långa sidolängder . Sidorna längs omkretsen är kontinuerliga, detta hjälper till att hålla sanden i behållaren. Men ingenting hindrar utrustningen av en mer komplex modell - med bänkar, stolar, bord, lock, markis. Du kan skapa ett sandlådeskepp eller segelbåt, eller en Formel-1-bil eller sagan Rapunzel-slottet-allt beror på föräldrarnas fantasi och barnets intressen.

Oavsett projekt är nyckelfunktionen att hålla sanden sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att skapa en sandlåda i trä behöver du först ett träd. Det kan vara en stock, det kan vara en bar eller plankor. Oavsett vilken typ av material som väljs måste det behandlas med antiseptiska föreningar mot sönderfall och mögel samt en brandhämmande blandning.

Förutom, varje balk eller bräda måste slipas och lackeras så att barnet inte kan sätta en splint eller bli skadad.

Det är bättre att köpa trä av hög kvalitet - så sannolikheten för att det är väl torkat och inte infekteras med svamp eller mögel blir mycket högre. Brädet bör inte vara tunnare än 3 cm, då kommer det inte att spricka och sandlådan blir stark. Träbearbetning utförs innan monteringen påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en sandlåda, förutom trä, behöver du ett projekt av en framtida produkt med en ritning, samt följande material och verktyg

  • Ett antal självgängande skruvar.
  • Kvarn.
  • Plywood, om konstruktionen inte är en traditionell torg, men en komplicerad sådan - till exempel ett fartyg eller en buss. Det är mycket bekvämt att skära snygga, dekorativa detaljer från plywood.
  • Lackera, måla.
  • Uppsättning borrar, skruvmejsel.
  • Mätinstrument (som ett måttband), en enkel penna.
  • Lasernivå).
  • Fyra pinnar och snöre.
  • 2 rullar geotextil eller film för att lägga botten.
  • Krossad sten (om geotextiler används behövs inte krossad sten, och vice versa).
  • Sand för att fylla behållaren - i genomsnitt cirka 0,5 kubikmeter. meter. Det idealiska alternativet är kvartssand. Den är sållad, ren och det är bekvämt att skulptera påskkakor från den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en sandlåda med egna händer?

Instruktionen om hur man gör en sandlåda steg för steg på egen hand är enkel. Efter att ritningen har ritats upp måste du ange omkretsen för den framtida sandlådan. Detta görs på en förvald plats med hjälp av pinnar och garn. Vidare provas jorden inuti omkretsen. Provtagningsdjupet är 0,3-0,4 m. Om det inte finns någon grund i sandlådan läggs en krossad kudde omedelbart - detta kommer att vara ett dräneringsskikt, så vattnet kommer snabbt att gå djupt ner i jorden . Erfarna användare rekommenderas att lägga ett lager av geotextil - på detta sätt kommer sandskiktet att skyddas från invasion av myror och andra invånare i jorden. Geotextil kan ersättas med polyeten, men då måste det göras flera hål i avloppet, eftersom polyeten är vattentät.

Så att det efter regn inte finns några pölar inte bara inuti, utan också bredvid sandlådan, kan dräneringslagret läggas ut bakom sidorna på ett avstånd av cirka 0,4-0,5 m.

Bild
Bild

Fyrkant

Om en vanlig fyrkantig sandlåda byggs, spikas en skiva impregnerad med en antiseptisk komposition längs omkretsen. Brädorna kan hamras ihop eller fästas med självgängande skruvar. Vidare spikas det på samma sätt gradvis på det andra brädet på varje sida. Efter att ha nått önskad höjd är sätena utrustade - två eller fyra brädor, placerade horisontellt på sidorna . Sätena ska vara så släta som möjligt, utan grovhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Runda

En rund sandlåda kan byggas av sågade stockar som läggs ut i lämplig form. Om stockens diameter är tillräckligt stor är det inte nödvändigt att sitta i en sådan sandlåda - barnet kan bekvämt sitta på "hampan". Naturligtvis måste varje "stubbe" slipas och bearbetas ordentligt.

När det gäller strukturen är botten utrustad enligt samma princip som för den traditionella fyrkantiga sandlådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinformad

Egentligen skiljer sig sandlådan i form av en lastbil-bil från den vanliga bara i närvaro av en hytt. Således kan "kroppen" byggas enligt det vanliga schemat, och kabinen kan klippas ur tjock plywood och målas. För dem som strävar efter maximal naturalism kan du också klippa och fästa en ratt, backspeglar i sittbrunnen och hänga ett nummer.

Beroende på barnets hobbyer och intressen kan du inte göra en vanlig lastbil, men till exempel en brandbil eller en racerbil

Naturligtvis kommer detta att kräva lite ansträngning från föräldrarna, men barnets entusiastiska ögon och hans vilja att leka i sandlådan när som helst är värt det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I form av ett fartyg

Stor styrka och kompetens kommer att kräva konstruktion av en sandlåda i form av en segelbåt eller ett fartyg. När det gäller en segelbåt är allt lite enklare: seglet, även känt som en markis, dras över stavmastarna, som måste fästas ordentligt. När det gäller själva fartyget kan det vara fyrkantigt eller rektangulärt, men det kommer definitivt att behöva en botten . För att göra detta måste du skära flera brädor i en spetsig vinkel (cirka 45 grader) och sedan ge dem formen av ett fartyg.

Du kan också klippa dekorativa detaljer från plywood, till exempel en livboj, ankare, fartygets namn och fixa dem ombord . Du kan också dekorera sidorna med garn, som på en riktig segelbåt, och även höja flaggan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur täcker man?

Innan träningen påbörjas måste den torkas väl och behandlas med föreningar från sönderfall och parasiter.

Det finns många alternativ för hur man bearbetar och målar sandlådan så att den inte ruttnar på en säsong . Erfarna hantverkare rekommenderar till exempel "Senezh för svåra förhållanden" - de täcker produktens bas och ben (om sådana finns) och basen på båda sidor. Efter att kompositionen har torkat måste alla delar målas med träfärg.

Det rekommenderas också att blötlägga varje detalj med linolja innan du målar, det rekommenderas att göra detta två gånger . En primer för trä är också bra, men inte någon, men bara högsta kvalitet, från en pålitlig tillverkare. Det är mycket oönskat att använda avfallsmotorolja, det kommer att ge en obehaglig lukt som kommer att pågå under mycket lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stolparna, särskilt den del som kommer att drivas i marken, kan också behandlas med bituminös mastik. Då skyddas strukturen på ett tillförlitligt sätt mot fukt.

Det är också viktigt att underhålla din sandlåda . Byt sand regelbundet (en gång om året), rengör leksaker, grenar, stenar, skräp. Det är också nödvändigt att torka sanden efter kraftiga regn, om modellen inte är utrustad med lock eller baldakin, lägg till en ny om den har blivit mycket mindre. Det är bäst att alltid ha ett visst belopp i reserv. Om det finns färgflis måste du applicera nya lager så att beläggningen blir kontinuerlig. Detta bör göras en gång om året - på våren.

Rekommenderad: