Sanitära Tätningsmedel: Silikonvit Komposition För Badrummet, Vilken är Bättre Att Välja, Bruksanvisning, Tytan Professional 310 Ml Tätningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Sanitära Tätningsmedel: Silikonvit Komposition För Badrummet, Vilken är Bättre Att Välja, Bruksanvisning, Tytan Professional 310 Ml Tätningsmedel

Video: Sanitära Tätningsmedel: Silikonvit Komposition För Badrummet, Vilken är Bättre Att Välja, Bruksanvisning, Tytan Professional 310 Ml Tätningsmedel
Video: Tradetiler Tip: How to apply Silicone with Professional Results 2024, April
Sanitära Tätningsmedel: Silikonvit Komposition För Badrummet, Vilken är Bättre Att Välja, Bruksanvisning, Tytan Professional 310 Ml Tätningsmedel
Sanitära Tätningsmedel: Silikonvit Komposition För Badrummet, Vilken är Bättre Att Välja, Bruksanvisning, Tytan Professional 310 Ml Tätningsmedel
Anonim

Även icke-ruttnande silikon är mottagligt för mögelangrepp, vilket blir ett problem i rum med hög luftfuktighet. Sanitära silikontätningsmedel som innehåller skyddande tillsatser tillverkas speciellt för dem. Användningen av ett sådant tätningsmedel är utbredd, men det finns begränsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I vardagen används tätningsmedel för att fästa olika ytor, till exempel keramik, plast, trä, glas och kakel, och kan användas för att injektera fogar. Tätningsmedel av silikon har utmärkt vidhäftning och vattenbeständighet. Materialet är flexibelt, lätt att använda och hållbart.

Bild
Bild

Tätningsmedel är flerkomponent när silikon härdar under påverkan av ett visst ämne och enkomponent härdar med vatten genom inverkan av luft eller fukt.

De senare är indelade i flera underarter

  • Neutral Är universaler som används nästan överallt.
  • Sur - pålitlig, flexibel, den billigaste i raden. De har en uttalad ättika lukt på grund av syran de innehåller. De är aggressiva mot vissa material, därför har de en smal applikation, ofta är det metaller som inte utsätts för den negativa effekten av syra, keramik, glas.
  • Sanitär - innehåller speciella fungicida tillsatser, därför används den i rum med hög luftfuktighet och i VVS -arbeten. Denna underart är den dyraste.

Sanitära tätningsmedel kan användas på inre och yttre isolering. De är inte rädda för mögel och fukt, de ruttnar inte. Trots sin utmärkta vidhäftning fäster silikon inte bra på fluoroplast, polyeten och polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sanitära tätningsmedlet ska kunna fullgöra sin uppgift och behaga resultatet, är det viktigt att uppmärksamma följande punkter vid köp:

  • hållbarhet - det "gamla" tätningsmedlet kan lossna eller inte alls fästa konstruktionsdelarna;
  • plasticitet - parametern visar vid vilken lufttemperatur du kan arbeta med den, vad är dess elasticitet, detta är viktigt när du arbetar utomhus vid låga temperaturer;
  • kvaliteten på vidhäftning av ett visst märke;
  • krympning - visar hur mycket tätningsmedlet kommer att krympa när det utsätts för luft och fukt. Normalt bör silikontätningsmedlet inte krympa mer än 2%.
Bild
Bild

Syfte, sammansättning och egenskaper

Sanitära tätningsmedel är universella, men på grund av de höga kostnaderna förvärvas neutralt oftare.

Sanitära alternativ är allmänt tillämpbara för en mängd olika ändamål:

  • för VVS -arbeten;
  • när rör läggs;
  • för bearbetning av skarvar och sömmar;
  • att fylla luckor;
  • vid installation av köksutrustning;
  • för bearbetning av fönsterramar;
  • för injektering av kakel;
  • för isolering vid elinstallation och reparationsarbete.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sanitära tätningsmedel innehåller speciella tillsatser som skyddar mot mögel och andra organiska avlagringar, t.ex. bakterier. De ökar materialkostnaden, men de är helt enkelt nödvändiga på platser med hög luftfuktighet. Dessutom är silikonprodukter ganska motståndskraftiga mot kemiska angrepp.

På grund av dessa tillsatser kan sanitära tätningsmedel inte användas i arbete som involverar mat, dricksvatten och djur. Detta är den största skillnaden från den universella lösningen.

Till exempel kan de inte reparera fat, matförvaringsbehållare, dricksvattenbehållare och tätningsakvarier. För detta är det bättre att använda speciella, säkra neutrala tätningsmedel.

Bild
Bild

Sanitär silikontätning har följande sammansättning:

  • silikongummi - utgör huvuddelen;
  • hydrofobt fyllmedel;
  • mjukgörare för elasticitet;
  • ett tixotropiskt medel som gör materialet mindre visköst;
  • fungicid som ger skydd mot svamp;
  • primrar som förbättrar vidhäftningen;
  • färgpigment;
  • katalysator.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett högkvalitativt tätningsmedel är baserat på cirka 45% silikongummi och samma mängd fyllmedel. Resten består av olika tillsatser, bland vilka en fungicid måste anges. Utan antibakteriella och svampdödande tillsatser kan ett tätningsmedel inte anses vara sanitärt.

Tack vare tillsatserna är silikontätningsmedel resistenta mot ultraviolett strålning, tål frost ned till -30 ° C, har hög elasticitet och är inte rädda för extrema temperaturer och atmosfärisk nederbörd. Därför är de utmärkta för utomhusrenoveringsarbete, inglasning av fasader på byggnader och växthus.

För hemmabruk är det bättre att köpa sanitära tätningsmedel i små rör . Efter att paketet har öppnats bryts täthetsvillkoren och resterande oanvänd silikon torkar ut med tiden eller försämrar dess kvalitetsegenskaper. Vid behov är det bättre att köpa färskt. Med storskaliga reparationer, till exempel byte av rör och VVS i badrummet, kan du köpa ett större rör, detta blir mer ekonomiskt. För enkelhets skull måste du köpa en speciell pistol, som kännetecknas av återanvändbar användning, men billiga modeller misslyckas snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgspektrum

Bland sanitära tätningsmedel är vitt vanligare. Det är utmärkt för bearbetning av skarvar och sömmar vid installation av VVS -armaturer. Transparent tätningsmedel är också populärt. Till skillnad från vitt har det ett större omfång på grund av dess osynlighet.

Bild
Bild

Tillverkarna tillverkar också grå och bruna tätningsmedel. Till exempel för injektering av skarvar eller limning av rör, så att skarvarna inte sticker ut mycket och inte lockar för mycket uppmärksamhet. För isolering av elektriska ledningar, till exempel vid installation av tak, använder jag röda och rödbruna tätningsmedel.

Den färgade versionen är sällsynt . Materialets färg beror ofta på fyllmedlet, men ett färgpigment kan också tillsättas.

Hemma är det omöjligt att lägga till färg på det färdiga tätningsmedlet, detta görs uteslutande under produktionen. Därför, om en viss nyans krävs, måste du ägna tid åt att söka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

Vit silikon sanitär tätningsmedel kan användas vid installation av badkar, handfat och toalett. Det kommer att smälta in i VVS och bli nästan osynlig. För injektering av keramiska plattor kan du använda grå eller brun silikon. Detta kommer att få det att se ut som en injektering. För fyllning av små sprickor, limning av keramik och trä rekommenderas att använda ett färglöst silikontätningsmedel. Det används också när du installerar fönster och fyller luckor mellan glas och ram. Det kommer att synas vid bearbetning av rörfogar.

Om du behöver reparera en gammal silikonsutur utan att ta bort den helt, är det bäst att köpa en suturåterställare. Det är en speciell sanitär silikontätning som kan appliceras på gamla fogar.

Huvudsaken är att ytan är förrenad. Joint Restorer får inte användas över skarvar på fönsterkarmar, bitumen och byggmaterial som släpper ut lösningsmedel, oljor eller mjukgörare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare och recensioner

Om du väljer ett silikontätningsmedel kan du bli förvirrad. På butikshyllorna finns ett ganska stort urval bland tillverkare. Alla lovar utmärkt kvalitet och hållbarhet, med en betydande skillnad i pris.

  • " Herment Moment ". Denna produkt har utmärkta tätningsegenskaper och är lämplig för breda fogar. Hållbarheten är 18 månader. Den finns i 85 ml rör och 280 ml patroner. Användare noterar att livslängden för tätningsmedlet är ganska lång, det är 2 år, varefter det börjar mörkna. Av bristerna är det värt att notera en stark stickande lukt, som gör dig yr. Arbetet bör endast utföras i en mask och i ett välventilerat område. Den har den starkaste lukten av något annat märke av sanitära tätningsmedel. Tätningsmedlet är mycket tjockt. För att pressa ut med en pistol måste du anstränga dig.
  • " Bison ". Detta är ett bra mellanpris silikonfogmedel, frostbeständigt. Det är färgbart och finns i 280 ml patroner. Enligt användarrecensioner har den en bra viskös konsistens, som är lätt att pressa ut och appliceras jämnt. Men detta tätningsmedel fäster inte bra på fuktiga ytor, tål inte konstant kontakt med vatten och är därför inte lämpligt för badrum, duschar och externt arbete.
  • Tytan Professional 310 ml . Denna produkt har utmärkt vidhäftning, bra vattenavvisande, finns i 310 ml patroner och har en hållbarhet på endast 12 månader. Svartning börjar om 1, 5-2 år efter appliceringen av sömmen. Användare noterar en ganska acceptabel lukt, men inte lika stark som andra märken av tätningsmedel. Positiv feedback om densiteten: produkten pressar ut perfekt och lägger sig. Bland bristerna kan man notera dess höga kostnad. Det kan kallas det dyraste av alternativen som presenteras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ceresit CS 15 . Detta alternativ har utmärkt vidhäftning, fastnar snabbt, tätar väl och är billigt. Det finns märken på pipen som hjälper dig att trimma spetsen. Den finns i 280 ml patroner. Härdning av produkten sker på grund av interaktion med fuktig luft, därför kan den inte användas i helt slutna utrymmen. Det rekommenderas inte att fylla lederna helt i vatten och utsätts också för mekanisk påfrestning och nötning. Detta tätningsmedel har dålig kontakt med bitumen och baserade material, naturgummi, etylenpropylen och kloroprengummi. Det garanterar utmärkt vidhäftning till glas, keramik och emaljerade ytor. Tätningsmedlet härdar snabbt men kan hålla ihop fingrarna. Användare är kända för en lång livslängd - det blir inte svart på mer än två år.
  • Krass . Denna produkt kännetecknas av god vattenbeständighet och plasticitet, utmärkt vidhäftning till ytan, lätt att applicera och ta bort från händerna, blir inte gul med tiden. Lukten är inte stark och försvinner snabbt. Lämplig för blanka och porösa ytor. Priset är billigt. Av bristerna noterar användarna dess bräcklighet. Sanitär tätningsmedel börjar spricka och bli svart på sex månader eller ett år. Det kan endast appliceras på en torr yta. Den är uteslutande lämplig för interiör.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du gör ditt eget betyg baserat på användarrecensioner, kommer Ceresit CS 15 att ta förstaplatsen när det gäller dess kvalitetsegenskaper, sömmarnas hållbarhet och pris. Tytan Professional 310 ml är sämre än honom exklusivt i pris. På tredje plats kan du sätta "Herment Moment", som också skiljer sig åt i dess egenskaper, men på grund av dess densitet är det svårt att applicera sömmar.

Rekommendationer för användning

För att det sanitära tätningsmedlet ska fästa väl och inte flaga av med tiden måste det appliceras korrekt enligt instruktionerna på förpackningen. Det kan testas före användning. För att göra detta måste du applicera lite silikon på en plastbit och låta den härda helt. Om sömmen lossnar helt enkelt är tätningsmedlet antingen förfallet eller av dålig kvalitet. Om det lossnar med svårighet eller i bitar kan du säkert använda det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera steg att följa för att applicera tätningsmedlet

  • Det är nödvändigt att ta bort det gamla tätningsmedelskiktet, om sådant finns, för att rengöra det vid behov. Ytan måste vara torr och ren för bästa vidhäftning. Avfettning. Bruksanvisningen på vissa patroner, tvärtom, rekommenderar lätt fuktning.
  • För att göra sömmen jämn och snygg, limma maskeringstejp på sidorna.
  • Sätt in patronen i pistolen och skär av spetsen i 45 graders vinkel. Tjockleken på tätningsmedlet som extruderas beror på hur långt spetsen skärs från kanten.
  • Applicera tätningsmedel. För att hålla sömmen med samma tjocklek, tryck på pistolavtryckaren med samma kraft. Du kan släta och släta sömmen med en gummispatel, en fuktig trasa eller ett tvåligt finger. Om en film har bildats kan du inte längre röra den.
  • Efter att du lagt sömmen, riv omedelbart bort tejpen. Du kan ta bort överskott eller konsekvenserna av felaktig applicering genom att gnugga med den grova sidan av en svamp, en trasa eller en gummispatel. Tätningsmedlet måste torkas bort omedelbart, efter härdning kommer det att vara mycket svårt att göra detta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första filmen visas inom 10-30 minuter. Hela härdningstiden beror på typen av sanitära tätningsmedel. Sura versioner stelnar på 4–8 timmar, neutrala - ungefär en dag. Härdningstiden påverkas av mängden tillsatser och färgämnen, ju mer det blir, ju längre det härdar, fogens tjocklek, temperaturen och luftens fuktighet. I genomsnitt härdar tätningsmedlet helt på en dag, med externt arbete - upp till en vecka.

Bild
Bild

Om torkningstiden spelar någon roll, kan processen påskyndas artificiellt:

  • förbättra ventilationen;
  • öka lufttemperaturen, tätningsmedlet torkar 1,5-2 gånger snabbare;
  • strö den frysta filmen med vatten från en sprayflaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av silikonhygienisk tätningsmedel kan skilja sig från olika tillverkare, liksom användningsvillkoren, så när du använder det är det viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen.

Rekommenderad: