Naturlig Torkning Av Trä: Ett Sätt Att Stapla Sågat Virke. Hur Tillverkas Brädet Och Hur Länge Torkar Det Utomhus? Atmosfärisk Torkning På Sommaren

Innehållsförteckning:

Video: Naturlig Torkning Av Trä: Ett Sätt Att Stapla Sågat Virke. Hur Tillverkas Brädet Och Hur Länge Torkar Det Utomhus? Atmosfärisk Torkning På Sommaren

Video: Naturlig Torkning Av Trä: Ett Sätt Att Stapla Sågat Virke. Hur Tillverkas Brädet Och Hur Länge Torkar Det Utomhus? Atmosfärisk Torkning På Sommaren
Video: Såhär apterar du krokigt timmer 2024, April
Naturlig Torkning Av Trä: Ett Sätt Att Stapla Sågat Virke. Hur Tillverkas Brädet Och Hur Länge Torkar Det Utomhus? Atmosfärisk Torkning På Sommaren
Naturlig Torkning Av Trä: Ett Sätt Att Stapla Sågat Virke. Hur Tillverkas Brädet Och Hur Länge Torkar Det Utomhus? Atmosfärisk Torkning På Sommaren
Anonim

Trä används som material för konstruktion, dekoration, möbler och dekorativa föremål. Det är svårt att hitta ett område där detta material inte är inblandat. I detta fall bör träet torkas före användning. Naturlig torkning är den enklaste och mest kända på länge, men den har sina egna finesser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Trä kan absorbera vatten från luften, och därför är det indelat i typer beroende på luftfuktigheten. Vått trä är lätt att böja, men svårt att hantera. Fuktalternativ:

  • våt - 100%, var länge i direkt kontakt med vatten;
  • nyskuren - 50-100%;
  • lufttorka - 15–20%, låg utomhus under lång tid;
  • rumstorr-8-12%;
  • absolut torr - 0%.

Naturlig torkning av trä gör att fukt kan avlägsnas från materialet. Detta kan minska trädets storlek och volym. Detta tas med i beräkningarna för krympning i bredd och tjocklek. Materialet minskar något i längd, så denna parameter är vanligtvis försummad.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av möbler är materialets fuktinnehåll tillåtet i intervallet 8–10%, för byggarbetsplatser - 10–18%. I produktionen använder de torrare arbetsstycken med en indikator på 1-3, 5%. Detta för att säkerställa att produkten inte torkar ut efter tillverkningen. Funktioner vid atmosfärisk torkning av trä:

  • förhindrar bildandet av svamp och biologisk skada;
  • trädet deformeras inte om det torkas;
  • materialets livslängd ökar;
  • lämplig för alla typer av trä;
  • tar ganska lång tid.

Naturlig torkning av trä är relativt enkelt. Mekanismer kan fortfarande behövas för stapling av trä. Men en manuell metod tillhandahålls också.

På många sätt beror valet på mängden virke. Om balkarna är få är det ganska enkelt att lägga ut dem på rätt sätt själv eller tillsammans med en assistent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Atmosfärisk torkning har använts i många år. Det säregna med metoden är att den kan implementeras hemma utan ytterligare utrustning. Huvudsakliga fördelar:

  • du slipper spendera ekonomi på bränsle och el;
  • det är inte nödvändigt att bygga ett extra torkrum;
  • metoden innebär inte användning av dyr utrustning, vilket innebär att ingen kompetens behövs för att arbeta med den;
  • inget behov av ytterligare personal eller arbetskraft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med atmosfärisk torkning kan betraktas som processens varaktighet. Det kan ta ett år eller mer att få trädet till önskat skick. Den exakta tiden beror på materialegenskaper, torkförhållanden, årstid och väder. Det är också viktigt att strikt följa tekniken.

Om det är fel att torka veden så kommer det att värma upp externt, men inte internt .… I detta fall är risken för allvarliga deformationer för stor.

Du behöver också ett separat rum för långtidsförvaring. Det ska inte finnas några insekter som kan skada träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningsmetoder

Naturlig torkning av trä kräver viss förberedelse av materialet. Resten får bara vänta. Hela torkningens framgång beror på hur virket läggs. Det är värt att överväga denna fråga så noggrant som möjligt.

Vanligtvis lagras trädet i staplar. Tiden, enhetligheten och kvaliteten på torkningen beror på styling. Du bör experimentera, regelbundet ändra enskilda element i stapeln. Detta gör att du kan utläsa det idealiska alternativet för specifika förhållanden. Styling funktioner:

  • stapelns storlek beror direkt på klimatzonen;
  • det bör läggas på en speciell bas, det ska vara ganska starkt, detta är det enda sättet att undvika att bryta under torkningsprocessen;
  • stöden på underhuvudets bas är gjorda i form av bärbara betongpyramider, alternativt används en träbur med tvärbalkar som mäter 60x60 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Axelremmar från balkar läggs på stöden. Den maximala tjockleken bör inte överstiga 10-12 cm … Stapeln kan innehålla trä av samma art och storlek. De sista brädorna läggs horisontellt, indragna, på ansiktet eller kanten. De måste separeras med korsskivor.

Den sistnämndas roll kan spelas av torra trälister 2,5x4 cm i storlek. Om bunten är bredare torkar mitten ut för långsamt . Detta resultat är oacceptabelt. Bredden på avståndet ska öka jämnt mot mitten av bunten. Så de mellersta indragen kommer att vara 3 gånger större än de extrema.

Stackens dimensioner beror enbart på flera faktorer: typen, staplingssättet, staplarnas storlek. Vid läggning för hand överstiger höjden inte 4–5 m, och vid användning av maskiner - 7–8 m.

Det är värt att överväga storleken på lagringsområdet. Så det borde vara möjligt att ge skydd för änddelarna och utrusta en baldakin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkningsteknik

Naturlig torkning kallas också atmosfärisk . Detta beror på att brädan torkar ut i det fria. Processen kräver inga enheter och tekniska lösningar. Torkning av en liten mängd material är särskilt framgångsrik hemma på sommaren.

Om en ås med bark används som den ursprungliga råvaran, avlägsnas inte beläggningen. Det räcker med att göra hack över. Längs kanterna är barkremsor ca 10 cm tjocka acceptabla.

Atmosfärisk torkning är särskilt viktig för björk, lind, asp och andra lövträ. Detta tillvägagångssätt säkerställer att det inte finns några sprickor.

Träets ändar är ibland oljade. Alternativt kan du helt enkelt slipa dessa delar. Detta ger ytterligare skydd. Krav för rummet där torkning utförs:

  • torrhet och bra ventilation;
  • hinder för direkt solljus - de bör inte falla på trädet, annars kommer den yttre delen att värma upp för mycket, medan den inre delen kommer att förbli våt, det är stor risk för sprickor;
  • bunten måste höjas 60 cm eller mer från marken Det är också viktigt att ge utrymme för fri luftcirkulation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig uteluftstorkning utförs vanligtvis under den varma årstiden. I detta fall förvaras virket precis på gatan. Staplarna placeras på ett underlag under baldakinen. Det är också viktigt att tillhandahålla konstgjord skuggning så att solen inte bränner trädet i direktstrålar. På gatan är det också viktigt att se till att nederbörd rinner ner från taket utan att komma på materialet.

Torkning i ett speciellt rum är mer tillförlitligt . Lufttemperatur, ventilation och luftfuktighet kan kontrolleras. Ytterligare lagring av det torkade materialet i detta fall kommer inte heller att orsaka problem. Träet kan torkas direkt efter kapning. Varaktigheten beror på rasen, barens storlek, förhållandena.

Torkningstiderna är vanligtvis ganska långa. Detta är den huvudsakliga negativa aspekten av denna teknik. Trä torkar cirka 1-3 år. En fuktmätare används för att mäta resultatet. Det har en ganska låg kostnad.

Med förbehåll för tekniska standarder kan du torka trädet till ett tillstånd där det är lämpligt för konstruktion . Om du planerar att tillverka möbler eller andra produkter kommer torktiden att öka avsevärt. Hemtekniken kan också vara till nytta i de fall materialet helt enkelt är blött på grund av nederbörd. Om trädet ska användas för allvarliga ändamål är en fuktmätare nödvändig. I ett annat fall kan du helt enkelt slå på materialet: ett ringsignal indikerar torrhet.

Rekommenderad: