Dunkuddar (39 Bilder): Från Gåsdun Och Fjädrar, Skada Och Nytta, Livslängd För Naturligt Fyllmedel, Hur Man Väljer Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Dunkuddar (39 Bilder): Från Gåsdun Och Fjädrar, Skada Och Nytta, Livslängd För Naturligt Fyllmedel, Hur Man Väljer Tillverkare

Video: Dunkuddar (39 Bilder): Från Gåsdun Och Fjädrar, Skada Och Nytta, Livslängd För Naturligt Fyllmedel, Hur Man Väljer Tillverkare
Video: Down Odor Presentation JP 2024, Maj
Dunkuddar (39 Bilder): Från Gåsdun Och Fjädrar, Skada Och Nytta, Livslängd För Naturligt Fyllmedel, Hur Man Väljer Tillverkare
Dunkuddar (39 Bilder): Från Gåsdun Och Fjädrar, Skada Och Nytta, Livslängd För Naturligt Fyllmedel, Hur Man Väljer Tillverkare
Anonim

Dun- och fjäderkuddar är bland de vanligaste sängkläderna. Vanligtvis används gås eller svanedun som fyllmedel. Vissa modeller inkluderar dun och mjuka fjädrar för komfort under sömnen. Sådana modeller är mycket efterfrågade, eftersom de lockar uppmärksamhet med naturlighet och komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skada och nytta

Sedan antiken har människor använt kuddar fyllda med fjädrar eller dun av olika fåglar för att sova, men det är värt att överväga säkerheten för denna produkt.

Allergiker bör vara mycket försiktiga, eftersom de kan vara allergiska mot fjädrar och dun från olika fåglar.

Många experter påpekar att dun- och fjäderkuddar har många positiva egenskaper:

  • Dun och fjädrar är naturliga fyllmedel med utmärkt ventilation. De passerar luft väl och kännetecknas också av utmärkta värmeisoleringsegenskaper. Du kommer att känna komfort och bekvämlighet när som helst på året.
  • Modeller med fjädrar och dun leder perfekt bort överflödig fukt från huvudet, som bildas under sömnen.
  • Fyllmedel kännetecknas av mjukhet och lätthet. De återfår snabbt sin form, och utmärks också av elasticitet och motståndskraft.
  • Dun- och fjädermodeller är hållbara när de sköts om.
  • Sådana kuddar är redan traditionella. Det finns fortfarande inget syntetiskt fyllmedel som kan jämföras med dun- och fjädermodeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men förutom fördelarna har kuddar med naturliga fyllmedel några nackdelar:

  • Svårt att lämna. Om du inte följer reglerna för att använda produkten kommer den att förlora alla ovanstående fördelar.
  • En fjäder- eller dunkudde passar inte alla. Personer med allergier måste vara mycket försiktiga när de väljer en sådan produkt.
Bild
Bild

Varianter av fyllmedel

Används oftast vid tillverkning av fjäder- och dunkuddar fjäderdräkt av en gås eller anka … Modeller tillverkade av naturliga gåsfjädrar är mycket efterfrågade, eftersom de kännetecknas av elasticitet, mjukhet, god elasticitet samt utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

En kudde fylld med gåsfjädrar och dun är av bättre kvalitet än en ankbit.

En gåsfjäder kan vara grå eller vit, därför, beroende på färgen, väljs materialet för napert. Vitt ludd syns inte genom tyget, så för en sådan kudde kan du använda omslag gjorda av dyra, tunna material. Modeller med grå dun presenteras vanligtvis i mörka omslag, sydda av täta tyger.

Den sibiriska gåsprodukten behåller perfekt värmen, vilket garanterar en bekväm nattsömn. Fluff behåller sin form väl och kännetecknas också av luftighet.

Bild
Bild

Kudde gjord av eiderdown och fjädrar är ett ganska populärt alternativ.

Ederfågeln tillhör dykandar och lever i kalla klimat, därför kännetecknas dess dun av utmärkta värmeisoleringsegenskaper. Det egendomliga med ederdun är att den väger väldigt lite och håller dig varm. Dunet skördas för hand, eftersom det tas från fågelbon och ersätts med mjukt torrt hö. På grund av deras unika egenskaper är sådana kuddar dyra och exklusiva föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många tillverkare använder kamelull vid tillverkning av kuddar.

Vanligtvis är sådana produkter tvådelade, eftersom naturlig ull snabbt faller i en boll under tung belastning. Tack vare användningen av fågeldun eller vadderad polyester kan produkten hålla upp till 5 år.

Alla kuddar kan delas in i flera kategorier baserat på förhållandet fjäder till dun:

  • Dunmodeller måste ha mer än 85 procent ner, medan de återstående 15 procenten måste ha en liten fjäder.
  • Alternativ för dun och fjäder har en lika stor andel dun och fjäder.
  • Fjäderprodukter har över 50 procent nib. De är inte efterfrågade, eftersom de kännetecknas av platthet och kort livslängd.
Bild
Bild

Det finns flera kategorier enligt GOST:

  • Extra - innehåller över 90 procent gåsdun.
  • Den första kategorin - halten av gåsdun kan variera från 85 till 90 procent.
  • Den andra kategorin - produkter har mindre än cirka 85 procent ned.

Enligt den europeiska klassificeringen av dun- och fjäderprodukter är de indelade i följande kategorier:

  • Premiumklass - kuddar innehåller över 90 procent vit gåsdun.
  • Den högsta kategorin - produkter består av vit eller grå gåsdun, medan de måste ha från 70 till 90 procent gåsdun.
  • Den första kategorin - kudden innehåller vit eller grå gåsdun, som fyller produkten från 50 till 70 procent.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna tillverkare använder en mängd olika material vid tillverkning av kuddar för att skapa maximal komfort under avkoppling.

För att ge produkten elasticitet använder många företag inte en fjäder, utan latexinsatser med formminneeffekt. Sådana alternativ kännetecknas av utmärkta ortopediska egenskaper. Men kuddar med latexinsatser är dyrare än konventionella alternativ.

Faux dunmodeller är inte på något sätt sämre än naturliga motsvarigheter och lockar också uppmärksamhet till ett överkomligt pris.

Modern teknik gör det möjligt att skapa utmärkta konstgjorda substitut för naturmaterial.

Artificiella dunalternativ kännetecknas av allergivänlighet, elasticitet och enkel skötsel. De är lätta och har utmärkt luftgenomsläpplighet.

Ganska populär fyllning är ekofluff . Produkter med miljövänlig fyllning utmärks av sin funktionalitet och höga komfort. De är idealiska för en sund och sund sömn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är bättre: dun eller fjäder?

  • Dun- och fjäderkudde är ett av de vanligaste alternativen . Det är en påse fylld med fjädrar och dun, som kallas en napernik. Dessutom läggs ett örngott på en sådan kudde. Beroende på mängden fjäder och dun bestäms produktens mjukhet. Om kudden innehåller fler fjädrar är den styvare.
  • Modellen dun och fjäder har ett annat pris . Dyra alternativ innehåller mer ludd än fjädrar. Proportionerna kan varieras, eftersom andelen ludd i kudden kan variera från 2 till 90 procent. Varje köpare väljer det mest optimala alternativet för sig själv, med hänsyn till personliga preferenser.
  • Modeller som inkluderar tillägg av en fin fjäder kännetecknas av ökat slitstyrka . De behåller sin form perfekt och tjänar också i många år. En fjäderprodukt består mestadels av fjädrar, den utmärks av sin elasticitet och styvhet.
  • Halvduvet-modellen är mycket efterfrågad eftersom den erbjuder många fördelar . Det återfår snabbt sin ursprungliga form, kännetecknas av mjukhet och utmärkt ventilation. När den är våt torkar halvfjäderkudden snabbt nog.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naperniki

När du väljer en kudde är det mycket viktigt att inte bara vara uppmärksam på fyllningen utan även på kuddfodralet, eftersom produktens bekvämlighet och komfort beror på det. Moderna tillverkare använder en mängd olika tyger när de syr sängkläder. Mycket ofta används satin, cambric, bomull, bomullskambric, teak, satinjacquard, sidenmussel eller siden.

Sängkläder i teak är mycket efterfrågade idag, som består av naturlig bomull, och utmärks också av en speciell tät vävning och impregnering, som förhindrar att luddet flyger ut ur kudden.

Bild
Bild

De obestridda ledarna inom tillverkningen av högkvalitativa och hållbara örngott är österrikiska och tyska företag . Vid tillverkning av material för örngott använder de olika kompositioner för att ge kuddarna ytterligare egenskaper. Aromatiska oljor, vitamin E, aloe vera -extrakt, silverjoner och tång används ofta.

Kuddtyger är ofta av kinesiskt ursprung, men det betyder inte att deras produkter är sämre. Det finns olika tillverkare.

Lågkvalitetsprodukter kännetecknas av en grovhet i tyget, och när de används prasslar de, så att du lätt kan känna igen en kvalitetsprodukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Standard kuddeform är en fyrkant eller rektangel. De flesta tillverkare producerar produkter i dessa former, eftersom de utmärks av sin bekvämlighet och funktionalitet.

En fyrkantig eller rektangulär kudde är perfekt för en bekväm sömn.

Den runda kudden ser original och ovanlig ut. Det brukar användas som dekoration. Flera små rundade produkter kommer att ge mys och komfort till sovplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Idag kan du beställa en kudde i alla storlekar, med hänsyn till personliga preferenser och önskemål. Produktens standardbredd varierar från 30 till 50 cm, men längden kan vara från 40 till 80 cm.

Den avgörande rollen vid val av kuddens storlek spelas av madrassens bredd. För en dubbelsäng kan du använda ett alternativ som tar upp hälften av madrassen.

Om du sover på en enkelsäng, kom ihåg att bredden på kudden och madrassen ska vara densamma. En stor modell kommer att leda till obehag, eftersom den ständigt kommer att hänga på sidorna, vilket kommer att leda till obehag under sömnen.

Om vi pratar om produktens höjd finns det inga begränsningar. Du kan helt lita på din smak. Om du gillar att sova på ryggen kan kudden vara väldigt hög. För dem som gillar att sova på sidan eller magen är ett lågt alternativ bättre, eftersom det inte kommer att störa din andning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tillverkare erbjuder dun- och fjäderkuddar i storleken 70x70 cm, eftersom örngott brukar vara i den storleken.

Om du tycker att det här alternativet är stort, krångligt, bör du vara uppmärksam på produkter i storleken 60x60 cm. En sådan kudde är idealisk för en vuxen. Bekvämlighet och komfort garanteras för alla. Modeller med dimensioner på 68x68 cm är mycket efterfrågade.

Modellens vikt är en indikator på kvalitet . En dunkudde är alltid lättare än en fjäderkudde. Om du tar en dunprodukt med måtten 70x70 cm, kommer dess vikt att vara ungefär från ett till ett och ett halvt kilo. En kudde av denna storlek av dun och fjädrar väger mellan ett och ett halvt till tre kilo.

Och den tyngsta är den första modellen, eftersom dess vikt varierar från 2,5 till 4 kilo.

Bild
Bild

Livstid

En kvalitetskudde kännetecknas av en lång livslängd. Om du följer reglerna för användning av produkten kan den vara från 10 till 20 år.

Viktiga rekommendationer:

  • Dun- och fjäderkuddar ska tvättas tre eller fyra gånger om året , medan temperaturen ska vara 60 grader. Det är ganska problematiskt att utföra ett sådant förfarande hemma, eftersom fyllmedlet måste torka väl. Du kan kontakta specialister som sysslar med att rengöra sådana kuddar. Rengöring av produkter består i att fyllmedlet tas bort från kudden, desinficeras under ultravioletta strålar, tvättas, torkas och används för att fylla ett nytt örngott.
  • Kuddarna ska ventileras i frisk luft i solen, och så långt som möjligt att slå ut. Detta kommer att bli av med både damm och dammkvalster.

Även om fjäder- och dunkuddar inte har en specifik hållbarhet, om du inte följer reglerna för rengöringsprodukter, rekommenderas det inte att använda dem under lång tid. Sådana produkter kräver utbyte efter cirka 3-5 år.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Idag erbjuder många ryska och europeiska tillverkare snygga högkvalitativa kuddar tillverkade av naturliga fyllmedel.

Många köpare lämnar positiva recensioner om Chicago dunkudde från det ryska märket. " Dargez " … Denna produkt består av 90 procent naturligt dun i den första kategorin, och örngott är sytt av perkal. Tillverkaren erbjuder flera färger. Den enda nackdelen är den höga kostnaden.

Elite kudde tillverkare använder endast naturliga råvaror. Till exempel ett italienskt företag Daunex erbjuder den snygga Nuvola -modellen i 100% grå gåsdun. Naperniken är gjord av twill. Denna produkt är certifierad, därför garanterar den miljövänlighet och säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

För att välja rätt dun- och fjäderkudde är det värt att överväga några nyanser:

  • Varje kudde måste ha en etikett , på vilken tillverkaren anger förhållandet fjädrar och dun, samt deras sort.
  • Obehaglig lukt indikerar dålig kvalitet. Du bör vägra ett sådant köp.
  • Kudden är värd att kolla in . Om du tvivlar på det, ska det inte knarra, prassla eller prassla. Efter denna åtgärd bör den snabbt återgå till sin ursprungliga form.
  • Kvalitetsprodukter kommer aldrig billigt … Denna regel gäller även kuddar av dun och fjädrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är värt att noggrant inspektera alla sömmar på servetten . Endast en högkvalitativ söm garanterar att luddet inte kommer att flyga ur kudden.
  • Kuddens höjd spelar en stor roll . Det bör väljas beroende på vilken sovposition som är mest bekväm för dig. Om du gillar att sova på din sida bör du vara uppmärksam på det höga objektet. För dem som gillar att sova på nätterna på ryggen eller magen är det bättre att föredra de låga alternativen. För människor som ofta välter under sömnen är det värt att köpa alternativ på medellång höjd så att de enkelt kan justeras till den valda positionen.
  • Det är viktigt att välja en kudde för elasticitet . Det vanligaste alternativet är modellen med medelelasticitet. Förhållandet fjäder till dun påverkar produktens elasticitet. Om modellen innehåller fler fjädrar blir den elastisk.
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att dun- och fjäderkuddar alltid ska ge dig bekvämlighet och komfort samt hälsosam sömn, bör du följa flera regler som gäller vård av dem:

  • Bör minst en gång om året torka kudden väl i solen i frisk luft. Det är bättre att lufta produkten två gånger i månaden.
  • Om så önskas, produkten kan tas till kemtvätt , men kom ihåg att sådan rengöring påverkar kuddens volym, så det är bättre att göra en av två kuddar. Kemtvätten ger inte bara en högkvalitativ rengöring av dun och fjädrar, utan ger också en ny napert. Varje produkt lämpar sig för högkvalitativ rengöring med en produkt mot fästingar och andra insekter.
  • Dunkuddar av utmärkt kvalitet inte rädd för maskintvätt , vilket förenklar processen med rengöring av produkter.
  • En gång i månaden en kudde värt att rengöra från damm med en linnecracker. Använd inte pinnar för att slänga ut damm, eftersom de kan skada fjädrarna själva, vilket kommer att påverka produktens struktur negativt.
  • Efter tvätt ska dunkudden vara torka bort från värmeapparater och solstrålar. Det ska vara i horisontellt läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående rekommendationer är det nödvändigt att utföra daglig skötsel av produkten. Den består i att kudden måste slås ordentligt på morgonen efter sömnen, detta gör att luddet kan mättas med syre och ta sin ursprungliga form för hela dagen.

För förvaring av dun- och fjäderkuddar är det värt att använda specialöverdrag, som uteslutande är tillverkade av naturliga tyger. Det är strängt förbjudet att förvara produkter i lufttäta lock.

Periodiskt bör kuddarna ventileras i frisk luft, men fuktigt eller fuktigt väder bör undvikas.

Du kommer att lära dig mer om hur du tvättar kuddar i följande video.

Rekommenderad: