Lampor För Taket I Badrummet (74 Bilder): Takmodeller I Ett Rum Med Sträcktak

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Taket I Badrummet (74 Bilder): Takmodeller I Ett Rum Med Sträcktak

Video: Lampor För Taket I Badrummet (74 Bilder): Takmodeller I Ett Rum Med Sträcktak
Video: badrum tak belysning idéer 2024, April
Lampor För Taket I Badrummet (74 Bilder): Takmodeller I Ett Rum Med Sträcktak
Lampor För Taket I Badrummet (74 Bilder): Takmodeller I Ett Rum Med Sträcktak
Anonim

När han utrustar sitt hem försöker en person försörja allt: för att uppnå komfort och skönhet, lokalernas funktionalitet, praktiska möbler, levnadssäkerhet. På alla dessa punkter kommer badrummet att få dig att fundera. Det är värt att ta reda på hur man gör badrummet bekvämt men säkert; hur man använder duschen utan rädsla för att stänka taklamporna; vilka lampor är bättre att välja för taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För det mesta finns det inget naturligt ljus i badrummen. Alla ansträngningar bör göras för att se till att det artificiella ljuset är behagligt för ögat, bekvämt för full användning, så att lamporna är trevliga att titta på. När du ligger i varmt vatten vill du koppla av och varva ner, och inte titta på det sjaskiga taket och tänka på när elkablarna är stängda.

Bild
Bild

Det betyder att skapa förutsättningar för säker användning av belysningsarmaturer i ett vått badrum är den första och huvudsakliga uppgiften vid reparationsarbete. Högkvalitativa belysningsarmaturer är nödvändigtvis märkta med ett IP-index som består av två siffror.

Den första siffran bestämmer graden av skydd mot damm, och den andra - från fukt. Den andra siffran är den viktigaste. Var uppmärksam på spänningsmarkeringarna: det är bättre att välja lampor med låg spänning för badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra uppgiften - välj rätt elektriska apparater. Var uppmärksam inte bara på skönhet, utan också på tekniska egenskaper. För rum med hög luftfuktighet, använd lampor:

  1. vars skydd är minst IP44;
  2. elektrisk stötskyddsklass - 2;
  3. med lågspänningsanordningar (upp till 12 V);
  4. med korrosionsskyddande beläggning av metallelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tredje - välj typ av belysning: tak eller vägg, allmänt eller lokalt, arbete eller dekorativt. Om badrummet är stort kan du använda alla typer.
  • Fjärde - att välja rätt lampa för det befintliga rummet med stil.
  • Femte - installera armaturerna korrekt. Om ljuset inte lyser upp spegeln kommer du inte att kunna utföra kosmetiska och hygieniska ingrepp noggrant. Låg effektbelysning i badrummet kommer att vara obekvämt. Med blå glödlampor kommer du att se en reflektion i spegeln som du osannolikt kommer att tycka om.
Bild
Bild

Det är värt att titta närmare på utbudet av taklampor. Takbelysning i ett badrum kan vara en enda lampa (centralbelysning), flera lampor (spot) eller kontur (runt omkretsen, med små lampor).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av tak

För att översätta din renoveringsidé till verklighet, tänk på hur du vill att taket ska vara. För att göra det vackert, säkert behövde det inte göras om efter ett år på grund av formad form, korrosion, smältning och deformation av materialet, fläckar, ränder, ständigt bildande kondens och en obehaglig lukt. Dessutom utförs vanligtvis minst två personer installationen av ett sträck- eller undertak. Fundera på om det finns tillräckligt med utrymme för dem att arbeta.

Glöm inte fläkten - den är ett måste i badrummet.

Bild
Bild

När du beräknar de beräknade kostnaderna, överväg om du behöver en större renovering eller om du kan klara dig med taket "inga klockor och visselpipor". Moderna renoveringar behöver inte vara dyra. Du kan göra med den vanliga kalkning, färgning. Du kan täcka ytan med vinyltapeter eller täcka med plastpaneler.

Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar.

Rentvå

Fördelar: låg kostnad och snabb behandling.

Nackdelar: bräcklighet och enkelhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgning

Fördelar: ekonomiskt alternativ, brett utbud av färger, antisvampskydd.

Nackdelar: taket ska vara helt plant, endast vattenbaserad akrylfärg för badrummet är lämplig, enkelhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tapeter i vinyl

Fördelar: ett billigt alternativ, tapeten är inte rädd för vatten, eftersom den är täckt med en syntetisk film. Du kan måla om tapeten flera gånger under kosmetiska reparationer.

Nackdelar: taket måste vara slätt och fritt från defekter. Det bör inte finnas några mellanrum mellan tapetremsorna för att förhindra att mögel tränger in.

Bild
Bild

Spånskivor

Fördelar: hållbarhet (med rätt vård), estetik och komfort, behaglig lukt av trä.

Nackdelar: endast lämplig för rum med bra huva, det är viktigt att täcka den med vattentät lack, det är obekvämt att montera i ett litet rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVC -paneler

Fördelar: billig, lämplig för långvarig användning, färgvariation, enkelt underhåll, fuktresistent, lätt att matcha till vilken design som helst, lätt att installera.

Nackdelar: om huven är svag blir den våt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nedhängda kakeltak av mineralplattor

Fördelar: hög fuktbeständighet (välj noggrant plattor med den här egenskapen), efter en läcka kommer de inte att förlora sin estetiska utseende.

Nackdelar: brist på färgvariation, installationskomplexitet, ganska dyrt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedhängda kakeltak av metallplattor

Fördelar: hög fuktbeständighet, tillförlitlighet, styrka.

Nackdelar: Brist på färgvariationer, kondens samlas upp och damm fastnar snabbt, kräver ofta tvätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nedhängda tak i gipsskivor

Fördelar: tillgängligheten av speciella fuktresistenta plåtar till salu, miljövänlighet, enkel installation, möjligheten att skapa vackra tak i flera våningar av våt gipsskiva, enkelt underhåll.

Nackdelar: inte billigt alternativ, kräver vissa färdigheter i arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rack -tak

Fördelar: aluminium eller stål lameller rostar inte, absorberar inte fukt, hållbar, brinner inte, lätt, det finns en mängd olika färger. De är släta, vågiga eller perforerade, de kan användas för att göra tak i olika konfigurationer. Sådana produkter är lätta att rengöra och installera.

Nackdelar: samla upp kondensvatten om huven är felaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Speglat tak

Fördelar: skönhet, visuell ökning av rymden, en mängd olika modeller (färgade kanter och mönster på glas), förbättrad belysning på grund av reflektion, enkelt underhåll.

Nackdelar: materialets skörhet, inte ett billigt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glastak

Fördelar: inte rädd för fukt, resistent mot höga temperaturer, miljövänlig (bidrar inte till mögelbildning), är inte giftig. Enskilda plattor kan enkelt bytas ut vid behov. Målat glas är mycket vackert, ger volym och unikhet.

Nackdelar: materialets skörhet, glas med glasmålningar är svårare att byta ut, höga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Töjbart tak

Fördelar: estetik, modernitet, visuell ökning av rymden på grund av den reflekterande effekten. Skydd mot läckage (taket tål upp till 100 liter vatten per kvadratmeter, som kan tömmas av installatören), svampdödande effekt, samlar inte upp kondensat, tål temperaturer upp till 50 grader, deformeras inte. Det är lätt att ta hand om, ett sådant tak kan vara glansigt eller matt, i olika färgnyanser, liksom med fotoutskrift. Nackdelar: hög kostnad, professionell installation krävs.

Oavsett om du vill välja ett badkar med ett vitkalkat eller sträckt tak - du kommer att ställas inför en fråga om installation av lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Lampor använder lampor med olika driftsprinciper:

Lamptyp

fördelar

Minus

Glödlampor Billighet, enkelhet och användarvänlighet Överhettning (kan bränna taket), bräcklighet
Halogen Mer hållbart, bra ljus, liten storlek, billigt Överhettning, basens individualitet, ultraviolett strålning
Självlysande Lång livslängd, minskad energiförbrukning Hög kostnad, fel på grund av spänningsstötar, obehagligt färgspektrum ("dött" ljus)
LED Utmärkt belysning, minskad energiförbrukning, lång livslängd, värms inte upp Dyrt, en extra transformator krävs för installationen

Alla fyra typer av lampor kan användas både i öppna (ljuskronor, fläckar) och i slutna (spot, nyanser, band) lampor.

Bild
Bild

Stora och höga badrum kan accentueras på takkronan … Dessutom kan det vara en enda eller flerspårig lampa. Samtidigt kan du tillhandahålla konturbelysning - en LED -remsa som kommer att tilltala romantiker. Det kommer att skapa en speciell stämning tack vare det lugna gula eller vita ljuset, ger en boost av livlighet med sin flerfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ditt badrum är cirka 3 kvm. m, det räcker med att installera en takyta eller hängande lampa … Denna armatur fästs i taket med pluggar och skruvar. Plafondet består av en metallreflektorskiva, en hållare, själva lampan och en diffusor, vilket gör ljuset mer enhetligt och skyddar lampan från vatten. Plafond är bra eftersom dess olika modeller kan installeras både på själva takytan och på en upphängd konstruktion.

Den negativa punkten är byte av lampan, för vilken du måste demontera diffusorn.

Bild
Bild

Ett bra alternativ - fläckar med flera lampor på en stav och en svängmekanism för var och en av dem. De kan placeras ut på ett sådant sätt att ljuset faller på både spegeln och badkaret. Samtidigt erbjuder tillverkarna ett stort urval av material för stavarna som belysningsarmaturerna är monterade på. Stavarna kan vara förnicklade och förkromade, koppar och koppar-brons. Ljuset som studsar av metallen ger ytterligare belysning i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinner mer och mer popularitet spotbelysning lämplig för alla alternativ. Sådana lampor är monterade i ett undertak eller undertak. De kan placeras slumpmässigt eller i form av alla former. De kan vara av olika storlekar, och detta kommer att ge attraktion till ditt tak. Det kan finnas olika färger om det krävs för att lösa en viss designidé.

Sådana produkter kan inte bara vara statiska utan också med en roterande mekanism. Några av lamporna kan riktas till tvättstället, några till toalettbordet och den tredje till jacuzzin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

LED Strip Light - detta är en kopparremsa, till vilken små LED -lampor är fästa på ett visst avstånd från varandra. Medan i andra rum kan både öppna och stängda band användas, men i badrummet är de bara förseglade i ett silikonrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa lampor används vanligtvis för att dekorera rummet. På taket placeras de i form av raka eller smidigt böjda linjer. Det enklaste installationsalternativet är att använda ett färdigt kit, som innehåller en självhäftande diodtejp, en strömförsörjning och en styrenhet.

Bild
Bild

Urvalstips

Valet av belysning i badrummet beror direkt på dess storlek.

I vanliga lägenheter kräver badrummet helt enkelt användning i designen stil minimalism eller konstruktivism : minimalt med saker och färgnyanser, enkelhet och koncis, rationalism. I det här fallet, använd en nyans utan ett ben på undertaket eller en ljuskrona med ett kort ben. Använd punktbelysning på ett undertak.

Ett sådant bad kan dock "återupplivas"-genom att installera flerfärgade LED-remsor som ligger på ett tak i flera nivåer av gipsskivor.

Badrum avantgarde - låter dig använda dessa tekniker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Större badrum kommer att se intressanta ut högteknologi … Glansigt sträcktak, förnicklade eller förkromade armaturer, matta mörka väggar, de senaste typerna av VVS-vackra och fashionabla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum i art deco -stil - det här är en atmosfär av lyx och aristokrati: elit keramiska plattor, massiva handfat, hängande ljuskronor och lampor på väggarna, ett överflöd av speglar.

Bild
Bild

Det spelar ingen roll om du inte vet vilken stil dina idéer tillhör. Försök hitta rätt färgkombination, välj lamporna - och ditt duschrum blir från vanligt till ett som bara elitanläggningar har råd med.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur placeras?

Efter att ha bestämt taket och lamporna är det värt att tänka på hur de ska ordnas: runt omkretsen, i en cirkel, bågformad, kaotisk, oval, flerskiktad, tvärliknande. Och detta val beror också på antalet lampor, det utsända ljusspektrumet och rummets storlek.

Bild
Bild

I ett litet rum räcker det med en lampa, som placeras mellan dörren och spegeln. För stora rum måste du bestämma det antal lampor som krävs.

Normer för lampkraft per 1 kvm. m:

  • LED - 2, 7 W;
  • energibesparing - 4-6 W;
  • halogen - 10-20 W;
  • glödlampor - 25 watt.

Ju lättare designen är, desto mindre ström behövs för belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den höga luftfuktigheten finns det vissa begränsningar för installation av armaturer i badrummet. Du kan placera belysningsenheter vertikalt 2, 25 m från golvet, inte närmare. Med ett standardtak på 2,5-2,7 m återstår 0,25-0,45 cm från taket. Nedhängda och sträckta tak, ljuskronor, nyanser, fläckar måste placeras ovanför badrummet och duschen, inte lägre.

Bild
Bild

Olika typer av armaturer kommer att kräva olika platser: en nedhängd eller ytmonterad skärm med ett vattentätt hölje är fäst vid undertaket; Upphängda tak- och sträcktak är dekorerade med infällda strålkastare. En LED -remsa i ett silikonhölje (längs omkretsen eller en given slät linje) fästs på en PVC- eller spånskivepanel.

Avståndet från väggen till spotlampan bör som regel vara minst 20 cm, och från sträcktakets PVC -söm till den inbyggda lampan - minst 15 cm. Ljuskronan hängs strikt i mitten av taket.

Bild
Bild

Det är viktigt att veta att en plats kommer att belysa cirka 2 kvm. m. och en strålkastare - cirka 1,5 kvm. m. Ju fler lampor, desto mindre effekt av var och en av dem. Men samtidigt ska de jämnt belysa alla delar av badrummet. För att undvika bländning, placera armaturerna vinkelrätt mot speglade ytor eller i en vinkel.

Gör linjer med olika omkopplare för olika grupper av armaturer. Detta hjälper dig att uppnå starkare ljus ovanför spegeln eller mer lugn när du tar ett bad.

Armaturer kan variera i kostnad, som tak, det viktigaste är att säkerställa säkerheten. Först då kommer den skapade skönheten att vara värdefull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig hur du väljer rätt badrumsarmaturer, deras fuktsäkra egenskaper och monteringsmetoder från följande video.

Rekommenderad: