Interiör Gipsskivor (92 Bilder): Typer Av Bågar För Hallen Och Köket Med Belysning, Designfunktioner, Fördelar Och Nackdelar

Innehållsförteckning:

Video: Interiör Gipsskivor (92 Bilder): Typer Av Bågar För Hallen Och Köket Med Belysning, Designfunktioner, Fördelar Och Nackdelar

Video: Interiör Gipsskivor (92 Bilder): Typer Av Bågar För Hallen Och Köket Med Belysning, Designfunktioner, Fördelar Och Nackdelar
Video: Hvordan montere gipsplater i taket 2024, April
Interiör Gipsskivor (92 Bilder): Typer Av Bågar För Hallen Och Köket Med Belysning, Designfunktioner, Fördelar Och Nackdelar
Interiör Gipsskivor (92 Bilder): Typer Av Bågar För Hallen Och Köket Med Belysning, Designfunktioner, Fördelar Och Nackdelar
Anonim

Idag är innerdörrar inte längre överraskande. Borta är dagarna med gemensamma lägenheter, och viljan att isolera sig från hushållsmedlemmar har också försvunnit. Allt oftare kommer människor till tanken att dörren är en extra detalj i interiören. Vissa filmar det i köket, tar bort mezzaninen längs vägen, andra i garderoben och andra på andra håll.

Och just nu uppstår en rimlig fråga om vad man ska göra med den resulterande öppningen. Arches är en lösning på detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

I slutet av förra seklet var bågar i lägenheter förknippade med lyx. De var främst tillgängliga för rika människor, eftersom materialet från vilket de skapades köptes i europeiska länder. Lokala snickare kunde också göra något liknande, men trädet måste ständigt bearbetas från den yttre miljön och skyddas från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

När åren gick, utvecklades teknik, konkurrens uppstod i denna bransch, tack vare vilken bågarna började säljas till överkomliga priser. Idag kommer alla designers att sträva efter att lägga till en båge till layouten för projektet för de framtida lokalerna.

Interiörbågar har varit kända för många människor under lång tid. De var bland de första som kom in på vår marknad. När det gäller produktion och estetik var det inget extraordinärt med dessa mönster. Oftast träffades de i minimalistiska rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Några typer av valv:

  • Ett litet steg framåt i utvecklingen av invändigt bågstål alternativ med hyllor … Även om dessa återigen var färdiga lösningar, tack vare innovationen, dök det upp extra utrymme för förvaring av vaser, koppar och ett köksset. Men det var nödvändigt att ta hand om produkter med hyllor, regelbundet torka av dammet, eftersom sådana strukturer inte var utrustade med vare sig glas eller en spegel.
  • Med tiden behövde personer som installerade bågar i korridoren ytterligare belysning. Specialisterna svarade på dessa förfrågningar och presenterades efter en viss period bakgrundsbelysta bågar … Armaturerna kunde ha installerats runt hela omkretsen, men i små rum visade det sig att tre lampor i den övre delen räckte.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kolumnbågar På grund av deras massivitet är det fortfarande bäst att installera i hus på landet. Ofta läggs sådana strukturer initialt in i projektet med den framtida stugan innan byggstart. I det här fallet spelar kolumnerna rollen som stöd. Antalet öppningar kan vara hur som helst, man ska bara inte glömma harmoni.
  • Takbågar eller som de också kallas välvda tak har blivit populära under det senaste decenniet. Dessa är sådana gipsskonstruktioner som kan ta vilken form som helst av öppningen. Om färdiga lösningar tillverkas på fabriken, byggs gipsbågar på plats. Således förkroppsligas de ursprungliga idéerna hos designers eller ägare till lokalerna.
Bild
Bild

Förresten, ett stort antal nischer, väggar och öppningar kan skapas av gips.

Om konstruktionens dimensioner tillåter, kan partitioner dessutom byggas in i bågen eller omvänt kan utsprång göras. Att utrusta gipsbågar med belysning kommer inte heller att vara svårt alls, detta material är lätt att skära.

Dörrbågar kan inte bara vara halvcirkelformade, utan också rektangulära. De är populära bland stadsbor. För att installera rektangulära bågar behöver du inte mantla väggen med gipsskivor eller bryta ut en del av väggen, så de installeras på bara några timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte bågarnas dekorativa efterbehandling. Naturstenar, mosaiker och plast i olika färger används också. Det finns också konstverk överhuvudtaget - Atlantier som håller väggen i sina händer. Med andra ord kan allt som har tillräckligt med fantasi och ekonomiskt skick förverkligas.

Konkurrens inom detta marknadssegment har lett till att vackra bågar idag inte bara finns i dyra stugor utan även i små lägenheter. Valv har blivit en allmänt tillgänglig möbellösning, de skiljer sig bara i storlek och form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Naturligtvis hävdar ingen att stora bågar ser bättre ut i rymliga rum. Valv kan vara en del av hallen, köket, omklädningsrummet. I små lägenheter kommer de att bli mindre märkbara, och någonstans är de helt kontraindicerade.

Oftast rekommenderar designers för stadslägenheter bågar som är ovanliga i form och storlek. Storleken kan justeras med tidigare nämnda gips. På grund av att bågarnas vikt inte påverkar sidoväggarna på något sätt, lossnar inte strukturen med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta avseende rekommenderar experter också att utrusta lockiga bågar med glas eller en spegel. Spegeln förstorar visuellt utrymmet, vilket kommer att vara användbart i små rum. När det gäller glas, på grund av dess fysiska egenskap (det överför ljus), kommer det att finnas möjlighet till ytterligare belysning av rummet från motsatt sida.

Bild
Bild

Under de senaste åren har den halvcirkelformade bågen blivit populär bland kunderna, särskilt i de så kallade Chrusjtjov-byggnaderna. Öppningarna i hus av denna typ är inte särskilt stora, och om du också minskar dem med egna händer kan du bara gå in i rummet med huvudet nedåt.

En halvcirkelbåge är ett slags mellanliggande tillstånd mellan en rektangulär struktur och den vanliga runda. Men samtidigt är den i sin tur också utrustad med strömbrytare och lampor, vilket innebär att den ur funktionell synvinkel inte är sämre än dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Ramen för den framtida strukturen är gjord av en metallprofil. Förresten, inte bara öppningar för bågar är gjorda av profilen, utan också nischer för skåp, och med dess hjälp sätter de till och med upp hela väggar. Profilen är antingen aluminium eller stål. Både den första och den andra, när du använder ytterligare verktyg, lämpar sig för deformation, och därför är det möjligt att göra inte bara raka, utan också figurerade strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

I framtiden är den resulterande metallbotten mantlad med gipsskivor. Baserat på namnet är det inte svårt att gissa att gips består huvudsakligen av gips. Byggpapper, som liknar kartong i sitt utseende, fungerar som ett skyddande lager.

Gips i sin ursprungliga form har liten nytta för bearbetning. Det blir svårt att limma tapeten eller måla väggen i valfri färg.

För dessa ändamål uppfanns glasfiber i god tid.

Glasfiber är ett helt naturligt fiberduk. På grundval - mineralfiberglas, kan du både limma tapeter och måla. Därför kommer det inte att vara svårt att dekorera den framtida strukturen.

Bild
Bild

Boende alternativ

Ganska ofta finns köksbågar i vardagsrum. Mest troligt beror detta på att det inte längre är på modet att installera en dörr till köket. Något liknande genomförs i studiolägenheter, där gästerna fritt kan röra sig mellan vardagsrummet och matplatsen

Självklart är det ur säkerhetssynpunkt omöjligt att riva en bärande vägg i ett flerfamiljshus, men du kan enkelt utrusta den med en välvd öppning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men den mest populära platsen för deras läge är fortfarande korridoren. Både runda och halvcirkelformade alternativ är lämpliga för korridoren. Om en inbyggd garderob redan är installerad i korridoren och gipsskivor är i princip omöjliga är rektangulära bågar lämpliga som lösning. Som tidigare noterats är bakgrundsbelysta bågar installerade i korridoren. Tack vare belysningen kommer korridoren inte att likna en garderob

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är på något sätt inte vanligt att installera valv i sovrummet i en lägenhet. Och detta är förståeligt, men ändå är sovrummet en avskild plats. I ett rum utformat för att sova kan du vila på dagtid, så det behövs en dörr i det.
  • Men i hallen beställs oftast bågar med hyllor. Å ena sidan är detta ett extra lagringsutrymme, å andra sidan är det en komplett ersättning av vitrinskåpet. Det betyder att det inte blir några svårigheter med placeringen av samlingen. Denna nisch kan utrustas med extra glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om fantasiflygningen i en lägenhet begränsas av rummets storlek, så finns det inga begränsningar i ditt hus. Bågar passar in i alla interiörer: både klassiska och moderna. De kan vara en extra touch till en trätrappa eller till en entrégrupp. Och bågarna i vardagsrummet, som i studiolägenheter, kan vara en logisk fortsättning på köket

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man dekorerar bågen?

Det verkar som om det inte finns något enklare än att ta och göra ett avtal med ett företag som sysslar med efterbehandling. Ett team av hantverkare kommer fram till det angivna datumet och klarar uppgiften om några timmar. Men hela tiden ville alla män personligen utrusta sitt hem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är allmänt accepterat att om en man är ett huvud är en kvinna en hals. Det är inte förvånande att det i regel är kvinnors infall som en man måste uppfylla. Med makens lätta hand skapas en skiss av det planerade, och makeens uppgift är att väcka planen till liv.

Efterbehandlingen av bågen börjar bara med planen. Först och främst är det nödvändigt att på förhand bestämma vilket material denna operation kommer att utföras med. Har du tillräckligt med pengar för naturmaterial eller klarar du dig med konsumentbyggnadsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den del av väggen som klistras över med tapeter, intill bågen, ser lämplig ut. Ärligt talat är det i de flesta fall tapeten som dekorerar bågen. Självklart måste du pilla lite när du skär och justerar tapeten, men när det gäller att spara pengar och tid är detta det bästa alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och om du också använder speciell tapet för målning, kan du göra en annan kosmetisk reparation efter en kort tid. Målning hjälper till även i det ögonblick då det helt enkelt är för lat för att slita av och limma tapeten på en ny.

Du kan också förfina bågen med hjälp av plastpaneler. Redan i början av det nya århundradet användes plast ofta vid renovering av kontor och statliga institutioner.

Men det är värt att komma ihåg att plast är känsligt för mekaniska skador, och bland annat är det mycket brandfarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bekvämt rumsarrangemang är en garanti för familjens välbefinnande. Om husets ägare ansvarsfullt och kompetent närmar sig denna process, är det inte bara dekorationen av bågarna utan också tillverkningen av eventuella strukturer som är upp till honom.

Vem vet, kanske under svåra ekonomiska tider kommer denna skicklighet att låta dig tjäna extra pengar, eller kanske till och med bli ditt huvudjobb. Det är särskilt trevligt när arbete inte bara ger pengar, utan också nöje.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Inom ramen för detta avsnitt skulle jag vilja uppehålla mig mer i två punkter. Den första punkten gäller konstruktion av valv från en metallprofil och gips, och den andra ägnas åt dekorativ efterbehandling.

Om en ram ska sättas upp i ett av rummen måste du först förbereda platsen.

För att göra detta måste du ta bort den befintliga dörren från gångjärnen och demontera dörrkarmen:

  • Om dörren har tillverkats och installerats under de senaste åren borde det inte vara några speciella problem. Med en Phillips -skruvmejsel eller en skruvmejsel skruvar vi loss skruvarna i dörrbladet. Dörren ska tas bort åt sidan och fortsätta med ytterligare demontering.
  • Ta bort plattorna med en vanlig platt skruvmejsel. Under dem "gömmer sig" polyuretanskummet, på vilket hela strukturen hålls. Frigör dörrkarmen med ett kök eller en byggnadskniv.
  • Var väldigt försiktig. Det är mycket troligt att trådar är gömda under listerna. Mycket ofta väggas telefonkablar och ledningar relaterade till inbrottslarm från nyfikna ögon. Deras skada leder åtminstone till en specialist.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha utfört ett antal enkla åtgärder är öppningen för den framtida bågen klar. Det demonterade dörrbladet kan erbjudas vänner eller släktingar, förutsatt att dörröppningens dimensioner är desamma. De flesta moderna hus är byggda i standardserien, vilket gör att chansen för detta är stor.

Demonteringen av gamla dörrar ser annorlunda ut, de hålls som regel av spikar. Och av detta följer att det inte kommer att fungera att behålla produkten i sin ursprungliga form. Du måste använda en hammare, spikavdragare och annat verktyg för att demontera.

Bild
Bild

Den mest mödosamma demonteringen är för de människor som vill installera bågen i rummet, om dörrkarmen är av metall. Eller om det finns en önskan att expandera öppningen något. Eftersom en del av väggen måste brytas ut med hjälp av ytterligare verktyg.

Efter att webbplatsen är förberedd är nästa arbetsskede framåt. Det kan antingen vara att installera den färdiga produkten med egna händer eller skapa en gipsbåge. Den färdiga bågen måste först beställas via mellanhänder, produktionstiden kan vara upp till två veckor. Under denna tid är det nödvändigt att demontera dörrkarmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den dag produkten levereras är det bara att installera den. Det enklaste sättet är att montera en rektangulär båge, enligt principen för dörrinstallation. Bara du behöver inte hänga dörrbladet på gångjärnen.

För att uppnå den vanliga rundheten vid bågen bör du använda ett ark fiberplatta. Efter att ha gjort noggranna mätningar skär vi av onödiga delar med en sticksåg eller en vanlig såg. För att fixa fiberplåtarket kommer vi att använda konstruktionsskum.

Bild
Bild

Du bör inte snåla med polyuretanskum. Eftersom innehållet i burken är av låg kvalitet, i bästa fall kommer det att bli en lång väntan på härdning, och i värsta fall - arket kommer inte att fixa alls och efter en tid kommer det att känna sig.

Alternativt kan självgängande skruvar användas. För att skruva in dem behöver du en borrhammare och en skruvmejsel. Fästning bör göras på flera ställen, det är inte heller värt att spara på detta. Det resulterande hålrummet kan repareras med resterna av en fiberplåt, justera dem efter storleken och skruva tillbaka det på de självgängande skruvarna.

Bild
Bild

Samtidigt kan du spackla på väggarna. I framtiden kommer detta att spara tid och nerver i den fortsatta efterbehandlingen av bågen. I princip kan du skjuta upp den här lektionen till det bortre hörnet och fortsätta med direktinstallationen av produkten.

Glöm inte en viktig punkt. Efter installationen av bågen blir dörröppningen smalare i höjd och bredd, vilket innebär att det är troligt att det blir svårt att transportera stora föremål och hushållsapparater, inklusive kylskåpet, runt lägenheten. Du bör ta hand om detta i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gå vidare till det sista arbetet:

  • För att göra detta kan du använda flytande naglar eller polyuretanskum. Plattband eliminerar i de flesta fall alla fel och brister. Kom ihåg att om det finns ett behov av en institution under trådbandet, bör detta göras i början av slutskedet.
  • Samma princip används för att installera eller dekorera valv av plastpaneler. Huvuddragen i plastpaneler är att de passar ihop som ett pussel. Detta är ett stabilt fäste, plasten öppnas inte under driftperioden och panelerna flyger inte som ett korthus.
  • Plasten skärs ut igen med en sticksåg eller träsåg. Fel elimineras med plasthörn, som är fästa på flytande naglar, lederna bör behandlas med ett vitt tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns fall där det är omöjligt att klara sig utan konstruktionen av en ram. Gips är ett vanligt byggmaterial för att lösa detta problem. Det är motståndskraftigt mot extrema temperaturer, fuktbeständigt och allt annat säljs till överkomliga priser. En universell lösning för både rika och mindre välbärgade.

I det här avsnittet kommer vi att överväga det enklaste sättet att bygga ett skelett:

  • För att skapa en bas på vilken gipset ska fästas krävs en metallprofil. I de flesta fall används en stålmetallprofil. Eftersom versionen av aluminium är dyrare.
  • Förresten, ibland blir det nödvändigt att jämna ut väggarna; för detta ändamål limmas först gips. Med en byggnadsblandning - kitt och PVA -lim fixerar vi gipset på väggen. För att fixa resultatet använder vi självgängande skruvar. Med jämna mellanrum kontrollerar vi strukturens jämnhet med en byggnadsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gips är lätt att skära, så små bitar är bäst. Oegentligheter som uppträder på framsidan elimineras med samma byggblandning.
  • För att skapa en plattform direkt under bågen är det tillräckligt att limma gips bara i den övre delen av dörröppningen. Detta arbete tar ungefär en halvtimme. Om inriktningen ska göras längs hela omkretsen kommer arbetstiden att öka i proportion till vad som var avsett.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det kommer att ta ungefär en dag att torka helt. Sedan kan du börja säkra metallprofilen. Men först måste en bit göras - en mall för en framtida design.
  • För att göra detta fästs ett ark gips på toppen av öppningen och en blyertsskiss görs. För att göra en exakt cirkel behöver du en kompass. I en byggmiljö är en kompass av så stora dimensioner gjord av skrotmaterial - en profil, en penna och en självgängande skruv.
  • Eftersom det finns två sidor kommer mallarna att vara desamma. Sågning är lättast att göra med en sticksåg. Det återstår bara att slipa ytan.
  • I framtiden måste du klippa gips, avsedd för hålrummet i den centrala delen, på ena sidan, så att du fritt kan böja gipset till en båge. Du bör dra dig tillbaka 4 cm vardera. För detta arbete bör du använda en präst- eller byggkniv. Det återstår bara att bryta något.
Bild
Bild
  • Därefter ska du fästa stålprofilen på väggen med självgängande skruvar. Kom ihåg att du måste dra dig tillbaka från kanten av sluttningen några millimeter (bredden på gipsskivan), annars sticker arket ut. Med metallsaxar gör vi skär var tredje cm vid metallprofilen, vilket kommer att slutföra stålramen. Det borde finnas två sådana detaljer.
  • Fäst de resulterande delarna på gipsskivmallarna på bordet. Direkt i öppningen är endast deras fixering nödvändig.
  • Vi fäster den förberedda förskuren gipsväggen med självgängande skruvar på metallprofilen.

Således är den enklaste designen klar, det återstår bara att använda tipsen för att avsluta bågen. Mer invecklade strukturer är konstruerade på ett liknande sätt. Gipsskivor och metallprofiler bidrar tillsammans till konstruktionen av halvcirkelformade bågar och valv med nischer och med avsatser. Listan kan vara oändlig, den kan bara inte beskrivas.

Bild
Bild

Låt oss titta närmare på den bakgrundsbelysta versionen

Processen att modernisera färdiga lösningar tar inte heller mycket tid och ansträngning. Därför antar vi att den enkla ramen som beskrivs ovan redan finns i rummet och dessutom har kabeln redan lagts.

  • Om en avsats för strålkastare ska skapas måste en kam först införas i strukturen. Åsen på efterbehandlarens språk är en avsats som är konstruerad av ett gipsskivor, den fästs på väggen med hjälp av en konstruktionshäftapparat och metallkomponenter. Kom ihåg att den resulterande strukturen måste vara kitt.
  • Med vanliga träkronor görs ett snitt på åsen. En tidigare beredd cirkel skuren från gips läggs in i den resulterande öppningen. Och alla ytterligare åtgärder görs direkt med denna cirkel.
  • Klipp ett hål i cirkeln för att passa storleken på den framtida strålkastaren. Dess storlek måste anges i instruktionerna. Det enklaste sättet att göra detta är med en skruvmejsel och ett speciellt munstycke. Allt som återstår är att ansluta kabeln och strålkastaren och titta regelbundet på de bifogade instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om familjens överhuvud har kunskap om elektroteknik, kommer det inte att vara svårt för honom att installera inte bara strålkastare utan också strömbrytare.

  • Längs vägen kan du förbereda bågen för dekoration, nämligen för tapetsering. För att göra detta måste du limma tapeter för målning på en förbehandlad yta. Saken är att färgen kommer att dölja alla fel, de kommer bara att vara kända för den som gjorde reparationen.
  • Tapeten som går in i plasthörnet är lättast att klippa med en prästkniv. Det visar sig ett jämnt snitt. Men du bör förbereda dig i förväg för att knivarna måste bytas väldigt ofta.
  • Det kommer att vara användbart och, med en pensel och färg, gå lätt runt hörnen. Tyvärr räcker inte tapetlim för att hålla tapetfogen jämnt. För att fixa effekten kan den överflödiga kanten skäras av med en prästkniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter att tapetlimet har torkat helt målas det. Färgen kan tas i valfri färg, det är bara önskvärt att den är lämplig för den framtida inredningen. Kom ihåg att ljusa färger tenderar att visuellt utöka utrymmet, till skillnad från mörka.
  • Ganska ofta, när du gör en ram, måste du demontera den gamla golvlisten. Istället för en sliten sockel är det mer ändamålsenligt att köpa en ny. Dessutom är moderna alternativ redan anpassade för att dölja ledningarna från nyfikna ögon.

Vackra bilder på bågar i inredningen

Avslutningsvis vill jag notera att varje vuxen man, som har en liten uppsättning verktyg, kan göra inre valv av gips. De kan utrustas med hyllor och belysning, dekorerade med glas- eller spegelinsatser.

Som en guide kommer de mest framgångsrika lösningarna att läggas ut i det här avsnittet. Det är möjligt att de presenterade fotografierna kommer att få några av läsarna att vidta specifika åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Rekommenderad: