PVC -paneler För Badrummet (53 Bilder): Takets Design Med Plastpaneler I Rummet, Ytan Mantlad Med Arkmaterial, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: PVC -paneler För Badrummet (53 Bilder): Takets Design Med Plastpaneler I Rummet, Ytan Mantlad Med Arkmaterial, Recensioner

Video: PVC -paneler För Badrummet (53 Bilder): Takets Design Med Plastpaneler I Rummet, Ytan Mantlad Med Arkmaterial, Recensioner
Video: [NEW] Pvc Ceiling Design | 2021 | PVC panel bedroom 2024, April
PVC -paneler För Badrummet (53 Bilder): Takets Design Med Plastpaneler I Rummet, Ytan Mantlad Med Arkmaterial, Recensioner
PVC -paneler För Badrummet (53 Bilder): Takets Design Med Plastpaneler I Rummet, Ytan Mantlad Med Arkmaterial, Recensioner
Anonim

Plastbeklädnad är inte längre en nyhet. Men få människor vet hur rikt sortimentet av PVC -paneler är, vad deras positiva och negativa sidor är. Dessutom kan de drastiskt förändra badrumsinredning.

Materialfunktioner

PVC -paneler är en typ av polymermaterial för dekoration. En sådan panel är ett ark, vars bas är polyvinylklorid belagd med en lack. Detta ämne kan kallas verkligen unikt, eftersom det används för att göra kläder, skor, kant och beläggning för möbler, delar till hushållsapparater, förpackningar, alla typer av filmer och lakan för att dekorera tak och väggar, samt rör och mycket Mer. Detta är möjligt på grund av dess egenskaper som motståndskraft mot kemikalier (alkalier, oljor och vissa syror, lösningsmedel) och vatten, brännbarhet. Ett sådant lätt och värmebeständigt material är ett dielektrikum och kan bearbetas väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvister uppstår upprepade gånger om säkerheten vid användning av polyvinylklorid. Om råvaror av hög kvalitet användes för dess produktion är det inget att oroa sig för. Toxiner frigörs vanligtvis under framställningen av denna förening, liksom under avyttringen, därför är det så viktigt att hela processen sker under noggrann kontroll.

Fördelar och nackdelar

Som ett beklädnadsmaterial för ett badrum kan plast i många avseenden konkurrera med alla andra, till exempel keramiska plattor eller gips. Även om det vore fel att jämföra dem helt, eftersom de fortfarande är olika i sina fysiska egenskaper.

Låt oss titta på vad som är fördelarna med PVC -plattor

  • förhållandena i badrummet överstiger sällan den högsta tillåtna, därför kommer en sådan finish att tjäna mycket länge;
  • närvaron av ett internt luftgap (förresten, det kan fyllas med skum) gör att du kan förbättra ljud och värmeisolering;
  • tillåt inte spridning av låga (paneler är obrännbara);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ett brett urval i färg, typ av beläggning och panelstorlek;
  • säkerhet (frånvaro av utsända giftiga ämnen i närvaro av kontroll vid alla produktionsstadier);
  • snabb installation och enkel transport (på grund av produkternas låga vikt);
  • förmågan att dölja bristerna i väggar eller tak, spara på material för att jämna ut ytan, placera håltagna lampor på ytan och dölja ledningarna inuti;
  • enkel rengöring och skötsel;
  • lågt pris har blivit synonymt med överkomliga priser (jämfört med alla samma brickor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Som vi kan se har panelerna många fördelar, varför de är så populära.

Under oket av ett positivt intryck tänker inte alla köpare på det faktum att de också har svagheter

  • låg hållfasthet (detta beror på tyget i tyget och låg densitet);
  • svårigheter uppstår under installationen om VVS ligger nära väggen;
  • vid otillräcklig tätning av lederna och utseende av sprickor under panelhöljet kan kondens bildas, vilket bidrar till att mögel ser ut;
  • en minskning av det användbara området, eftersom en speciell ram behövs för att fixera panelerna på ett säkert sätt - denna efterbehandling är inte lämplig för smala badrum, där antalet går med centimeter.
Bild
Bild

Alla problematiska egenskaper (förutom ökad styrka) kan lösas genom att använda en alternativ typ av infästning eller genom att utföra en svampdödande behandling. Det skadade elementet kan alltid demonteras och ersättas med ett nytt. Vackra, fuktbeständiga, flexibla paneler av hög kvalitet kommer att dekorera ditt badrum.

Visningar

Som redan nämnts finns det ett brett utbud av PVC -paneler.

Alla PVC -paneler för badrum kan delas in i:

  • väggmonterad;
  • tak.

De skiljer sig åt i parametrar. Väggplastpaneler är kortare och tätare (tjockare). Större material (i form av ark) används oftare för väggdekoration för att inte skapa ytterligare svårigheter under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på metod för att ansluta panelerna till varandra kan de delas in i två typer

  • Sömlös . Anslutningen sker på ett sådant sätt att sömmarna mellan dem nästan är osynliga.
  • Präglad . Vissa sammanfogningsmetoder gör sömmarna mer synliga. Dessa inkluderar modeller med en fasning, vars läge bildar ett slags randigt mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt strukturen kan panelerna vara enskiktade eller så kallade sandwichpaneler-de består av två lager polyvinylklorid, mellan vilka ett fyllmedel (expanderat polystyren eller polyuretanskum) pumpas. Flerskiktade paneler tål i regel tung belastning (för detta sätts förstyvningar in i dem) och ger större skydd mot kyla och buller.

Bild
Bild

Dimensioner

Beroende på storlek och form kan panelerna delas in i flera typer.

Lummig - de har de mest imponerande dimensionerna. Tjockleken på sådana paneler är liten (3-6 mm), vilket gör det möjligt att installera dem på olika sätt, men samtidigt göra dem sårbara, eftersom även ett mindre slag kan lämna en bucka eller genomborra den.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kuggstång - i själva verket kan de kallas blad, bara smalare (de är till och med förvirrade med foder). Väggpanelernas mått varierar från 150 till 300 mm i bredd och upp till 3000 mm i längd. Tjockleken är ca 6-10 mm. Takpaneler är tunnare och längre (upp till 10 meter). De används oftast eftersom de är lättare att montera än bredare. Och samtidigt tar installationen mindre tid än mindre element. Layouten kan vara horisontell, vertikal eller diagonal.
  • Kaklat - deras namn talar för sig själv. De kan vara antingen fyrkantiga eller rektangulära. Storleken på ena sidan kan vara upp till 1000 mm. Att placera dem på väggen tar mer tid, men ger en större dekorativ effekt, eftersom du kan kombinera produkter i olika färger (som en mosaik). Och platsen kan vara annorlunda - rak eller diagonal (i förhållande till golvet), i jämna rader eller med en förskjutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att ge ett komplett dimensionellt nät, eftersom inhemska och utländska tillverkare har olika standarder. Att anpassa sig till en viss storlek är dock inget krångel. Efter att ha gjort beräkningen och motsvarande märkning kan särskilt tunna produkter skäras även med en konstruktionskniv.

Färger

Paletten av plastpaneler motsvarar de världsberömda katalogerna RaColor och RAL och kan innehålla både grundläggande rött, gult, blått, svart och deras olika nyanser (mer än tvåhundra artiklar). Polyvinylklorid i sig är färglös, med en liten vit nyans. Den får färg genom färgning i produktionen eller genom laminering.

Beroende på utseende kan panelerna delas in i:

  • enkel;
  • med teckning.
Bild
Bild

Element med en bild kan vara:

  • imitation av trä, metall, sten eller annat material;
  • mönster (blommigt, geometriskt);
  • fotoutskrift (de kan vara orelaterade eller utgöra en stor panel);
  • med stänk (till exempel gnistrar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan på varje element kan vara:

  • slät (matt, med en blank glans, metallisk eller pärlemorseffekt);
  • texturerat (som ett träd eller en sten - om du kör handen över dem kan du känna träfibrer, ojämnheter i mineraler).
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa klistermärken kan användas för att förbättra utseendet. Med tanke på den ständiga kontakten med fuktmättad luft är det bättre om de är vinyl. Som dekor kan du också använda lampor som är acceptabla för badrummet, och de kan bäddas in inte bara i taket utan också i väggarna.

Bild
Bild

Separat kan paneler med en tredimensionell effekt särskiljas, vilket uppnås på två sätt:

  • med hjälp av en grafisk ritning;
  • speciella konvexa delar av element.

Trots det intryck som gjorts är det bättre att placera dem på ena sidan för att inte överbelasta det visuella systemet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Plast kan vara av både låg och hög kvalitet. Innan du köper, kontrollera att säljaren har nödvändig underlag. Den underskattade kostnaden jämfört med marknadsgenomsnittet är en anledning att tänka. Det är viktigt att ta hänsyn till tillverkarens recensioner och rykte.

För att testa styrkan måste du trycka på plasten eller försöka böja hörnet . Om de lagras på fel sätt (till exempel från exponering för solljus), blir sådana produkter sköra och kan börja smula.

Bild
Bild

Det första steget är att uppmärksamma panelens yta. Det ska inte finnas några bucklor, repor eller andra defekter på den. Kanterna ska vara jämna, utan flis. Var noga med att kontrollera hur väl elementen passar ihop. För att göra detta, ta prover och försök att ansluta dem.

För att duken ska lägga sig bra måste den vara helt platt . Du kan kontrollera denna parameter genom att placera den på en plan yta, till exempel ett bord. Om du ser ett gap mellan dem, överge köpet. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ritningen, om sådan finns. Kontrollera färgernas ljusstyrka, om inte på hela förpackningen, sedan minst på två eller tre av de översta. Om en bild ska bildas från panelerna måste du se till att alla detaljer från den finns i lager. Färgen måste vara enhetlig över hela området.

Bild
Bild

När du väljer en färg måste du ta hänsyn till dess egenskaper såsom förmågan att reflektera ljus. Med hjälp av en eller annan färg kan du visuellt ändra storleken på rummet. För ett badrum är detta mycket viktigt (särskilt i Chrusjtjov eller andra små lägenheter). Utvärdera belysningen i rummet. Den blanka ytan reflekterar ljuset bra, så det blir ljusare i rummet.

Det är bättre att köpa ytterligare element i form av baslist och hörn för dem omedelbart, om du vill att deras färg ska matcha. Dessutom påverkas valet av vilken funktion panelen kommer att spela. Om du behöver skydda väggarna från fukt räcker det med vanliga paneler. För isolering och ljudisolering är det bättre att föredra flerlagersversionen med ett mellanfyllnadsmedel. För en perfekt plan yta är ark lämpliga som ger en sömlös anslutning.

Bild
Bild

Panelernas längd beror på deras placering. Placeringen av paneler på arbetsytans långsida kräver lämpliga element. Vissa svårigheter kan uppstå under transport.

Hur beräknar man kvantiteten?

Du kan beräkna antalet badrumspaneler enligt följande:

  • För att göra detta måste du beräkna ytan på arbetsytan. Till exempel, låt oss ta ett badrum med väggar 3 och 5 meter och en höjd av 2,5 meter.

    (3+5+3+5) *2, 5=40.

  • Sedan beräknar vi dörrens yta och subtraherar detta värde från väggarnas totala yta.

    2, 2*0, 9=1, 98

    40-1, 98=38, 02.

  • Som ett resultat får vi ett arbetsområde, som i sin tur måste divideras med panelens område. Tänk att vi använder paneler 2500 mm höga och 30 mm breda.

    2, 5*0, 3=0, 75

    38, 02/0, 75 = 51 (runda till närmaste heltal).

  • Materialet tas alltid med en marginal på 10%, eftersom plast är ett ganska skört material. Som ett resultat behöver vi minst 56 paneler. Detta antal kommer att öka om panelernas längd behöver justeras, till exempel om du har valt ett förskjutningsmönster.
Bild
Bild

Förutom paneler måste du beräkna mängden förbrukningsmaterial

  • Startprofil (UD). Det kommer att gå längs rummets omkrets uppifrån och under och längs dörrens kontur.

    (3+5+3+5) *2=32

    32+ (2, 2+2, 2+0, 9) =37, 3

    Vi lägger till 10%. Vi behöver 41 meter profil. Den kommer att fästas med självgängande skruvar med en lutning på 40 cm. Därför behöver vi 103 av dem.

Bild
Bild
  • Guider (CD). De löper vinkelrätt mot UD -profilen i hörnet (två i varje) och parallellt med den med ett steg på 50 cm.

    (2, 5 + 2, 5) * 4 = 20 meter för hörnstolpar;

    (4 * 3) * 2 + (4 * 5) * 2 = 24 + 40 = 64 med en ökning blir 70 meter.

För en profil som löper parallellt med golvet behövs ankare. Om de går i steg om 50 cm behöver du 70 * 0, 5 = 35 bitar.

Bild
Bild

Installationsarbete

Den vanligaste metoden för beklädnad av en vägg eller ett tak är ram. Dess väsen ligger i det faktum att en struktur är installerad på väggen, på vilken panelerna i sin tur är fästa. Ramen kan vara av trä, metall, plast eller kombinerad. Bredden mellan lamellerna beror på storleken på elementen som ska fästas. För lamellpaneler och annan avlång form kan endast tvärgående remsor fixeras (det vill säga de måste vara vinkelräta mot deras längd).

Väggberedning krävs endast om dess beklädnad har förlorat sina egenskaper - fuktig, skadad, började kollapsa. Då måste alla lager - vare sig det är färg, kakel eller gips - tas bort. Trädelar som kommer att vara involverade måste behandlas med impregnering - det minskar risken för eventuella skador. Ingen förberedelse krävs för metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortsätt med våra beräkningar, låt oss titta på arbetsordningen

  1. Först måste du installera stödprofilen UD längs den övre och nedre gränsen för väggar och dörröppning. Men om det finns ett fönster i badrummet, bör åtgärderna vara desamma med avseende på det. Vi fäster profilen på väggen på rätt plats, markerar dess konturer. I mitten borrar vi hål där vi sätter in plastbasen på den självgängande skruven. Sedan måste du bifoga profilen bredvid den och överföra det du fick till den. Sedan kan du göra hål i den och fixa den på väggen. Professionella brukar borra genom metall, men för nybörjare är hastigheten inte viktig, utan resultatet.
  2. Sedan installerar vi hörnstolparna. De måste placeras i två så att de bildar ett hörn. Vi borrar dem på samma sätt som ovan.
  3. De används för att infoga CD -profilens detaljer med önskad längd. De fästs på väggen med hjälp av metallfästen eller ställningar (upphängningar används för taket respektive). Ytterligare tvärstänger krävs vid rörets utgångspunkter. I alla arbetsskeden är det viktigt att kontrollera noggrannheten hos de delar som ska installeras med hjälp av en nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installationen av basen fortsätter vi till installationen av panelerna själva

  1. Vi börjar från hörnet igen. På den första panelen måste du såga av åsen eller använda lämplig hörnförlängning.
  2. Panelerna sammankopplas med hjälp av en ås och ett spår där det sätts in. Fixering på tvärstängerna utförs med hjälp av fästelement i form av klämmor.
  3. Alla utskärningar inom rör, uttag, lampor, fönster eller dörrar görs i förväg. Den sista panelen måste troligen begränsas.
Bild
Bild
Bild
Bild

När badrummet eller något annat VVS redan är installerat nära väggen är en annan installationsmetod möjlig - lim. Det förberedande skedet är mycket viktigt för honom.

  1. Vi tar bort alla dekorationslager, tar försiktigt bort alla rester, rengör basen från damm och slipar.
  2. Undersök ytan på basen för oegentligheter. Vi gör markeringar för gips.
  3. Först kittar vi djupa fördjupningar och sprickor. Sedan applicerar vi en primer, det erforderliga antalet lager av gips och kitt igen.
  4. Efter härdning, slipa fyllmedlet och applicera en primer som är lämplig för det valda limet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Limning av panelerna är mycket enkelt. I enlighet med anvisningarna på förpackningen ska ett lämpligt lim appliceras på väggen, på panelen eller på båda sidor samtidigt. Då ska du trycka in den på rätt plats. Det är allt. Noggrannhet och fingerfärdighet är viktiga här, eftersom limet oftast fastnar snabbt. Paneltäckningens kanter är täckta med golvlister. Panelerna kan limmas på väggen eller på ramen (till exempel trä).

Bild
Bild

Hur man tvättar?

Badrummet kräver ständigt underhåll. För det första, av hygieniska skäl, eftersom fukt är en idealisk grogrund för bakterier. För det andra är det kombinerade badrummet en vanlig plats, så det ska vara trevligt att vara i det. När du rengör badrummet kan du stöta på droppar vatten eller redan uttorkade spår av dem, liksom tvålfläckar och rester av ansikts- och kroppsvårdsprodukter.

PVC -paneler kräver inget särskilt underhåll och är resistenta mot de flesta tvättmedel och rengöringsmedel. Vid okomplicerad kontaminering är det inte nödvändigt att experimentera. Börja med en servett eller trasa fuktad med ljummet vatten.

Om det inte fungerar kan du rengöra det på andra sätt

  • Ta på handskar. Med en gummispackel eller någon annan enhet som inte kan skada panelen kan du rengöra sömmarna väl.
  • Svamparna ska vara mjuka för att inte repa beläggningen, särskilt om den är blank.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För rengöring kan du använda tvätt eller annan tvål, diskmedel eller glasrengöringsmedel. Du kan också göra läskvälling. Allt detta ska appliceras på kontamineringsstället och tvättas bort efter en halvtimme.
  • En bra effekt ges av ammoniak löst i vatten.
  • Efter tvätt måste ytan torkas torr. För glans används vanligtvis polermedel.

För att inte lägga ner mycket tid på rengöring, gör det till en regel att torka av våta märken och tvålränder med en ren, torr trasa innan du lämnar badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design exempel

Denna finish är valfri på alla väggar. Med det kan du dölja rör under en av dem eller välja två motsatta för att utöka utrymmet.

Du kan visuellt göra rummet mer rymligt genom att göra alla ytor ljusa. Det kan vara antingen vitt eller pastellfärger nära det.

Badrummet saknar ofta ljuskällor. För att fixa situationen behöver du ljuspaneler med en blank yta, kompletterad med belysning på flera nivåer och speglar. Lägg till detta överflöd i droppar vatten och som ett resultat får vi ett rum översvämmat med ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregeln som gäller vid val av paneler för ett badrum är att alla föremål måste samordnas på något sätt. Väggdekoration ekar kranens färg, spegelkant och andra beslag, inklusive handdukar. Det finns inte mycket gyllene nyans här, men det är han som är länken mellan alla element.

För att inte överbelasta interiören med brokiga färgkombinationer, ta paneler med två eller tre liknande nyanser av samma färg - de kommer att se särskilt organiska ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanliga paneler med ett blommönster som liknar tapeter ser original ut. I allmänhet, när du tänker på en ritning på panelerna i ett badrum, dusch eller toalett, bör du välja antingen ett diskret litet tryck som ligger över hela området eller upprepa med ett visst mönster. Förresten, detta kan också inkludera mosaik, och du kan använda olika typer av det tillsammans. Eller ge företräde åt en eller två stora bilder på en lugn bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badkar dekoration i ljusa färger är valfritt. Mörka färger som svart eller marinblått ser särskilt imponerande ut. Den blanka ytan förbättrar belysningen, medan blommotiv späd den svarta bakgrunden.

Badrummet kan också delas in i funktionella delar. Använd till exempel färgen på väggarna och taket för att markera området nära spegeln, badkaret eller duschen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de populära inredningsalternativen är arrangemanget av paneler till en viss nivå. Badrumsytan kan avslutas med samma material, men i en annan färg, eller så kan du använda någon annan, fast utan ram, för att spara utrymme. Den trimmade delen döljer vanligtvis kommunikation, och en badskärm kan tillverkas av den.

Rekommenderad: