Skillnader Mellan Hyvlade Och Kantade Brädor: Hur De Skiljer Sig Från Varandra, Deras Funktioner

Innehållsförteckning:

Video: Skillnader Mellan Hyvlade Och Kantade Brädor: Hur De Skiljer Sig Från Varandra, Deras Funktioner

Video: Skillnader Mellan Hyvlade Och Kantade Brädor: Hur De Skiljer Sig Från Varandra, Deras Funktioner
Video: Insideeus - Ecstasy (Official Video) 2024, April
Skillnader Mellan Hyvlade Och Kantade Brädor: Hur De Skiljer Sig Från Varandra, Deras Funktioner
Skillnader Mellan Hyvlade Och Kantade Brädor: Hur De Skiljer Sig Från Varandra, Deras Funktioner
Anonim

Bygg nybörjare förvirrar ofta timmer och beställer fel sak. Det finns ett antal skillnader mellan hyvlade och kantade brädor. Båda sorterna är efterfrågade, men innan du köper måste du förstå deras egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader i tekniken för att göra brädor

De individuella parametrarna för brädorna bestäms till stor del av tekniken för deras tillverkning. Det är inte särskilt annorlunda, men det finns fortfarande en skillnad. Om du är osäker i köpstadiet bör du rådgöra med en anställd i järnaffären.

Metoden för produktion av kantade brädor är i dess bearbetning med en speciell maskin avsedd för arbete med trä, för att passa den till vissa parametrar … I arbetsstyckena tas sidodelen bort tillsammans med barken, men ytan blir inte slät.

Virket levereras till verkstaden, där det skärs och brädor av önskad storlek erhålls. Brädornas kanter skiljer sig åt i storlek och har grovhet.

Bild
Bild

Torkning sker naturligt, så arbetsstycket kan deformeras med tiden. Vid krympning av brädorna måste de bytas.

Principen för produktion av hyvlade brädor är identisk. Men efter trimning bearbetas det dessutom för att få det till ett jämnt tillstånd, för att göra det så jämnt som möjligt. Efter att barken har tagits bort får materialet nödvändiga dimensioner, sedan utsätts det för torkning och slipning. Experter rekommenderar att du slipar om för att ta bort eventuella oegentligheter.

Således, virke skiljer sig i bearbetning: en har en perfekt slät yta, medan den andra har en grov yta. Behandlingsmetoden påverkar kostnaden. Torrhyvlad bräda är dyrare. Den kan användas för inredning. Det ser bra ut i sitt naturliga tillstånd, utan färgning och lackering.

Bild
Bild

Men det betyder inte att den kantade sorten endast används för grov beklädnad. Detta virke har naturlig fukt och uppenbara måttfel. Det är föremål för ytterligare behandling av kunden själv, omedelbart före användning.

Bild
Bild

Vad är bättre?

För att förstå vilket av virket som är bättre måste du jämföra deras nyckelegenskaper. Efter att ha kommit på vad skillnaden är kan du lägga en beställning.

Den största fördelen med den kantade sorten är dess demokratiska kostnad . Skivad timmer är dyrare. Brädor med en naturlig fuktnivå är mer motståndskraftiga mot de negativa effekterna av den yttre miljön. De mest värdefulla är barrträd. Vid uppförande av bärande konstruktioner används vanligtvis bok och ek.

Bild
Bild

Bland fördelarna med en kantad bräda, förutom ett överkomligt pris, lyfter de fram dess säkerhet och miljövänlighet. Detta material är lätt att använda, inga specialverktyg krävs.

Kantade brädor skiljer sig åt i klasser. Material av hög kvalitet används vid möbelproduktion. Fördelarna med hyvlat virke inkluderar:

  • den korrekta formen på varje arbetsstycke;
  • timmer av utmärkt kvalitet;
  • frånvaro av deformationer och andra defekter efter torkning i kammaren.

Dess minus i jämförelse med den kantade sorten - högre pris.

Bild
Bild

Var används de?

Både hyvlade och kantade brädor används aktivt inom byggbranschen. Varje sort har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. Edged board har ett brett spektrum av applikationer. Det är ett lämpligt material för att skapa interiörbeklädnad. Den kan användas för väggdekoration i olika lokaler. Kantad råbräda används för konstruktion av:

  • tak;
  • bärande konstruktioner och golv;
  • formverk och byggnadsställningar;
  • möbelprodukter;
  • dekorativa element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ramar, dörrkarmar, lådor tillverkas på grundval av sådana brädor. De används för ytterbeklädnad av byggnader. De fungerar som eftersläpningar när du lägger golvet.

På grundval av den hyvlade sorten tillverkas golv, möbler, platser där användning av högkvalitativt trä krävs. När efterarbetet utförs finns det ofta behov av ytterligare bearbetning, lackering och andra föreningar som skyddar mot solljus eller svamp. Hyvlade brädor behandlade med skyddande blandningar fungerar i flera år utan att förlora sitt presentabla utseende.

Rekommenderad: