Hur Fixar Man PVC -paneler På Badrumsväggen? 67 Foton Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Installation Och Infästning I Taket

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fixar Man PVC -paneler På Badrumsväggen? 67 Foton Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Installation Och Infästning I Taket

Video: Hur Fixar Man PVC -paneler På Badrumsväggen? 67 Foton Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Installation Och Infästning I Taket
Video: pvc ceiling panel ,pvc wall panel, 2024, April
Hur Fixar Man PVC -paneler På Badrumsväggen? 67 Foton Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Installation Och Infästning I Taket
Hur Fixar Man PVC -paneler På Badrumsväggen? 67 Foton Gör-det-själv-installation Av Väggpaneler, Installation Och Infästning I Taket
Anonim

Om, när du väljer ett efterbehandlingsmaterial för ett badrum, företräde ges till PVC -paneler, uppstår frågor om deras installation. Denna process är tydlig för alla, eftersom panelerna kan installeras utan inblandning av en specialist utifrån.

Men du måste känna till vissa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

PVC -paneler - ett dekorativt material av rektangulär eller fyrkantig plast, är ett slags alternativ till keramiska plattor. Däremot behöver de inte dockas oberoende av varandra, för att uppnå ett identiskt gap mellan elementen.

De flesta panelerna kännetecknas av en speciell anslutningsteknik . Det kallas konventionellt sutur och sömlöst. Utifrån är sömmarna synliga i varje finish. Skillnaden är att sömlösa paneler är snyggare och tunnare. Andra sorter har inte denna bilaga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras användning är förknippad med preliminär förberedelse av basen - den måste rengöras från den gamla beklädnaden: färg, kakel, gips. Installationstekniken kan vara ram eller ramlös - det beror på väggarnas jämnhet, kommunikation, bilderna i ett visst rum. Installationsmetoden beror till stor del på skillnaden i väggarnas höjd: om deras höjd och geometri är långt ifrån idealiska, måste du maskera bristerna på grund av ramen.

I ett fall måste panelerna limmas på basen . Ramteknik innebär tillverkning av svarv (strukturer från profiler). Ett tomrum bildas mellan basen och panelerna. Inget lim behövs här: systemet är skapat av en metallprofil och speciella fästelement. Beroende på typen av paneler kan panelerna fästas vertikalt eller horisontellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material ingår i raden av material som krävs för beklädnad . Den har en elastisk, men inte mjuk struktur, ändrar den inte, men är inte konstruerad för betydande mekaniska skador. Om du träffar den kan du lämna bucklor på ytan. De resulterande reporna kan inte maskeras eller målas över - materialet föreskriver inte detta.

Den ackumulerar inte statisk elektricitet och har antibakteriella egenskaper. Dessutom är panelerna lätta att rengöra - för att rengöra ytan räcker det att torka av den med en ren fuktig trasa. Högkvalitativt material är inte rädd för hushållskemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Plastpaneler har många fördelar:

  • De är estetiskt tilltalande. Med deras hjälp kan du dekorera badrumets inredning i vilken stilistisk lösning som helst.
  • Råvarorna som används är högteknologiska. Det är skapat på modern utrustning, med beaktande av kraven i säkerhetsstandarder.
  • Utbudet av beklädnad och färgpalett är varierat.

Köparen har möjlighet att välja paneler av valfri nyans.

  • Panelerna skiljer sig åt i struktur. Dess imitation förmåga gör att du kan ändra den estetiska uppfattningen av badrummet. Strukturen förmedlar lätt materialet av trä, marmor, sten, tegel.
  • Materialet är motståndskraftigt mot extrema temperaturer. Det ändrar inte sin struktur under påverkan av fukt och ånga, det är motståndskraftigt mot ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Panelerna kan fästas på olika golv. De ser vackra ut på väggar och tak.
  • PVC -trim kan bli en oberoende bakgrund av badrummet eller dess snygga accent. Hon kan zonera utrymmet i rummet.
  • Panelerna döljer kommunikationssystem bra. De kan användas för att dekorera badskärmen och utrymmet under diskbänken.
  • Det är inte svårt att montera en ram för att installera ett sådant system. Det är han som är garant för finishens hållbarhet.
  • Dessa paneler ser bra ut med andra badrumsfinisher: de kan kombineras med keramiska eller mosaikplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera några nackdelar med denna finish

  • Vid beredning av basen måste den behandlas med en antistatisk förening. Ibland, under drift, bildas formar i hålrummet mellan materialet och ytan.
  • Kostnaden för panelerna kan inte kallas budgetmässig; besparingarna uppnås på grund av det acceptabla priset på arbete.
  • Limmetoden kan inte kallas bra om väggarna skiljer sig åt i krökning och konvexitet i höjd.
  • Ramsystemet "stjäl" centimeter av badrumets användbara område. Detta är inte skrämmande för ett rymligt badrum eller toalett, men inte alltid bra för ett litet rum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Paneltyper

Konventionellt kan alla befintliga typer av plastpaneler delas in i två typer:

  • vägg;
  • tak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan dem ligger i tjockleken - versionerna för taket är tunnare . Detta beror på en minskning av viktbelastningen, vilket är särskilt viktigt för lösa golv i ett panelhus eller en privat byggnad av trä och skumblock. Materialet skiljer sig i bredd och längd, vissa sorter påminner mer om plåtmaterial.

Parametrarna kan vara små - 100x50 cm. Andra dekorativa paneler liknar lameller - de är mest tunna, men styrka är ett viktigt kriterium för att köpa: ju större den är, desto mer hållbar är manteln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av textur skiljer sig sorterna åt i reflektivitet: lameller kan vara matta eller blanka. Användningen av glans i taket gör att du visuellt kan sträcka längden på badrumsväggarna, göra utrymmet större. Mattalternativ är särskilt harmoniska där imitation av annat material behövs.

Plast går bra med spegelinsatser - sådana paneler används för att dekorera taket.

Intressant konsistens med lättnad. Med dess hjälp kan du lägga till en speciell smak till badrumsinredningen. Vanligtvis är dessa sorter gjorda för efterbehandling av vägggolv. Ibland är de mer som plåtmaterial. De kan vara tunna eller måttligt täta, men deras styrka gör att de kan avsluta väggar nära områden med hög trafik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det är inte svårt att montera paneler i badrummet, men du måste förbereda basen, fylla på motstående material, ramkomponenter för denna teknik, samt inventering.

För wireframe -metoden kan följande komma till nytta:

  • styrskenor (svarvprofiler);
  • efterbehandling av plastprofiler;
  • hörn av plast;
  • skruvmejsel;
  • bågfil;
  • självgängande skruvar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • pluggar;
  • linjal, penna;
  • byggnadsnivå;
  • klämmor;
  • korsskruvmejsel;
  • konstruktion häftapparat;
  • stansare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av paneler måste du köpa en tak- eller golvsockel. Ibland kan hjälpmaterialet vara polyuretanskum, tätningsmedel och isolerande material. Med limmetoden köper du lim för flytande naglar. Gjutning kan vara anslutning, tak, ände, intern, universell, extern och start. Valet av önskad sort görs baserat på väggarnas eller takets perspektiv, det beror på förekomsten av utskjutande, nischer och sluttande väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av basen tar vanligtvis inte mycket tid. Det är nödvändigt att förstärka basen, vilket är särskilt viktigt för porösa, lösa golv. De smuldrar vanligtvis, eftersom de gjordes i strid med konstruktionstekniken. Det är omöjligt att göra en högkvalitativ svarv eller en klassisk bas för lim på dem.

Börja med att jämna ut ytan . Om det finns stötar på den, tas de bort. I detta skede grundas ytan med en primer med hög penetrationsförmåga - det gör golvets struktur homogen, binder damm och sprickor. Primern appliceras i ett jämnt lager. När det är torrt bildar det ett kristallgitter som ökar vidhäftningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Synliga defekter - sprickor, flis, gropar - trimmas med cementbaserat gips och kitt. Blandningar baserade på gips som rotband kan inte användas i badrummet, eftersom de fuktar och lossnar från basen. Om det är nödvändigt att göra hörnen raka, utförs denna process med hjälp av en perforator. Sedan är det primerns tur.

Ett andra lager länkar alla tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

När basen är förberedd, fortsätt till konstruktionen av svarven. Dess tillverkning beror emellertid direkt på beräkningarna. Dessa inkluderar redovisning av antalet fästelement, profiler och guider. Beräkningen låter dig bestämma mängden material som krävs.

För att ta reda på hur mycket profil du behöver måste du ta hänsyn till flera faktorer:

  • läget för lådans komponenter är strikt vinkelrätt mot panelerna;
  • det optimala avståndet mellan panelerna ska vara 3-5 cm;
  • ytterligare lameller används för dörröppningen;
  • installationen utförs runt omkretsen eller delvis;
  • förutom lådan behöver du guider;
  • beräkningsdata avrundas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet fästelement beror på längden på panelen som ska installeras: vanligtvis används 1 fästelement för varje 50 cm. Vid arbete med klämmor tar de 20 st. för 1 kvm m. Antalet motstående paneler beror på volymen på den trimmade ytan.

Om du behöver mantla hela väggen med paneler, fortsätt från dess höjd. Sedan delas den totala längden med bredden på 1 lamell. Beräkningen av panelerna nära dörröppningen utförs separat. Filéerna (sockeln) räknas längs omkretsen och mäter avståndet med ett måttband. Om plåtmaterial används i arbetet bestäms beräkningen av PVC -plattor av ytformeln.

Bild
Bild

Installation

Det är möjligt att mantla ytorna på badrumsgolven med PVC -paneler med egna händer efter enkla instruktioner. Det bör noteras steg för steg de viktigaste nyanserna för att installera rammetoden på en metallkista. Det är oönskat att använda träalternativ - det ger inte perfekta fogar.

Bestäm ytan på ytan som planeras för bearbetning. Dörr- och fönsteröppningens yta, om någon, tas bort från den.

Du kan använda formeln Stot = L * H - (S1 + S2), där:

  • L - längd;
  • H - bredd;
  • S1 - fönsteröppningens yta;
  • S2 är dörröppningens område.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt gör de en liten marginal för beskärning. För fastsättning kan du använda häftklamrar och en konstruktionshäftapparat. Det är inte svårt att fästa panelerna på väggen med deras hjälp. Limmetoden är en snabb installationsmetod, men om du behöver byta lamell kommer det att vara problematiskt att göra detta.

Innan du skapar svarven, kontrollera jämnheten på ytan igen med hjälp av regeln

På ramen . För rammetoden installeras initialt horisontella styrningar längs omkretsen. För att göra detta korrekt, börja med markeringarna för att fästa metallprofiler. När du är klar, borra hål på de markerade platserna.

Sedan fästs styrningarna med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera horisontella lameller beroende på önskad styrka . Till exempel, när du täcker taket, rekommenderas det att montera på ett avstånd av 30-40 cm. Om detta är en väggram kan avståndet vara 40-50 cm. Profilernas änddelar bör helst passa in i hörn av rummet. När ramnätet är klart kan du börja fästa panelerna.

De börjar klä ett badrum eller toalett från själva hörnet av dörren - denna teknik gör att du kan bli av med defekter i beklädnaden. Håll fogtätningsmedlet klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få hörnen att se vackra och professionella ut använder de ett slags hörn (extern eller intern profil i form av bokstaven L). Sockeln används vid golvfogning. När hörnprofilen är installerad sätts en PVC -lamell in i den. Sedan är den fixerad på ramskenan.

Ytterligare arbete är att sätta in varje efterföljande panel i springan på den föregående . Detta måste göras försiktigt, pressa hårt utan mycket ansträngning, för att inte skada plasten. Om du måste göra ett hål för utloppet när du vetter mot det, görs det innan du fäster det på väggen. För att ge finishen ett komplett utseende och dölja brister kan tak- och golvlister limmas på ovansidan och botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

På limmet . Denna metod är enklare och mer tillgänglig för varje man på gatan, eftersom det inte är nödvändigt att använda metallfästen och profiler. Funktionsprincipen skiljer sig inte från raminstallation: installationen startar från hörnet. Panelerna trimmas till önskad storlek, varefter en sådan panel tas och flytande spik appliceras på baksidan. Du måste använda lim under byggpistolen. Kompositionen appliceras punktvis - i ett rutmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

En patron är vanligtvis inte tillräckligt - den genomsnittliga förbrukningen är 1 bit. 5 kvm m. Limet ska appliceras bort från kanten. Det blir inte möjligt att ta bort överskottet från den främre ytan - detta kommer att förstöra panelen och ytans utseende. Efter applicering stelnar kompositionen snabbt. Du måste ta panelen och sätta den på plats genom att trycka på den med handflatan.

Vinklar är dock sällan perfekta. För att limma den första lamellen korrekt måste du använda byggnivån. Ofta fixar hantverkare, för att förhindra att panelen glider, underifrån och uppifrån med hjälp av självgängande skruvar. Om du fixar det på det här sättet kommer det inte att röra sig. Tydligen kommer det inte att finnas några fästelement - de är täckta med golvlister.

Startremsor och hörnbeslag används vid behov.

Ibland (till exempel på en toalett) räcker det med en baseboard.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Råd från professionella hantverkare hjälper till att förenkla valet och installationen av PVC -paneler.

  • När du köper material måste du klämma på panelen med fingrarna i slutet. Om den är mjuk kommer den att bucka. Du kan inte ta sådant material.
  • Om beklädnaden har ett mönster, är det nödvändigt att kontrollera dess sammanträffande med varje panel. Linjerna i mönstret ska gå från en panel till en annan.
  • Utskriftens hållbarhet är viktig. På material av låg kvalitet raderas mönstret av friktion - sådana råvaror för efterbehandling är inte lämpliga.
  • Högkvalitativ beklädnad har inga luckor vid sammanfogning. Det är nödvändigt att ansluta panelerna och inspektera dem för sprickor. Deras närvaro talar om ett äktenskap och en lågkvalitativ produkt.
Bild
Bild
  • Tjockleken på alla element måste vara identisk, annars kommer skillnaden i planet att märkas mot bakgrunden av den inbyggda bakgrundsbelysningen.
  • Plasticiteten hos PVC -paneler spelar roll. Lågklassiga varor spricker vid minsta böjning - detta är en uppenbar defekt, en PVC -återvunnen produkt med låg kostnad och dålig kvalitet.
  • För att inte misstas i beräkningarna av fästelement rekommenderar experter att köpa klämmor och självgängande skruvar i förpackningar, baserat på bredden på de paneler som används.
  • Installation av vertikala paneler ökar takets höjd och främjar bättre fuktavlägsnande. Vid horisontell läggning kommer vatten att dröja kvar på lamellerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan skära panelerna på längden och på tvären med hjälp av en monteringskniv med ett skarpt blad . Ibland används en kvarn eller en hacksåg för metall för detta. Den senare metoden är dock inte efterfrågad på grund av arbetets mödosamhet. I detta fall används en fil med en minsta tand.

  • Ränderna kan krossa rummet. För att förhindra denna effekt är det att föredra att installera paneler i ljusa nyanser i ett litet badrum.
  • För en spektakulär design kan du kombinera paneler med olika texturer och storlekar - detta kommer att göra interiören tråkig.
  • Det är bättre att välja färg på finishen enligt det allmänna stilistikbegreppet. Tonen ska inte matcha bakgrunden på golvet eller möblerna. Prioriteten är mjuka och dämpade färger.
  • Markeringen utförs baserat på kommunikationssystemen. Det är inte alltid möjligt att dölja dem. Om möjligt, använd en dummy -panel.
  • Sockel för väggbeklädnad gör det möjligt att stärka panelernas nedre infästning.
  • Paneler med en mindre sömtjocklek ser bättre ut.

I badrummet är ytterligare krossning oönskad - förutom estetik är det förknippat med komplexiteten i rengöringen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Du kan utvärdera möjligheterna att vända mot ytorna på väggarna och taket i badrummet genom att vara uppmärksam på exemplen i fotogalleriet. Detta gör att du kan se olika sätt att dekorera, liksom kombinationstekniker.

Detta exempel använder accentväggpaneler i badområdet i kombination med golvplattor. Lyckad installation av armaturer

Bild
Bild
Bild
Bild

Här används träliknande paneler som bakgrundsdesign. En ramstruktur för efterbehandling av badskärmen har gjorts

Bild
Bild

Den ursprungliga tekniken för suturteknik. Här används smala lameller för en av badrumsväggarna

Bild
Bild
Bild
Bild

Accentuering av duschområdet och dekorativa paneler som skyddar väggar på särskilt farliga våta platser. Golvlisten slutför dekorationen

Bild
Bild

Paneler med tredimensionell effekt skapar en speciell atmosfär i badrumsinredningen. Att accentuera väggen och skiljeväggarna bidrar till en tydlig organisation av rummet

Bild
Bild
Bild
Bild

Snyggt val för badrumstak. Lamellerna ser imponerande ut mot bakgrunden av tegelliknande väggdekoration och marmorliknande golvmaterial

Bild
Bild

En brutal lösning i loftstil. Kombination av paneler med tegelfinish. Lamellernas vita färg mjukar upp tegelns grova konsistens

Rekommenderad: