Soudal Tätningsmedel: Egenskaper Hos Soudaflex 40 Fc, Silikon Och Polyuretanskomposition

Innehållsförteckning:

Video: Soudal Tätningsmedel: Egenskaper Hos Soudaflex 40 Fc, Silikon Och Polyuretanskomposition

Video: Soudal Tätningsmedel: Egenskaper Hos Soudaflex 40 Fc, Silikon Och Polyuretanskomposition
Video: soudaflex 40 fc 2024, April
Soudal Tätningsmedel: Egenskaper Hos Soudaflex 40 Fc, Silikon Och Polyuretanskomposition
Soudal Tätningsmedel: Egenskaper Hos Soudaflex 40 Fc, Silikon Och Polyuretanskomposition
Anonim

När du påbörjar reparationer i huset är det nödvändigt att komma ihåg både grundläggande och extra material, som du inte kan klara dig utan. Tätningsmedel är viktiga komponenter i arbetsflödet. Deras huvuduppgift är att täta sprickor och sprickor. Tätningsmedel hjälper till att skydda materialet mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet, samt från ogynnsamma yttre påverkan. När du väljer sådana produkter måste du fokusera på vilken typ av arbete som medlen kommer att användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Soudal anses vara den största tillverkaren av sådana material. Under ett halvt sekel av sitt arbete har det fått välförtjänt erkännande på världsmarknaden. Dess produkter används av både självreparerande personer och professionella byggare.

Bild
Bild

Särdrag

Soudals tätningsmedel har ett antal värdefulla egenskaper som understryker deras höga kvalitet och tillförlitlighet. Dessa är motståndskraft mot ultravioletta strålar, god tolerans mot fukt och andra yttre påverkan, användarvänlighet och lång livslängd.

Varje tätningsmedel innehåller polymerer. Beroende på deras typ bestäms egenskaperna hos själva produkten. En av de mest kända är Soudaflex -tätningsmedlet. Den är baserad på polyuretan, kännetecknas av god vidhäftning till andra material och elasticitet efter applicering. Dess tillämpning orsakar inga problem och kräver inte speciella färdigheter.

Bild
Bild

Typer och tekniska egenskaper

Det finns en mängd olika tätningsmedel på marknaden som är lämpliga för en mängd olika applikationer. De är förpackade i rör i olika storlekar och former. Det finns universella, brandbeständiga, silikon-, sanitära, akvarieprodukter. De vanligaste typerna är akryl, silikon och polyuretan.

Bild
Bild

Tätningsmedel av silikon har vunnit den största populariteten. Som namnet antyder är grunden för produkten silikon. Produkten presenteras på marknaden i en mängd olika färger - transparent, vit, svart, beige och brons. Det är materialets färg som påverkar dess grundläggande egenskaper. Produkten används för externt och internt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikontätningsmedel är uppdelade i neutrala och sura. De kan användas för arbete som utförs med hög luftfuktighet. De sträcker sig upp till 250 procent, förlorar inte sina egenskaper när temperaturen varierar från -40 till +100 grader, när de utsätts för tryck och andra atmosfäriska fenomen. Sådana fonder tolererar också perfekt mekanisk påfrestning. Tätningsmedel i denna grupp har god kontakt med ett stort antal ytor. De kan användas vid arbete med betong, tegel, glas och andra underlag.

Nästa typ är akryltätningsmedel. De har mycket gemensamt med silikon, men de har också särdrag. Produkterna finns i olika färger och används oftare för inomhusarbete. Dessa material kan användas i rum med hög luftfuktighet, de ändrar inte färg under påverkan av fukt. De är också resistenta mot mögel och mögel.

Bild
Bild

Icke-fuktbeständiga tätningsmedel i denna grupp har utmärkta estetiska egenskaper och används ofta vid möbelmontering. De är idealiska för att arbeta med träprodukter (dörr- och fönsterkarmar, golv, etc.). Produkterna torkar ut på kort tid. Till exempel ett snabbtorkande tätningsmedel av akryl " Soudal Acryl Express " kan bearbetas och beläggas med färg och lack 10-15 minuter efter applicering.

Den största nackdelen med akryltätningsmedel är deras oelasticitet. Därför bör användningen av sådana produkter överges med en möjlig förändring av sprickornas storlek under drift. Även om de är ganska motståndskraftiga mot extrema temperaturer, tolererar de fluktuationer i intervallet från -30 till +75 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest motståndskraftiga, pålitliga och hållbara polyuretantätningarna är kända. De används främst för externt arbete, de är lämpliga för att täta sömmarna på byggnadsföremål. Precis som silikon kan dessa produkter sträcka sig upp till 250 procent. De är resistenta mot temperaturfluktuationer från -40 till +80 grader, de tolererar de flesta naturfenomen, hög luftfuktighet och ultraviolett strålning väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av tätningsmedel rekommenderas för tegel, trä och sten. Efter beläggning med lack och färg förlorar de inte sina egenskaper. Den kemiska sammansättningen av sådana produkter är dock ganska aggressiv, därför bör man under arbetet vara försiktig för att undvika allergiska reaktioner.

Bild
Bild

Ett exempel på ett vanligt förekommande tätningsmedel från denna tillverkare är Soudaflex 14 LM . Den finns i 310 och 600 ml volymer. Produkten produceras i vit, grå, ljus och mörkbrun, mörkbeige färger. Det interagerar bra med de flesta material, det används för att täta vertikala leder, eftersom det på grund av dess konsistens inte rinner ut ur dem. Produkten tappar inte sina egenskaper när den är belagd med färger och lacker, den tål mycket belastning.

Ett annat populärt märke är Soudaflex 40 FC … Detta tätningsmedel finns i samma mängder som det föregående och kan vara svart, vitt och grått. Dess elasticitet gör att den kan täta vibrationsresistenta sömmar, liksom att utföra många andra uppgifter under byggnadsarbetet. Produkten interagerar bra med ett stort antal material, den används ofta när man arbetar med betong. Det tolererar perfekt även allvarliga belastningar, det är lätt att måla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel Fix All Classic kan användas både utomhus och inomhus. Dess särdrag är förmågan att interagera även med våta material. Produkten är kemiskt neutral, interagerar bra med de flesta ytor (från plast till metaller). Produkten är resistent mot svaga alkalier och lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

  • Först och främst är ytan förberedd. Det måste rengöras, avfettas och torkas. För att förhindra att tätningsmedlet kommer på beläggningens yttre del måste det tätas med maskeringstejp.
  • Vid arbete med tätningsmedel rekommenderas att använda skyddskläder och handskar.
  • Det är mer bekvämt att applicera kompositionen med hjälp av en monteringspistol. Hur man använder det anges vanligtvis på etiketten. Kompositionen måste appliceras i en vinkel på 45 grader. För snabbare torkning rekommenderas att undvika att ett tjockt lager bildas. Överskott av tätningsmedel avlägsnas med en spatel.
  • Torktiden beror på både typen av tätningsmedel som används och tjockleken på den applicerade remsan. Vanligtvis tar denna process ungefär en dag, men materialet börjar härda efter en halvtimme.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika applikationsproblem rekommenderas att undersöka etiketten före användning. Det anger kompositionens egenskaper och omfattning, instruktioner för dess användning, den tid det tar att torka, samt utgångsdatum.

Var används den?

Soudals tätningsmedel används i en mängd olika konstruktions- och renoveringsapplikationer. Deras användning beror på typen av komposition och dess egenskaper. Till exempel är sanitära tätningsmedel idealiska för badrum och kök. De är mycket motståndskraftiga mot fukt, antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Vid renovering inomhus ges företräde åt akrylföreningar. Till exempel är tätningsmedel av akrylparkett utformat för att fungera med parkett och laminatgolv. Det gör ett utmärkt jobb med att fästa en profil och många andra uppgifter. Bituminös tätningsmedel används för grund- och takreparation. Det tål fukt och temperatur extrema bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universella föreningar är utmärkta för att arbeta med trä, används för att täta sprickor på fönster och dörrkarmar. Neutral silikontätning (t.ex. Silirub 2) kan användas för alkaliska substrat och metallapplikationer. Den kännetecknas av motståndskraft mot alla väderförhållanden och används för både externt och internt arbete.

Akvariumsilikonförseglingen är helt giftfri. Det tål vatten väl, är elastiskt och torkar snabbt. Denna typ av material används i badrum och duschar, perfekt för akvarier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebeständiga högtemperaturtätningsmedel tål temperaturer upp till +300 grader, därför är de lämpliga för spisar, skorstenar, värmerör samt industri- och elarbete.

På olika områden används självhäftande tätningsmedel aktivt. Sådana material används i stor utsträckning inom varvsindustrin och fordonsindustrin när man arbetar med trä, tegel, betong, sten och andra material.

Rekommenderad: