Tätningsmedel (58 Bilder): Vilken Takkomposition är Bättre Att Välja För Tätningsfogar, Universell Vit Och Röd Fogtätning

Innehållsförteckning:

Video: Tätningsmedel (58 Bilder): Vilken Takkomposition är Bättre Att Välja För Tätningsfogar, Universell Vit Och Röd Fogtätning

Video: Tätningsmedel (58 Bilder): Vilken Takkomposition är Bättre Att Välja För Tätningsfogar, Universell Vit Och Röd Fogtätning
Video: What Types of Roof Sealants & Silicones Perform the Best? 2024, April
Tätningsmedel (58 Bilder): Vilken Takkomposition är Bättre Att Välja För Tätningsfogar, Universell Vit Och Röd Fogtätning
Tätningsmedel (58 Bilder): Vilken Takkomposition är Bättre Att Välja För Tätningsfogar, Universell Vit Och Röd Fogtätning
Anonim

Oavsett byggnadsarbete som utförs inuti huset kommer det förr eller senare en tid då alla slags fogar mellan kakel, brädor eller andra konstruktioner måste tätas. Tätningsmedel hjälper till att bli av med fula sprickor, ger området ett färdigt utseende och förhindrar att vätska och / eller luftdroppar kommer in i sprickorna. Idag erbjuder byggmaterialmarknaden ett stort antal olika typer av tätningsmedel, som varierar beroende på sammansättning, det slutliga utseendet och tillämpningsområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Först måste du ta reda på vad tätningsmedel är. För det mesta är det en pastaaktig eller heterogen viskös massa, skapad på basis av polymerer eller oligomerer.

Tätningsmedel är utformade för att skydda en mängd olika ytor mot överflödig fukt , gasformiga ämnen och hushåll och andra föroreningar. De fyller luckorna och skarvarna mellan strukturer: hålrum nära rör - uppvärmning eller VVS, luckor i fönsterkarmar, utrymmet mellan väggarna och dörrkarmen, ventilationssystem - det här är bara några av möjligheterna för att använda dessa produkter hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta moderna föreningar, i vars kvalitet du kan vara säker, är utformade för att skapa ett mycket starkt och hållbart tätskikt. De interagerar perfekt med trä, sten, tegel, betong, plast, glas och metallytor, de är resistenta mot hög luftfuktighet och extrema temperaturer. Själva tätningsskiktet är en elastisk beläggning som är ogenomtränglig för vattenånga och andra ångor.

Sådana kompositioner, om du använder produkter från betrodda tillverkare, är ganska pålitliga. Under drift är de helt säkra eftersom de inte avger några farliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Huvuduppgiften för tätningsmedel är att säkerställa täthet i sömmar och skarvar mellan element i olika strukturer.

Tätningsmedel används i många applikationer . De kan isolera enskilda delar av vatten eller värmerör för att befria utrymmet från hålrum eller hög luftfuktighet.

Vissa typer av tätningsmassor är nödvändiga för isolering av lokaler. Det förekommer ofta fall när sådana kompositioner används i fasadbyggnadsarbeten. De kan effektivt och enkelt täta taket och fundamentet.

Tätningsmassor appliceras på bultade, fästfogar, sömselement i strukturer för att ge vattentätning. De är nödvändiga för att säkerställa tätning vid lederna i flexibla fogar. Där andra material kan skapa tomrum fyller kompositionen helt enkelt dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Det finns flera huvudklassificeringar av tätningsmedel. Förutom uppdelningen i enkomponent- och multikomponentkompositioner kan de särskiljas genom typen av härdning.

  • Torkar ut . De fryser efter avdunstning av vatten eller lösningsmedlet som används i dem och krymper också betydligt efter torkning.
  • Härdning . Dessa kompositioner blir lämpliga för vidare arbete under påverkan av vatten / lösningsmedel eller luft, mindre ofta efter att alla komponenter har blandats ihop. Efter härdning verkar dessa föreningar gummiliknande.
  • Ej härdande . Sådana kompositioner liknar plasticin i utseende. Sådan mastik härdar först efter att ha tillsatt speciella ämnen till den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste och viktigaste klassificeringen tar hänsyn till egenskaperna hos olika föreningar, beroende på vilka ämnen och föreningar de innehåller.

Silikon

Silikontätningsmedel har den mest mångsidiga kompositionen. De används lika framgångsrikt vid både inomhus- och utomhusrenoveringar. De har enastående vidhäftning till en mängd olika underlag - sten, betong, metall, glas, trä och keramik - och härdar snabbt. Dessutom är silikonblandningar ganska motståndskraftiga mot aggressiva kemikalier, tolererar hög luftfuktighet samt aktiv exponering för ultravioletta strålar.

Det finns fler otvivelaktiga fördelar med silikontätningsmedel . För det första är det deras höga elasticitet, på grund av vilken ett sådant ämne ofta används för att säkerställa tätheten hos rörliga leder. För det andra är livslängden för silikontätningsmedel i genomsnitt 15 till 20 år. För det tredje är dessa ämnen säkra för hälsan och miljövänliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av silikonblandningar kan vara en- eller tvåkomponent. I alla fall förblir huvudämnet en organosilikonpolymer, nämligen silikongummi. Dessutom kan färgämnen (vanligtvis i dekorativa sorter), fungicider (deras uppgift är att förhindra utveckling av mögel), mekaniska fyllmedel (de bör bidra till förbättrad vidhäftning) i kompositionen.

Enkomponentgummitätningar används i hemmet . De härdar på grund av fukt i luften. Annars används tvåkomponentblandningar: de används främst inom industrin, eftersom speciella kompositioner måste användas för att härda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin tur är enkomponent silikon tätningsmedel, beroende på basen, indelade i ytterligare tre undertyper

  • Sur, som namnet antyder, innehåller ättiksyra. Var därför inte orolig om ämnet under härdningsprocessen avger en karakteristisk sur lukt. Trots detta är sådana formuleringar, liksom alla silikonblandningar, säkra och miljövänliga. Denna typ av silikontätningsmedel är endast lämplig för arbete med syrafasta material, det vill säga trä, plast och keramiska produkter, men de kan inte användas med produkter av andra material, särskilt metall.
  • En av komponenterna i det neutrala tätningsmedlet kan vara alkohol eller ketoxim, vilket gör det universellt tillämpligt.
  • Den tredje typen är alkaliska tätningsmedel. De tillverkas med aminer och används sällan i hushåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns några andra typer av silikontätningsmedel. Silikat är värmebeständigt och tål temperaturer upp till 1200 grader Celsius. Epoxilim är också lämpligt för att täta alla typer av sprickor, sprickor och fogar: det är svårare att applicera än analoger, härdningstiden är ungefär en dag, men detta lim i sig är färglöst och transparent.

Det finns också ett självexpanderande tätningsmedel som börjar expandera en tid efter applicering på ytan. Detta gör att du kan fylla luckorna så mycket som möjligt och säkerställa fullständig tätning av sömmen.

Dessutom är dessa tätningsmedel värmeledande och gör att du kan isolera rummet om de används för att täta rör relaterade till värmesystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr är denna typ av tätningsmassa inte utan några nackdelar. För det första kan silikontätningsmedlet (om det först visade sig att det inte var den färg som ägaren behöver) inte senare målas. För det andra passar silikonföreningar mycket dåligt på de gamla skikten av andra tätningsföreningar: i de flesta fall kommer det att vara nödvändigt att helt demontera det gamla skiktet, vilket kan orsaka vissa svårigheter.

Många typer av tätningsmedel blir ånggenomsläppliga efter härdning. Det ånggenomsläppliga tätningsmedlet har ökad hållfasthet, det är mer motståndskraftigt mot deformation och ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild

Akryl

Denna typ av tätningsmedel används främst för interiörarbete, eftersom det inte är tillräckligt flexibelt, även om det är ganska billigt. Dessa formuleringar är en blandning av flera akrylatpolymerer.

Ofta, efter applicering, är akryltätningsmedel belagda med akrylfärger eller lack. Dessutom är kostnaden för denna typ av tätningsmassa mycket lägre än till exempel silikon.

Bild
Bild

Alla tätningsmedel baserade på akrylpolymerer är vanligtvis uppdelade i vattentäta och vattenfasta . De första är luktfria och absolut säkra för hälsan hos dem som bor i lägenheten, men de tolererar inte deformation särskilt bra - deras användning på ytor som expanderar under påverkan av temperaturer kommer att bli katastrofal. Inträngning av fukt är också dåligt för denna komposition.

Vattentäta föreningar är kända för sin höga vidhäftning på de flesta typer av ytor, inklusive betong, PVC, gips och till och med gips. Dessutom är några av akryltätningarna flamskyddsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

En mycket elastisk, men samtidigt resistent mot olika typer av deformationer, en mängd olika tätningsmedel, skapade på basis av polyuretan och några polymerkomponenter. På grund av sin styrka används detta material ofta i takarbeten eller vid förstärkning av fundamentet. Liksom silikontätningsmedel finns det enkomponent och, mindre vanligt, tvåkomponent polyuretanföreningar.

Detta material har utmärkt vidhäftning till armerad betong, aluminium, plast, keramik, trä och sten . Bland dess fördelar - motståndskraft mot förhållanden med hög luftfuktighet, extrema temperaturer (från -60 till +80 grader Celsius), aktiv exponering för ultraviolett strålning.

Även om tätningsmedel för uretan stelnar snabbt, tar det cirka tio timmar att helt härda. Eftersom kompositionen appliceras direkt från röret där den köptes, eller med hjälp av en speciell pistol, kommer den inte att spridas över ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös och gummi

Denna typ av tätningsmassa är en pasty sammansättning baserad på en sammandragande bituminös substans och några ytterligare fyllmedel utformade för att stärka kompositionen och säkerställa dess motståndskraft mot fientliga miljöfaktorer.

Sådana föreningar är mycket flexibla och värmebeständiga . De är inte rädda för hög luftfuktighet, exponering för ultraviolett strålning och genomsnittlig mekanisk stress. De är lätta att arbeta med och höga vidhäftningsegenskaper gör att du inte kan rengöra ytan innan du applicerar tätningsmedel på den.

Flänstätningsmedel kan ibland kännetecknas av användningsområden: det används för att stärka fogar och täta ytor med stora luckor. På grund av sin struktur rinner den inte av vertikala ytor, vilket gör den till exempel fördelaktig för tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Olika typer av tätningsmedel, beroende på kompositionen, har olika färger och nyanser. Den mest mångsidiga i detta avseende är silikontätningsmedel. Eftersom det inte kan färgas efter applicering och härdning, försöker tillverkarna att skapa sina produkter i olika färger. De vanligaste färgerna är vit, beige, röd, brun, blå.

Om färgen inte spelar en avgörande roll för konsumenten eller om det är mycket svårt eller helt omöjligt att välja önskad nyans kan befintliga färglösa kompositioner användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Det är mycket viktigt att beräkna mängden tätningsmedel som krävs omedelbart innan arbetet påbörjas. Detta kommer inte bara att underlätta reparationsarbetet mycket utan också spara pengar.

För en exakt beräkning av materialförbrukningen är det nödvändigt att känna till de exakta måtten på gapet, öppningen, som måste fyllas med en tätningsmassa. Bredd- och djupindikatorerna, i millimeter, multipliceras, och det erhållna resultatet visar förbrukningen av tätningsmedlet per 1 m sömmen i gram.

Om det är planerat (eller känt i förväg) att klyftan som måste tätas har en triangulär form, delas produkten av bredd och djup dessutom med två, blandningens förbrukning i detta fall reduceras avsevärt. Typiskt finns sådana sömmar vid bearbetning av ytor vinkelrätt mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel (i synnerhet silikon) säljs i behållare i olika former och storlekar . För att hitta och välja ett rör med rätt volym måste du göra en annan enkel beräkning. Baserat på hur många gram av kompositionen som kommer att krävas för att fylla gapet, väljs det mest optimala viktalternativet.

Vissa tillverkare producerar föreningar som säljs omedelbart i rör skapade på detta sätt, så att reparatörerna bara behöver skära av näsan, varefter de bekvämt kan börja fylla i sprickor och sömmar. För vissa arter måste du dessutom köpa en speciell konstruktionsspruta, som gör att du kan dosera mängden av kompositionen som levereras till spåren.

Det finns också ett spraytätningsmedel som sprutas direkt på ytan som ska tätas, men det används mycket mindre ofta än motsvarigheter av silikon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

På marknaden kan du hitta ett stort antal fabriker som tillverkar tätningsmedel avsedda för olika användningsområden. De flesta tillverkare försöker göra samma typ av tätningsmedel, beroende på deras sammansättning och syfte. Några av de mer populära och pålitliga företagen är värda att överväga.

Bild
Bild

Akryltätningsmedel för trä tillverkas till exempel av företaget Remmers … Själva produkten kallas så - Remmers Acryl … Detta verktyg, som de flesta akryltätningsmedel, har hög elasticitet, det är mycket plastiskt, det tål låga temperaturer och motstår hög luftfuktighet. Det är också viktigt att produkten som tillverkas av detta företag är en miljövänlig komposition, helt säker för människors hälsa.

Vid hjärtat av Remmers Acryl är akrylpolymerer, tack vare vilken denna komposition kännetecknas av sin höga elasticitet, motståndskraft mot ogynnsamma väderförhållanden. Inga lösningsmedel eller antiseptika tillsätts till blandningen, vilket innebär att produkten visar sig vara mer universell, tillämpningsområdet ökar avsevärt.

Detta tätningsmedel kan användas för att täta sprickor, täta fogar i alla typer av träkonstruktioner. Detta säkerställer att värmen bevaras i rummet, förhindrar inträngning och ansamling av fukt och smuts i sprickorna och sömmarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schweiziska tätningsmedel Sikaflex är kända för sin världsberömda schweiziska kvalitet. Det producerar olika typer av tätningsmedel, de kan användas inom en mängd olika områden. Alla företagets produkter är mycket enkla att reparera: bekväm förpackning, användarvänlighet, höga vidhäftningsegenskaper för en mängd olika material. Dessutom är Sikaflex produkter nästan luktfria och mycket miljövänliga.

De viktigaste typerna av lim och tätningsmedel som företaget producerar Sika är extremt olika. Dessa är universella polyuretantätningar - de används för att foga delar på platser med hög belastning; bituminös fogtätning (gör det möjligt att fylla sprickor och sömmar i ytor av betong och sten, används aktivt vid tak- och reparationsarbeten av vattenförsörjningssystem, i synnerhet rännor), det mest neutrala silikontätningsmedlet (det vanligaste och mest mångsidiga alternativet för reparation arbete).

Tätningsmassor från Sika kännetecknas av ett relativt brett urval, förmånligt pris och högkvalitativa produkter som erbjuds på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Företag Permatex anses vara den oöverträffade ledaren inom tillverkningen av alla typer av lim och tätningsmedel som används för bilreparationer. Trots det ganska snäva tillämpningsområdet är kvaliteten på dessa produkter på en ganska hög nivå. Liknande tätningsmedel används i bilfabriker och tjänster runt om i världen.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Beroende på deras sammansättning skiljer sig tätningsmedel åt i både sina grundläggande egenskaper och tillämpningsområdet.

Akryltätningsmedel används vanligtvis för att täta fogar ., sprickor och klyftor i en mängd olika sten- och / eller betongytor. Denna typ av tätningsmedel är också lämplig för trä: golvbrädor, inre dörrkarmar och fönsteröppningar. Alla typer av kommunikationsrör, skarvar som bildas i badrum, kök och badrum kan också tätas med akrylföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedel av silikon används ännu mer. På grund av deras egenskaper används de aktivt både inomhusarbete och externt arbete utanför huset. Sådana kompositioner används under dörrinstallation. De används för att isolera fönsterkarmar och balkonger. Dessutom används silikontätningsmedel i badrum för tätning av badkar, handfat, duschkabiner, toaletter - de är oumbärliga för att arbeta med vattenrör, de gör att du kan säkerställa fullständig täthet och förhindra penetration av lukt, vatten och buller. Tätningsmedel av silikon kan användas vid arbete med kabelförskruvningar; på grund av deras höga vidhäftningsegenskaper används de också vid arbete med metall.

På grund av sitt stora temperaturtoleransintervall används silikontätningsmedel bäst för tätning av värmesystem, skorstenar och ventilationssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För takarbete och tätning av taket, tätningsfogar mellan ark av wellpapp, mindre deformation och täta bituminösa eller gummitätningar används: de låter dig fixa takmaterial, fixera expanderad polystyren och andra isolerande material. Dessutom används de för att täta alla typer av sprickor i grunden till hus, ändar samt sömmarna mellan sandwichpaneler.

Spraytätningsmedel används för att ta hand om bildelar (t.ex. styrställ, reparationssprickor i huset och mellan lederna i fasta leder).

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett tätningsmedel bör du också vara uppmärksam på dess färg . När allt kommer omkring, om du planerar att använda en tätningsmassa på platser som är dolda för invånarnas ögon (till exempel i tätning av VVS- och värmesystem), kan du använda en färglös förening - färg spelar i alla fall inte en speciell estetik roll här, eftersom det helt enkelt inte kommer att synas. Det är en annan sak om arbetet kommer att utföras på synliga ytor på ytan: i sådana fall är det värt att ta hand om och hitta den mest lämpliga nyansen av tätningsmedel i färg.

Detta gäller särskilt för silikontätningsmedel, som efter applicering på ytan och härdning inte kan målas.

Bild
Bild

Ansökan

Beroende på typen av tätningsmedel måste de individuella egenskaperna och kraven för var och en av kompositionerna beaktas. Till exempel, innan du applicerar någon typ av silikontätningsmedel, kommer det att vara nödvändigt att först avfetta och torka ytan noggrant. Bituminösa, tvärtom, kräver inte noggrann rengöring av arbetsytan: de är mycket elastiska, resistenta mot nederbörd och andra ogynnsamma väderförhållanden, har höga vidhäftningsegenskaper, vilket gör dem oumbärliga för externt reparationsarbete.

Torktiderna kan också variera avsevärt . Många tätningsmedel är torkande föreningar som härdar och uppnår önskade egenskaper efter att vattnet eller lösningsmedlet som de innehåller har avdunstat. Vissa formuleringar kräver en speciell komponent för att hjälpa tätningsmedlet att härda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikontätningsmedel täcks med en film inom 10-15 minuter efter applicering av dem på ytan, och härdningshastigheten är i genomsnitt 2,5 till 4 mm per dag. Akryltätningsmedel, beroende på de polymerer som ingår i kompositionen, kan täckas med en primärfilm från 5 till 20 minuter, deras härdningshastighet är mycket högre och sträcker sig från 2 till 3 mm per timme. Bituminösa och gummitätningsmedel härdar lite långsammare: när en primärfilm bildas under de första 12-16 minuter efter applicering är deras härdningshastighet i genomsnitt 2 mm per timme.

Särskilda konstruktionssprutor och pistoler hjälper till att använda tätningsmedlet, där den färdiga kompositionen hälls, eller i vissa branscher släpper tillverkarna omedelbart tätningsföreningar i bekväma rör, där det räcker att skära ett hål och börja använda dem i sitt reparationsarbete.

För att korrekt applicera ett färgat tätningsmedel måste du komma ihåg vilket av dem som kan appliceras på en fuktig yta, och som kräver noggrann förtorkning.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Innan reparation är det nödvändigt att noggrant studera alla huvudtyper av befintliga tätningsmedel för att få exakt den komposition som är mest lämplig för den valda typen av arbete.

Vi får inte glömma att det inte finns något helt universellt tätningsmedel för reparation, vart och ett av materialen har sina egna unika egenskaper och där en typ visar sig vara idealisk kommer den andra inte att klara de belastningar som är avsedda för den och kommer att kollapsa på sin egen eller skada ytan på vilken den appliceras.

Fackmän rekommenderar att man använder bituminösa och, mindre ofta, silikontätningsmedel för tätning av skarvar i betong och sten (och i fundamentet som helhet). Akryl är lämplig för trähus eller inredning (t.ex. dörrkarmar). För takarbete är polyuretan eller bitumen tätningsmedel idealiska. Detta kommer att vara en särskilt bra lösning för ett tak av metall.

I internt arbete är det fortfarande vanligare att använda silikontätningsmedel .- de tätar enkelt sömmarna mellan VVS -föremål och väggar, de hjälper också till med tätskikt och tätning av rör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera läckage i vattenförsörjningssystem och rör i värmesystem används ofta speciella flytande tätningsmedel. Vid tätning av läckage i metalldelar används olika typer av silikontätningsmedel, men endast de mest neutrala sorterna, eftersom ättiksyra som innehåller i deras sammansättning oundvikligen kommer att orsaka korrosion och förstörelse av metallen. Dessutom måste ett sådant tätningsmedel inte bara motstå högt vattentryck: det måste också vara resistent mot höga temperaturer.

Många tätningsmedel tål inte bara extrema temperaturer, vilket gör att de kan användas på olika områden . De överlever också lätt arbete vid temperaturer under noll - dessa är till exempel tätningsmedel av polyuretan. De kan appliceras vid temperaturer ner till -10 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma det temperaturintervall som tillverkaren av tätningsmedlet anger på förpackningen. Detta påverkar produktens slutliga egenskaper och platsen där den kommer att appliceras. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till klimategenskaperna i regionen där tätningsmedlet används, om det används för externt arbete.

Rekommenderad: