Örngott (49 Foton): Vad är Det, Vi Väljer För En Ortopedisk Kudde På Sängen, I Lapptäcke, Stickad Och Dekorerad Med Spets Med Paljetter

Innehållsförteckning:

Video: Örngott (49 Foton): Vad är Det, Vi Väljer För En Ortopedisk Kudde På Sängen, I Lapptäcke, Stickad Och Dekorerad Med Spets Med Paljetter

Video: Örngott (49 Foton): Vad är Det, Vi Väljer För En Ortopedisk Kudde På Sängen, I Lapptäcke, Stickad Och Dekorerad Med Spets Med Paljetter
Video: Broderade kuddar i ett lapptäcke 2024, April
Örngott (49 Foton): Vad är Det, Vi Väljer För En Ortopedisk Kudde På Sängen, I Lapptäcke, Stickad Och Dekorerad Med Spets Med Paljetter
Örngott (49 Foton): Vad är Det, Vi Väljer För En Ortopedisk Kudde På Sängen, I Lapptäcke, Stickad Och Dekorerad Med Spets Med Paljetter
Anonim

Kuddar i inredningen spelar en mycket viktig roll - i sängklädernas sammansättning ger de en sund och hälsosam sömn, och i form av soffdekorationer ger de inredningen en speciell lust och sätter snygga accenter. För att kudden ska fungera så länge som möjligt behöver den ett lock som samtidigt kommer att utföra en skyddande funktion och vara ansvarig för inredningen.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det?

Det finns många typer av örngott - de kan tillverkas i olika storlekar och av olika material, de är sängar och dekorativa, engångs, ortopediska, fluffiga, lapptäcken, fuktsäkra och vattentäta. Kuddfodral kommer med knappar och med en ventil - det finns många alternativ och valet beror på vad du behöver denna produkt till.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form och design

Sedan våra mödrars och mormödrars tid har stora dunkuddar med dimensioner på 70x70 cm legat kvar i många hus. Under Sovjetunionens tid fanns kanske en uppsättning sådana sovtillbehör i alla hem. Alla sängkläder som är typiska för den perioden styrdes exakt av kuddens parametrar. Framstegen står dock inte stilla och med utvecklingen av marknadsförhållandena har många nya modeller dykt upp, som skiljer sig åt i de mest varierade formerna och storlekarna. Numera försvinner liksidiga kuddar gradvis i bakgrunden, och rektangulära produkter kan alltmer hittas i butiker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många icke-standardkuddar produceras - detta är främst ortopediska produkter som är utformade för att upprepa anatomiska former och ha en minneeffekt. Dessutom har dekorativa kuddar, till exempel brevkuddar, tagit en stor andel av marknaden - var och en sys på beställning och har sin egen högst individuella form och storlek. Men ändå, i de flesta fall är kuddar gjorda i storlekarna 60x40 (detta är ett alternativ för barn) och 70x50 cm - enligt europeiska standarder bör skillnaden i sidorna i kudden vara 20 cm. Fyrkantiga kuddar sys också, men i mindre volymer, idag oftare än andra finns produkter med dimensioner på 60x60, 50x50 och 40x40 cm. Sådana kuddar utför vanligtvis dekorativa funktioner och används inte för att sova.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Örngott sys också efter kuddarnas storlek. Samtidigt är syprincipen för fyrkantiga och rektangulära modeller densamma, skillnaden är bara i materialförbrukning och mönsterkonstruktion. Men konfigurationen av örngott kan variera avsevärt. För att kunna ta på och av den så snabbt och enkelt som möjligt finns följande designfunktioner i örngott:

  • lindningsventil - denna till synes enkla detalj gör att du kan behålla den önskade formen på örngott och byta överdrag så ofta som behövs;
  • knappfästet är ett funktionellt element som enkelt kan förvandlas till en snygg detalj i produktens inredning;
  • dold dragkedja är ett ganska vanligt alternativ som på ett tillförlitligt sätt håller örngott på kudden i önskad form, men samtidigt är nästan osynligt, så det distraherar inte hushåll och deras gäster från uppfattningen av textur och tryck på örngott;
  • strängar - detta element används oftast för dekorativa kuddar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Beroende på funktionell belastning kan kuddar vara av två typer.

Sovande ingår i sängkläder och är utformade för att organisera en bekväm säng. De täcker kuddarna och förhindrar att stoppningen (dun, fjädrar eller syntetfyllning) faller ut och förhindrar att svett och dammkvalster samlas inuti kudden. Dessa kuddar är gjorda av miljövänliga bomullsmaterial, deras stil överensstämmer med den övergripande designen av sängkläderna. Den använder inte konvexa dekorativa element - knappar, tryckta blommor och broderier.

Bild
Bild

Dekorativ örngott används för att dekorera soffkuddar. De kan vara gjorda av täta material - gobeläng, corduroy och till och med päls. Deras huvudsakliga syfte är att betona rummets stil, lägga till snygga accenter och locka uppmärksamhet. Dessa kuddar kan vara oregelbundet formade, och örngott är ofta dekorerade med omfattande dekorer.

Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Kuddöverdrag är tillverkade av en mängd olika naturliga, syntetiska eller blandade material. Oftare än andra används flera material.

  • Linné - Det här är en tät naturlig duk, som kännetecknas av en matt glans och enastående mjukhet. Sådana produkter är slitstarka, så de kan tjäna i många år och tål ett stort antal tvättar.
  • Satin Är ett 100% bomullstyg tillverkat av långa fibrer i en satin- eller satinväv. Detta sätt att klä upp ger tyget en speciell mjukhet och silkeslen glans. Satin skrivs ofta ut med direktutskrift för att skapa ljusa, skarpa bilder.
  • Matta - Detta är ett annat naturligt miljövänligt tyg, som är tillverkat med sällsynt parad vävning av fibrer. Visuellt ser materialet grovt ut, därför används det oftare för att täcka dekorativa kuddar.
  • Brokad - det här är ett riktigt lyxigt material med en sidenbas, på vilken utsmyckade mönster formas med hjälp av en metalltråd. Brokad örngott används också för inredning; de ger ett rum ett mer högtidligt, majestätiskt och respektabelt utseende.
  • Silke - Detta är ett slitstarkt tyg med en uttalad dyr glans, mycket ofta är det dekorerat med broderi. För sovande set används endast naturligt siden; för att sy dekorativa örngott är det tillåtet att lägga till syntetfibrer.
  • Sammet och velour - Det här är täta material som används för att dekorera soffkuddar. De är 100% polyester och har en speciell hårighet som ger dem otrolig chic och värdighet. Sådana kuddar är ofta dekorerade med broderi, pälsinlägg och spetsar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under Sovjetunionens dagar var kuddfodral för gobeläng mycket populära, nu återkommer mode för dem igen. Dessutom används idag en sådan duk för att dekorera klassiska och rika interiörer. Tapetkuddar kan bokstavligen förvandla till och med det vanligaste rummet utan okännedom. Tyget har en ganska tät konsistens, tack vare vilket materialet är motståndskraftigt mot slitage, tål ett stort antal tvätt och torkning i det fria utan att äventyra dess utseende. Det är anmärkningsvärt att gobeläng är ett mångsidigt material, eftersom det kan användas för att dekorera ett vardagsrum, sovrum eller barnområde.

Bild
Bild

Metoder för registrering

Sömnkuddfodral har vanligtvis återhållsamma färger, men designen på dekorativa kuddar kännetecknas av ett stort urval och olika ämnen. Dessa kan vara blommiga ornament, stilleben, reproduktioner av kända målningar, geometriska kompositioner och alla slags etniska mönster. Designers rekommenderar att, när du väljer en kudde, tar hänsyn till rummets syfte .till exempel landskap, bilder av städer, världens underverk och attraktioner är lämpliga för vardagsrum och sovrum. Geometriska eller abstrakta mönster ser bra ut i moderna rum. För köket och matsalen är det bättre att föredra stilleben som visar frukt, frukt, bär och blommor, men roliga djur och hjältar i dina favorit -tecknade serier är lämpliga för barnrummet. För bilkuddar kan du köpa örngott dekorerade med bilder av retrobilar.

Bild
Bild

Det är en stor missuppfattning att kuddar bara kan användas hemma, tvärtom är de väldigt bekväma att placera dem utanför. Till exempel används dekorativa kuddar ofta i ett rekreationsområde på ett lokalt område, en öppen veranda eller en terrass, vars stil beror på landskapsdesignen och de främsta motiven för att dekorera området intill huset. Med hjälp av ljusa kuddar kan du snabbt och enkelt ändra rummets stil. Om du har gjort en renovering är det inte alls nödvändigt att köpa nya kuddar, det räcker med att byta kuddfodral i soffdekor, de kommer omedelbart att bli en snygg accent i interiören.

Bild
Bild

Användningstips

I de allra flesta fall har kuddfodral en viktig skyddsfunktion som skyddar syntetiska eller naturliga fyllmedel mot tårar, svett, damm och andra typer av föroreningar. Men kudden skyddar också den sovande personen från farliga dammkvalster, allergener och många andra irriterande ämnen. Dessutom bör kuddfodralet ge möjlighet till effektivt luftbyte - endast i detta fall kommer materialet att tjäna länge och fyllningen av kudden kommer inte att utsättas för fukt, vilket i kombination med mänsklig svett bildar en miljö som är gynnsam för reproduktion av svampar och andra patogena mikroorganismer. Det är därför det är viktigt att välja rätt örngott - bara i detta fall kommer användningen att vara funktionell.

Bild
Bild

Det första man ska fokusera på är materialet . För hemtextil bör företräde ges till miljövänliga material. De mest kända märkena använder för att sy bomullstyg med en allergivenlig Actigard-behandling, på grund av vilken alla möjligheter till utseende av svampar och patogener utesluts. Detta skydd behåller sina antimikrobiella egenskaper under 100 tvättcykler.

Bild
Bild

Även när du köper bör du vara uppmärksam på sömmarnas kvalitet, för detta behöver du bara ta kudden och dra den i olika riktningar vid korsningen av materialbitarna. Om produkten är av hög kvalitet kommer den inte att synas i sömmarna. Det är viktigt att stygnen är jämna och lika långa - bara i detta fall kommer användningen av kudden inte att innebära risken för att kuddens inre innehåll kryper ut.

Bild
Bild

Storlek är också viktigt. Den ska helt matcha längden och bredden på själva kudden. Om locket är för stort, börjar damm samlas i hålrummen. Om modellen är vald för liten, måste du ge den en något högre densitet för att passa en kudde i ett sådant örngott, vilket långt ifrån är det bästa som återspeglas i sömnens kvalitet och komfort.

Vackra exempel

Kuddar är ett snyggt inredningselement som inte bara dekorerar rummet, utan också betonar dess stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummet är inrett i nautisk stil kan du betona temat med ett örngott dekorerat i blått med en vit rand, eller en produkt med bilden av fartyg, marint liv eller skal.

Bild
Bild
Bild
Bild

För moderna interiörer är vattentäta omslag med abstrakta och geometriska mönster mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern, Provence eller lantlig stil använder ofta frottéblommiga ornament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårt att föreställa sig rum i orientaliska stilar utan ett överflöd av kuddar med sidenkuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och klassikerna kräver linnekuddar eller gobelänger.

Bild
Bild

Och naturligtvis kan hjältarna i dina favoritfilmer förvandla alla barnsängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -kuddar ser väldigt snygga ut. Stickade garnkuddfodral ser bra ut, liksom stickade, dekorerade med paljetter och knappar. Patchwork och dakimakura har blivit trendiga trender de senaste åren.

Rekommenderad: