Anti-decubitus Madrass Med Kompressor: Tubulära Anti-decubitus Modeller, Hur Man Använder

Innehållsförteckning:

Video: Anti-decubitus Madrass Med Kompressor: Tubulära Anti-decubitus Modeller, Hur Man Använder

Video: Anti-decubitus Madrass Med Kompressor: Tubulära Anti-decubitus Modeller, Hur Man Använder
Video: How to install Invacare MicroAIR Alternating Pressure and Low Air Loss Mattress? [Lateral Rotation] 2024, April
Anti-decubitus Madrass Med Kompressor: Tubulära Anti-decubitus Modeller, Hur Man Använder
Anti-decubitus Madrass Med Kompressor: Tubulära Anti-decubitus Modeller, Hur Man Använder
Anonim

Anti -decubitus madrass med kompressor - speciellt utformad för sängliggande patienter och personer med nedsatt rörlighet. Sådana mattor är utformade för att förhindra liggsår som uppstår till följd av att de ligger länge på en mjuk madrass och orsakas av komprimering av mjukvävnader under en lång vistelse av kroppen i ett läge. Anti-decubitus-mattor är unika, de skiljer sig från konventionella mattor och har användbara egenskaper.

Bild
Bild

Funktioner, funktionsprincip

En anti-decubitus madrass med en kompressor är en matta gjord av gummerat material med cylindrar och en speciell kompressorbox, ansluten med rör för lufttillförsel. Detta är ett avlastningsblock som ger en läkande effekt, vilket gör det lättare för en immobiliserad person att ligga i sängen.

Syftet med anti-decubitus madrasser med en kompressor är att förhindra det farliga stadiet av trycksår, när sår som orsakas av nedsatt blodflöde och fel i nervändarna blir outhärdliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana madrasser hjälper till att lindra en person om de köps i tid: hela skräcken vid liggsår är att celler inte kan regenerera, så sår fortsätter att påverka mjuka vävnader tills benen exponeras.

Denna typ av madrass kan eliminera liggsår om du börjar använda den så snart de första såren märks. Systemet är baserat på ballongprincipen: mattan är utrustad med kammare som fyller dem med luft, du kan ändra enhetens konfiguration. På grund av den alternativa omfördelningen av luft till olika delar av den immobiliserade patientens kropp tillhandahålls massagestöd, vilket stimulerar blodflödets arbete på de platser som påverkas av liggsår. På grund av sin struktur eliminerar madrassen kompressionen av mjuka vävnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av block är effektiv och pålitlig. Tack vare modern utveckling används dessa mattor på sjukhus och hemma.

De visas när:

  • stroke;
  • ryggmärgsskador;
  • skador på centrala nervsystemet.
Bild
Bild

De viktigaste uppgifterna som en sådan madrass lyckas klara av är:

  • eliminering av domningar i mjuka vävnader;
  • lindring av patientens allmänna tillstånd;
  • förhindra övergången av trycksår till ett svårare stadium att läka;
  • avslappning av kroppsmusklerna (kontinuerlig massage);
  • normalisering av sömn.

Dessa mattor kan minska områdena med ökad risk för trycksår, som inkluderar hälarna, korsbenet, ryggraden, armbågar, axelblad, huvudets baksida, anklar, knän, höfter, axlar och öron.

Bild
Bild

Värdighet

Eftersom den inte bara är "smart", utan också en användbar utveckling, ger antidekubitosmadrassen ovärderlig hjälp till patienten och dem som vårdar honom. Oavsett vilken typ av modell som har rör- eller cellkammare ändras inte principen för drift: luft injiceras och blåses ut i dem, vilket säkerställer ett enhetligt tryck på kroppen.

Fördelarna med dessa madrasser inkluderar:

  • användning av högkvalitativa allergivänliga material som är säkra för hälsan;
  • enkel skötsel av blockytan (torkning med en fuktig trasa), motståndskraft mot upprepad rengöring (var tredje dag), möjlighet till reparation;
  • upprätthålla ytvärme, säkerställa de mest bekväma förhållandena för att sova;
  • närvaron av flera storlekar, så att du kan välja en speciell madrass för en specifik byggnad av användaren, med hänsyn till kajområdet;
  • Kompatibel med lyftsängmodeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Anti-decubitus madrasser accepterar inte vård med alkoholhaltiga produkter och kemikalier med klor. Vid bearbetning är användning av tvål och pulver oacceptabelt. Dessutom måste sådana mattor torkas bort från ljus, på ett naturligt sätt. Du kan inte "hjälpa" dem att torka med hjälp av värmare eller ett strykjärn.

Eftersom systemet fungerar från nätverket dygnet runt kan detta negativt påverka nervsystemet, vilket kan orsaka irritation och till och med sjukdom. Det är viktigt att säkerställa att systembruset inte överstiger 30 dB -märket.

Nackdelen med dessa madrasser är bullret under kompressordrift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur placeras den korrekt?

Paketet med anti-decubitus madrass med en kompressor inkluderar anslutningsslangar, kompressorn själv och ett reparationssats. I dyrare modeller kompletterar tillverkarna satsen med en bakteriostatisk filt.

För att sätta madrassen på sängens yta korrekt behöver du:

  • anslut själva enheten till kompressorn med hjälp av slangar;
  • installera kompressorn på sidan av patientens ben;
  • lägg mattan på sängens yta så att luftkamrarna är ovanpå och anslutningsrören är placerade "vid fötterna" på patienten;
  • efter att mattan har lagts och rören installerats, kontrollera slangarnas position (inga böjningar och faller under madrassen, vilket kan störa kompressorns funktion);
  • pumpa luft i kuddarna och kontrollera madrassens funktion innan du lägger patienten på den.

En viktig nyans: kompressorn måste arbeta kontinuerligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder och förvarar?

En anti-decubitus madrass placeras ovanpå den huvudsakliga som täcker ytan med ett vanligt eller speciellt absorberande lakan (i avsaknad av ett blåssystem). Innan du sätter en sjuk person på en madrass måste du kontrollera dess prestanda genom att ansluta den (om systemet fungerar som det ska kommer luft ut ungefär 1 gång på 5-6 minuter).

Det är viktigt att se till att tråden inte skadas. För att inte bli förvirrad i huvudets och benens position är det värt att komma ihåg: rören är alltid placerade "i benen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver justera trycket bör detta göras när den sjuka användaren redan ligger i sängen. Trycktestet utförs på platsen för maximal belastning (vid nivån för skinkorna mellan två madrasser). Den korrekta indikatorn är att det finns frihet för fingrarna mellan mattorna, men det finns ett litet motstånd. h

Om det inte finns någon frihet är trycket underskattat.

Om madrassen under en tid inte behövs är den helt tömd, vikt i celler, inte att glömma att se till att slangarna sitter i förpackningen utan att knäcka. Innan dess tas damm och föroreningar som har uppstått under drift bort från dem. Om systemet misslyckas är det värt att ta det till ett servicecenter: trots att det finns ett reparationssats kan inte alla reparera det korrekt.

Bild
Bild

Vad ska man leta efter när man köper?

Eftersom en anti-decubitus madrass är en speciell hushållsartikel, måste valet vara noggrant och ta hänsyn till flera faktorer.

För att det verkligen ska bidra till återhämtningen är det värt att tänka på:

  • graden av rörlighet för den sjuka personen (fullständig orörlighet eller förmåga att röra sig, vända på sidan, bakåt, sitta ner);
  • graden av behandling som behövs (förebyggande eller regelbunden behandling av befintliga sår på kroppen);
  • förväntad driftstid (beror på sjukdomsgraden och påverkar madrassmodellen);
  • ljudnivån som genereras under driften av kompressorn;
  • om patienten har ökad svettning eller sjukdomsförloppet är allvarligt bör du ta hand om en modell med ett fläktsystem (närvaron av perforeringar för att cirkulera luft för att ge en kylande effekt);
  • det rätta förhållandet mellan måtten på själva madrassen och kojen under den;
  • vikten på den immobiliserade användaren (påverkar madrassmodellen).
Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som har svårt att göra ett val kan du uppmärksamma rekommendationerna från specialister som säger: vikt är en grundläggande faktor.

Typen av ihåliga kammare beror på det:

  • sjuka användare med en genomsnittlig vikt på upp till 100-110 kg visas modeller med en cellstruktur i kamrarna (med en ej släppt form av trycksår);
  • för sjuka personer med övervikt är det att föredra att ta konstruktioner med tvärgående placerade rörformiga ballonger (vanligtvis hos sådana patienter är trycksår starkare).

Det bör komma ihåg: en viktmatchning kan leda till systembrott. Det är oacceptabelt att använda en cellmadrass om användarens vikt överstiger den högsta tillåtna belastningen. I det här fallet klarar enheten inte av korrekt drift och belastningen på mjuka vävnader i farliga områden ökar.

Bild
Bild

Recensioner

Anti -decubitus madrasser är unika - köparna tror. Sådana modeller är bättre än gel och statiska ortopediska motsvarigheter (till exempel "Trives"), även om de har en mer komplex design. Sängvårdare säger att dessa mattor minskar det allmänna obehaget som orsakas av att ligga i sängen hela tiden.

Tack vare dem kanske patienten inte är rädd för domningar i kroppen, obehagliga stickningar i mjuka vävnader som är mest mottagliga för liggsår.

Köpare medger att de i de flesta fall köper sådana produkter på rekommendationer från ortopedister, vilket bidrar till rätt val, hjälper patienter att stoppa spridningen av trycksår eller minska sjukdomsförloppet från grad 3 och 4 till grad 1. Vissa kommentarer ägnas åt madrasser med ett fläktsystem, vilket medför att madrassens komfort ökar och den utmärkta massageeffekten hjälper till att lindra muskelspänningar från långvarigt liggande.

Rekommenderad: