Försänkta Skruvar: GOST, Bultar Med Inre Sexkant M6 Och Självgängande M3, M8 Och Andra Typer Av Olika Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Försänkta Skruvar: GOST, Bultar Med Inre Sexkant M6 Och Självgängande M3, M8 Och Andra Typer Av Olika Storlekar

Video: Försänkta Skruvar: GOST, Bultar Med Inre Sexkant M6 Och Självgängande M3, M8 Och Andra Typer Av Olika Storlekar
Video: Fouilleren - Sluipschutters 2024, Maj
Försänkta Skruvar: GOST, Bultar Med Inre Sexkant M6 Och Självgängande M3, M8 Och Andra Typer Av Olika Storlekar
Försänkta Skruvar: GOST, Bultar Med Inre Sexkant M6 Och Självgängande M3, M8 Och Andra Typer Av Olika Storlekar
Anonim

Försänkta skruvar används i stor utsträckning inom olika verksamhetsområden, från möbelmontering till renovering och byggnadsarbete. Vissa standarder har fastställts för denna produkttyp: GOST R 50403-92, GOST 17475-80 och GOST 17475. De används för att producera bultar med en inre sexkant M6 och självgängande M3, M8 och andra typer av produkter utrustade med ett försänkt huvud.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

En försänkt skruv är en typ av metallprodukt avsedd att ansluta delar. Som en bult består den av ett huvud och ett skaft som inte har en vass ände. Installation kan vara genomgående eller blind. Huvudet är infälld i materialet eller strukturen utan att ligga kvar på ytan. Dess huvudsakliga del är oftast konisk, vilket möjliggör spolinstallation, har slitsar:

  • för en insexnyckel;
  • för en Phillips- eller plattskruvmejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvgängan formas med räffelmetoden, enligt dess utformning kan den vara hel eller delvis. Produkterna kan tillverkas av kol- och legeringsstål, icke-järnlegeringar, rostfria metaller. Enligt styrka skiljer sig 11 klasser av hårdvara, när det gäller noggrannhet endast 2: A och B . Beroende på de operativa kraven är hårdvaran täckt med ett skyddande korrosionsskydd eller lämnas utan det. Oftast (när det gäller järnmetaller) utförs bearbetningen genom att galvanisera eller applicera en zinklamellbeläggning.

Det är viktigt att veta: självgängande skruvar hör också till kategorin självgängande skruvar, de kan ha ett försänkt huvud.

Bild
Bild

Deras dimensioner, egenskaper och installation motsvarar dem som anges för en specifik produkttyp . Huvudskillnaden ligger i produktens slutdel: den slipas eller ser ut som en borr, och tråden appliceras med en viss stigning, vilket gör det möjligt att effektivt fixa produkten i material med olika densitetsgrader.

Bild
Bild

Produkter av denna typ kännetecknas av följande funktioner:

  • material - kol eller rostfritt stål;
  • zinkbeläggning mot korrosion;
  • splines av typerna Torx, Pz, Ph;
  • slutet är trubbigt eller skarpt;
  • längd 9, 5–32 mm med en diameter på 2, 2 –6, 3 mm.

Självgängande skruvar av denna typ tillverkas enligt DIN 7982.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningen av försänkta skruvar är relevant för olika verksamhetsområden. På grund av det stora utbudet av diametrar är de efterfrågade även i klockindustrin, där särskilda krav ställs på fästelementens storlek. Bland de vanligaste applikationerna för försänkta skruvar finns flera.

  • Instrumentation . De används för att montera delar i olika typer av konsument- och industrielektronik.
  • Maskinteknik . Det försänkta huvudet är helt oersättligt i de fall det gäller särskilt kritiska enheter, där element som sticker ut är absolut oacceptabla. I bilindustrin används denna hårdvara i en härdad version som är resistent mot temperatur och mekanisk deformation.
  • Montering av möbler, hyllor, utställningsstrukturer, alla områden där fixering av plåt, plast, träbaserade paneler krävs . Hårdvaran monteras med hjälp av ytterligare muttrar och brickor, både blindt och genomgående.
  • Installation av hus och utrustningsdelar . Inom livsmedels-, kemikalie- och medicinsk industri används en korrosionsskyddande version. Sådana skruvar överensstämmer helt med hygieniska och hygieniska krav, så att du kan uppnå önskad nivå av tillförlitlighet utan att riskera produktionssäkerheten.
Bild
Bild

Användningsområdena för försänkta självgängande skruvar är inte mindre varierade . Bland de populära användningsområdena är konstruktionsområden: skapandet av fästen i ett stycke i tegel, betong, trä, gips. Ofta ersätter sådan hårdvara pluggar - deras styrka är tillräcklig för att bilda ett pålitligt stöd. Vid arbete med delar av trä och plast utförs inte förborring för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Absolut alla befintliga försänkta skruvar skiljer sig främst i typ av huvud och spår. Det är vanligt att överväga självuttagande alternativ separat, eftersom de vanligtvis inte kräver ytterligare ansträngningar under installationen. Du kan fixa hårdvaran med en vanlig skruvmejsel, utan att lägga tid på försänkning.

Bild
Bild

Efter typ av beläggning klassificeras produkterna i rostfria och järnhaltiga metaller . Den första versionen är gjord av icke-järn legeringar eller utrustad med en speciell beläggning i produktionsskedet. Den andra kan dessutom skyddas under drift med primrar och andra korrosionsskyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu kan du hitta olika typer av hårdvara som är lämpliga för infällning

  • Med ett halvt försänkt huvud . I sådana produkter förblir en del av huvudet ovanför delens yta, vilket inte säkerställer full nedsänkning i materialets tjocklek. Detta är ganska acceptabelt i de fall när det gäller inte alltför stressade strukturella element.
  • Med spår för platt skruvmejsel . Det enklaste och minst vanliga alternativet. Idag finns sådana skruvar i skeppsutrustning, i klockrörelser och mätinstrument. De är lätta att installera, men det raka spåret är inte alltför slitstarkt.
  • Med korsfördjupning . För att installera denna typ av hårdvara behöver du en Phillips -skruvmejsel eller en skruvmejselbit med liknande spets. I klassiska versioner av skruvar används Phillips inte särskilt ofta, de är ganska karakteristiska för självgängande versioner.
  • Med en inre sexkant . En av de mest populära typerna av skruvar, dess spår har en speciell form och kallas Torx. Dess sexkantiga urtagets innerdiameter tillåter mycket mer kraft när den installeras i kontakt med en nyckel eller bit. Vissa typer av sådan hårdvara som används vid montering av möbler kallas bekräftande.
Bild
Bild

Dimensioner

Storleksintervallet för produkter tillverkade i enlighet med GOST R50403-92 gäller försänkta skruvar med raka och tvärfällda spår med en gängdiameter i intervallet 1–20 mm, vilket återspeglas i märkningen. Bland de nuvarande standardstorlekarna kan man välja ut M1, M2, M3, M4, M5, M6, M8, M10, M12, M14, M16, M18 och M20. Och det finns också ett utökat intervall där det finns mellanliggande diametrar. Dessa inkluderar:

  • M1, 2;
  • M1, 4;
  • M1, 6;
  • M2, 5;
  • M3, 5.

Standardskruvlängdsintervallet är 2 mm till 120 mm. De vanligaste är följande storlekar på försänkta skruvar med rak eller Phillips urtagning: M3X5, M3X50. Ibland märks produkter helt enkelt efter diameter och längd - 5X120 mm, 4X70 mm. För skruvar i storleksintervallet över M4 är längdindikatorer karakteristiska för 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120 mm.

Bild
Bild

Funktioner vid användning

Den största fördelen med att använda försänkta skruvar är möjligheten att få en plan och slät yta på delen utan betydande höjdskillnader. Inom möbelindustrin, efter montering med sådan hårdvara, kan dekorativa pluggar fixeras i sina spår, vilket helt döljer monteringshålets område . Antikorrosionsbelagda produkter är lämpliga för utomhusbruk i fuktiga miljöer. Järnmetallalternativ har ett begränsat användningsområde, med undantag för rostfritt stål.

Bild
Bild

För skruvar med försänkt huvud tillverkade i enlighet med GOST måste hålen förberedas för installation. För detta utförs ett antal operationer för att säkerställa maximal anslutningssäkerhet. När det gäller konventionella - inte självgängande - skruvar är arbetsprocessen uppdelad i vissa steg.

  • Hål med en gemensam diameter görs i de delar som ska fogas.
  • En innergänga skärs eller en hylsa installeras med den.
  • Monteringsdelen är försänkt. Dimensionerna och djupet på den avsmalnande hålet måste överensstämma med skruven.
  • Dra åt fästet tills det är helt nedsänkt. Huvudet ska sänkas i materialet. Arbetet utförs med en skruvmejsel eller en skruvmejsel med lämpligt fäste.

Vid självgängande skruvar krävs ingen förborrning eller försänkning. Ett elverktyg är tillräckligt för att ge den nödvändiga ansträngningen.

Bild
Bild

När du arbetar med självgängande skruvar utrustade med ett försänkt huvud måste du också följa vissa regler . Strikt vinkelrätt är viktigt när elementen är placerade i förhållande till axeln för ytan på själva materialet. Bitens storlek och typ väljs noggrant, eftersom det är viktigt att säkerställa en ganska tät passform av arbetsytan mot slitsens väggar. Underlåtenhet att följa dessa rekommendationer kan leda till skruvfel.

Rekommenderad: