Rullformad Profil: Sortiment Och Produktion, GOST Krökt Svetsad Metallprofil, Kallformad Sluten Och Annan Svetsad Profil

Innehållsförteckning:

Video: Rullformad Profil: Sortiment Och Produktion, GOST Krökt Svetsad Metallprofil, Kallformad Sluten Och Annan Svetsad Profil

Video: Rullformad Profil: Sortiment Och Produktion, GOST Krökt Svetsad Metallprofil, Kallformad Sluten Och Annan Svetsad Profil
Video: ЗАПРЕТНАЯ ТЕМА, О КОТОРОЙ НЕ ПРИНЯТО ГОВОРИТЬ! Ваш репетитор. СТРАСТЬ, ЛЮБОВЬ И ЛИТЕРАТУРА!!! 2024, Maj
Rullformad Profil: Sortiment Och Produktion, GOST Krökt Svetsad Metallprofil, Kallformad Sluten Och Annan Svetsad Profil
Rullformad Profil: Sortiment Och Produktion, GOST Krökt Svetsad Metallprofil, Kallformad Sluten Och Annan Svetsad Profil
Anonim

Det är nödvändigt att veta allt om den rullformade profilen, dess sortiment och produktion för att lösa ett antal praktiska problem. Det är användbart att noggrant studera den GOST-svetsade metallprofilen. Det är också värt att uppmärksamma den kallformade slutna och andra svetsade profilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En vikt profil är en typ av metallprodukt som erhålls genom profilering av ämnen genom att gradvis justera geometrin för ett ark eller band. Hela processen sker inuti rullarna på rullformningsutrustningen.

Bild
Bild

En mängd olika material används för att göra böjda profiler. Tillsammans med varmvalsat eller kallvalsat legerat stål kan dessa vara:

  • aluminium;
  • brons;
  • koppar och kopparbaserade legeringar;
  • andra icke -järnmetaller - zink och mässing.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många typer av böjd profil. Några av dessa produkter är till och med ursprungligen konstruerade för konstruktion av järnvägsvagnar eller är korrugerade. Bestämmelserna i GOST 30245-2003 tillämpas vanligtvis på den böjda profilen . Närmare bestämt gäller denna standard endast för en sluten produktkategori, men detta faktum skapar inga speciella problem.

Bild
Bild

Standarden föreskriver användning av runda ämnen, som sedan omvandlas till kvadratiska eller rektangulära produkter med specialutrustning.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Kallformade böjsvetsade profiler produceras på så kallade rullformningslinjer. De inkluderar:

  • räta maskin;
  • ackumulator av rullar;
  • lastare av olika versioner;
  • teknisk mottagningsblock;
  • staplare (staplingsenhet);
  • produktionsställningar;
  • skärsystem;
  • automatisk styrenhet.
Bild
Bild

I vissa fall inkluderar linjen en anordning som skär av rullarnas ändar och ansluter dem med elektrisk svetsning (båge eller punkt). Metallskärning utförs med specialsågar eller pressaxar. De rullformande enheterna är markerade med ett numeriskt index . De två första av siffrorna visar tjockleken på arbetsstycket som bearbetas, och de återstående visar hur brett det är; i båda fallen är mätningen i millimeter. Rullformningssystem fungerar på två huvudsakliga sätt.

Bild
Bild

I ett fall utförs den så kallade kontinuerliga profileringen . Ämnena skärs omedelbart efter formningen. I den bitvisa versionen skärs metallen preliminärt till önskade dimensioner och först efter det ändras dess geometri. Processens oändlighet stöds av svetsning mellan balarnas bak- och framändar i en kedja. Viktigt: Om rullarna inte är korrekt kalibrerade minskar profilens kvalitet avsevärt.

Bild
Bild

Möjliga kränkningar (avvikelser från profilernas utseende och geometri):

  • halvmåne, det vill säga horisontell distorsion;
  • spiralformad;
  • utseendet på vågor;
  • böjning av ändpartier;
  • kränkning av optimala tvärsnitt i ändarna;
  • inkonsekvens av linjära dimensioner;
  • otillräcklig formning av rundningsradien;
  • avvikelse från en given vinkel.
Bild
Bild

Tekniken för metallprofilering utvecklades mycket väl under första halvan av förra seklet . Men denna teknik ersätts gradvis av intensiv deformationsteknik. Att minska antalet övergångar med hjälp av modern teknik gör det möjligt att förenkla och minska kostnaden för utrustningsutrustning. Samtidigt ökar lönsamheten i produktionen, denna effekt är särskilt uttalad i det småskaliga segmentet.

Bild
Bild

Material som är svåra att deformera och har låg duktilitet bearbetas ofta med den begränsade böjningsmetoden.

Bild
Bild

Men den intensiva deformationsmetoden är mer mångsidig. Det låter dig få delar av nästan alla sektioner . Utan tvekan kommer alla metoder att förbättras i framtiden. Deras tillämpning kan variera mycket från tillverkare till tillverkare. Därför är det nödvändigt att vara intresserad av bearbetningens krångligheter när du gör en beställning.

Bild
Bild

Böjda profiler, trots alla särskilda nyanser, bildas alltid av två huvuddetaljer . Det är vanligt att kalla halsen en förlängd platt bas. En hylla kallas platta kanter begränsade av böjar på ena sidan. Typisk plåttjocklek är 1-3 mm. Dess längd väljs av kunderna själva; i de flesta fall används en sömlös stålrulle som ett ämne, som inte har ojämnheter i ytan och andra synfel.

Bild
Bild

Sofistikerad galvaniseringsteknik är alltid underordnad en uppgift: förlängning av produkternas livslängd. I princip kan profilen ha valfri konfiguration som kunden väljer. Ingenjörer funderar noggrant på var och vilka hål som kan borras utan att ändra de grundläggande parametrarna i själva strukturen. Moderna utvecklare ägnar stor uppmärksamhet åt att så mycket som möjligt minska metallförbrukningen av tillverkade produkter. Den färdiga profilen har alla nödvändiga parametrar för utomhusbruk, inklusive för takarbete.

Bild
Bild

Visningar

Hörn

Bland sortimentet av metallprofiler av den böjda typen upptar hörnen på lika och ojämlika strukturer en speciell plats. Sådana produkter är utformade för att öka hållfastheten hos strukturer och är därför mycket efterfrågade. Hörn används ofta när man bygger staket och installerar wickets. I vissa fall är det sista behandlingssteget applicering av emalj med korrosionsskyddande egenskaper. Kostnaden för slutprodukten beror mycket på vilken speciell legering den är tillverkad av.

Bild
Bild

U-formad

Denna typ av produkt kallas också ibland böjda kanaler. Tjockleken på en sådan produkt för de flesta tillverkare är 4 eller 5 mm. Skillnaderna mellan modellerna avser enhetligheten i hyllorna, närvaron eller frånvaron av perforering. Användningsområdet för den U-formade böjda profilen är praktiskt taget obegränsat . Det används ofta i konstruktion, och för de mest komplexa projekten används skräddarsydda strukturer med strikt specificerade parametrar.

Bild
Bild

C-formad

Den böjda konfigurationen har den mest positiva effekten på styrkan hos den tillverkade produkten. Detta gör det möjligt att något minska metallförbrukningen och därigenom minska kostnaden för färdiga konstruktioner och underlätta dem. Nästan vilket företag som helst producerar en sådan produkt och använder varje gång dimensioner och andra parametrar efter kundens gottfinnande . Det finns också färdiga storlekar i sortimentet. För tillverkning av profiler med denna form kan lugnt och halvt lugnt stål användas.

Bild
Bild

C-formade strukturer efterfrågas av både byggare och maskinbyggare. Jämfört med konventionella varmvalsade modeller uppnås en 15-20% minskning av materialförbrukningen. Ofta tillämpningar:

  • lagerställ;
  • ramar av metallväggar;
  • produktion av kommunikationsmaster;
  • byggande av portar och staket.
Bild
Bild

Z-formad

Sådana modeller används mycket av byggare. Strukturellt är det en remsa av metall med ett par hyllor som ligger motsatt åtskilda. Det finns, som i andra fall, lika och ojämlika alternativ. Ett antal företag levererar produkter med pulverlackering i valfri färg som anges av RAL -systemet . Motstånd mot flera böjningar garanteras utan att förlora hållfasthetsegenskaper.

Bild
Bild

Kanalstänger

En sluten svetsad profil kan ha:

rektangulär

Bild
Bild

fyrkant

Bild
Bild

rund konfiguration

Bild
Bild

Det speciella med den böjda kanalen är att metallplåtens sidor är böjda 90 grader under produktionsprocessen. Produktionen kan använda standarderna 1983 och 1987. Valet av en specifik standard förhandlas naturligtvis med kunden. Typisk längd är 6 och även 12 m. Men användarna har också tillgång till icke-dimensionella produkter i storlek från 3 till 11, 7 m.

Bild
Bild

Sigma profiler

Denna typ av krökta profiler fick sitt namn för likheten med den antika grekiska bokstaven. En viktig egenskap är minsta belastningsnivå på de underliggande elementen. Denna fastighet uppskattas av byggare och arkitekter. För tillverkning av en sigmaprofil behövs specifika maskiner och stålkvaliteter 250-350. Installation av färdiga element är mycket förenklad och kan utföras även av oerfarna artister utan problem.

Bild
Bild

Omega -profiler

Deras syfte är installation av LSU -paneler. Fästning kan utföras både horisontellt och vertikalt lika. Vanligtvis överstiger metallens tjocklek inte 1 mm. Aluminium används främst för att få omega -profilen . I vissa fall är det tillverkat av stål. Men det är alltid viktigt att en sådan produkt inte utövar nästan någon belastning på basen.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att alla de listade alternativen för profiler också kan ha en öppen design.

Ansökningar

Som redan har noterats många gånger är användningsområdet för dessa produkter mycket brett. De kan köpas för industri- och civilbyggnadens behov. Det handlar om att skapa:

  • bärare;
  • inneslutande;
  • dekorativa mönster av olika slag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den böjda formade stålplåten har utmärkt bärighet . Dess förstyvande revben säkerställer tillförlitlighet även under tung belastning. Sådana produkter används sällan för byggande av bostadshus, men vid industrianläggningar är de klart vanligare. Till exempel beställs regelbundet vikta platta ark för att bygga stora fabriker och värmekraftverk. En annan viktig applikation är att byta ut traditionella väggpaneler.

Bild
Bild

Det är värt att notera att den böjda profilen också är efterfrågad vid konstruktion av takelement. Där visar sig dess relativa lätthet och otvivelaktiga styrka vara mycket betydande fördelar. När det gäller produkter som erhållits med den begränsade böjningsmetoden tillämpades detta tillvägagångssätt först i flygplanskonstruktion. Det används i denna industri på 2000 -talet.

Dessutom köps böjda profiler:

  • för bildning av golv (golv);
  • för bildande av bälten och hängslen av takstolar;
  • för tillverkning av kommersiell utrustning;
  • för produktion av gas- och elektriska spisar;
  • för matteknikens behov.

Rekommenderad: