Armaturdon: Vad De är, De Mest Hållbara Materialtyperna För Modeller Med Diffust Ljus, Opal Och Polykarbonat

Innehållsförteckning:

Video: Armaturdon: Vad De är, De Mest Hållbara Materialtyperna För Modeller Med Diffust Ljus, Opal Och Polykarbonat

Video: Armaturdon: Vad De är, De Mest Hållbara Materialtyperna För Modeller Med Diffust Ljus, Opal Och Polykarbonat
Video: Thorbjörn Laike: tio minuter om hur rätt ljus gör att eleverna lär sig mer 2024, Maj
Armaturdon: Vad De är, De Mest Hållbara Materialtyperna För Modeller Med Diffust Ljus, Opal Och Polykarbonat
Armaturdon: Vad De är, De Mest Hållbara Materialtyperna För Modeller Med Diffust Ljus, Opal Och Polykarbonat
Anonim

För närvarande finns det ett brett utbud av armaturer med olika egenskaper, stilar och typer av belysning. En ganska viktig funktion utförs av diffusorer för armaturer, som ger en jämn fördelning av ljusflödets strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Spridare eller nyanser är en valfri del av armaturen, de spelar en sekundär roll, men det finns situationer när deras närvaro helt enkelt är nödvändig. Till exempel för att skydda mot överdriven belysning, eftersom denna produkt är ett slags ljusfilter, eller för att ändra utformningen av en belysningsarmatur. I dessa situationer är det mycket mer rationellt att installera en annan skärm än att köpa en ny lampa.

Diffusorn som strukturelement i belysningsanordningen utför ett antal viktiga funktioner:

  1. Distribuerar ljus från huvudkällan och skapar jämn belysning.
  2. Skyddar ögonen från bländning.
  3. Utför funktionen att skydda armaturen från alla slags mekaniska påverkan, samt damm, fukt och insekter.
  4. Det är ett bra komplement till den övergripande inredningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap hos armaturer med diffusorer associerade med apparaternas tillämpningsområde är spridningsvinkeln, som förstås som det område där ljusflödet från källan avviker.

LED -armaturer med olika spridningsvinklar gör det möjligt att skapa komplexa belysningsenheter som gör det möjligt att lösa flera designproblem samtidigt.

Tillverkningsmaterial

För tillverkning av diffusorer används en mängd olika material som var och en påverkar graden av brytning och diffusion av ljusstrålning. Vissa egenskaper hos plafondet beror också på materialets kvalitet - detta är både hållbarhet och motståndskraft mot mekanisk spänning och tillförlitlighet och frostbeständighet.

Materialet för lampskärmen kan vara vanligt eller akrylglas, termoplast, monolitiskt polykarbonat, ljusspridande plast, olika metaller etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plafonds från glas har använts länge, och fördelarna och nackdelarna med sådana produkter är ingen hemlighet för någon. Den största nackdelen med glasskärmar är deras bräcklighet, men den vackra designen gör detta material ganska populärt.

I vissa fall används produkter som diffusor. kristall -… Detta är ett ganska dyrt nöje, och inte alla har råd med en sådan lyx.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridare av termoplast behåller sitt ursprungliga utseende under lång tid och säkerställer en konstant färg på plattan under en lång period på grund av ljusstabiliserande tillsatser.

Monolitiskt polykarbonat - detta är det mest hållbara materialet som ger pålitligt skydd mot mekanisk påfrestning, tillräckligt motståndskraftigt mot höga temperaturer. Från ett enda ark kan du skapa en nyans av valfri form och storlek. Det är ett billigt material med hög transparens, men den estetiska sidan lämnar mycket att önska.

Bild
Bild

Vid tillverkning av metallspridare används de främst aluminium och stål , de fungerar som en reflektor och styr också ljusflödet.

Polyetylentereftalat (PET) ganska populärt, även om det i ett antal egenskaper är sämre än polykarbonat. Begränsningen i temperatur avgör dess användning som nyanser för LED och lysrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Genom design är ljusdon fördelade på delvis och helt stängda. Helt slutna nyanser ger större skydd mot överdriven belysning. Spridarna kan också vara matta eller transparenta, ha en slät eller korrugerad yta.

Det finns ett stort antal typer av diffusa ljusnyanser på marknaden, som är indelade efter materialets struktur, men i praktiken är fem huvudsakliga mer populära. De är gjorda av polystyren - plexiglas som är resistenta mot UV -strålar, bibehåller transparens under hela driftstiden och kännetecknas av ett vackert utseende.

Bild
Bild

Det finns sådana modeller av spridare.

  • " Prisma " har en prismatisk struktur av materialet, minskar ljusstyrkan och graden av spridning av ljusflödet. Materialtjocklek - 2,5 mm, ljusöverföring - 85%. Microprism - en nyans av stark, hållbar polystyren med ett litet geometriskt mönster, tjocklek 2,0 mm, ljustransmittans - 83%.
  • " Krossad is " utåt liknar "mikroprism" -diffusorn, men har en annan struktur som skapar effekten av krossad is. Polystyrentjocklek - 2,5 mm, ljustransmittans - 88%.
Bild
Bild
  • " Vaxkaka " det fick sitt namn på grund av strukturen som liknar en honungskaka, tjockleken på PMMA -materialet är 3 mm, ljustransmissionen är 85%.
  • " Pin-spot " har en spetsstruktur, tjocklek - 2,5 mm, ljusöverföring - 89%.
  • " Opal " Den har en matt yta som ger belysningen en något gulaktig nyans, den används främst för vissa designändamål, tjocklek - 1,5 mm, ljustransmittans - 73%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en diffusor är det först och främst nödvändigt att bestämma kraven för belysningsenheten. I vilket fall som helst måste armaturens estetiska data och säkerhet kombineras organiskt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt graden av ljusöverföring. Beroende på armaturens användningsplats är det nödvändigt att ta hänsyn till de särskilda kraven för plattan: förekomsten av skydd mot mekaniska påverkan och ogynnsamma förhållanden, brandsäkerhetsnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är strängt förbjudet att använda glödlampor med mer än den rekommenderade watten.

Rekommenderad: