Säkerhetssystem: När Används De Nödvändigtvis? Stationära Vyer För Arbete På Höjd Och Andra System. Vilka är Deras Funktioner?

Innehållsförteckning:

Video: Säkerhetssystem: När Används De Nödvändigtvis? Stationära Vyer För Arbete På Höjd Och Andra System. Vilka är Deras Funktioner?

Video: Säkerhetssystem: När Används De Nödvändigtvis? Stationära Vyer För Arbete På Höjd Och Andra System. Vilka är Deras Funktioner?
Video: SPRAT Level 1 Chpt 11 Negotiate edge 2024, Mars
Säkerhetssystem: När Används De Nödvändigtvis? Stationära Vyer För Arbete På Höjd Och Andra System. Vilka är Deras Funktioner?
Säkerhetssystem: När Används De Nödvändigtvis? Stationära Vyer För Arbete På Höjd Och Andra System. Vilka är Deras Funktioner?
Anonim

Vid arbete på höjder finns det risk för oavsiktliga fall, vilket kan leda till förlust av hälsa eller liv. För att förhindra olyckor kräver säkerhetsföreskrifterna användning av särskild säkerhetsutrustning. Dess typer är olika, och deras val beror på de mål och uppgifter som användaren utför under vissa förhållanden.

Bild
Bild

Vad är det och när används det?

Fallskyddssystemet anses vara en del av den skyddsutrustning som måste användas i arbetsförhållanden på höjd. Systemets huvudfunktion är att förhindra fall eller plötsliga nedåtgående rörelser. Skyddsutrustning används inte bara vid arbete på höjd, det är ibland nödvändigt i extrema katastrofer, för arbete i brunnar är användningen motiverad och efterfrågad inom produktion och konstruktion . Säkerhetssystem för arbete på höjd är gjorda av kraftspännen och syntetiska selar. Designen bärs över kläder, den begränsar inte rörligheten och har inte mycket vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådan utrustning är tillämplig inte bara i syfte att skydda mot fall, utan också för att skapa minimal skada för arbetaren under hösten . Vid bromsning av en fallande kropp bör den dynamiska belastningen på den inte överstiga 6 kilonwtons - bara i detta fall kommer personen inte att få inre skador och förbli vid liv. Belay -strukturen möjliggör närvaro av speciella dämpningssystem som delvis kan absorbera energin som orsakas av ett kraftigt nedåtgående tryck av kroppen. Under drift kommer stötdämparna att förlängas, så med en liten höjdmarginal kan en person träffas på marken.

För att förhindra att detta händer måste du ta hänsyn till längden på stötdämparlinorna och mängden ledigt utrymme för ett eventuellt fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Ett fallskyddssystem som används för att ge skydd mot fall från en höjd reglerad av GOST R EN 361-2008, enligt vilken det finns krav på konstruktion av utrustning.

  • Material för tillverkning - Använd homogena eller multifilamenttejp och trådar för sömnad, som klarar en massa som är flera gånger större än vikten av en vuxen. Materialets draghållfasthet måste vara minst 0,6 N / tex. Vid sömnad används trådar som är kontrasterande, olika från färg på band - detta är nödvändigt för visuell kontroll av linjens integritet.
  • Selen har remmar för placering på axlar och ben i höftområdet . Dessa band bör inte ändra sin position och lossa på egen hand. För att fixa dem används speciella fästelement. Bredden på säkerhetsstrukturens huvudremmar är minst 4 cm, och de extra - från 2 cm.
  • Fästelement , avsedd för att bromsa en persons fria fall, måste placeras ovanför tyngdpunkten - i bröstet, ryggen och även på båda axlarna.
  • Fästspännen är utformade så att de fästs i endast en korrekt metod, exklusive andra alternativ. Ökade krav ställs på deras styrka.
  • Alla beslag är gjorda av metall regleras av kraven mot korrosion.
  • Märkning av säkerhetsutrustning och alla texter måste vara på språket i det land som dessa produkter är avsedda för. Märkningen innehåller ett piktogram som uppmärksammar vikten av denna information, bokstaven "A" vid fästpunkterna på elementen som är nödvändiga för att stoppa ett fall, ett tecken på produktens typ eller modell och standardnumret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsutrustningsartiklar måste åtföljas av detaljerade bruksanvisningar som anger sättet att ta på sig, driftsförhållanden, egenskaper för ankarpunkten och fästpunkter för andra element. Säkerhetsutrustningen är märkt med tillverkarens stämpel, dessutom innehåller den information om utgivningsdatum, eftersom hållbarheten för en sådan skyddsutrustning inte är mer än 5 år.

Utrustning som inte är märkt eller med utgången hållbarhet är inte tillåten för användning.

Bild
Bild

Viktiga element

All skyddsutrustning avsedd för arbete på höjd är indelad i ett antal grundtyper, beroende på sammansättningen av elementen som ingår i deras design

Begränsningsutrustning - reglerar rörelseomfånget och tillåter inte att användaren plötsligt befinner sig på platsen för ett oförutsett fall från en höjd. Denna partiella blockering tillhandahålls av förankringsanordningen och den horisontella ankarlinjen. Dessutom är skyddet en sele som håller selen eller repet i form av ett stötdämpande system och ett karbinhagesystem. Om det inte är möjligt att installera ankarlinjen ovanför användarens huvud används motviktsvikter i form av stationära stödstrukturer. Motvikter har en massa på 2 ton. En sådan design kommer inte att kunna utesluta fallprocessen, eftersom den endast tjänar till att begränsa användarens arbetsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsbandsystem - består av en säkerhetssele med ett stötdämpande delsystem, ett karbinhagesystem, en ankaranordning och en horisontell linje, och en säkerhetssele används också här. Med hjälp av en säkerhetssele fixerar arbetaren sig till ankarlinjen. Vid ett kraftigt ryck på linan blockerar stötdämparen automatiskt rörelsen, den släcker ryckets kraft vid ett fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skjutreglage - består av ett säkerhetsreglageelement, en ankaranordning och en lutande ankarlinje, ett stötdämparsystem och en säkerhetssele. Denna typ av system används för byggnadsarbete på sluttande och lutande ytor. Under den dynamiska kraften i fallet kommer fallstoppssystemet att låsas och låsas med en reglage, vilket stoppar den snabba nedåtgående rörelsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infällbart enhetssystem - består av ett ankarsystem, en infällbar personlig skyddsanordning och en säkerhetssele. Återkörningssystemet är fixerat permanent, en lyftsele förlängs från det, som är fäst vid arbetstagarens koppel. Under rörelse lämnar selen blocket eller drar sig automatiskt tillbaka. I processen med ett kraftigt ryck saktar strukturen automatiskt ner en sådan tillförsel av linan och förhindrar nedåtgående rörelse.

Bild
Bild

Positionsvalbart system - består av selar för olika positionering och sele, ankarsystem, ett antal karabiner och stötdämpare. Strukturens selar håller användaren på en förutbestämd höjd och ger honom en stödpunkt, vilket minimerar risken för rörelse nedåt när arbetstagaren intar vissa hållningar. Systemet används för att utföra åtgärder när det finns fast stöd för båda benen, men händerna måste vara fria.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rope access system - ger åtkomst till verk genom att flytta längs en flexibel lutande ankarlinje. Metoden är tillämplig i de fall då lyfttornets vagga inte är tillgänglig. Systemet består av en ankaranordning, en ankarlinje, en stötdämpare, en sele, karabiner, en säkerhetsfångare och en säkerhetssele. 2 olika rep används för fallskyddsanläggningen och repetillgångssystemet.

Bild
Bild

Evakueringssystem - i avsaknad av möjlighet till snabb nedstigning under en farlig situation finns system med räddningsanordningar som gör att användaren kan sjunka självständigt inom 10 minuter, vilket förhindrar utveckling av skador som uppstår från en person i avstängd tillstånd.

Beroende på vilken uppgift den anställde står inför, väljs han lämplig skyddsutrustning, som består av olika element.

Bild
Bild

Översikt av arter

Typerna av säkerhetssystem är indelade i stationära och individuella. Personliga fallskyddssystem är självbärande och utformade för att fördela dynamisk kraft som uppstår från ett ryck när det faller från en höjd.

Bild
Bild

Stationära system är ankaranordningar och ankarlinjer med olika modifikationer . Med deras hjälp kan användaren röra sig horisontellt, vertikalt eller arbeta med en lutande yta. Ett komplett stationärt system täcker hela arbetsområdet, medan längden på ankarlinjer är upp till 12 m. Till skillnad från mobila system fixeras stationära strukturer på sin permanenta plats.

Bild
Bild

Bröstsele

Tillverkad av ett brett midjebälte som 2 axelremmar är fästa vid. Användning av en bröstsele ensam utan användning av benremmar skapar risk för skada, eftersom den med en lång upphängning som inträffar under ett fall trycker hårt på bröstområdet och därmed framkallar dödlig kvävning. Av denna anledning Separat bröstsele utan bensele används inte.

Det finns olika typer av bröstband.

  • Åtta-formade - bröstselen är gjord i figuren "8". Det finns möjlighet att justera den önskade storleken med hjälp av spännen, men det finns också icke-justerbara modeller i en färdig design.
  • T-shirt - gjord av en omkrets längs bröstlinjen, till vilken 2 axelremmar är fästa. Detta är ett vanligt sele -alternativ, eftersom det kan justeras till valfri storlek, och dessutom har det extra slingor för utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Midjebarre

Bekväm och praktisk modell, som har många former av utförande

  • Bälte - midjemått med en lyftsele fäst vid fodret. Ger grepp och tillförlitlighet under ett fall, vilket beror på antalet spännen. Spännens placering kan vara symmetrisk (höger och vänster) eller asymmetrisk (1 spänne). Den symmetriska versionen är mest bekväm för att justera storleken.
  • Benöglor - kan vara utan möjlighet att reglera med benets storlek eller justeras med hjälp av spännen.
  • Strömslinga - det här elementet i en sydd snodd förbinder benslingorna med bältet och fungerar också som ett medel för anslutning av fördröjningsanordningar.
  • Strömspännen - tjäna till att justera och fixera banden. Fixering levereras med ett motflöde som används för långsiktigt arbete, och det finns också ett Doubleback-alternativ som gör att du snabbt kan dra åt alla fästelement till din storlek.
  • Urladdningsslingor - är gjorda av plast eller syade selar. De behövs för att hänga ytterligare utrustning, de används inte för försäkring.

Selen anses vara en enkel och lättanvänd sele.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Designen är en kombination av övre och nedre remmar. Det anses vara det mest pålitliga och används för svåra bergsklättringar och bergsklättring . Ofta är denna typ placerad som ett fempunkts redskapssystem som pålitligt håller även barn, vilket ger maximala säkerhetsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer efter användningsområde

Valet av säkerhetsutrustning beror på vilken typ av arbete som utförs och användarens aktivitet. Enligt tillämpningsområdet är skyddsutrustningen uppdelad i flera typer.

System för klättrare - är bekväma och bekväma, du kan stanna i dem länge i avstängt tillstånd. Den är gjord i ett midjebälte med en bred bas och justerbara benremmar. Det är inte ovanligt att användare lägger till växelslingor i ett sådant system.

Bild
Bild

Klättringssystem - Det här är den lättaste versionen av utrustningen, som inkluderar ojusterbara benremmar, ett smalt midjebälte och 2 lossningsöglor. Ett sådant system är inte avsett för långvarigt arbete i avstängning, eftersom dess roll endast är försäkring.

Bild
Bild

System för industriklättrare - skrymmande, begränsar rörelseomfånget, men skapar bekvämlighet under långt arbete på höjd. Består av ett midjebälte och justerbara benslingor. Dessutom finns det ytterligare fästpunkter, som är placerade på sidorna av strukturen, och breda urladdningsslingor.

Bild
Bild

System för grottor - utföra uppgifterna med flera uppstigningar och nedstigningar längs ett fast rep. De är lämpliga för arbete i trånga områden, eftersom det inte finns några onödiga delar i konstruktionen. Fästspännen sitter på benens inre yta, lossningsöglorna är tunna, selen är gjord av friktionsbeständiga material.

Förutom de listade systemen produceras andra typer av utrustning som är avsedda för upp- och nedstigningar, men som inte är relaterade till utförandet av produktionsuppgifter.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att inte förkorta livslängden för fallstoppsystemet krävs det regelbundet underhåll efter användning. Det är tillåtet att tvätta utrustningen med tvätttvål, det är bättre att rengöra den från smuts för hand . Efter tvätt måste strukturen torkas, men inte på batteriet. Material tillverkade av polymerer får inte rengöras med organiska lösningsmedel eller andra kemikalier.

Före varje användning måste skyddssystemet noggrant kontrolleras med avseende på dess integritet .och inspektera även metalldelar med avseende på deformation eller brott. Om defekter upptäcks är utrustningen inte föremål för användning.

Rekommenderad: