Flänsmuttrar: GOST -muttrar För Flänsanslutningar, Sexkant M6 Och M8, M10 Och M16, Muttrar Av Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Flänsmuttrar: GOST -muttrar För Flänsanslutningar, Sexkant M6 Och M8, M10 Och M16, Muttrar Av Andra Storlekar

Video: Flänsmuttrar: GOST -muttrar För Flänsanslutningar, Sexkant M6 Och M8, M10 Och M16, Muttrar Av Andra Storlekar
Video: Testing M6 Flange Nuts 14B-5S Biing Feng 2024, April
Flänsmuttrar: GOST -muttrar För Flänsanslutningar, Sexkant M6 Och M8, M10 Och M16, Muttrar Av Andra Storlekar
Flänsmuttrar: GOST -muttrar För Flänsanslutningar, Sexkant M6 Och M8, M10 Och M16, Muttrar Av Andra Storlekar
Anonim

Idén med flänsmuttrar, åtminstone i den mest allmänna formen, är extremt önskvärd för alla som gör något med egna händer. Genom att känna till GOSTs bestämmelser om muttrar för flänsanslutningar, kommer han att tillämpa dem mest effektivt och medvetet. Var uppmärksam på sexkantmuttrarna M6 och M8, M10 och M16, muttrar av andra storlekar, material som används, mått och vikt.

Bild
Bild

Beskrivning och typer

Berättelsen om nötter med fläns går inte undan analysen av GOST för dessa viktiga och kritiska produkter. Mer exakt, Vi pratar om den ryska standarden 50502-93 "sexkantmuttrar med fläns av noggrannhetsklass A ". Trådar, toleranser, krav på ytkvalitet, mekaniska egenskaper, acceptans, lagring och förpackning är standardiserade. Bilagorna till standarden ger data om hårdvarans teoretiska vikt och proceduren för att kontrollera diametern. Den flänsade sexkantmuttern måste dessutom uppfylla DIN 934.

Bild
Bild

Sådana produkter behövs för maskinteknik, byggindustrin . De används också när man skapar olika rörledningar.

Viktigt: De vikter som anges i DIN -standarden är rent ungefärliga.

När det gäller nötterna med nylonring , sedan följer de kraven i DIN 985. Ringens roll är uppenbar: den "griper" bulten från utsidan och hjälper den att hålla fastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om sådana fästelement lossnar (vilket är fullt möjligt) kommer plastmaterialet inte att låta det flyga iväg. Samtidigt är det viktigt att förstå att en produkt med en nylonring är engångsbruk, och det kommer inte att fungera att ordna om den till en ny plats. En speciell variation av flänsmuttrar har också blivit ganska utbredd. Sådana produkter är vanligtvis belagda med zink med hjälp av galvanisk teknik. De används i nära kontakt med en speciell skruv; en sådan anslutning förhindrar oavsiktlig lossning.

Bild
Bild

Var uppmärksam på muttrarna med en tandad fläns .… Sådana mönster är vanligtvis skapade i enlighet med DIN 6923. Externt liknar de en sexkantig ring och har en utsträckt plan sida. Tack vare denna design behöver du inte backa brickan. Klämytan blir ändå tillräckligt stor.

Bild
Bild

När det gäller placeringen av tänderna i en vinkel är den avsedd att blockera rotation, vilket försvagar åtstramningen. Denna egenskap gör det möjligt att använda sådana fästelement för låsning av konstruktioner som utsätts för starka vibrationer. Pressmuttrar kan återanvändas. Men detta är endast tillåtet under ett villkor: den ribbade delen är inte skrynklig eller sliten . Man bör komma ihåg att korrugerade flänsar på grund av kraftig åtdragning kan skada lacken eller korrosionsskyddet.

Bild
Bild

Detta ögonblick är närvarande redan före applicering av åtdragningskraften, och även efter det att åtdragningen upphört, till skruvning. Den nödvändiga parametern kan mätas direkt i processen att vrida hårdvaran. Oftast produceras självlåsande muttrar genom att göra en "kall kurs" på en maskin med flera positioner. De grundläggande hållfasthetskraven är desamma som för konventionella konstruktioner. Om styrka klass 5 eller 6 anges, utförs ingen ytterligare värmebehandling. för kategorierna 8 och 9 är det önskvärt, för kategorierna 10 och 12 är det obligatoriskt.

Bild
Bild

Men fett av något slag försämrar inte åtminstone sådana produkters fixeringsegenskaper . Den självlåsande muttern ger den nödvändiga låsningen helt enkelt med hjälp av friktionskraft. Denna kraft uppträder när den deformerade delen av gängan på själva muttern kommer i kontakt med gängan på stavdelarna. Avsiktlig deformation blockerar fri skruvning i eller ur fästelement. Ingenjörer säger i sådana fall att "rådande vridmoment" utvecklas.

Det är tillåtet att tillverka självlåsande muttrar med en skyddande beläggning av olika slag eller utan en sådan beläggning.

Ingenjörer uppskattar kvaliteten på konstruktionerna med fjäderinsats , kompletterat med en komprimerad spole. Krympning kan göras "på en ellips" eller "på en polyhedron". I dessa fall gäller kraven i ISO 2320. Det ska förstås det är inte alltid möjligt att montera anslutningar med en given momentnivå.

Bild
Bild

På grund av förändringar i friktionskoefficienten kan den faktiskt ändras med 25% åt båda hållen och ännu mer. Slutsatsen är enkel: om du måste montera en kritisk anslutning är det klokt att förbereda ett monteringssystem där åtdragningskraften övervakas . En annan nyans är att låselementens utformning och dimensioner inte är standardiserade. Därför kan de i olika fall skilja sig markant. Mycket beror också på enskilda tillverkares industripolitik.

Bild
Bild

Oftast används självlåsande fästelement i bilar och liknande utrustning .… Deras koncentration är högst i kritiska och tungt belastade fordonsnoder. En självlåsande mutter används dock sällan under ryska förhållanden. Den inhemska industrins utsläpp av sådana produkter, särskilt utanför bilindustrin, är ganska liten. Den överväldigande majoriteten av produkter av detta slag levereras från utlandet.

Bild
Bild

Den runda muttern är ganska utbredd . Det kan tillhöra spline, räfflade och raka spline sorter. I den korrugerade versionen utförs räffling längs den yttre ytan av det cylindriska elementet. Detta gör det lättare att vrida för hand. Höga flänsmuttrar, VVS -hållare och stora flänsversioner kan också förekomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Sådana fästelement kan användas:

  • för röranslutningar;
  • för konstruktionsändamål;
  • inom olika grenar av maskinteknik;
  • för trä (och träprodukter);
  • i andra fall där det behövs pålitliga muttrar som samverkar med skruvar, bultar.
Bild
Bild

Material (redigera)

Flänsade muttrar är tillverkade av olika typer av stål. Oftast används kol och rostfria kvaliteter. Magnesium, kisel och mangan tillsätts vanligtvis som tillsatser till kolstål. Legeringskomponenter ändrar avsevärt egenskaperna hos utgångsmaterialet.

Rostfria stålkvaliteter kännetecknas av deras större motståndskraft mot negativa väderförhållanden.

Bild
Bild

Mått och vikt

Det är mest praktiskt att presentera relevant information i form av en tabell

varumärke

Höjd (mm)

Bredd (mm)

Djup (mm)

М4 120 65 10
M5 4, 7 - 20 8 - 30 (nyckelfärdigt) -
M6 30 - 160 (oftast 120) 65 (nyckelfärdigt) 10
М8 17,9 (maximal bredd) 10
M10 10 15 -
М10х1 4 – 20 5, 5 – 30 -
M12 Före 18 Upp till 25 15
M14 14 21 (nyckelfärdig) -

M16-flänsmuttrar är vanligtvis gjorda av högkvalitativt stål. Kolmetallkvaliteter används främst. Betraktas som interaktion med olika typer av metriska fästelement. Denna mutter har följande dimensioner:

  • trådsektion från 5 till 20 mm;
  • skärsteg från 0,8 till 2,5 mm;
  • höjd från 4, 7 till 20 mm;
  • nyckelfärdig bredd från 8 till 30 mm.
Bild
Bild

Typiskt för M18:

  • skärsteg 1, 5 eller 2, 5 mm;
  • sektion inuti från 18 till 19,5 mm;
  • huvudhöjd - 14, 3 - 15 eller 16, 4 mm;
  • skiftnyckel storlek 27 mm.
Bild
Bild

M20 -muttrar har följande dimensioner:

  • höjd 2 cm;
  • nyckelfärdig storlek 3 cm;
  • flänsdel 4, 28 cm.
Bild
Bild

Enligt DIN 6923 är vikten av 1000 bitar nötter normalt:

  • M5 - 1 kg 790 g;
  • M6 - 3 kg 210 g;
  • M8 - 7 kg 140 g;
  • M10 - 11 kg 900 g;
  • M12 - 20 kg exakt;
  • M14 - 35 kg 710 g;
  • М16 - 40 kg 320 g.
Bild
Bild

M4 -flänsmuttrar är utformade för att skapa ett visst tryck på fogytan. Vanligtvis innehåller ett hushållspaket 25 stycken. Sådana produkter är tillverkade av galvaniserat stål. När det gäller M6 sexkantmuttrar kan de förpackas i 0,581 kg. I princip dominerar den högra tråden.

När det gäller M6 sexkantmuttrar kan de förpackas i 0,581 kg. I princip dominerar den högra tråden.

Rekommenderad: