Hur Skruvar Du Loss En Mutter Med Sönderrivna Kanter? Hur Skruvar Du Loss En Slickad Nöt På En Svåråtkomlig Plats? Hur Tar Man Bort En Mutter Med En Avskalad Tråd Med En Skiftnycke

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skruvar Du Loss En Mutter Med Sönderrivna Kanter? Hur Skruvar Du Loss En Slickad Nöt På En Svåråtkomlig Plats? Hur Tar Man Bort En Mutter Med En Avskalad Tråd Med En Skiftnycke

Video: Hur Skruvar Du Loss En Mutter Med Sönderrivna Kanter? Hur Skruvar Du Loss En Slickad Nöt På En Svåråtkomlig Plats? Hur Tar Man Bort En Mutter Med En Avskalad Tråd Med En Skiftnycke
Video: HOW TO REMOVE SEIZED NUTS & BOLTS IN LOCTITE WITHOUT STRIPPING THEM TRICK | RC TRUCKS TOP TIP 2024, April
Hur Skruvar Du Loss En Mutter Med Sönderrivna Kanter? Hur Skruvar Du Loss En Slickad Nöt På En Svåråtkomlig Plats? Hur Tar Man Bort En Mutter Med En Avskalad Tråd Med En Skiftnycke
Hur Skruvar Du Loss En Mutter Med Sönderrivna Kanter? Hur Skruvar Du Loss En Slickad Nöt På En Svåråtkomlig Plats? Hur Tar Man Bort En Mutter Med En Avskalad Tråd Med En Skiftnycke
Anonim

De mest obehagliga stunderna i vardagen eller på jobbet är inte själva reparationsprocessen, utan de problem som uppstår vid demontering av komponenter och mekanismer. Svårigheter uppstår oftast vid demontering av anslutningar med bultar och muttrar. Tänk på orsakerna som hindrar dig från att skruva loss muttern från tappen eller bulten och hitta också sätt att lösa detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till problemet

Flera faktorer kan vara de främsta orsakerna till svårigheter att ta bort nötter

Påverkan av frätande processer på fästelementets metall . Allt beror på tiden och intensiteten för korrosionsverkan: ju längre och mer aktivt processen äger rum, desto fler problem med demontering av fästelementen. I det här fallet störs gängan på de matchande delarna, mutterens kanter kan slipas av med rost, och förutom allt annat kan delar av tråden fastna (fastna) på varandra på grund av komplex frätande och kemiskt-fysiska fenomen som förekommer på arbetsutrustningen.

Bild
Bild

Användningen av ett verktyg av dålig kvalitet eller ett verktyg avsett för helt andra ändamål . Ofta köps verktygsredskap för bilreparation eller hushållsbehov till fyndpriser från händer, på marknader, i bildelar. Men du måste förstå att en uppsättning bra verktyg inte kan kosta 500 rubel. Som ett resultat visar det sig att nycklarna i en sådan uppsättning är gjorda av lågkvalitativ mjuk metall, därför att när man drar åt eller skruvar loss fästelementen, även med en liten kraftpåverkan, deformeras arbetsdelarna (hornen) och börjar att inte motsvara den angivna storleken på verktyget. Resultatet slits av kanterna på muttern. Detsamma händer om du använder för sådana manipulationer inte nycklar avsedda för detta, utan till exempel tång eller en gasnyckel.

Bild
Bild

Den bultade anslutningen använde en mutter av lättmetall eller stål av låg kvalitet som inte är lämplig för fästelementet . När ens en liten ansträngning appliceras, slickar kanterna på den mycket ofta, och det fungerar inte att skruva loss den slickade muttern med en vanlig skiftnyckel.

Bild
Bild

Vid åtdragning eller skruvning av muttern applicerades en kraft som avsevärt överstiger det tillåtna för denna anslutning . Som ett resultat kan två problematiska alternativ hända: trasiga kanter eller trasiga trådar. Det finns ett tredje alternativ, men det är inte mindre problematiskt än de två första. Det händer ofta att båda felen inträffar samtidigt från en förstärkt effekt vid åtdragning av den gängade anslutningen - och kanterna slickas av och tråden bryts av.

Bild
Bild

Orsakerna till problemen är tydliga, nu ska vi överväga alternativ för att lösa dem.

Hur skruvar man loss?

För varje fall när det inte är möjligt att ta bort en mutter från en bult eller tapp av ovanstående skäl, finns det praktiska sätt att åtgärda situationen. Det kommer att vara användbart att lära sig om dem för bilister och andra människor som har att göra med reparation av utrustning.

Bild
Bild

Kanterna slits av

Följande verktyg kan hjälpa till här:

  • ett huvud med lämplig storlek (särskilt i fall där inte alla kanter på kanterna på muttern rivs av);
  • gasnyckel;
  • tång eller tång (med små fästelement);
  • specialutsug för muttrar med avskalade kanter.
Bild
Bild

Om dessa verktyg inte klarar uppgiften måste mer tidskrävande åtgärder vidtas:

  • återställ kanterna genom att fila med en fil eller klippa med en kvarn (du får en nyckelfärdig kant av en mindre storlek);
  • svetsa en annan på en mutter med slickade kanter - med tydliga kantgränser;
  • när problemet är i de rivna kanterna på tappen eller bulten, kan du svetsa en T-stift på huvudet på dessa fästelement och använda en spak för att försöka skruva loss dem.
Bild
Bild

Rostiga fästelement

Ibland är det möjligt att skruva loss de rostiga delarna av fästelementen efter att ha knackat dem med ett tungt föremål, samt blötlägga rosten med fotogen eller speciella medel.

Dessutom kan du snabbt värma upp muttern med ett lödkolv eller en hårtork och försöka skruva loss den utan att vänta på att tappen eller bulten värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trasig tråd

I fall med avskalade trådar kan varken verktygen eller alla reparationsåtgärder som beskrivs ovan för avskalade kanter och rost hjälpa. Om det finns fri tillgång till problemområden kan ett specialverktyg som kallas en mutterskärare vara till nytta . Med sin hjälp delas muttern med den avskalade gängan på mitten och avlägsnas från bulten, och sedan skruvas en ny på plats. Om tråden på stiftet är trasig måste du ta bort anslutningen helt.

Ibland är tråden trasig på bultens stift eller hårnålen i mitten, så att muttern inte lossnar helt, eftersom det skadade området stör detta.

Bild
Bild

Detta problem kan enkelt lösas - hårnålen eller stiftet klipps av tillsammans med den trasiga tråden

Tyvärr är många av de nämnda metoderna inte lämpliga för att lösa detta problem på en svåråtkomlig plats. På sådana platser vidtas oftast drastiska åtgärder - antingen skär de av fästelementen helt eller demonterar dem i delar (till exempel skär de av muttern och borrar sedan en stift eller hårnål).

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det bästa sättet att undvika sådana problem med gängade fästelement av delar och enheter är att regelbundet vidta förebyggande åtgärder. Till exempel måste fästelement som är placerade på svåråtkomliga platser eller under svåra driftförhållanden regelbundet "pacing"-otvängda och sedan skruvas tillbaka på plats.

Förutom, vid reparationer är det absolut nödvändigt att smörja alla gängade anslutningar med grafit eller annat specialfett . En sådan åtgärd kommer att förhindra förekomst av korrosionsprocesser i lederna, samt, om det behövs, för att underlätta demontering.

Bild
Bild

Använd alltid en momentnyckel när du drar åt muttrarna. För många gängade anslutningar i en bil eller annan kritisk utrustning föreskrivs åtdragningsmomenten i instruktionerna.

Dessa rekommendationer bör inte försummas, annars kan du inte bara riva av trådarna eller kanterna på fästelementet, utan också bryta en mer värdefull del eller del av mekanismen.

Vid demontering av bultar och reglar med svetsning eller slipmaskin måste alla säkerhetsåtgärder beaktas . Man bör komma ihåg att vårdslöshet vid arbete med sådana enheter kan leda till personskada, såväl som brand på utrustning med olja och bensin.

Bild
Bild

Efter att ha reparerat utrustningen, byt ut alla gamla, rostiga, böjda eller med trasiga trådar och kanter med nya fästelement . Spara inte på sådana bagateller, respektera ditt arbete och tid som kan behövas vid efterföljande reparationer.

Rekommenderad: