Skruvar (53 Bilder): Vad är Det? Justering, Fastspänning Och Andra Typer Av Skruvar, Självgängande Skruvar För Formning Och Plastskruvar, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Skruvar (53 Bilder): Vad är Det? Justering, Fastspänning Och Andra Typer Av Skruvar, Självgängande Skruvar För Formning Och Plastskruvar, Recensioner

Video: Skruvar (53 Bilder): Vad är Det? Justering, Fastspänning Och Andra Typer Av Skruvar, Självgängande Skruvar För Formning Och Plastskruvar, Recensioner
Video: 3 skruvtips från Grabber – så skruvar du på rätt sätt 2024, April
Skruvar (53 Bilder): Vad är Det? Justering, Fastspänning Och Andra Typer Av Skruvar, Självgängande Skruvar För Formning Och Plastskruvar, Recensioner
Skruvar (53 Bilder): Vad är Det? Justering, Fastspänning Och Andra Typer Av Skruvar, Självgängande Skruvar För Formning Och Plastskruvar, Recensioner
Anonim

Att välja rätt skruvar för en viss typ av jobb är inte en lätt uppgift. Vilken är lämplig för dörrhandtaget och vilken för formen? Det är nödvändigt att ta hänsyn till syftet med skruven, dess hållfasthetsklass, tillverkningsmaterial och mycket mer.

Bild
Bild

Vad det är?

En skruv är en produkt för att fästa delar. En av delarna kan träas inifrån. Skruvens utseende är en stav med en gänga applicerad på den från utsidan på ena sidan och ett konstruktionselement för att överföra vridmoment på den andra . Den senare kan vara i form av ett huvud eller helt enkelt tillverkad som en slits i skruvkroppens änddel (det finns några andra former).

Skillnaden mellan en skruv och en skruv är att skruven inte har en avsmalnande avsmalnande nedåt och att skruven inte skär av materialet under skruvprocessen. Syftet med skruven är gängad anslutning eller fixering . Dessutom kan den användas som en axel och hålla roterande delar, en guide för rotation eller rak rörelse, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

De gamla grekerna visste om skruvmekanismen, men då kallades det den arkimediska skruven. Senare beskrevs en sådan mekanism av den grekiska matematikern Archytas i Tarentum . Träskruv har blivit utbredd i Medelhavet, det användes i pressar för att pressa olja och göra vin. Detta hände före vår tid, på 1 -talet. Medeltida Europa, vilket är konstigt, använde inte metallskruvar och visste troligtvis ingenting om dem.

En handhållen skruvmejsel visade sig omkring 1570-80 som ett verktyg för att dra åt skruvar, men var inte efterfrågat . Skruvmejslar började användas i stor utsträckning först 1800-10. Skruven var ursprungligen en typ av fästelement för konstruktion, dess användning var begränsad till snickeri och smideshantverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallskruven blev ett allmänt använt element när maskiner för storskalig onlinetillverkning dök upp. Det hände under andra hälften av 1700 -talet.

Maskiner utvecklade i två riktningar: skruvar för trä tillverkades industriellt på en enhet som uteslutande var avsedd för detta, eller de nödvändiga skruvarna stämplades i små satser på en halvautomatisk maskin, på vilken det var möjligt att byta utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

En av de största skillnaderna mellan skruvarna är huvudets form. Spåret för en vanlig skruvmejsel används endast i de fästelement där det inte finns någon belastning på anslutningarna. Men det blir svårt att kraftfullt dra åt och låsa anslutningarna. Huvudtyperna av skruvar för en skruvmejsel är de med ett cylindriskt eller cylindriskt sfäriskt, halvklotformat, koniskt, cylindriskt-koniskt, sfäriskt koniskt huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika huvudets utskjutning, använd hemliga eller halvhemliga modeller av hårdvara . Sådana modeller är tyvärr de mest problematiska i förhållande till andra arter. De har en dålig kombination av tråd och avsmalnande huvudyta. Detta är särskilt tydligt i anslutningar där mer än två skruvar används. Eliminering av denna nackdel är endast möjlig delvis - genom användning av passform och frigång.

Dessutom finns det en sådan nackdel som svårt stopp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest pålitliga metoderna kan kallas rullning och grovbearbetning, men de används endast på sega metaller och på icke-separerbara fogar . Och en annan nackdel med denna typ av skruvar är den låga hållfastheten hos spåren för skruvmejseln. Men detta minus är inneboende inte bara i hemliga eller halvhemliga typer, utan också i dem som har ett halvklotformat eller cylindriskt huvud.

Skruvankret är avsett att fästa massiv utrustning på marken . Den är gjord av skruvprofiler. Förankringsprodukten är fixerad på grund av härdning av ampuller, där det finns snabbhärdande föreningar - mineral eller polyester. De placeras i hålet när ankaret installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen utförs genom att kombinera den med en annan typ av åtdragning - med hjälp av ett galler eller ett metallnät. Ankaret kan vara upp till 30 cm långt . Den fasta skruven används i elektroniska produkter. Dess särdrag är att dess tråds diameter är större än stångens diameter. Produktens huvud kan vara vilken som helst. O-ringskruvar är tillverkade av galvaniserat stål.

Istället för ett huvud har den en ring eller en krok . Det används för att arbeta med upphängningar i hushållsförhållanden och används mycket på byggarbetsplatser. Tryckskruvar är efterfrågade inom skeppsbyggnad, maskinteknik och tillverkning av hushållsapparater. De kan vara med eller utan en skruvmejselplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Beroende på syftet är skruvarna indelade i två grupper: fixerings- och installationsskruvar. Den förstnämnda behövs för löstagbara fästelement, den senare - för att fixeringen av delarna ska vara statiska och ömsesidiga i förhållande till varandra. Fästelement är den vanligaste typen . Det är dessa skruvar som spelar en ledande roll i en löstagbar skruvanslutning och ser ut som en stång, på vilken ena sidan huvudet är beläget, på den andra - gängan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudets roll är att på ett tillförlitligt sätt trycka på de delar som är anslutna till varandra . Dessutom är det med huvudet som skruven kan gripas med en skruvmejsel, skiftnyckel, sexkant eller annat verktyg. Fästskruvens huvudform kan vara rund, med 6 kanter, fyrkantiga och andra. Termen "lås" betecknar en av de typer av huvud, där det är extremt svårt att skruva loss fästelementen av misstag eller avsiktligt. Det kan till exempel vara ett huvud med ett hål (eller det finns två av dem).

Endast en typ av nyckel är lämplig för "hemligheten", och om du inte vet vilken, kommer du inte att kunna skruva loss ett sådant fästelement, det vill säga det kan kallas antivandal.

Bild
Bild

Om fästet görs med en skruv och en mutter, kallas det en bult, men en skruv kallas en bult. Bultens huvud har sex ansikten, det dras åt med en skiftnyckel . När du behöver fästa delar med en ofullkomligt plan yta, där du planerar att skruva skruven, görs en tidvatten, eller ytan bearbetas på ett sådant sätt att den får ett plan. Om detta inte görs kommer inte fästen att vara stark, och en passform kommer inte att uppnås. Anslutningen blir snedställd, vilket kommer att skapa onödig stress på alla element, och som ett resultat kommer skruven att förstöras.

Även mjuka material kan anslutas med skruvanslutningen, men en stark bussning krävs vid varje anslutningspunkt.

Bild
Bild

När det gäller ställskruvarna har de ett utskjutande eller urtag på ena sidan för att göra fixeringen starkare och tätare . Ibland är det till och med nödvändigt att göra speciella hål för att anslutningen ska vara pålitlig. Ställskruvar kan vara avsmalnande, platta, cylindriska, borrade, stegade ändar.

Bild
Bild

De senare är antingen med en sfär eller koniska. Allt ovan hänvisar till GOST 12414-94 . Om vi pratar om andra standarder finns det också räfflade, kuländar och skruvar med en slits på varje sida (helt symmetrisk). De senare används ofta vid montering med automatiska maskiner.

Bild
Bild

Justeringsskruven är en amerikansk uppfinning . Idag används den mycket brett och i många branscher. En typisk representant av denna typ består av en skickligt bearbetad cylinder med olika ändar: en har en mindre diameter, dess diffusor är infälld och gängan har en mindre delning. Med denna produkt kan du bokstavligen justera "på knäet". Tack vare den förstorade ändytan kan en mängd olika verktyg användas för att placera skruven i "körning" -läget.

En sådan skruv används till exempel för att kontrollera styrkan på installationen av delar i olika efterbehandlingskonstruktioner, oavsett om det är inställning av fönsterramar, dörrar eller trästöd.

Bild
Bild

Med huvudets form

Kepsskruvar varierar beroende på deras form. Hon kan vara:

  • platt;
  • räfflad - det här huvudet har ingen spår, sådana skruvar är avsedda för manuell skruvning;
  • konvex;
  • rund - sådana dekorativa produkter används för att ge ett attraktivt utseende;
  • svamp (i form av ett halvklot) - huvudet ligger lågt och passar tätt till den del som det är fäst med;
  • försänkt - denna typ av huvud har formen av en kon, medan den yttre ytan är plan, utformad för att dränka fästelementen i materialet;
  • halvdold - denna form ser ut som en hemlighet, men den yttre ytan är inte plan, utan rundad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av plats

Spåret på skruvhuvudet har en funktion - det ger tillförlitlig kontakt med en av de typer av skruvmejsel eller skiftnyckel för att skruva eller skruva av produkten. I detta avseende kan slitsens dimensioner endast vara standard (liksom storleken på skruvmejslar och nycklar). Slitsen måste vara stark, behålla sin form under en lång tid, inte "bryta av" när du skruvar loss eller drar åt skruven.

Bild
Bild

Huvudtyperna av gängade fästelement är bult, mutter, skruv, skruv, självgängande skruv. De skiljer sig åt i både trådens typ och form och typen av huvuden och splines.

  • Bulten har ett traditionellt 6-sidigt huvud (nyckelfärdigt).
  • En skruv eller skruv kan ha ett enda spår (du måste arbeta med detta med en platt skruvmejsel) eller i form av ett kors (då behöver du en Phillips -skruvmejsel).
  • Självgängande skruvar skruvas vanligtvis in i ett material med hög motståndskraft, därför behövs en korsformad slits av PH-typen eller en korsformad, som har ytterligare vinkel "balkar".
  • En skruv eller träskruv kan också ha ett sexkantigt huvud både utvändigt och invändigt.
  • Spåret kan ha en annan, mer komplex form - en asterisk (och antalet ansikten är olika - 8 eller 12), en sned triangel, en kvadrat eller ett uttag (för en gaffelnyckel), liksom andra former.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

I enlighet med kraven i DSTU ISO 898-1: 2003 är skruvarna gjorda av kolstål. Det kan vara dopat eller härdat kolstål, liksom legerat stål . Kolstål är en legering av kol och järn. Sådant stål kan vara koldioxidsnålt, medelhögt kol och högt kol.

Legerat stål kallas kolstål med ytterligare element i kompositionen (legeringstillsatser) . Legerade stål kan i sin tur vara låglegerade, medellegerade och höglegerade. Och även skruvarna kan vara gjorda av korrosionsbeständigt (dvs. rostfritt) stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste fästelementen är tillverkade av austenitiskt stål, vars huvudbeståndsdelar är krom och nickel . Om det behövs fästelement där det finns stark friktion, hög värmeledningsförmåga, elektrisk ledningsförmåga och samtidigt en låg vikt på produkten, är skruvar från icke-järnmetalllegeringar lämpliga. Dessa är mässings- och bronsfästen i första hand.

Mässing kallas en zink-kopparlegering, och brons är en legering av koppar och tenn . Mässing för tillverkning av skruvar tas inte någon, men antimagnetisk. Och använd även koppar- och aluminiumlegeringar. Det finns också plastprodukter, men deras styrka är låg, de används till exempel i barnleksaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

När man bestämmer hårdvarans storlek är det viktigt att veta exakt vilken diameter staven har (den är traditionellt betecknad med bokstaven d), liksom produktens längd. Namnet innehåller information om vilken typ av huvud och enligt vilken standard det fästs med denna hårdvara. En skruv med en metrisk gänga anges i dokumenten med formeln MDxPxL . I detta fall är M trådens tecken, d, som redan nämnts, är diametern (den mäts och indikeras i mm), P är beteckningen på trådhöjden (även i mm) och L är längden av produkten (den mäts också i millimeter). Tråden är i de flesta fall tum, det vill säga den mäts i tum.

Bild
Bild

Förutom standardskruvarna finns det också miniskruvar . Till exempel används de i stor utsträckning inom ortodonti. De är gjorda av titanlegering, de är självskärande och självborrande, men har en trubbig kon, som undviker skada på tandköttet under installationen. Och även miniskruvar används i tillbehör som glasögon. Och det finns också maxiskruvar, till exempel fastspänning för formning, vars längd når 3 m.

Skruvarnas vikt är direkt relaterad till deras mått och materialet från vilket de är gjorda. Ju lättare materialet och ju mindre storlek desto mindre vikt.

Bild
Bild

Tillverkare

Inhemska skruvtillverkare har fått bra recensioner från konsumenter, till exempel " Perm Fasteners" eller "The First Fastener Factory " … Hårdvarumarknaden är omfattande, det finns många tillverkare i landet, prispolitiken är måttlig (särskilt jämfört med priserna på produkter från utländska företag).

Därför väljer den ryska konsumenten i de flesta fall ryska skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För rätt val av fästelement måste du veta exakt vad det köps för (för montering av utrustning, för att byta ut slitna eller på annat sätt oanvändbara analoger). Förutom, driftförhållandena spelar en viktig roll - det kommer att installeras inomhus eller utomhus, oavsett om det kommer att påverkas av statiska och dynamiska belastningar, tillförlitlighet, styrka, säkerheten hos fästdonet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver förstärkt fästhållfasthet, eller om du behöver installera skruven på en plats med svår åtkomst eller konstant dynamisk belastning, kommer en sexkantskruv att göra. Om det är nödvändigt att fästa tunna ark och en metallram används skruvar med en pressbricka och ett halvcirkelformat huvud. Sådana produkter deformerar inte tunn metall vid bindningspunkterna, medan ytan av arkets kontaktyta och fästelement ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En dragskruv (annars kallad möbel) används när du behöver montera skåpmöbler, spånskivkonstruktioner samt plywood- och träkonstruktioner. Skikten är en hållbar och pålitlig produkt . För att säkra det måste du använda en insexnyckel. Innan klämskruven installeras måste du förbereda hålet och sätet för fixeringsanordningens försänkta huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett halvcylindriskt skruvhuvud behövs när det är nödvändigt att hänga och fixera plåt på en metallkonstruktion . Denna produkt ser väldigt estetiskt tilltalande ut. Ett försänkt huvud krävs för att säkert ansluta det förtjockade plåtmaterialet till metallramen. Innan installationen är det nödvändigt att förbereda ett hål i arket och ta bort avfasningen så att plattans plan och änddelen av det försänkta huvudet ligger på samma nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna design ser estetiskt tilltalande ut, men tål inte dynamiska belastningar.

Om du bara behöver fästa den ena till den andra och strukturen inte kommer att utsättas för några belastningar varken i statik eller dynamik, och dessutom är estetik också oviktigt, en vanlig pannhuvudskruv med en platt spår gör det.

Rekommenderad: