Ljuskronor För Sträcktak (103 Bilder): Vilka Takmodeller är Lämpliga För Hallen Och Vardagsrummet, Hur Man Väljer En Taklampa För Sovrummet

Innehållsförteckning:

Video: Ljuskronor För Sträcktak (103 Bilder): Vilka Takmodeller är Lämpliga För Hallen Och Vardagsrummet, Hur Man Väljer En Taklampa För Sovrummet

Video: Ljuskronor För Sträcktak (103 Bilder): Vilka Takmodeller är Lämpliga För Hallen Och Vardagsrummet, Hur Man Väljer En Taklampa För Sovrummet
Video: Vrida förlängningsarm flyttar din lampa 2024, April
Ljuskronor För Sträcktak (103 Bilder): Vilka Takmodeller är Lämpliga För Hallen Och Vardagsrummet, Hur Man Väljer En Taklampa För Sovrummet
Ljuskronor För Sträcktak (103 Bilder): Vilka Takmodeller är Lämpliga För Hallen Och Vardagsrummet, Hur Man Väljer En Taklampa För Sovrummet
Anonim

Sträcktak har länge vunnit enorm popularitet inom reparationsområdet. De ser vackra, snygga och moderna ut. Men för sträcktak och ljuskronor behövs speciella, flera funktioner måste beaktas. För att få en god förståelse för alla dessa nyanser kan du använda den här artikeln.

Bild
Bild

Vilka ljuskronor passar?

För olika interiörer kan du använda olika typer av modeller, men för ett sträcktak behöver du en speciell ljuskrona. Valet av sådana lampor är inte så stort, men eftersom man känner till vissa krav (som monteringsmetod, nyansernas struktur, närvaro av värmeisolering, etc.) är det fullt möjligt att bestämma vilken följeslagare som behövs för ditt tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Ett stort antal belysningselement som erbjuds på byggmarknaden gör att du kan välja den modell som bäst passar in i rummet. Till att börja med, överväga typerna av ljuskronor, vad de är i förhållande till montering, ljuskällor och sätt att slå på.

Enligt fastsättningsmetoderna är ljuskronor indelade i upphängda och tak.

Upphängd armaturerna fästs i taket med en krok och hängare. En krokkrona är kanske det vanligaste belysningsalternativet. Med denna metod är det viktigt att ta hänsyn till avståndet som döljs av sträcktaket, eftersom upphängningen delvis kommer att döljas under sträckskyddet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak lamporna monteras med en speciell plattform som passar tätt i taket och skyddar taket från stark uppvärmning. För en ljuskrona på en remsa är det bättre att använda små lampor, till exempel i form av ljus. Detta är en mångsidig modell, vars design du kan välja efter din smak.

Med denna metod förläggs förstärkta profiler eller lameller med en viss tjocklek på den plats där ljuskronan fästs och ett tekniskt hål görs i takplåten. Därför är det viktigt att välja en ljuskrona i förväg innan du installerar taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infällda armaturer används ofta för undertak. De ligger i intervallet mellan den grova ytan och duken, och när du väljer en sådan lampa måste du tänka på detta avstånd.

Det otvivelaktiga pluset med det inbyggda belysningssystemet är att ljuskällorna kan installeras nästan var som helst i taket.

Ofta kompletterar de en traditionell ljuskrona, till exempel placerar dem runt omkretsen av rummet. Tack vare sträcktaket med lampor kommer du att kunna distribuera ljusa accenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturer avsedda för sträcktak skiljer sig åt beroende på olika typer av lampor

  • Infällda armaturer används vanligtvis för undertak. med halogenlampor … Deras fördelar är att de är billiga, ger tillräckligt starkt ljus och ser vackra ut. Minuset är i en ganska stark uppvärmning, så det finns en effektbegränsning för dem när de används med sträcktak. 20 W för skum och 35 W för textilier.
  • Och här LED -lampor till skillnad från halogener, värms de praktiskt taget inte upp, därför är de mycket mer att föredra. Och dioderna utmärks också av ökad ljusstyrka, men samtidigt skadar de inte ögonen. Det enda som kan hindra dig från att köpa dem är det höga priset, men om du anser att LED -lampor är mycket mer hållbara än konventionella lampor och förbrukar mindre el, visar det sig att de är mycket mer ekonomiska att använda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare är en separat typ av inbyggda lampor.

Spot funktioner:

  • Möjligheten att rikta ljuset i valfri riktning i önskad vinkel;
  • Möjlighet till lokalindelning.

Spots är ett mycket modernt och snyggt alternativ för att belysa ett rum. Men om du inte är säker på deras behov, överbelasta inte taket med olika ljuskällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fläckar finns falska tak i många lägenheter. med strålkastare … Dessa är armaturer som skapar riktad belysning. Av de fyra typerna av strålkastare (stillastående, overhead, mortise, med sväng) är mortise särskilt populärt.

Vi lever på 2000 -talet och tekniken har inte stått still på länge. För några decennier sedan kunde de inte ens tänka på en ljuskrona med kontrollpanel. Nu är det ett populärt och moderiktigt belysningssystem. Tack vare fjärrkontrollen har användbarheten nått sin maximala nivå. Nu kan du tända eller släcka ljuset utan att gå upp från soffan.

Om du somnade till exempel när du läste en bok behöver du bara trycka på en knapp så kan du sova lugnt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan extremt populär belysningstrend är spindelkrona … Det är en metallbas som långa flexibla tasstrådar med glödlampor i ändarna är fästa på.

En spindelkrona ser mest estetiskt tilltalande ut i ultramoderna interiörer, till exempel i loftstil eller i industriell stil. Naturligtvis, om du är rädd för insekter, är en sådan ljuskrona inte något för dig, annars garanteras mardrömmar för dig. Men älskare av icke-standarddesign och allt ovanligt, spindelkronan kommer definitivt att gilla det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Designers skapar ständigt lampor i en mängd olika former och storlekar. Det finns runda ljuskronor, det finns fyrkantiga, små och stora, ljuskronor i form av olika föremål. Alla kan användas i olika utföranden, inklusive undertak.

Handla om fyrkantiga lampor det finns en synpunkt att det är bättre att använda dem på ett vanligt tak i gipsskivor. Men i själva verket ser de bra ut på undertak, och i allmänhet är de tillämpliga i alla rum. Perfekt fyrkantiga former passar in i rum med inbyggda garderober och andra möbler med tydliga vinklar. Det viktigaste här är att inte överdriva det med det senare.

En inredning i modernismens stil, och i synnerhet kubismen, är också svår att föreställa sig utan en fyrkantig eller rektangulär ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rund form ljuskronor, tvärtom, är mer lämpade för den klassiska stilen. Frånvaron av skarpa hörn i en sådan ljuskrona kommer att bidra till lugn och regelbundenhet. Enkelhet och korthet av runda former har alltid varit och kommer att vara på modet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna ljuskrona form som platt designad för lägenheter med lågt i tak. Dess kompakta storlek sparar utrymme.

Men när du väljer en platt lampa måste du ta hand om två nyanser:

  1. Den platta skärmen måste vara utrustad med en speciell metallspridare. Det skyddar taket från överhettning och reflekterar värme nedåt, vilket förbättrar belysningen av rummet.
  2. Mest troligt måste du tänka på ytterligare ljuskällor. Faktum är att det är svårt att belysa ett stort rum med en sådan ljuskrona, men i kombination med fläckar eller soffor kommer det att se uttrycksfullt ut och ge utmärkt belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Formen och utformningen av en platt ljuskrona beror på dina önskemål, det finns ett mycket stort urval av dem på marknaden. Men storleken beror på rummets yta. I allmänhet är dimensioner på alla armaturer mycket viktiga för att den ska passa bra in i det övergripande interiören. För att bestämma lämplig storlek finns det en sådan formel: du måste dela takhöjden med 4. Resultatet som uppnås blir ljuskronans optimala storlek.

Man måste komma ihåg att stora ljuskronor endast är lämpliga för rymliga, höga rum.

Vanligtvis finns stora lampor i samlingslokaler, foajéer och stora hallar. För de flesta rum i normalstorlek kan du välja en liten ljuskrona, vanligtvis 30-60 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Modern teknik gör det möjligt att göra inte bara enkla vita tak, utan också skapa olika mönster på dem. Samtidigt kan designen vara väldigt annorlunda: blommor, mönster och till och med hela tomtbilder - allt detta kan avbildas på duken på gardinomslaget med hjälp av fotoutskrift.

Fototryck på sträckbeläggningar är ett unikt tillfälle att implementera alla dina idéer och idéer i utformningen av ett rum. Samtidigt, precis som belysningen harmoniskt kan (och borde) komplettera bilden, så hjälper ritningarna runt ljuskronan att fokusera på den senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Till exempel kan ett floristiskt interiör i ett rum betonas med hjälp av en prydnad runt ljuskronan i form av en blommig krans. Det kommer att se vackert och graciöst ut. Fototryck runt lampan i form av saftiga, mogna frukter blir en bra lösning för köket eller matsalen.

Om du i barnkammaren visar en gammal karta på det gångjärniga locket, passar lampan i form av en ratt perfekt in i den. Minikronor är mycket små lampor som inte är mer än 30 cm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Att välja en ljuskrona för ett falskt tak är inte så lätt. Det är nödvändigt att ta hänsyn till många nyanser och särdrag så att de tillsammans skapar harmoni och en ny renovering kommer att glädja dig i många år.

Oftast, tillsammans med ett undertak, används en plattkrona med horn och en platt. Den mest populära är förmodligen en ljuskrona med horn. Men man måste komma ihåg att de inte kan riktas uppåt för att undvika överhettning av duken. Dessutom, om ljuset riktas mot taket, kommer det senare att ha cirklar, vilket kanske inte passar alla.

I allmänhet väljer du en modell med horn som pekar nedåt och åt sidorna, då kan alla dessa problem undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Besluta först en plats för en ljuskrona. Kanske blir detta en traditionell central plats. Eller kanske du bestämmer dig för att använda moderna infällda lampor runt hela rummet. Bestäm vilket objekt i rummet som är bäst att betona, och vilket som kan lämnas utan ytterligare belysning.

Tänk också på naturligt dagsljus och den sida som fönstren vetter mot.

Till exempel för ett rum med fönster i norr är det bättre att använda mer än en takkrona, men att komplettera den med alternativa ljuskällor, medan det är önskvärt att placera dem på olika nivåer.

Bild
Bild

Själva takets utseende påverkar också valet av armatur.

Ett glansigt tak, initialt spektakulärt och fristående, kräver korrekt belysning. En värdig följeslagare för honom kommer att vara en lampa av ovanlig design, till exempel en spindelkrona. Det kommer att ge utmärkt belysning, spel av ljus och skugga och unik reflektion till fullo.

Du kan också använda volymetriska ljuskronor med små LED -lampor - deras svala nyans kommer att skapa en kall flimmereffekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att undertaket är tillverkat av material som imiterar satin. Dess särdrag är en ovanlig pärlglans och glans. Under olika ljusförhållanden ändras dess nyans. För ett tygtak är det bättre att stanna på överliggande platser eller använda LED -bandbelysning.

Det är mycket uttrycksfullt att dekorera platsen där lampan är fäst i taket med hjälp av ett uttag för en ljuskrona. Det ser ut som en platt mönstrad struktur, bakom vilken trådar och andra fästelement är dolda.

Ett väl valt uttag kan betona originaliteten i belysningsarmaturens prestanda och förädla interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För undertak är uttag av lättviktsmaterial, till exempel expanderad polystyren, lämpliga. De är limmade på den plats där ljuskronan är fäst. Kom ihåg att det är lätt att förstöra sträcktaket med besvärliga rörelser, så gör alla ändringar på uttaget innan du monterar det på duken. Glöm inte heller att material kommer att lasta i taket i onödan, så om du bestämmer dig för att köpa ett uttag för en ljuskrona, välj sedan en liten och lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom placering

Varje rum i huset är som en separat liten värld. Och för varje sådan värld är det viktigt att välja rätt ljuskälla. Och om du har undertak i dina rum måste du närma dig denna fråga med särskild omsorg.

Vardagsrum - rummet till vilket du tar gäster, detta är lägenhetens ansikte. Därför finns det inget viktigare än att välja rätt armatur för ett undertak.

Det mest eleganta alternativet i sin enkelhet är en traditionell taklampa i mitten av rummet. En kristallkrona är idealisk, dess lyx kommer att locka ögonen på alla som kommer in i hallen, och kristallhängen sprider ljus jämnt och delikat genom rummet.

Ett litet vardagsrum kommer att belysas bättre av en ljuskrona med en liten mängd dekorativa element. Detta kommer att lägga till snygghet och elegans i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Allt i sovrummet ska ge vila och avkoppling. Lampan är inget undantag: det är bättre om det ger ett lugnt, diffust ljus, vilket inte bara främjar avslappning, utan också är fördelaktigt för synen.

När det gäller designen måste den matcha inredningen i rummet. Sträcktak döljer en del av utrymmet, så ordentlig belysning i sovrummet hjälper till att visuellt förstora rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två belysningskoncept - europeiskt och amerikanskt, och om du har ett undertak i ditt rum bör du hålla dig till dem.

Det europeiska konceptet förutsätter en enda, vanligtvis central, ljuskälla. Sällan kan den kompletteras med en lampa eller en golvlampa.

Amerikaner använder å andra sidan många olika ljuskällor, lampor, vägglampor, bakgrundsbelysning och så vidare. Det är värt att stanna vid det här alternativet om du vill zonera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom huvudrummen i huset finns det också sekundära i betydelse, men de behöver naturligtvis också belysning. Till exempel är ljuset i korridoren av stor betydelse, för det är här din lägenhet börjar.

Experter säger att ett korrekt valt belysningssystem i korridoren bidrar till den visuella expansionen av rummet, som vanligtvis är så bristfälligt i korridoren.

På grund av att detta rum vanligtvis berövas naturligt solljus används tak, vägg eller infällda armaturer för att skapa en trevlig atmosfär. För att uppnå ett bekvämt diffust ljus kan du till och med använda inte ett, utan flera belysningselement samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ögonen inte ska bli trötta måste lampornas kraft i korridoren matcha ljusstyrkan i resten av rummen. Om du vill spara på belysning i korridoren, ska du inte göra det på bekostnad av lampor med låg effekt.

Detta påverkar både det första intrycket av dina gäster och din bekvämlighet, eftersom det i svagt ljus är mycket svårt att städa innan du lämnar huset. Det skulle vara mycket klokare att använda energisparlampor i det här fallet, vilket sparar energi, men ger tillräckligt med ljus.

Bild
Bild

Badrummet är inte ett så ofta besökt rum, men ingen kommer att argumentera med vikten av korrekt och vacker belysning i det.

Om sträcktak är installerade i badrummet är inbyggda lampor en idealisk ljuskälla. Dessutom kan du välja både strålkastare och rikta deras ljus efter eget gottfinnande, liksom standardlampor som inte sticker ut utanför takytan. Du kan ordna dem runt badrumets omkrets eller i ett rutmönster.

Om badrummet är tillräckligt rymligt kan du plocka upp en liten ljuskrona i dess inre.

Det är viktigt att komma ihåg att lamporna måste vara vattentäta oavsett vilket alternativ du väljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

En av de otvivelaktiga fördelarna med sträcktak är att det kan tillverkas i en mängd olika färger. De mest populära taken är blå, grön, svart och choklad nyanser.

Och när du väljer en ljuskälla är det viktigt att överväga vilken färg den kommer att hänga i taket:

  • Det är lämpligt att komplettera det ljusa undertaket med en kontrastlampa. Brons, koppar eller annan mörk nyans kommer att göra;
  • Svarta och chokladsträckta tak skapar perfekt harmoni med en vit eller stålkrona;
  • Ett glansigt tak och en ovanlig krökt lampa kommer att skapa en spektakulär reflektion;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det chokladfärgade taket i ett rymligt rum kompletteras idealiskt med dold belysning och en stor kristallkrona;
  • Det mönstrade taket passar bra ihop med guldkanten på armaturen;
  • Använd inte infällda lampor när du tänder mörka tak om du inte vill ha en stjärnhimmel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett matt sträcktak kan jämföras med ett vanligt vitt gipstak, enda skillnaden är att det första är helt slätt. Dess fördelar är att det sprider ljuset fint och inte bländar. En ljuskrona med glödlampor som pekar uppåt på ett matt tak ger mycket mindre ljus, så välj det motsatta alternativet med glödlampor som pekar nedåt.

Ett idealiskt alternativ för en matt yta skulle vara en lätt armatur med slutna nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra alternativ i interiören

Sovrummet är en plats där en person verkligen kan koppla av och varva ner, och korrekt belysning spelar en viktig roll i denna process. Därför måste belysningen i sovrummet byggas på ett sådant sätt att denna process underlättas så mycket som möjligt. Samtidigt, oavsett vilken ljuskälla du väljer, även om det finns flera av dem, kan alla programmeras för att styras från fjärrkontrollen eller till och med att flytta, till exempel genom att klappa. I sovrummet är ett sådant högteknologiskt sätt att tända och släcka ljuset särskilt relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sträcktak är installerade i rummet kan sovrumsbelysningen vara mycket varierande:

  • Det kan vara bakgrundsbelysning runt hela rummets omkrets, vilket ser särskilt harmoniskt ut på strukturer på flera nivåer.
  • Sovrumsbelysning kan delas in i zoner, till exempel starkare ljus vid toalettbordet och svagt ljus ovanför sängen.
  • Tak med många infällda lampor blir mycket populärt. Detta ljusalternativ på natten kommer att skapa en fascinerande atmosfär, och på kvällen kommer det att finnas tillräckligt med ljus från det.
  • Om du har bosatt dig på ett glansigt falskt tak, kommer lampor, golvlampor och lampor att vara bra ljuskällor i sovrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning i barnkammaren kräver största uppmärksamhet, eftersom barnet ska vara bekvämt och mysigt i det. Om ett sträcktak är installerat i barnkammaren är det rationellt att använda inbyggda lampor.

I ett visst rum ger de många fördelar:

  • Barnsäkerhet, eftersom inbyggda ljuskällor är i linje med taket;
  • Enhetlig belysning av alla hörn av rummet - det är bekvämt för barnet att leka och träna;
  • Det är omöjligt att föreställa sig rymdzon utan inbyggda lampor, och detta gäller särskilt för en plantskola;
  • Lampor av detta slag kan ge ett sträcktak en unik design, till exempel yttre rymden eller stjärnhimlen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är ett inbyggt belysningssystem inte det enda alternativet för en plantskola med sträcktak. Här kan du till exempel hänga en platt ljuskrona.

Det ger också den säkraste användningen, och de olika designen och formerna gör det möjligt att ge barnets rum en unik design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder för att fästa vid ett sträcktak

Det finns olika alternativ för att fästa en ljuskrona i ett undertak. Det är viktigt att lösa detta problem redan innan du installerar taket, eftersom du måste installera ljuskronorna omedelbart när du installerar duken.

Det finns tre huvudtyper av infästning:

  • krok;
  • Monteringsplatta;
  • korsformad stång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuskronans krok fästs på underytan innan taket installeras. Detta är den enklaste monteringsmetoden.

Det viktigaste är att korrekt bestämma platsen där lampan kommer att hänga: när taket är sträckt kommer det att vara problematiskt att överväga kroken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsplattan används om ljuskronans struktur inte ger upphängning. Denna typ av infästning är en plattform för en ljuskrona av en trästång med en viss tjocklek, vilket beror på avståndet mellan duken och den grova ytan. Sådana ljuskrona plattformar kan köpas i en järnaffär. Efter installation av taket görs hål i plattformen för ljuskronan. För att göra detta kan du helt enkelt genomborra sträcktaket, men för tillförlitlighet är det bättre att sticka tunna plastmuggar på dessa platser och sedan borra dem.

Tvärstången behövs för att hänga en massiv, tung lampa med stor diameter. Vid foten av dessa ljuskronor finns vanligtvis två korsformade monteringsremsor med hål. För denna infästning är en remsa gjord av trälister av samma storlek.

Bild
Bild

Vid en platt bas kan du också klippa ett urtag för en ljuskrona i sträcktakduken. Samtidigt limmas en tunn plastring på duken under ljuskronan, vilket garanterar takets säkerhet och gör det möjligt att ta bort värmen från lamporna.

I svåra fall, när ljuskronans taklist har en bas med stor diameter, rekommenderar experter att infoga ljuskronan i taket. För att göra detta görs en utskärning i taket igen längs ringen, och alla infästningsdetaljer är gömda i den, bara skönheten och elegansen hos din takkrona finns kvar utanför.

Rekommenderad: