Film För Växthus (70 Bilder): Förstärkt Växthus Och Polyetenväxthus, Vilket är Det Bästa Och Mest Hållbara, Storlekar Och Tjocklek På Lock

Innehållsförteckning:

Video: Film För Växthus (70 Bilder): Förstärkt Växthus Och Polyetenväxthus, Vilket är Det Bästa Och Mest Hållbara, Storlekar Och Tjocklek På Lock

Video: Film För Växthus (70 Bilder): Förstärkt Växthus Och Polyetenväxthus, Vilket är Det Bästa Och Mest Hållbara, Storlekar Och Tjocklek På Lock
Video: ODLA I VÄXTHUS - Följ odlingen i tre olika växthus från januari till december. Ett år med växthus. 2024, April
Film För Växthus (70 Bilder): Förstärkt Växthus Och Polyetenväxthus, Vilket är Det Bästa Och Mest Hållbara, Storlekar Och Tjocklek På Lock
Film För Växthus (70 Bilder): Förstärkt Växthus Och Polyetenväxthus, Vilket är Det Bästa Och Mest Hållbara, Storlekar Och Tjocklek På Lock
Anonim

Växthusfilm är det enklaste och mest prisvärda alternativet som låter dig ge optimala förutsättningar för odling av plantor och grönsaker på platsen. Nedan följer en detaljerad guide om hur du väljer rätt film och diskuterar också funktionerna för varje typ.

Bild
Bild

Särdrag

Film för växthus har många funktioner som gör produkten till den mest populära bland sommarinvånare och ägare av förortsområden. Materialet har en hög vindbelastning på 34 m / s. Växthusfilm kan användas vid temperaturer från –50 till +60 grader. Ljustransmittansindexet är 77%. Dessa särdrag gör produkten praktiskt taget universell.

Polyeten är smält med glasfibernät, vilket ökar produkternas hållfasthet. Om du gör ett hål i filmen kommer den inte att krypa, och graden av skador blir minimal. Vissa dukar innehåller speciella fästelement med en gummiring. När du väljer sådana produkter behöver du inte göra nedskärningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt duk har en komplex komposition, som består av tre lager . Den första nivån är en förstärkt ram, resten av lagren presenteras i form av ljusstabiliserande tyger. Hela lasten fördelas över glasfibernätet. På grund av denna struktur kännetecknas produkterna av en hög styrka.

Nackdelen med det förstärkta materialet är den låga ljusöverföringen. Det är 12% lägre än traditionell film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidigare användes endast polyetenplåtar för växthus. För närvarande utvecklas marknaden för växthusprodukter och förbättrade analoger erbjuds sommarboende som har mindre uttalade nackdelar. Alla typer av filmer har emellertid identiska fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusfilm har följande fördelar:

  • överkomlig kostnad. Varje typ har sin egen priskategori, men om vi jämför det med glas- eller polykarbonatprodukter är filmen fortfarande det mest budgetmässiga alternativet.
  • hög elasticitet och plasticitet. Tack vare dessa egenskaper kan du skapa växthus av alla former;
  • fuktmotstånd;
  • en hög grad av ljusöverföring, tillsammans med förmågan att sprida solljus;
  • lättviktig;
  • enkel installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

De största nackdelarna inkluderar följande nyanser:

  • kort livslängd. När du väljer en plastfolie bör du vara beredd på att köp av en ny produkt kommer att krävas för nästa säsong. Dyrare föremål räcker i 2-3 säsonger;
  • låg resistens mot solstrålar. Detta leder till snabbt slitage av filmen. I vissa fall är denna indikator inte så uttalad;
  • Det bildas kondens på materialets yta, vilket kan skada många grödor. Denna defekt kan elimineras med hjälp av en hydrofil film, som är gjord med tillsats av speciella komponenter;
  • förmågan att ackumulera elektrostatisk laddning leder till attraktion av damm, vilket minskar materialets transparens. Tillverkare försöker hantera nackdelen genom att lägga till speciella komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från många sommarboende kan du höra att växthusduken utsätts för hängning och töjning, så den måste stramas åt ständigt. Närvaron av sådana negativa egenskaper minskar dock inte materialets popularitet.

Film är den billigaste produkten för att ordna växthus, så många är överens om att det är mer lönsamt att byta ut beläggningen en gång om året än att köpa dyrt material direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera sorter av växthusfilm som du bör bekanta dig med innan du köper. Var och en av typerna har sina egna egenskaper och egenskaper, på grundval av vilka varje sommarboende kommer att kunna göra rätt val. Det finns dragkedja som är enkla att använda.

Polyeten

Polyetenplåtar för växthus säljs i rullar. Du kan köpa produkter med en bredd på 1, 2 till 3 meter. Det finns alternativ från ett lager och två lager, vars ärm skärs längs viklinjen.

När du skär en polyetenhylsa måste du tejpa vikningen med tejp för att förlänga materialets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet för ett växthus är produkter med en tjocklek på 0,1 mm till 0,15 mm. Tjockare alternativ har en lång livslängd, men fungerar inte nästa år.

Polyetenfilm anses vara det billigaste och mest populära materialet, men när det kommer i kontakt med atmosfäriska fenomen slits det snabbt och förlorar alla sina egenskaper. Ett sådant köp skulle vara det bästa alternativet för att ordna ett litet växthus i en sommarstuga eller förortsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt

Den förstärkta typen av film är en modifierad version av polyeten. Oljeduk har en speciell ram med en masktjocklek på 8-12 mm. Ramen tar på sig alla laster och fördelar dem över hela ytan.

Det rekommenderas att välja en film efter densitet. Detta beror på att materialets tjocklek kan vara olika: det kommer att vara tjockare på armeringen än i den centrala delen. För odling av plantor är en produkt med en densitet på 120-200 g per kvadratmeter lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armeringsramen kan tillverkas av olika råvaror:

  • polyeten med specialbehandling. Det finns vridna, sträckta, lågtrycks- och monofilamentalternativ;
  • polypropen;
  • glasfiber;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu finns en särskild kvalitet av andningsförstärkt film, där det finns mikroskopiska hål i den centrala delen av cellerna.

Glasfiberram är en sällsynt produkttyp , som praktiskt taget inte används på Rysslands territorium. Tillverkare hävdar att förstärkta strukturer måste vara minst tre år. Graden av slitage beror på klimatet i den region där produkterna används. Ju hårdare förhållanden desto snabbare kommer produkterna att slits ut. Därför bör de klimatförhållanden under vilka filmen ska användas beaktas innan du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pvc

PVC -filmer har tillräcklig tjocklek och prasslar inte, som många tror. Utåt liknar det materialet som används för att göra en medicinsk dropper. Denna likhet är inte av misstag, eftersom samma material används i båda fallen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeduk av PVC har optimala egenskaper för användning:

  • genomskinligheten når 90%. Denna indikator indikerar att produkten överför ljus vid den maximala nivån, vilket sparar arrangemanget av extra ljus;
  • PVC överför nästan inte infraröda strålar till växthuset. Endast 10% av strålningen kommer in;
  • överföringen av UV -strålar är 80%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare avskräcks av de höga produktkostnaderna och dålig frostbeständighet. Materialet tål temperaturer upp till -15 grader. Trots förekomsten av betydande nackdelar är filmens livslängd cirka tre år med korrekt användning. I regioner med milt klimat förlängs livslängden till sju år

Sträcka

Produkten tillverkas i rullar som väger flera kilo. Materialet är mycket efterfrågat eftersom det har en förmånligare kostnad jämfört med andra växthusfilmer.

Produkterna håller hög kvalitet . Även om materialet lämnas i det fria i flera år kommer det inte att tappa sina styrkaindikatorer. Traditionella polyetendukar kommer att börja riva av lätt belastning efter ett år och kommer att smula sönder i framtiden. Stretchfilm anses vara varmare, eftersom den kan lindas i flera lager på stängerna. Ingen fastsättning krävs för detta material. Det lindar helt enkelt runt en ram eller ställ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarna arbetar ständigt med att förbättra växthusfilmer och släppa modifierade versioner. Långsiktiga produkter efterfrågas, som är indelade i flera kategorier, beroende på typen av tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fleråriga filmer är huvudsakligen gjorda av polyeten, ibland kan du hitta produkter som innehåller andra polymerer.

Det finns ingen specifik förteckning över egenskaper, eftersom de beror på ingredienslistan

  • Ljus stabiliserat. En sådan film är mycket motståndskraftig mot solljus;
  • Hydrofil. Produkterna har ett speciellt lager som förhindrar bildning av kondens på ytan;
  • Värmehållande. Filmen sänder en minimal mängd infraröda strålar in i växthuset;
  • Antistatisk film är dammavvisande;
  • Reflekterande folie kan öka mängden ljus som krävs för att odla plantor. Det finns alternativ i svart som gör att du kan kontrollera ogräs;
  • Ljusspridning. Det finns flera typer av sådana filmer som skiljer sig åt i tillsatser. Du kan välja material med fosfor, med UV -absorption, med infraröd reflektionsfunktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fleråriga filmer kan kombinera flera egenskaper samtidigt . Till salu finns ett alternativ om fem lager, som kombinerar alla unika egenskaper: det första lagret tilldelas höghållfasthetsindikatorer, det andra lagret ansvarar för att blockera ultraviolett strålning, det tredje lagret ansvarar för ljusspridning, 4 är regleringen av termisk och infraröd strålning. Det femte lagret eliminerar kondensbildning på filmens yta.

Bild
Bild

Luftbubbla

Bubble wrap anses vara ett flerårigt material.

Den består av tre lager:

  • de två första skikten är gjorda av polyeten;
  • det inre skiktet är vesikulärt. Han är ansvarig för förstärkningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många användare känner till en sådan film och kallar den "anti-stress ". De flesta lockas av möjligheten att klicka på produkten för sin egen komfort. Tack vare de stabiliserande tillsatserna är produkternas livslängd cirka 3 år. Termen bestäms för filmen som inte tas bort från växthusens ram.

Tack vare luften inuti bubblorna behåller materialet värme och kan användas för vinterväxthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer och beskrivning

Tjocklek och densitet påverkar motståndskraften mot negativa miljöfaktorer. Om vi pratar om en vanlig polyetenfilm påverkar dess tjocklek inte driftstiden, men vid användning av stabiliserade råvaror är tjockleksindikatorn av stor betydelse.

Inte alla kan visuellt skilja en film med en tjocklek av 100 mikron från 200 mikron. Säljare vet om detta och använder det ofta. För att utesluta misstag när du väljer bör du komma ihåg att tjockare filmer väger mer. En löpmeter på 200 mikron film väger 530 gram. Produkter i 150 mikron väger 400 gram, 100 mikron - 260 gram. För ett växthus är ett material med en tjocklek av 150-200 mikron lämpligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktens färg kan variera . Genomskinlig film är lämplig för växthus, eftersom den tillåter mer ljus att passera igenom. För att få ett material med en annan färg lägger tillverkarna till matfärger som bleknar under solen. Av denna anledning rekommenderas det inte att betala för mycket för färgalternativ.

Välj den storlek som passar ditt växthus. Observera att rullarnas bredd och längd kan variera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Innan du köper en film bör du studera listan över tillverkare, bekanta dig med deras erbjudanden och materialegenskaper. Det rekommenderas att titta på kundrecensioner om materialet, eftersom kommentarer från riktiga användare kan berätta mycket om kvaliteten på den föreslagna produkten. Välj en film från pålitliga tillverkare som har funnits på marknaden länge och visat sig som ett pålitligt varumärke.

Bild
Bild

Filmen från flera tillverkare är av tillräcklig kvalitet

  • NPF "Shar ". Det är ett inhemskt varumärke som ligger i Rysslands kulturhuvudstad. Tillverkaren har producerat filmer i över 25 år och erbjuder sin publik sammansatta polymerråvaror. De hållbara filmerna "Svetlitsa", "Rostok" och "Yuzhanka" är efterfrågade. Företaget använder sina egna formler vid tillverkningen, på grund av vilken livslängden för "Svetlitsa" är cirka sju år. Kunderna respekterar detta märke eftersom det har hög prestanda och lever upp till varumärkets löften;
  • " Agrokhoztorg " anses vara ett ledande företag inom tillverkning av polymera material. Tillverkaren erbjuder sin publik ett brett sortiment och producerar en speciell förstärkt växthusfilm. Användare köper ofta produkter av detta märke och anser att det är ett av de bästa;
  • " Agrotema A " har funnits på marknaden i 25 år. Varumärket producerar polyetenfilmer för olika industrier. För växthus erbjuder vi en vanlig polyetenfilm och förstärkta versioner. Enligt användarna erbjuder tillverkaren produkter som motiverar deras kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Stabil " tillverkar sina produkter under varumärket Stabilen. Tillverkaren är känd inte bara i Ryssland, utan också i andra grannländer. Filmer har en lång livslängd och kan användas i alla klimatzoner. Märket har flera typer av filmer, för vissa sorter erbjuder tillverkaren omslag;
  • Odyssey -företag känd sedan 2005. Hon är engagerad i produktion av plast och förstärkta filmer för växthus. Olika produkter är tillgängliga för kunderna, som skiljer sig åt i tjocklek och bredd;
  • " Polymer " - detta är den bästa tillverkaren enligt köparnas mening. Produktionsanläggningar finns i Kemerovo. Märket har funnits på marknaden i över 30 år. Ett brett sortiment är tillgängligt för konsumenterna, som ständigt uppdateras;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " OPA " Är en tillverkare i S: t Petersburg, vars produktionsanläggningar är utrustade med modern importerad utrustning. Företaget producerar kvalitetsprodukter under varumärkena Polisvetan och Antiplesen. Köpare lämnar positiva kommentarer om produkternas höga kvalitet och överkomliga priser;
  • Richel Serres de France Är en fransk tillverkare som erbjuder omfattande alternativ för att lösa problemet med att ordna växthus. I Ryssland representeras varumärket av Greenhouse Technologies -företaget. Kundrecensioner tyder på att produkterna gör ett utmärkt jobb även under vintersäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många misstro den kinesiska filmen . De flesta tillverkare erbjuder dock kvalitetsprodukter som inte på något sätt är sämre i kvalitet än inhemska märken. Kina är det bästa alternativet för sommarboende som vill få kvalitetsmaterial till ett överkomligt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att välja den film som bäst passar ditt växthus rekommenderar experter att använda expertrekommendationer. Experter rekommenderar att du väljer material baserat på funktionalitet.

Om du behöver en film för att utrusta ett litet växthus där du planerar att odla plantor, bör du välja budgetalternativ, som inkluderar en standardfilm. En liten summa krävs för att köpa en sådan produkt. Nästa år måste du köpa en ny film för plantorna.

Om du behöver en film för användning året runt måste du ta hänsyn till produktens priskategori och dess egenskaper. För sådana ändamål rekommenderas en film med hög slitage och agrotekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper bör du överväga i vilken region materialet kommer att användas , liksom webbplatsens funktioner. Om växthuset kommer att ligga på en kulle och området utsätts för frekventa vindar, rekommenderas det att välja mer hållbara produkter. För en lugn klimatzon eller för tomter som ligger i låglandet kan du köpa medelstora alternativ för en lämplig priskategori.

Varje sommarbo väljer en lämplig film, baserat på hans individuella preferenser. Tillverkare arbetar ständigt med utvecklingen av ett växthusskydd, så att du kan följa nyheterna och experimentera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man fixar?

Fixering av filmen på växthuset är det andra steget i konstruktionen av strukturen. Det första steget är att installera ramdelen. En ram av trä eller metall är lämplig för arbete. Efter montering kan du börja förbereda för att sträcka filmen själv.

Därefter måste du göra beräkningar av erforderlig mängd film, enligt växthusets dimensioner. I dina beräkningar bör du ta hänsyn till det faktum att rullbeläggningen kommer att överlappas. Fogarna kräver 100–250 mm. För att eliminera brist på produkter är det nödvändigt att lägga till 10% till den valda kvantiteten. Det vill säga om växthusets längd är 6 meter måste du lägga till 60 cm till det uppmätta värdet. Klipp filmen enligt de markerade måtten. Mönstret på ändstyckena bör utföras med en ökning med 250 mm för fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämman kan skapas av följande material:

  • trälister 15 x 30 mm;
  • remsor gjorda av gammalt linoleum;
  • specialklämmor, som är en galvaniserad skena - en guide, 3 meter lång., förinstallerad på ramen, varefter du kan dra den markerade markisen på den och fixa den med en plastinsats;
  • sladd, rep eller elastiskt band;
  • förpackningsband av plast;
  • nät med stora celler - anses vara det optimala alternativet för blåsiga regioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du täcka huvudstrukturen med en film, varefter du kan fortsätta fixera materialet i ändarna. Täck överflödig film med jord.

Detta alternativ är lämpligt för att fästa filmen på en metall-, plast- eller träram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur limar man filmen?

För att göra limning kan du använda trälister, liksom skruvar och spikar. Det bästa alternativet är en tejp för förpackning, fäst med häftklamrar. Du kan löda filmen med ett lödkolv eller järn, limma den med speciallim och sy den med trådar.

För att löda kanterna på dukarna måste du lägga ett lager ovanpå ett annat och passera genom den fluoroplastiska filmen över området med lödningen med ett hett järn eller ett uppvärmt lödkolv. Om det inte finns någon fluoroplastfilm till hands kan du ersätta den med två smala och jämna metallremsor. För att svetsa dukarna måste du klämma fast filmen mellan järndelarna och smälta utsprången på kanterna 1 cm långa. En blåslampa eller spritlampa är lämplig för dessa ändamål.

Bild
Bild

Limning av en polyetenfilm är möjlig med det välkända Moment-limet . Det är nödvändigt att i förväg avfetta toppskiktet med ett lösningsmedel. För polyamidprodukter är PC-5-lim lämplig. Efter att sömmarna har limmats måste de strykas med ett strykjärn som värms upp till 60 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Kompetent installation och noggrann drift garanterar produkternas långa livslängd och bevarandet av deras användbara egenskaper.

Det är möjligt att korrekt fixa filmen på ramens yta och utesluta skador på materialet, styrt av rekommendationerna från proffsen

  • Om installationen utförs på en träram bör alla komponenter som kommer i kontakt med filmen vara inklämda. Förekomsten av defekter leder till punkteringar eller rivningar i materialet. Det är viktigt att ta bort alla grader, skarpa kanter och oegentligheter.
  • Trädet behandlas med speciella antiseptika eller färg. Innan du fortsätter med filmens fästning rekommenderas att torka ramen, eftersom de lösningsmedel som finns kan förstöra polyetenen.
  • Metallramen ska slipas. Även den minsta antydan till rost måste tas bort och svetsfogarna behandlas med en slipmaskin.
  • Fästelementen bör placeras så att deras utskott inte kommer i kontakt med filmen. Om det är omöjligt att undvika kontakt, kommer en polyetenskumplatta att spara.
  • Du måste täcka växthusets ram med en primer, varefter du kan börja applicera en ljus nyans av färg. Mörka föremål värms snabbt upp i solen och skadar filmen.
  • Det kommer att vara användbart att stärka skridskorna och hörnen. I de flesta fall torkas filmen på dessa delar av taket. Detta beror på att det vid dessa punkter passar tätt mot ramen. Det rekommenderas att fästa dubbelsidig tejp inuti och utsidan på dessa områden. Du måste också limma ärmarnas veck.
  • Trådens ändar måste isoleras. Denna åtgärd kommer att eliminera skador på filmmaterialet. Det är möjligt att utföra installationen av extra spärrar från trälister.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

För att öka filmens livslängd är det tillräckligt att följa följande rekommendationer:

  • produkterna bör fixeras vid en temperatur på 10-20 grader Celsius, liksom i lugnt väder, för att utesluta slapphet;
  • årligt material sträcks ett par dagar före plantering;
  • användning av självgängande skruvar, spikar och tråd är inte tillåtet;
  • För att ta bort damm eller smuts behöver du en vanlig trädgårdsslang, en mjuk svamp och en lösning av tvätttvål eller diskmedel.
Bild
Bild

Alla ovanstående riktlinjer visar hur man hanterar växthusfilm korrekt. Efterlevnad av dem hjälper till att förlänga produkternas livslängd.

Rekommenderad: