Välvda Baldakiner (40 Foton): Beskrivning Av Halvcirkelformade Baldakiner, För Och Nackdelar Med Ett Baldakin Med Ett Tak Av Mjuka Plattor, Parametrar För Bågar

Innehållsförteckning:

Video: Välvda Baldakiner (40 Foton): Beskrivning Av Halvcirkelformade Baldakiner, För Och Nackdelar Med Ett Baldakin Med Ett Tak Av Mjuka Plattor, Parametrar För Bågar

Video: Välvda Baldakiner (40 Foton): Beskrivning Av Halvcirkelformade Baldakiner, För Och Nackdelar Med Ett Baldakin Med Ett Tak Av Mjuka Plattor, Parametrar För Bågar
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Välvda Baldakiner (40 Foton): Beskrivning Av Halvcirkelformade Baldakiner, För Och Nackdelar Med Ett Baldakin Med Ett Tak Av Mjuka Plattor, Parametrar För Bågar
Välvda Baldakiner (40 Foton): Beskrivning Av Halvcirkelformade Baldakiner, För Och Nackdelar Med Ett Baldakin Med Ett Tak Av Mjuka Plattor, Parametrar För Bågar
Anonim

Om du behöver en baldakin för att skydda den mot regn och sol, men du inte vill förstöra utseendet på gården med en banal byggnad, var uppmärksam på den välvda strukturen. Takets vackra geometri kommer att dekorera förortsområdet, och dess funktionalitet hjälper hushållen och bilen att skydda sig mot svåra väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den välvda baldakinen har en vacker typ av form, som ges av en speciell ramdesign. För att upprepa konturen måste takmaterialet vara tillräckligt flexibelt.

För att bygga en halvcirkelformad baldakin är det nödvändigt att utföra noggranna beräkningar för att klara taklasten, förstärkt av snö, vind och andra meteorologiska förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välvda markiser är tvetydiga i sina egenskaper, de innehåller fördelar och nackdelar som bör klargöras i förväg, innan bygget påbörjas. Fördelarna inkluderar följande punkter:

  • vackert utseende, lämpligt för alla landskapsdesign;
  • den välvda baldakinen är installerad av lätta material, den behöver inte en förstärkt grund, bygglov, matrikelregistrering;
  • halvklotet skyddar mot sned regn bättre än andra baldakiner;
  • materialet är helt lagt på kåphöljet och har nästan inga rester.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med ett välvd tak är i en komplex beräkning, där det inte ska finnas några fel, annars leder snedvridningar till deformation och sprickor i takmaterialet.

Förutom, böjar har en extra belastning, med tiden kan de brista om installationen utförs oprofessionellt.

Flexibelt material är mer mottagligt för temperaturfluktuationer, därför lämnas små luckor mellan polykarbonatarken.

Den välvda strukturen är svår att göra på egen hand, du behöver hjälpare och arbete med en svetsare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Välvda markiser, med tanke på designens särdrag, kan inte tillverkas av alla material.

Takbeläggningen måste vara plast och böjd eller mjuk och bestå av små fragment.

För att göra rätt val för dig själv bör du bekanta dig med varje produkt mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Detta material är den mest framgångsrika polymeren för att skapa ett taktak, vilket kan ses genom att undersöka dess egenskaper:

  • polykarbonatbeläggningen överför ljus med nästan 90%, samtidigt som den blockerar skadliga ultravioletta strålar;
  • typer av monolitiska produkter är mer transparenta än glas och dubbelt så ljusa, och bikakematerialet är 6 gånger lättare än glas;
  • polykarbonat är 100 gånger starkare än glas, och även akryl är sämre än det i styrka;
  • välvda baldakiner är effektiva, lätta, luftiga;
  • samtidigt är de slitstarka och hållbara;
  • materialet tillhör brandsäkra produkter;
  • den tål en stor temperaturkörning - från -40 till +120 grader;
  • dess plasticitet gör att du kan skapa en båge med en djup böjlinje;
  • materialet har ett lojalt värde och ett stort urval i struktur och färg;
  • polykarbonat är lättskött;
  • den har låg värmeledningsförmåga och höga ljudisoleringsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Wellpapp

Detta material är galvaniserat stål, det är mindre segt än polykarbonat, därför används inte för stora plåtar för att skapa valv. Den optimala tjockleken för ett taktak bör vara inom 1 mm. Materialet innehåller följande egenskaper:

  • det är hållbart och motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning;
  • reagerar bra på fukt och ultravioletta strålar;
  • monteras snabbt och enkelt;
  • wellpapp är tillräckligt lätt, det kommer inte att skapa en stor belastning på stöden och kommer inte att kräva en solid svarv.

Kostnaden för materialet är låg, men det har vissa nackdelar: produkten bullrar i regnet, har dålig värmeisoleringsprestanda och ser inte särskilt attraktiv ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminösa bältros

Det kallas ett mjukt tak. Små fragment och materialets flexibilitet gör det möjligt att bygga strukturer av vilken komplexitet som helst av det. Produkten innehåller bitumen, stenpulver och glasfiber. Fragment av kapellet är lätta att ändra om du måste reparera det. Bältros har andra positiva aspekter:

  • det är lätt och skapar ingen speciell belastning på stöden;
  • materialet tillåter inte att vatten passerar alls;
  • skapar inte buller vid dåligt väder;
  • lätt att montera, men du måste ha tålamod för att vika små bitar.

Nackdelarna inkluderar extra kostnader för plywood, som placeras under ett mjukt tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det själv

Vi kommer att berätta hur du täcker en välvd baldakin med polykarbonat. Innan vi fortsätter med tillverkningen är det nödvändigt att utföra ett antal förberedande arbeten. Välj och rensa en plats. Utför ritningar och strukturella beräkningar. Köp nödvändigt material.

Material . Baserat på beräkningarna köps polykarbonat, företrädesvis cellulärt, 10 mm tjockt. Den mindre storleken är inte tillräckligt stark för att klara snötäcket, medan den större är sämre i plasticitet och blir svårare att böja. Profilerade rör för ram och metallstolpar som stöd köps in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gårdar att göra

Takstolarna monteras med bultar och svetsning. Först och främst görs en mall med en spännvidd. Metaldelar monteras och svetsas på den. Alla andra bågkörningar görs enligt mallen . Bågarnas parametrar och antalet takstolar för en körning beror på den beräknade belastningen. Varje mellanstöd stöder fackverket. Men ibland fokuserar deras design på att passa på takmaterialet, särskilt polykarbonat. Skarven av plåtarna i detta material måste nödvändigtvis falla på metallprofilen. Man bör komma ihåg att varje gård väger minst 20 kg och måste installeras av tre personer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av stöd

Med hjälp av ett rep och en pinne görs markeringar på terrängen för stöd. Fördjupningar upp till 60-80 cm grävs eller borras. Sand, småsten hälls i botten av hålen och stativ installeras. De jämnas noggrant ut och hälls med betong. Ytterligare arbete bör påbörjas om några dagar, när betongen är helt torr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonatbeläggning

På polykarbonatark görs markeringar enligt ritningen med en tusch, enligt vilken materialet skärs. Vid skärning beaktas polymerkanalernas riktningar för korrekt avlägsnande av fukt under kapellens drift . De skurna bitarna måste exakt matcha metallprofilen som de ska fästas på. Efter skärning är det nödvändigt att befria materialets cellulära kanter från damm och flis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arken fästs med filmen uppåt med temperaturkompenserande brickor . Fästet ska vara 4 cm från kanten, 3 mm mellanrum finns kvar mellan arken, detta sparar kapellet från deformation när det värms upp i solen. Fogarna på plåtarna är täckta med en aluminium- eller plastprofil med ett tätningsmedel som matchar takets färg. En perforerad tejp monteras på ändarna underifrån, vilket hjälper till att inte behålla kondens i takkonstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjänstefunktioner

Du kan inte bygga en baldakin och glömma dess existens, någon struktur kräver periodiskt underhåll. Nederbörd, damm, flugor, fåglar sätter sina spår på polykarbonat. Det oförskämda utseendet är särskilt tydligt efter att snön har smält.

Strukturen kan tvättas under trycket av vatten från en slang.

Om du kommer åt skjulet från ett intilliggande tak eller en stege kan du göra en mer grundlig rengöring med en lång mopp med redskap . För underhåll, använd en tvålösning eller alkoholbaserade tvättmedel för att hantera oljiga fläckar och ge ytan en extra glans. Använd inte slipmedel vid rengöring av plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra, i rätt tid underhåll kommer att förlänga livslängden för det multifunktionella markisen.

Rekommenderad: