Latex Kudde (45 Bilder): Funktioner I Naturlig Latex, Det Bättre Polyuretanskummet, Hur Man Väljer Och Tar Hand Om Ett Barn, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Latex Kudde (45 Bilder): Funktioner I Naturlig Latex, Det Bättre Polyuretanskummet, Hur Man Väljer Och Tar Hand Om Ett Barn, Recensioner

Video: Latex Kudde (45 Bilder): Funktioner I Naturlig Latex, Det Bättre Polyuretanskummet, Hur Man Väljer Och Tar Hand Om Ett Barn, Recensioner
Video: 5 tips hur man tar sönder en kudde 2024, Maj
Latex Kudde (45 Bilder): Funktioner I Naturlig Latex, Det Bättre Polyuretanskummet, Hur Man Väljer Och Tar Hand Om Ett Barn, Recensioner
Latex Kudde (45 Bilder): Funktioner I Naturlig Latex, Det Bättre Polyuretanskummet, Hur Man Väljer Och Tar Hand Om Ett Barn, Recensioner
Anonim

Sömn är nödvändig för att en person ska återställa styrka och stärka immunitet, välbefinnande, prestanda och humör beror på dess kvalitet, så det måste vara bekvämt och friskt.

Ett av medlen för att göra din nattsömn så effektiv som möjligt är en latexkudde - ett tillbehör som blir mer och mer populärt bland människor i alla åldrar och rekommenderas av ledande medicinska specialister.

Fördelar och nackdelar

Den breda och ökande populariteten hos den universella latexkudden är skyldig många meriter , bland vilka:

  • Möjligheten att snabbt absorbera fukt, vilket gör att du inte kan uppleva obehag även vid ökad svettning.
  • Hypoallergen.
  • Miljövänlighet och säkerhet för barn och vuxnas hälsa.
  • Bra andningsförmåga på grund av materialets svampiga struktur. På grund av detta förångas också den absorberade fukten snabbt, och kudden kräver inte ytterligare torkning.
  • Termoregulering. Latexkudden värms inte upp.
  • Varaktighet. Produktens minsta livslängd, garanterad av tillverkarna, är 10 år.
  • Förhindra reproduktion av patogener, dammkvalster.
  • Dammavvisande egenskaper.
  • Tystnad - produkten raser inte och stör inte vilsam sömn.

Samtidigt kan latexkudden "anpassa sig" till kroppens form, vilket ger en ortopedisk effekt och kan snabbt återställa sin form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Till nackdelarna latexmodeller av sömntillbehör tillskrivs oftast deras höga kostnad.

En annan nackdel är den specifika mjölkaktiga lukten av den nya produkten, som kan irritera personer med ett särskilt känsligt luktsinne. Men efter några dagar eller efter noggrann ventilation försvinner lukten.

Dessutom är cirka 1% av människor överkänsliga för naturlig latex, vilket kan utlösa en allergisk reaktion.

Vad är bättre än latex av polyuretanskum och latex av polyuretanskum?

Innan du besvarar denna fråga är det nödvändigt att i detalj överväga egenskaperna hos modeller av polyuretan och polyuretanskum.

Båda är helsyntetiska produkter. Det mer kända namnet på polyuretanskum i vardagen är skumgummi. Det är sant att modernt material skiljer sig markant i sina egenskaper från skumgummi som är känt för äldre generationer.

Dammkvalster kommer aldrig att börja i polyuretan och polyuretanskum, vilket innebär att materialen kan klassificeras som allergivänliga. Dessutom är produkter tillverkade av dem mycket billigare till priset på latexmodeller.

Annars visar sig jämförelsen inte vara till deras fördel:

Bild
Bild
Bild
Bild
  • De ortopediska egenskaperna hos polyuretan- och polyuretanskumprodukter lämnar mycket att önska . Den nya kudden med dessa fyllningar är ganska motståndskraftig för att stödja huvudet och nacken i rätt läge. Men efter ett tag tappar den sin elasticitet, deformeras och blir obekväm.
  • Den maximala livslängden för standard billiga polyuretanskummodeller är cirka 5 år, det vill säga två gånger mindre än latexmotstånd . Med tiden tappar polyuretanskumprodukten inte bara sin form, fyllmedlet börjar försämras. I stor utsträckning underlättas detta av solljus (ju mer det kommer på sängen, desto snabbare försämras kudden).
  • Precis som latex är skumgummi mycket hygroskopiskt . Samtidigt, trots tillverkarnas uttalanden, tillhör polyuretanskum inte "andningsbara" material. Därför tillåter det, till skillnad från latex, att den ackumulerade fukten inte avdunstar snabbt. Detta ökar sannolikheten för att sova på en våt kudde.
  • På grund av den konstanta absorptionen av fukt blir dessutom en produkt av polyuretanskum och polyuretan snabbt smutsig och kräver rengöring och torkning . Rengöring av sådana produkter är inte alltid lätt - de flesta tvättas praktiskt taget inte i en tvättmaskin, så du måste använda kemtvättstjänster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Sortimentet av latex sömntillbehör innehåller produkter i olika former. De mest populära och efterfrågade är:

" Hästsko ". En modell som låter dig slappna av livmoderhalsmusklerna så mycket som möjligt under sömnen. Många tror att den enbart är avsedd för resor, men det är fullt möjligt att använda den hemma, för en natts sömn och viloläge i en fåtölj eller soffa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rullar . Ge den mest korrekta kroppspositionen under sömnen. Rekommenderas för att sova i sidled. Du kan lägga detta tillbehör inte bara under huvudet, utan också under nedre delen av ryggen. Detta kommer att avsevärt minska risken för ryggont och obehag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För rygg- och kroppsstöd . Dessa kuddar omsluter kroppen helt och stöder inte bara huvudet och nacken, utan hela bålen. Du kan inte bara sova på dem, utan också vila bekvämt som i en fåtölj. Sådana produkter är särskilt populära bland gravida kvinnor och unga mödrar, eftersom de gör att du kan få bättre sömn i slutet av graviditeten och är mycket praktiska när du matar barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk fyrkantig och rektangulär . I sådana modeller uppnås den ortopediska effekten på grund av materialets elasticitet och en liten fördjupning i mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontur . De har en urtagning för huvudet och är utrustade med två rullar i olika storlekar. Rullarnas olika höjder ökar komforten när du använder produkten i olika lägen. Den nedre bulten är idealisk för dem som gillar att sova på ryggen, och den högre är för dem som föredrar att vila på sidan. En så bekväm kudde för överviktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av form är en fråga om uteslutande smak och önskemål från köparen, även om ortopedister och kirurger ibland rekommenderar vissa typer av produkter till sina patienter för behandling och underhåll av ryggrad, rygg och nackmuskler.

Dimensioner

Storlekarna på ortopediska latexkuddar, liksom deras form, kan vara helt olika. Vid tillverkningen tar tillverkaren hänsyn till axelns bredd och höjden på sovhalsen.

Sortimentet innehåller vanliga rutor 70x70 cm och långsträckta modeller 50x70 eller 60x40 cm. Rullarnas dimensioner är som regel 38x40 cm. I genomsnitt kan produktens längd variera från 40 till 80 cm och bredden - från 30 till 50 cm …

Storleksområdet för modeller som är utformade för huvud och kropp representeras av följande parametrar:

  • 170x30 cm;
  • 190x35 cm;
  • 280x35 cm;
  • 340x35 cm och andra.

Förutom bredden och längden skiljer sig modellerna av latex -nattkläder i höjd. Standardhöjden på ortopediska latexkuddar är från 10 till 16 cm. Samtidigt har barnmodeller sina egna standarder - deras tjocklek är mycket mindre än för vuxna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyllnadstyper

Latex kan vara naturligt eller syntetiskt.

Den första är ett ämne som kallas gummi och härrör från saften från hevea. Naturlatex saknar praktiskt taget nackdelar.

När det gäller dess fysiska och kemiska egenskaper är syntetiskt material nära naturligt, men skiljer sig från det i struktur. Samtidigt har den ökad styvhet, vilket gör att produkter tål ökad belastning. Men på grund av produktionens särdrag minskar dess livslängd avsevärt.

Ett konstgjort material är tillverkat av en komplex skummad polyester. Trots den stora likheten är det ganska lätt att skilja naturligt från konstgjort material. Den första kännetecknas av en gulaktig nyans och en liten lukt av mjölkpulver, den andra är vit med en luktad smak.

Viktig! Vid tillverkning av modeller av syntetisk latex använder tillverkare av god tro inte lim som fäster fibrerna termiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

För närvarande finns det flera olika tekniker för tillverkning av naturliga och syntetiska latexkuddar.

Naturmaterial . Faktum är att det naturliga fyllmedlet inte helt består av mjölksaften av hevea. Den innehåller upp till 37% juice, 52-60% vatten och en liten mängd tillsatser från mineraler, hartser, proteiner och socker. Alla dessa tillsatser är nödvändiga för att förbättra materialets kvalitet och förlänga dess livslängd, eftersom rent gummi kan utsättas för temperaturer och ändra dess egenskaper.

Produktionsprocessen börjar med insamling av den mjölkiga saften. För detta görs ett snitt på trädstammen. Insamlingen utförs på natten för att börja bearbeta den på morgonen. Annars kommer gummit att härda och bli olämpligt för att göra ortopediska kuddar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På företag rengörs mjölkjuicen från föroreningar, varefter ammoniak tillsätts till dess sammansättning som konserveringsmedel och myrsyra eller ättiksyra som ett koaguleringsmedel. Den genomblandade massan röks, torkas och räts ut ytterligare i form av smulor eller ark.

Den efterföljande processen kan vara annorlunda:

  • Dunlop är en produktionsklassiker . Metoden har varit känd sedan 1929 och bygger på att blanda flytande latex med luft, varefter den hälls i perforerade formar och värms upp. Med ett sådant system har det färdiga materialet praktiskt taget inte förmågan att "andas".
  • Talalay är ett mer avancerat system som dök upp under andra halvan av förra seklet . Dess grundläggande skillnad är evakuering av luft från formarna, efter att hällt flytande material i dem och efterföljande frysning. Som ett resultat av sådana manipulationer förändras råmaterialets struktur, luftbubblor spricker och produkten blir "andningsbar". Denna process tar längre tid. Men å andra sidan har kuddar tillverkade med denna teknik mycket bättre kvalitetsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av konstgjord latex kan två olika metoder också användas:

  • Periodisk (box) . Här blandas de nödvändiga komponenterna i speciella lådor som kan kompletteras med vakuumkammare. Denna metod är lämplig för tillverkning av små mängder varor. Samtidigt kommer slutprodukten inte att vara av mycket hög kvalitet.
  • Kontinuerlig (transportör) . Med denna metod matas den kemiska blandningen kontinuerligt till en transportör, i slutet av vilken den skärs i block och genomgår en stelningsprocess. Denna metod gör strukturen av syntetisk latex mer enhetlig och av bättre kvalitet.

Beroende på vilken teknik som används ändras också kostnaden för färdiga produkter. De mest budgetmässiga kommer att vara syntetiska "lådor", och de dyraste - naturliga tillverkade enligt Talalay -systemet. Här, som de säger, är alla fria att välja efter deras smak och plånbok.

Vem passar den för?

En högkvalitativ latexkudde kan inte bara upprätthålla en persons muskuloskeletala system i rätt och bekväm position, utan också förbättra blodtillförseln, återställa enhetlig andning, lindra spasmer. Dessutom är det bekvämt att sova på den under alla förhållanden - även i varmt väder i ett täppt rum.

Bild
Bild

Därför rekommenderar läkare ofta användning av sådana kuddar för personer som lider av:

  • snarkning;
  • kränkningar av blodflödet i livmoderhalsen
  • överdrivet tryck i intervertebrala skivor;
  • kroniska sjukdomar i nacke och ryggrad;
  • vanliga migrän.

En sådan produkt skulle vara ett bra alternativ för dem som lider av sömnlöshet och vaknar och känner sig trötta och yr. Gravida kvinnor och äldre är också bland de som rekommenderas för dessa sovtillbehör.

Ortopediska kuddar i latex är dock inte bara avsedda för behandling, utan också för att förebygga många sjukdomar, så det finns inga restriktioner för deras användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man för sömn?

En latexkudde kommer att vara mest fördelaktig bara om den är rätt matchad.

När du väljer bör du ägna särskild uppmärksamhet åt kvalitet, som till stor del beror på typen av fyllmedel. Om säljaren hävdar att naturlig latex användes som den senare, skulle det vara användbart:

  • Bekanta dig med produktcertifikatet efter att ha kontrollerat att dokumentnumret stämmer med det som anges på kudden.
  • Se till att produkten är tillverkad i ett land där hevea verkligen växer (på grund av råvarornas natur är de flesta företag belägna nära utvinningsplatsen).
  • Prova att böja kudden och trycka hårt på den. Naturligt fyllmedel kommer snabbt att räta ut sig utan veck.
  • Sniffa produkten. Det luktar mjölk - naturligt, en annan lukt - konstgjord.

Inte mindre vaksamhet bör visas när man väljer en modell av syntetmaterial, eftersom vissa tillverkare mycket väl kan lägga till alla slags orenheter i den kemiska sammansättningen som har en negativ effekt på människors hälsa.

Den fullständiga sammansättningen av syntetisk latex måste anges på produktdokumenten.

Bild
Bild

Ett lika viktigt urvalskriterium är storlek . En kudde med en höjd av 10-14 cm anses vara universell, men när du väljer denna parameter är det viktigt att ta hänsyn till axlarnas bredd. Ju större den är, desto högre bör produkten vara.

För män är till exempel de högsta kuddarna lämpliga, för kvinnor - högst 10 cm. För en tonåring är den idealiska höjden från 8 till 9, 5 cm och för ett yngre barn - från 4 till 8 cm.

I det senare fallet spelar barnets ålder en viktig roll i valet:

  • nyfödda kräver de lägsta modellerna upp till 3 cm höga;
  • från 0,5 till 2 år - 3 cm;
  • från 3 till 5 år - 3,5 - 4 cm;
  • från 5 till 9-10 år-7-8 cm hög.

Det är också värt att uppmärksamma omslagets material. De bästa alternativen är bomull, velour eller stickade kläder. I det här fallet är det bättre om locket är dragkedja. Graden av styvhet för sovtillbehöret, dess konfiguration och kostnad är också viktigt när du väljer.

Bild
Bild

Vårdregler

På grund av särdragen hos latexprodukter är det ganska lätt att ta hand om dem. Det är bara nödvändigt att tvätta det avtagbara locket, själva kudden, om den är smutsig, kan torkas med en fuktig svamp utan att pressas eller sköljas i kallt vatten och låta det rinna av.

Viktig! Naturligt fyllmedel gillar inte varmt vatten, och du kan inte pressa ut det heller.

Använd inte pulver, tvål, blekmedel eller andra kemikalier när du tvättar latexmodellen. Sådana kuddar torkas i ett välventilerat rum utan direkt solljus, eftersom ultraviolett ljus kan skada materialets struktur.

Lägg inte latexkuddar på batteriet för att påskynda processen eller försök att torka dem med ett strykjärn. Denna torkningsmetod kommer att förstöra produkten och göra det omöjligt att fortsätta använda den.

Med förbehåll för dessa enkla regler kommer kudden att ge sina ägare en god söt sömn i många år.

Bild
Bild

Recensioner

De allra flesta recensioner om latexkuddar är positiva.

Samtidigt noterar många användare att med en kraftig övergång från voluminös dun, syntetisk vinterisator och andra mjuka produkter verkar latex till en början inte tillräckligt bekväm. Men när du har vant dig vid det vill du helt enkelt inte sova på andra.

För vissa människor har latexprodukter blivit en riktig räddning. Det finns särskilt många positiva recensioner från dem som tidigare led av huvudvärk och obehag i livmoderhalsen.

Efter att ha köpt en latexmodell glömde de helt sina problem, och varje morgon vaknade de helt utvilade, kraftfulla och fulla av energi.

Bild
Bild

Bekvämligheten och fördelarna med sådana kuddar uppskattades också av gravida kvinnor. De noterar att även under de sista stadierna av graviditeten kan sömn tack vare latexprodukter vara ganska bekväm och stark.

Unga mödrar är inte mindre nöjda. För dem är den största fördelen med sådana produkter en lugn sömn hos barnet - även de minsta barnen vaknar på sådana kuddar mycket mindre ofta än sina kamrater.

Och naturligtvis förbises sådana egenskaper hos latexkuddar som hållbarhet och användarvänlighet inte. Bland nackdelarna med latexkuddar noterar många köpare deras höga kostnad, men de som bestämmer sig för att köpa är säkra på att hälsa och komfort under sömnen är värt det.

Följande video kommer att berätta om tillverkningen av latexkuddar och madrasser.

Rekommenderad: