Golvlampor (69 Foton): Originaldesignlampor

Innehållsförteckning:

Video: Golvlampor (69 Foton): Originaldesignlampor

Video: Golvlampor (69 Foton): Originaldesignlampor
Video: #HowTo Mount GU10 By Rydéns 2024, Maj
Golvlampor (69 Foton): Originaldesignlampor
Golvlampor (69 Foton): Originaldesignlampor
Anonim

Kvaliteten på organisationen av ljusutrymmet i rummet beror till stor del på rätt val av lampor. Designerens huvuduppgift är att göra rummet ljust, mysigt och bekvämt på samma gång. Att klara en så svår uppgift kommer att hjälpa golvlampor - snygga golvbelysningsarmaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ordet "golvlampa" kommer från den franska facklan, som bokstavligen översätts som "fackla". Facklor är verkligen prototypen på golvlampor. Kanske är alla bekanta med bilderna som visar korridorerna på medeltida slott, upplysta av källor till öppen eld som fästs på väggarna. Äldre referenser kastar oss ännu djupare in i historien - facklor, trots allt, användes av primitiva människor. Populära analoger av golvlampor fanns i antika Grekland och antika Rom.

Det arkaiska sättet som uppstod i Europa på 1600- och 1700-talen lämnade inte frågorna om att organisera belysning åt sidan. Det var då som likheterna med moderna golvlampor först dök upp. De kom till Ryssland från Preussen i slutet av 1600 -talet. Sedan dess har tekniken för deras skapande ständigt utvecklats och förbättrats.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den moderna världen är de viktigaste egenskaperna hos golvlampor följande: närvaron av ett stativ som regel högt och en komplett uppsättning med en lampskärm. Förekomsten av dessa attribut gjorde det möjligt att finslipa stilen på golvlampor och öka deras främsta fördel - till skillnad från andra typer av lampor och ljuskronor är golvlampor nästan alltid inriktade på att skapa en känsla av mys och komfort i rummet. Vissa modeller ger dock gott om belysning. Utbudet av golvlampor är nu mycket stort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Naturligtvis finns det ingen enda klassificering av golvlampor, särskilt med tanke på dynamiken i detta marknadssegment. Låt oss lista några av de mest intressanta eller vanliga typerna av lampor:

Klassiska raka golvlampor … Vanligtvis väldigt praktiskt. De har en rak, i vissa fall lutande (ibland justerbar inom vissa gränser) design, och gör hela rummet där de ligger mer sammansatt. De främsta nackdelarna är låg variation i rörelse och lutning.

Sådana ljuskällor är perfekta för rum med design verifierad till minsta detalj. Som regel finns det modeller med omkopplare - det är bekvämt att placera dem nära sängen i sovrummet. Det finns också serier med en kontrollpanel. Ofta säljs dessa lampor med ett dekorativt stativ eller en speciell bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla armaturer . Mer variabel. De låter dig justera lutningen, och därmed infallsvinkeln för ljus. Lämplig för rum med slående design, till exempel eleganta moderna vardagsrum där många människor gillar att samlas. Var och en av gästerna har därför möjlighet att anpassa belysningen för sig själv med hjälp av flexibla lampor - för läsning (det finns modeller med hylla), vila, kommunikation.

Bild
Bild

Dessutom är flexibla armaturer vanligtvis rörliga. Det finns barnmodeller - deras främsta fördel är att de är mycket pålitliga och inte ömtåliga, och som ett resultat har de en hög grad av säkerhet och är relativt säkra för barn. En bekväm hylla i sådana lampor kan användas för att förvara leksaker.

Dessutom är flexibla lampor föremål för designinnovationer - det är i detta segment som du kan hitta intressanta dekorativa föremål, inklusive blommotiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare . Som regel är det här modeller för gatubelysning, men det finns också interiörlösningar som gör att du kan ge en punktfördelning av ljus i rummet. Lämplig för en innergård, ett lokalt område, ett lanthus eller moderna interiörer med tillräckliga bilder. De kan skapa olika visuella effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lampor-statyer (skulpturer) … Extremt varierande. Dessa är både "statyer-fackelbärare" och kompositioner med många lampor kombinerade till en konventionell ljuskrona. I den klassiska designen är de ganska tunga och som regel dekorativa - de är mer lämpliga för museiinteriörer. Passar in i rikt möblerade vardagsrum, stiliserade som barock eller rokoko.

Ett annat segment av sådana statyer är moderna eller minimalistiska objekt. Färg- och ljuslösningar spelar en nyckelroll i dem. De finns ofta på gårdar och i angränsande områden, men de fungerar också som en utmärkt dekoration för moderna interiörer. De kan ha olika geometriska former.

En annan typ av lampstatyer - föremål inredda i naturlig stil - dessa är improviserade vaser och blombuketter och hela blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi lägger till att ytterligare alternativ kan bli en funktion i nästan vilken armatur som helst. Till salu finns det ofta lampor med en dimmer - en elektronisk dimmer som ursprungligen användes på teatrar. Enheten är relevant specifikt för golvlampor, för när den används korrekt i kombination med lampor med varma temperaturer skapas en atmosfär av mysighet och komfort.

Genom att justera ljusstyrkan kan du göra från ljusenheter inte bara de viktigaste belysningskällorna utan också belysningskällor eller dimning av enskilda delar av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och form

Alla modeller kan villkorligt delas in i raka och böjda. I det första fallet fördelas ljuset på ett klassiskt sätt och jämnare. I det andra är tillvägagångssättet för att organisera belysning så varierat som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Böjda lampor är mycket olika. De så kallade fiskespölamporna är i trend nu. Utåt påminner de mycket om de vanliga fiskeanordningarna. Sådana ljusa "stavar" kan "hänga" över nästan vilken inredning som helst, vare sig det är en säng, stol, fåtölj eller soffa. Det är mycket praktiskt och bekvämt när man skapar en specifik ljus "fläck" eller accent i interiören.

Bra idé för individualister eller estetiker. Dessutom betonar de böjda eller välvda formerna av sådana lampor framgångsrikt det inre, där till och med runda former och varma färgtemperaturer råder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lampornas huvudstorlek är höjden-allt annat är vanligtvis inte så viktigt, såvida vi naturligtvis inte talar om lampor-statyer eller lampor-skulpturer. Höga och låga modeller säljs. Lampornas höjd når i vissa fall 2,5 meter och kan till och med vara högre. Sådana golvlampor är i naturen nära vanliga ljuskronor och används sällan i vanliga interiörer, eftersom de ofta har en stor, skrymmande och ofta rektangulär (ett riktigt "problem" för kammarinredning, särskilt i sovrummet).

Låga modeller är effektiva för att organisera nattbelysning, enskilda platser och rastplatser. Detta är det bästa sättet att zonera ett rum - förvandla en del av det, till exempel till ett mini -bibliotek, en annan del till en plats för konversation, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Huvudfärgen i en golvlampa är lampskärmens färg. Färgen på basstrukturen och lampans färgtemperatur måste dock också matcha.

Till exempel kommer en röd lampskärm med en "kall" lampa att se väldigt konstig ut i en klassisk inredning eller i ett sovrum. Å andra sidan kan det vara lämpligt i vissa fall för moderna högteknologiska interiörer eller vid användning av neonbelysning.

Bild
Bild

Låt oss lista huvudfärgerna på lampskärmar och andra strukturella element som passar dem:

  • Svart … De är mycket vanliga, ger en touch av kyla till nästan alla interiörer. Ser bra ut med vita underlag, särskilt i klassiska interiörer, vilket ger en konsekvent svartvitt färg till dem. Förgyllda baser är också lämpliga. De ser bra ut med mjuka färger på lampor, men de passar inte alltid harmoniskt in i sovrummen, särskilt små.
  • Vit … Dessa golvlampor är vanligtvis i en färg eller tillverkade med grå nyanser. Ofta pratar de om ägarens intresse för modernitet. Passar bra in i de "kalla" interiörerna i rymliga sovrum, vardagsrum eller hallar. Till skillnad från svarta modeller saknar de några estetiska patos, vilket gör dem visuellt ljusare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grön, turkos, wenge . Lägg till naturlighet i rummet. Titta i rum med vacker öppen utsikt, panoramafönster. Låt oss förtydliga att färgen "wenge" är så naturlig som möjligt. Det tog sitt namn från afrikanska tropiska träd, som växer till en höjd av 20 m. Färgen är mycket "trådig" och avkopplande, vilket inte är särskilt lämpligt i klassiska interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rött, gult, orange . De kombineras med svarta inredningsobjekt, men de ser fortfarande ofta för ljusa ut. De visar ägarens excentriska karaktär, lämplig för interiörens koloniala stil. Det viktigaste när man köper sådana golvlampor är att inte uppnå färgobalans, annars - överdriven eklekticism kommer att förstöra ljuset och färgharmonin i nästan alla rum. Inte ett dåligt alternativ för ett barns sovrum också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Brun … Demokratisk och samtidigt mättad, rik på nyanser. Bidrar till stilisering av antika utrymmen, en bra idé för historiska interiörer. Dessutom är det inte slående - sådana golvlampor kommer inte att sticka ut mot bakgrunden av ett vackert möblerat rum och locka för mycket uppmärksamhet.
  • Blå … Ett mycket svårt alternativ för många interiörer. För det första är blå ofta och välförtjänt associerat med industriella lysdioder. För det andra är det kallt i sig. Vinner i marina designtoner eller högteknologisk stil. I närvaro av stora fönster kan du slå färgschemat med naturliga himmelska nyanser.
  • Rosa eller lila . Bra idé för barns sovrum eller ett rum för en tonårsflicka. Från dem kommer ett mycket mjukt ljus, dessutom varmt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom också ihåg att färger kan kombineras. Även om många lampskärmar och golvlampor har olika prydnader och sammansättningar, läses den dominerande komponenten som regel omedelbart, och det är denna komponent som bildar rummets ljusrum.

Material (redigera)

Golvlampor är gjorda av olika material:

Används ofta vid tillverkningen metall … Metall, smidda, bronsprodukter ser väldigt monolitiska ut, ger stabilitet till interiören. Men de är ofta mer lämpliga för belysning av närområdet. Smidda golvlampor, stiliserade som blommiga ornament eller kompositioner, ser positivt ut i vardagsrummets inre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se lyxigt ut kristall - och lite glas golvlampor. Utåt liknar de något med ljuskronor, har ofta en "paraply" -design, rikt dekorerad med dekorativa element, till exempel hängen. Den minimalistiska designen ger en känsla av smycken och förfining - men interiören måste matcha. Glas och kristall överför ljus väl, vilket innebär att sådana produkter också låter dig uppnå intressanta visuella effekter. Målat glas golvlampor är tvärtom mer intima. De används ofta både som golv och bord, och är dekorerade med "varma" prydnader.

Trenden nu är inte bara för blommor, utan också för geometri, mandalor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Distribueras också papper eller korg - lampskärmar. Deras främsta fördelar är lätthet och säkerhet. Det är lämpligt att använda sådant material i organisationen av belysning för barn och vardagsrum - de kommer inte att gå sönder, försämras eller bli smutsiga - särskilt eftersom de alltid kan rengöras eller bytas ut.
  • En annan trendig trend är golvlampor gjorda av naturmaterial. Till exempel, rotting - bearbetade stjälkar av calamus - en växt som är infödd i sydvästra Asien och som påminner lite om ett palmer. Sådana lampor är lämpliga för naturliga interiörer, i synnerhet med utsikt över naturen från ett stort panoramafönster. I detta fall kommer romerska bambu gardiner att slutföra kompositionen. Detta gör att du kan hantera både naturlig och konstgjord belysning i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Utformningen av golvlampor är mycket varierande. Bortsett från färg och material, som vi redan har talat om, kan vi inte låta bli att notera en så viktig detalj som ytterligare dekorativa element.

Bild
Bild

Golvlampor kan säljas med hängen eller andra hängen. "Barn" -versionen av lamporna "med fisk" har inte heller tappat sin popularitet. Prydnader i form av tårar, smycken, små amuletter kan också fungera som hängen.

En viktig designpunkt är ytstrukturen. Skärmar med bubblor och andra deformationer kan avsevärt påverka den estetiska uppfattningen av ljusutrymmet och representera själva armaturen i ett nytt ljus. Dessa till synes små detaljer är ofta nästan grundläggande för designen. Det är tack vare dem att känslan av originalitet och unikhet hos även den mest standardinredda kan uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Golvlampor är lämpliga för rum gjorda i olika stilar:

När klassiker respektive halvantik design, modellerna i den klassiska versionen vinner. Den dekorativa funktionen är viktig här, den överskuggar ofta alla andra. Glöm inte att blomsterhandel är en specialitet för många gamla stilar. Så när du inreder interiören i antik klassiker kan golvlampor till och med stiliseras som blomvaser i mitten av rummet eller placeras i hörndelarna.

I kolonialstil kan du hitta intressanta kombinationer med färglösningar av lampskärmar - använd ljusa och mättade, inklusive röda och nyanser.

Retrostilar är dock inte bara olika arkaiska, barocka eller klassicister, utan också mer moderna klassiker. En sådan stilisering, till exempel under följe under första halvan av 1900 -talet, tvärtom kommer att göra rummet mer intimt och lägga till harmoni i det i detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En liknande metod är lämplig för rum inredda i moderna stilar, till exempel högteknologisk … Men här är designfantastin praktiskt taget obegränsad. Du kan säkert experimentera med lampor, färgtemperatur och andra komponenter i artificiellt ljusöverföring.

Bild
Bild

Låt oss tillägga att golvlampor ofta bara är ytterligare ljuskällor, varför "stil med stil" inte utesluts när ett extra utrymme skapas i rummet med hjälp av en golvlampa, där uppmärksamheten riktas på enskilda inredningsartiklar. Ett sådant mysigt hörn uppfattas som en slags oberoende värld. Det är bara viktigt att han inte går in i dissonans med resten av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Många köpare vill köpa en modern, vacker och samtidigt snygg och original belysningsarmatur.

Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till tillverkarens huvudfunktioner och välja en produkt specifikt för din interiör:

  • Tänk på att trendiga och ovanliga artiklar inte ofta klassas som billiga. Men om det behövs kan du försöka spara på material med fokus på design. Elite golvlampor har som regel inte "svaga punkter", men de är ofta väldigt specifika och är endast lämpliga för specifika interiörer.
  • Var bland annat uppmärksam på fästenas storlek, rörlighet och tillförlitlighet när du köper. Detta är viktigt, särskilt om familjen har barn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och några fler ord om tillverkarnas funktioner:

  • Traditionellt sett är de mest pålitliga golvlamporna tyska. De skiljer sig både i materialkvalitet och utförande, såväl som i noggrann detaljstudie. Tyskland är känt för både produkter i klassisk stil och trendiga minimalistiska mönster.
  • Lampor från Holland kombinerar framgångsrikt moderna och klassiska stilar - de är mycket eleganta armaturer.
  • Polska golvlampor, å andra sidan, är ofta mycket praktiska, men samtidigt gjorda med en unik stilkänsla.
  • Spanska produkter är ofta formalistiska - inom detta designområde är Spanien en av de första. Bland produkterna i detta land kan du hämta trendiga golvlampor, statyer eller skulpturer, nära både klassikerna och det moderna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Japanska golvlampor är också mycket intressanta. Det är svårt att inte märka dem i interiören: designade i orientalisk stil, ofta rektangulära och prydda, som ger ett mjukt och varmt ljus, de är perfekta för att skapa en känsla av mys i vardagsrummet eller sovrummet.
  • Marknaden för kinesiska golvlampor utvecklas också nu. Prismässigt är kinesiska produkter billigare än europeiska, och samtidigt förlorar de inte alltid betydligt i kvalitet. Men för att inte misstas är det bättre att köpa märkesvaror från Kina.
  • Populariteten hos konsumenter och ryska golvlampor växer. De är tekniskt avancerade, prisvärda och praktiska, men de uppfyller inte alltid höga estetiska standarder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiör alternativ

Golvlampor passar framgångsrikt in i nästan alla rum. Låt oss överväga några av de mest intressanta exemplen för rum för olika ändamål.

  • I ett litet sovrum kommer tyska eller japanska golvlampor att se vackra ut. Bättre att inte köpa alltför dekorativa föremål. Huvuduppgiften här är att skapa komfort med hjälp av mjukt varmt ljus och vackra ornament. Den senare på lampskärmen kan vara både geometrisk och blommig - det här är en smaksak.
  • I barnrummet bör lampor väljas bland säkra och helst naturliga material. Ingen kristall, glas och ett minimum av metall är bättre. Lätta vävda eller papper lampskärmar kommer att göra. Den dekorativa funktionen kommer att övertas av hängen i form av fisk eller andra leksaker.
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett stort och rikt möblerat vardagsrum är det bättre att köpa en klassisk dekorativ golvlampa. Det kan vara skulpturellt och till och med tillräckligt högt, men låt dig inte dras med stiliseringar, såvida du naturligtvis inte vill göra lokalerna till ett museum. De moderna klassikerna präglas också av "hälsosam" minimalism

Bild
Bild

På ett eller annat sätt är valet av en golvlampa för ett visst rum en smaksak. Denna typ av belysningsarmatur kan lösa många problem: för att skapa mys i rummet och för att förbättra belysningskvaliteten är det viktigaste att använda det klokt.

Rekommenderad: