Förstorade Brickor: GOST, Förstärkta Brickor M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, Andra Storlekar Och Deras Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Förstorade Brickor: GOST, Förstärkta Brickor M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, Andra Storlekar Och Deras Vikt

Video: Förstorade Brickor: GOST, Förstärkta Brickor M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, Andra Storlekar Och Deras Vikt
Video: SMINKAR MIG I SKOGEN PÅ NATTEN 2024, April
Förstorade Brickor: GOST, Förstärkta Brickor M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, Andra Storlekar Och Deras Vikt
Förstorade Brickor: GOST, Förstärkta Brickor M6 Och M8, M10 Och M12, M16 Och M20, Andra Storlekar Och Deras Vikt
Anonim

För installationsarbetet krävs ett stort antal olika fästelement. I det här fallet är det vanligaste alternativet brickor, som ger en säker passform. Idag kommer vi att prata om speciella förstorade brickor, deras huvudsakliga egenskaper.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Den överdimensionerade brickan är en standard platt fästelement som har en stor ytterdiameter och tjocklek. Grundläggande information om sådana delar finns i GOST 6958-78 . Den beskriver utformningen av dessa brickor, deras dimensioner, vikt och tekniska krav. Dessutom finns många krav för kvalitet och tillverkningsprocess för sådana element listade i specialstandarden din 9021. Till skillnad från standardplattmodellen, som har en ytterdiameter som är något större än diametern på en bult eller mutter, är förstärkta fästelement stora och tung. Förhållandet mellan diametrarna på de yttre och inre delarna för de förstorade vyerna är 1: 3. Dessa delar används oftast inte som en separat fixtur, de används som ett extra fästelement.

Överdimensionerade brickor kan tillverkas av olika material . Det mest populära alternativet anses vara modeller gjorda av en stålbas. Diametern på sådana prover varierar oftast från 12 till 48 millimeter, även om modeller med lägre indikator för närvarande säljs. Dessa typer av fästelement hör i regel till precisionsklassen A eller C. Den första typen tillhör gruppen ökade noggrannhetsnivåer. Modeller relaterade till det har ett större diametervärde jämfört med grupp C.

Förstärkta modeller kommer att vara det bästa alternativet för bultning, eftersom de bidrar till den jämnaste fördelningen av den totala lasten över ett stort område . Som ett resultat reduceras trycket på stödytan, tillförlitligheten och säkerheten hos den färdiga strukturen garanteras. Ibland används dessa delar tillsammans med dubbar, fjäderelement, muttrar. Sådana brickor bör köpas om du ska arbeta med tunna, sköra eller mjuka material, eftersom det i dessa fall inte alltid är möjligt att ta andra fästelement, inklusive bultar.

Alla brickor har sina egna specifika geometriska betydelser . Dessa inkluderar indikatorn för den inre och yttre diametern, liksom tjockleken. Fästelement markeras enligt konstruktionens metriska diameter. Innan du köper en lämplig uppsättning med förstärkta brickor, se till att ytan inte repas, flisas eller på annat sätt skadas.

Annars kan det påverka kvaliteten på den framtida anslutningen. Även om alla standarder tillåter små grader, oegentligheter och bucklor som inte påverkar kvaliteten på dessa produkters prestanda.

Bild
Bild

Material (redigera)

Olika typer av metaller kan användas för att göra förstorade fästelement av denna typ

Stål . En kolfiber, legering och korrosionsbeständig stålbas är ett lämpligt alternativ för tillverkning av brickor. Detta material anses vara det mest hållbara och pålitliga, dessutom korroderar det inte. Som regel beläggs fästelementen i tillverkningsprocessen dessutom med en speciell galvaniserad beläggning, som ger ett bättre skydd av brickan mot mekanisk påfrestning, förbättrar dess tillförlitlighet och hållbarhet. Galvaniserat stål är helt säkert ur miljösynpunkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mässing . Denna metall för tillverkning av fästelement har relativt höga mekaniska egenskaper, motståndskraft mot bildandet av ett frätande skikt. I detta fall kan mässing vara av två huvudtyper: tvåkomponent och multikomponent. Det första alternativet inkluderar endast zink och koppar. Den är märkt med bokstaven L. Den andra sorten inkluderar, förutom zink och koppar, bly, järn, aluminium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brons . Detta material är särskilt korrosionsbeständigt. Den har en hög styrka. Ofta tillsätts tenn, nickel och aluminium till legeringen tillsammans med brons, vilket gör basen ännu mer hållbar och pålitlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium . En sådan lättmetall har en hög formbarhet. Den har en speciell tunn oxidfilm. Denna beläggning gör att du kan göra materialet så motståndskraftigt mot korrosiva avlagringar som möjligt. Dessutom har aluminium den längsta livslängden.

Bild
Bild

Plast . Brickor tillverkade av detta material används sällan i konstruktion, eftersom plast inte har samma styrka och tillförlitlighet som metall. Men samtidigt kan sådana delar ibland användas för att öka lagerytan på muttrar eller bultar, vilket förhindrar frånkoppling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Metallbrickor med ökat fält kan ha olika diametrar och vikter, så du bör vara uppmärksam på detta innan du köper sådana fästelement. Oftast används prover med värdena M4, M5, M6, M8, M10, M12, M14, M16, M20, M24, M27 för installationsarbete . Ju lägre indikator, desto mindre vikt har produkten. Så, massan av 1 bit. M12 är 0, 0208 kg, M20 har en vikt på 0, 0974 kg.

Innan du köper överdimensionerade brickor av en viss storlek, överväg vilken typ av anslutning de ska användas för. Om du kommer att använda dem tillsammans med muttrar eller bultar, var uppmärksam på värdet på diametern på den senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

För att brickan ska kunna ge den mest pålitliga och starka fixeringen är det nödvändigt att installera den korrekt. Först måste du beräkna att diametern på den yttre delen är lika med diametern på den inre delen, som har multipliceras med tre . Under installationsprocessen fixeras brickan med ett ökat fält tätt på platsen mellan fästet och delen som ska anslutas. Efter det är det nödvändigt att dra åt hela fäststrukturen med ansträngning.

Bild
Bild

När du installerar är det värt att komma ihåg följande viktiga nyanser:

  • glöm inte, när det är möjligt att skapa en bultad anslutning på en mjuk yta, är det fortfarande bättre att använda en förstärkt bricka, eftersom det är sådana fästelement som gör att du kan bilda ett stort stödområde;
  • det ökade stödområdet gör det möjligt att jämnt fördela allt tryck som har uppstått på ytan, detta gör anslutningsstrukturen mer hållbar och motståndskraftig;
  • om du skruvar en mutter under installationsprocessen, är det bättre att använda en sådan bricka som ett extra skyddselement, för när du installerar muttrarna är det mycket friktion, vilket kan leda till ytskador; en förstorad bricka i detta fall hjälper till att förhindra repor och andra skador på strukturen.

Rekommenderad: