Kilankare (25 Bilder): 6x40 Och 10x100, 12x100 Och 6x60, 8x80 Och Andra Ankarklämmor. Hur Fungerar De? GOST

Innehållsförteckning:

Kilankare (25 Bilder): 6x40 Och 10x100, 12x100 Och 6x60, 8x80 Och Andra Ankarklämmor. Hur Fungerar De? GOST
Kilankare (25 Bilder): 6x40 Och 10x100, 12x100 Och 6x60, 8x80 Och Andra Ankarklämmor. Hur Fungerar De? GOST
Anonim

Kilankaret är ett fästelement av dubbar typ. En sådan del tål tunga belastningar och ger därmed maximal tillförlitlighet vid fixering. Låt oss stanna kvar i beskrivningen av ankaren, berätta om hur denna kil fungerar och hur du fäster klämman korrekt, och ger också råd om hur du väljer den optimala hårdvaran.

Bild
Bild

Beskrivning

Vid konstruktion och efterbehandling blir det ibland nödvändigt att säkert fixa vilken struktur som helst på en solid grund. Om den är gjord av trä eller gips kan du använda enkla skruvar eller spikar. Om det är nödvändigt att fixa den eller den byggstenen på en bas, till exempel gjord av betong, är sådana enkla medel olämpliga. Detta kommer att kräva användning av mer komplex hårdvara - klämmor. Den moderna industrin erbjuder ett brett utbud av olika typer av ankare:

  • hammare-in;
  • inteckning
  • stav;
  • skruva;
  • kil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kilbultar används för att fästa tunga konstruktioner på sten, liksom i murverk eller betong. Kilankaren är tillverkad av högkolstål . Det ser ut som en vanlig metallknopp, som har en tråd på ena sidan, och en inbyggd kilmekanism på den andra. Den innehåller en hylsa som under expansionsprocessen säkerställer att klämman kan fästas så fast som möjligt i basen.

Till skillnad från alla andra förankringsanordningar har kilmekanismen inte en skyddande mantel . Bekvämligheten med att arbeta med kilankare ligger i det faktum att arbetet med dem gör att du inte kan kontrollera borrdjupet: när du utför många verk är det helt enkelt omöjligt.

Det är också värt att notera det vid arbete med installation av viktade föremål är det alltid nödvändigt att ta hänsyn till parametrarna för trycket, som senare kommer att påverka fästelementen . Detta är viktigt för att korrekt beräkna antalet ankare och deras storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fixeringen ska bli så stark och säker som möjligt bör alla beräkningar endast utföras av en person med erfarenhet av konstruktion och efterbehandling och enligt ett speciellt bord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Användningen av en kilbult är utbredd inom kapitalbyggande, liksom vid genomförandet av vissa hushållsreparationer. Hårdvara av denna typ är oumbärlig för att fixera dimensionella strukturer på väggarna, i golvet, i taket och andra plan gjorda av särskilt starka material . Det är känt att höghållfast stål, bearbetat genom galvanisering, används för att skapa kilankare. Sådan bearbetning gör att fästelementen klarar stora hisschakt, såväl som överbelastade trappor, skrymmande kabelvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takkilankare kan användas för att förankra tunga ljuskronor och några andra massiva takkonstruktioner. Efterfrågan på fästelement är naturlig, eftersom kilankare har otvivelaktiga fördelar:

  • konstruktionens säkerhet;
  • motståndskraft mot mekanisk stress;
  • minimiparametrar för hålet för fästelement;
  • ett brett urval av ankare, så det är inga problem att välja det optimala fästelementet;
  • enkel installation: installationen av block med ankare tar inte mycket tid och kräver inga speciella färdigheter och specialverktyg från befälhavaren som utför arbetet;
  • överkomlig kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis har kilankaret också sina nackdelar:

  • begränsat användningsområde: en sådan del är avsedd för installation i starka baser, vilket innebär att den inte kan användas för att fästa moduler på en yta av trä eller gips;
  • ankaren kan inte demonteras och återanvändas.
Bild
Bild

Vad är dem?

Kilankare finns i olika storlekar, de är markerade. Till exempel betyder parametrarna för en bult för betong 15x12x100 följande:

  • 15 - kroppsdiameter, respektive, måste borren väljas av samma storlek;
  • 12 - storleken på själva regeln, beroende på vilken storlek muttern är vald;
  • 100 - storleken på själva ankaren, det väljs beroende på väggens tjocklek.

De mest efterfrågade är ankare, kroppens diameter och längden på fästelementen är: 6x40, 10x100, 12x100, 6x60, 8x80, 12x120, 10x120, M12, samt 10x95 och 12x150. Fästelement i olika längder är fixerade till det optimala djupet. Så förstärkta fästelement, vars längd är 40 mm, måste monteras i ett hål med ett djup på 25 mm eller mer. Det är mycket viktigt att förstå att hårdvarans längd bör bero på tjockleken på modulen som ska fästas med detta fästelement.

Bild
Bild

I enlighet med den nuvarande GOST är kilankarens minsta längd 40 mm, resten av delarna ökas i steg om 5 mm . Den maximala storleken antas vara 100 mm; längre föremål är extremt sällsynta.

De ankare som presenteras för försäljning har olika egenskaper hos den högsta tillåtna mekaniska belastningen och den högsta nivelleringsbelastningsindikatorn . Båda dessa indikatorer är dock direkt beroende av varandra: den första parametern för ankare kan överstiga den andra med högst 1/4. När du väljer en produkt bör du ta hänsyn till den högsta tillåtna belastningen. Betongunderlaget, på grund av dess tekniska och operativa egenskaper, är mycket starkt och tätt, så det behöver det mest förstärkta ankaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du köper ett ankare är det mycket viktigt att det exakt uppfyller de fastställda kraven i GOST. För att säkerställa produktens höga kvalitet är det absolut nödvändigt att kräva ett produktcertifikat från representanten för handelsföretaget: om dokumentationen är i ordning kan du säkert göra ett köp. En sådan kontroll bör inte försummas, eftersom denna lilla mekanism spelar en ganska betydande roll, och säkerheten för användarnas liv kommer helt och hållet att bero på kvaliteten på infästningen.

Bild
Bild

Den moderna industrin erbjuder ett stort urval av analoger av kilbultar, som också kan användas vid efterbehandling. De vanligaste är:

  • ankare av en typisk struktur: dessa är universella och efterfrågade hårdvaror för alla reparations- och efterbehandlingsarbeten;
  • stångklämmor: oumbärliga för arbete när hålen för fixering är tillräckligt djupa;
  • mässingsfästen: oumbärliga när du behöver fästa olika föremål på basis av betong- och tegelkonstruktioner;
  • kemiska fästelement.
Bild
Bild

För att installera den senare typen av hårdvara behöver du inte göra några speciella fysiska ansträngningar. Principen för dessa klämmor är att en liten kapsel med en vidhäftande bas placeras i hålen avsedda för montering av fästelement . En metallstift som skruvas in i hålet bryter igenom kapselns yttre skal och krossar också dess inre skiljevägg. Som ett resultat blandas limmet med härdaren, och den resulterande lösningen passerar in i hålets hålrum. När den härdar bildar denna lösning en mycket pålitlig och mycket stark bindning.

Alla listade fästelement skiljer sig från varandra, eftersom konstruktionen av var och en av dem är utvecklad specifikt för att lösa ett specifikt problem med att säkra strukturer med olika vikter, olika former och storlekar på baser av olika typer. Fästelement måste väljas i exakt överensstämmelse med deras huvudsakliga syfte, bara i detta fall kommer de att kunna ge maximal styrka och stabilitet vid fixering.

Som regel säljs ankare individuellt eller i bulk. Ju kortare del, desto mer hårdvara kommer det att finnas i paketet. Om det krävs många ankare för att fixa modulen blir det mycket lättare att köpa ett stort paket: i alla fall kommer alla återstående element förr eller senare att vara till nytta i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i drift

Installationen av ett kilankare är inte svårt, så även de hantverkare som aldrig har stött på sådant arbete tidigare kan utföra installationen. Den enda knepiga delen är att välja rätt håldiameter . Under installationen är det extremt viktigt att kontrollera dess djup. Det är lämpligt att förbereda hålet i förväg, annars blir strukturen ömtålig. Kilehårdvara skiljer sig åt genom att kopplingen rör sig längs skaftet och aktiverar distansmekanismen - på grund av detta fästs delen ordentligt på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet innefattar installationen av en kilanordning ett antal sekventiella steg

  1. Först måste du förbereda hål med en diameter av önskad storlek.
  2. Allt skräp och byggdamm ska tas bort från hålet. Ytan kräver ingen grundligare rengöring och avfettning.
  3. Efter förberedelse måste du köra i ankaret. För att göra detta kan du använda en enkel hammare, som alltid är tillgänglig i alla mästares arsenal.
  4. Ankaret fästs vid landningselementet och fästelementet fästs med en mutter.
  5. Muttern dras åt ordentligt och ytelementet pressas så mycket som möjligt. Därefter lanseras den inre klämman, den öppnas och ansluts till hålets inre väggar.
Bild
Bild

När du installerar ett kilankare är det viktigt att komma ihåg att det förr eller senare kan vara nödvändigt att demontera hela strukturen . För att göra detta måste hårdvaran tas bort så noggrant som möjligt utan att skada den omgivande betongytan. Därför är det vettigt att göra hål i förväg med ett större djup än själva hårdvarans längd. Denna åtgärd låter dig vrida den övre muttern försiktigt. Efter det kan du hammra strukturen till toppen och fixa hålen med cement eller kitt.

Bild
Bild

Följande kan ses om olika typer av ankare och deras tillämpning.

När du köper ett ankare är det mycket viktigt att det exakt uppfyller de fastställda kraven i GOST. För att säkerställa produktens höga kvalitet bör du definitivt be representanten för handelsföretaget om ett certifikat för produkten: om dokumentationen är i perfekt ordning kan du säkert göra ett köp. En sådan kontroll bör inte försummas, eftersom denna lilla mekanism spelar en ganska betydande roll, och säkerheten för användarnas liv kommer helt och hållet att bero på kvaliteten på infästningen.

Rekommenderad: