Interiörbågar (75 Bilder): Spektakulär Design Av Dörröppningen I Det Inre Av Lägenheten

Innehållsförteckning:

Video: Interiörbågar (75 Bilder): Spektakulär Design Av Dörröppningen I Det Inre Av Lägenheten

Video: Interiörbågar (75 Bilder): Spektakulär Design Av Dörröppningen I Det Inre Av Lägenheten
Video: badrumsdörren design Indien 2024, April
Interiörbågar (75 Bilder): Spektakulär Design Av Dörröppningen I Det Inre Av Lägenheten
Interiörbågar (75 Bilder): Spektakulär Design Av Dörröppningen I Det Inre Av Lägenheten
Anonim

Inom inredningsområdet tar inredningsbågen en speciell plats. Genom att byta ut den vanliga dörröppningen kan den inte bara locka uppmärksamhet utan också bli huvuddetaljen i interiören. Användningen av en vacker båge i design är inte ovanligt under lång tid, med dess hjälp får interiören elegans och adel.

Beroende på inredning kan du välja en båge i form och utförande. Genom stilistiska omvandlingar i olika designriktningar förblir själva bågen alltid det främsta alternativet till innerdörrar. Med bågens hjälp görs öppningar inte bara i vardagsrum, utan också på kontor och många andra lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Typer och former

Tänk på typerna av inre valv:

Klassisk … Den klassiska öppningen är en halvcirkel med en radie lika med 1/2 av dess bredd. Denna form är förkroppsligandet av strikt elegans och rena linjer. Konstruktionen av denna båge är endast möjlig i ett rum med tak på 3 meter eller mer.

Det finns en version att en halvcirkel är ett särdrag hos den orientaliska och antika stilen, som kan ge tyngd och betydelse för interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arch-portal . Detta är en rektangulär öppning utan dörrar, det kräver inte extra arbete under installationen, men det är inte lämpligt för alla rum. Denna form passar perfekt in i en lakonisk, stram inredning med linjär inredning. All effekt av resultatet beror på de material som valts för designen.

Ett av de mest slående exemplen är en portal av trä med belysta valv.

Bild
Bild

Modern … Denna form är en korsning mellan en klassiker och en portal. Bågen är mindre rund, men långt ifrån rak; dess övre del representeras som ett segment av en cirkel. Krökningsradien kan vara vilken som helst, huvudkravet är att den inte överstiger halva bredden på själva portalen.

Modern är lämplig för design av öppningar i rum med lågt i tak, till exempel i lägenheter i typiska höghus. Designen ger rummet ett elegant, diskret utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ellips … Denna form skiljer sig från den föregående endast i en stor radie av avrundning av hörnen. Den elliptiska modellen är den mest mångsidiga, den passar perfekt in i vilken inredning som helst och passar alla takhöjd. Böjningens höjd och form beror endast på dina önskemål och rummets initiala data. Dessutom är en elliptisk båge idealisk i kombination med kolumner.
  • Romantik … Den romantiska designen är en rektangulär båge med rundade kanter. Den är idealisk för stora öppningar och rum med lågt i tak. Denna form kommer att se lika imponerande ut både i ett litet, blygsamt rum och i ett rymligt palatsstil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trapezoid … En mycket icke-standardiserad lösning för att dekorera en dörröppning i form av en trapetsformad båge kommer garanterat att lägga till exotism i ditt rum. Kompetent presentation med hjälp av korrekt utvalda interiörartiklar, harmoniskt kombinerat med bågens form och material, kommer att orsaka äkta intresse och glädje. Denna båge är enkel att utforma och inte mindre effektiv än rundade öppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvbåge … En halvbåge är ett exempel på asymmetriska öppningar som kombinerar 2 former samtidigt. Det kan till exempel vara en portal och romantik, en portal och en klassiker, en portal och en ellips. Utformningen av denna form är baserad på en kvartscirkel. Asymmetri hjälper till att dölja beräkningsfel om de inträffade under installationen.

Dessutom kommer den icke-standardiserade formen att dekorera dörröppningen, lägga till sofistikering i rummet och låta dig väcka liv i alla ursprungliga idéer.

Bild
Bild
Bild
Bild

upphovsrätt … Tack vare ett brett utbud av efterbehandlingsmaterial kan bågen vara gjord av absolut vilken form och böjning som helst. Detta är en lösning för dem som vill göra sitt hem unikt och oupprepat.

Icke-standardbågar kan ha brutna linjer, kombinera flera stilar samtidigt, kompletterade med fönster, belysning och andra detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggfunktioner . Vid byggandet av ett privat hus konstrueras och byggs välvda öppningar inledningsvis, medan i hyreshus är förekomsten av bågar snarare ett undantag än en regel. Det bör komma ihåg att bågen är en krökt överlappning mellan stöden och har en funktionell betydelse: den bär väggens belastning.

Vid ombyggnad av en lägenhet med introduktion av valv är deras läge helt lämpligt i innerväggarna, om de inte är bärande.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bågar i bärande väggar . Det finns en överliggare direkt ovanför dörrkarmen, om väggen är bärande kan inte överliggaren tas bort, detta kan leda till oförutsägbara konsekvenser. I en bärande vägg kan bågen bara vara i dörröppningens höjd och bredd. I detta fall kan öppningens höjd inte ökas, du kan bara expandera den.
  • Bågar i ett panelhus . Detsamma gäller att använda en båge istället för en dörr i ett panelhus. Dörröppningar i panelerna är färdiga urtag i enlighet med GOST och det rekommenderas inte att kränka panelens integritet.

I dessa två fall görs bågar i romantisk stil med en liten radie av rundning av hörnen, ellipsoidal eller en portal.

Bild
Bild
Bild
Bild

En välvd öppning i en rejäl vägg . Det är inte svårt att göra om en dörröppning till en båge, men att slå en passage i en fast vägg där den aldrig har varit är en mycket mödosam process. Det är mycket lättare att ta bort skiljeväggen helt och bygga en ny med en öppning.

Bild
Bild

Bågens enhet och dess design

Enheten beror direkt på vilka uppgifter denna design kommer att utföra:

Zoneringsrum vid delning av rum

Den inre bågen är en elegant och snygg lösning i öppen planering. Det delar upp hemmet i funktionella zoner och används om det är nödvändigt att visuellt dela upp utrymmet. Bågar, gjorda på beställning eller färdiga, är utformade för att markera gränserna för två eller flera zoner, men samtidigt inte skilja dem åt, utan kombinera dem visuellt och därmed utöka utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa rum klarar sig perfekt utan klassiska dörrar och gynnas bara om de ersätts med en välvd öppning. Vanligtvis är det ett kök och matsal, matsal och vardagsrum, vardagsrum och hall, sovrum och vardagsrum. När de kombineras expanderar utrymmet, känslan av isolering försvinner.

Bild
Bild

En ljus accent i den övergripande designen av utrymmet

Om du är ägare till en strikt och lakonisk interiör i klassisk stil, eller tvärtom möblerade din bostad i Empire -stil, men du saknar en ovanlig detalj som kan locka all uppmärksamhet och förvåna dig med lyx, bågen kommer att hjälpa till med detta.

Den ska vara rik, dekorerad med graciösa stuckaturlister med blommönster som löper i en båge. Om bågen är hög, klassisk, är det bättre att beställa fullfjädrade kolumner av korintisk ordning, de mest lyxiga och majestätiska. Höjden på den korintiska pelaren är dekorerad med snidade flöjter. Dess graciösa huvudstad med snidade druvblad och lockar kommer att vara det mest betydelsefulla elementet i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För bågar med en lägre profil, romantik, ellips, jugendstil och till och med halvbågar, är kolumnerna i den enklaste och utan överdrifter Dorisk ordning ett bra val. Dess diskreta arkitektur kommer ändå att skapa en antik accent i rummet.

För att ge öppningen en stor roll i inredningen av rum, kännetecknas den av kontrasten mellan färg eller material, dekoration med färgade mosaiker och emalj.

Bild
Bild

Eliminering av defekter under konstruktion

Om ditt rum har fula takbjälkar eller ventilationsrör kan de mantlas med gipsskivor och kompletteras med en icke-standardbåge. Dessutom är det i äldre hus ofta nödvändigt att dölja ojämnheterna i tak och väggar.

Genom att dölja konstruktionsfel under bågen kommer du inte bara att eliminera ofullkomligheten i din interiör, utan också ge den ett nytt ljud med hjälp av en icke-standardiserad vacker design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utilitariskt syfte

Om bågen är installerad i en bärande vägg, är panelerna ganska breda, de gör urtag i dem, som används som bokhyllor, liksom nischer för inredning. I runda bågar med stort djup görs urtag, puffar installeras och platser för vila organiseras.

Nära själva bågen är ofta en grupp genomgående fönster inbyggda, vilket ökar ljuspassagen mellan rummen. Fönster kan dekoreras med glasmålningar eller vara genomgående och fungera som hyllor för souvenirer och dekorationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Valvparametrarna beror direkt på rummets arkitektoniska detaljer. Bredden begränsas av ägarens preferenser, höjden bestäms endast av takets nivå. I ett rum med en höjd av 2,5-3,2 m passar en båge med dimensioner på upp till 2,2-2,6 m, perfekt. Dessa siffror är emellertid relativa. Det är inte värt att justera valvets båge till själva taket, detta kommer att förstöra hela utsikten.

En liten öppning i en stor, bred vägg kommer att skapa dissonans, därför är det viktigt att noggrant mäta rummet och beräkna parametrarna för den framtida bågen. Det ska organiskt passa in i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Följande material används vid tillverkning av välvda strukturer:

Tegel … För att göra en tegelbåge är det nödvändigt att montera en ram av förstärkning, borra hål i väggen och svetsa ramen med metallpinnar. Hela processen är mycket mödosam och utgångsstrukturen visar sig vara tung, därför är tegelliknande finish, gjord av olika typer av konstgjorda stenar, mycket populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsvägg … Detta material är mångsidigt och formbart för konstruktion av rundade valv. Uppförandet av alla interiörlösningar från gipsskivor är snabbt och enkelt att utföra. Vikten av sådana strukturer är liten och kommer inte att ge ytterligare belastning på väggen. Dessutom är det en bra lösning för enrumslägenheter där det inte finns tillräckligt med utrymme för att installera dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä … Ofta, när de väljer ett material för att dekorera en välvd öppning, väljer de trä. Strukturer gjorda av detta ädla material kommer att ge status till din inredning. Öppningarna i trä är mycket vackra och hållbara.

Bågar av massiv ek är ett lyxigt nöje som du kan göra med dina egna händer, med minimal skicklighet i att arbeta med detta underbara material.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Laminerad MDF . Detta material har med rätta vunnit en bred distribution och fått erkännande av konsumenten på grund av dess låga kostnad, en mängd olika texturer och färger och ett attraktivt utseende. Laminerad MDF är också mycket praktisk och mångsidig. Den kan användas för att montera komplexa strukturer, samt beställa standardmodeller. Dessutom gör möjligheten att beställa produkter av icke-standardstorlekar och konfigurationer detta material särskilt attraktivt.
  • Fanerad MDF och miljöfaner . MDF -fanerad båge ser snygg och dyr ut, eftersom materialet mest exakt förmedlar konsistens och nyanser av massivt trä. Den är tillverkad av MDF -skiva och fanerad med ekfaner. Möjliga nyanser: wenge, blekt ek, valnöt, ek med patina, elfenben. Ekofaservågar är också vackra i utseende och har hög prestanda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan … Polyuretan är en elastisk polymer som används flitigt i dekoration och konstruktion. Med hög hållfasthet och motståndskraft mot yttre påverkan är den hållbar, och viktigast av allt, den har en mycket låg kostnad. Denna polymer gör det möjligt att göra produkter av den med den största komplexiteten i detaljer, och i dekoration av valv ersätter den framgångsrikt gips.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plast … Plastprodukter är mycket populära och gör att du kan upprepa icke-standardiserade former av bågar, som inte kan tillverkas av trä utan höga kostnader. Plastpaneler har inte bara en dekorativ funktion, utan också en funktionell. De skyddar öppningens kanter från skador och är fuktbeständiga, hållbara och brandbeständiga. Plast, till skillnad från andra efterbehandlingsmaterial, smälter snarare än brinner.
  • Bricka … En enkel välvd öppning av en klassisk form utan detaljer, kaklade med kakel, är mycket effektiv. Särskilt effektiva är plattor som imiterar ytan och strukturen på en sten. Dess fördelar: låg kostnad, rikt sortiment av färger, fuktbeständighet och hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa är långt ifrån alla möjliga material för tillverkning och design av bågar, men de vanligaste och mest effektiva.

Hur man gör en båge med egna händer?

För att göra en båge med egna händer måste du ha en grundläggande färdighet i att arbeta med byggmaterial, välja ett lättinstallerat material och säkra kompetenta instruktioner. Låt oss titta på ett enkelt och lättanvänt sätt att bygga en båge i ditt hem.

Bild
Bild

Gipsbåge

Vi behöver:

  • Gipsskivor av 2 typer. För väggar med en tjocklek av 12 mm och för ett valvvalv - 6 mm.
  • Profil för stolpar 60x27 mm och för bågens kontur 28x27 mm.
  • Självgängande skruvar och skruvmejsel.
  • Glasfibernät.
  • Spackel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn:

  • Först måste du mäta öppningen i vilken bågen ska byggas. Standard dörrhöjd är 2 m, för att bygga en båge måste vi höja valvets höjd till 2,5 m genom att ta bort en del av väggen ovanför öppningen.
  • Många typer av bågar minskar öppningen avsevärt, så i vissa fall måste den breddas något. Vi väljer i förväg formen på bågen, som organiskt passar in i rummets parametrar.
  • För att göra detta fäster vi papper ovanför dörren, på vilken vi skisserar bågens höjd och böj. Om bredden är mer än 120 cm skulle det vara bättre att göra en liten böjning genom att välja jugendformen, med sin lilla krökningsradie. Om öppningens bredd är större, skulle det vara mer korrekt att välja en romantisk form, det kräver inte höjning av höjden och avrundning av hörnen räcker för att utforma en välvd öppning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter att ha mätt öppningens parametrar och beräknat radiens längd, med hjälp av en kompass, rita en halvcirkel på gips och klipp ut den med en sticksåg.
  • Sedan bygger vi en ram från en stång eller en metallprofil.
  • Vi samlar en rektangulär öppning och från en rackprofil.
  • Vi mantlar strukturen med gipsskivor med en utskuret cirkel med självgängande skruvar, något som smälter sina lock i ytan.
  • På väggarna i den välvda profilen skär vi med en sax för metall var tredje cm. Sedan fäster vi profilen längs bågen med självgängande skruvar och böjer den i form av en halvcirkel. Detta måste göras från båda ändar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter gör vi valvhopparna. Vi mäter bågens djup och subtraherar 1,5-2 cm. Detta kommer att vara längden på hopparna.
  • Vi skär dem från profilen och sätter dem på självgängande skruvar. Överdrag är avgörande för strukturens hållfasthet och stabilitet.
  • Från en tunn gips måste du klippa ut en del som stänger bågen underifrån. Detta är en rektangel, vars bredd är längden från ena kanten av rumpan till den andra, det vill säga bågens djup.
  • Vi mäter längden med ett måttband eller ett symätband, från en nedre punkt på bågen till den andra.
  • Vi fäster också det resulterande arket på självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fogarna ska limmas med glasfibernät. Kanterna på fogarna på panelerna och bågplåten är anslutna med en perforerad profil av plast.
  • Vi kittar på oegentligheterna, locken på skruvarna och lederna på gipsskivorna, först med ett tjockt lager kitt, sedan går vi igenom hela ytan på ytbehandlingen.
  • Efter torkning slipas kittytan med sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast slutarbeten återstod. För dekoration kan du välja dekorativ gips, konststen, propylen eller plastbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av bågen är tillgänglig för absolut alla kunder, oavsett hans inkomst. För närvarande finns inte bara färdiga valv för individuella storlekar att beställa, utan också prefabricerade. Tack vare det stora sortimentet av material och former kan bågen också göras för hand.

Interiörbågar i interiören

  • För rum med lågt i tak är en bra lösning att välja en bred halvcirkelformad båge i romantisk eller modern stil. Helst placeras den från vägg till vägg, utan pelare och stolpar.
  • Tvärtom, i inredningen med högt i tak, bågar av klassisk form eller med en uppåtvälvd lansettform installeras för att betona volymen av "luft" i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du har en lång, smal korridor, längs hela dess längd med jämna mellanrum, kan du skriva in bågar och skapa en vacker enfilade. I det här fallet bör valven göras klassiska, utan detaljer och inredning. Denna förenkling hjälper till att inte överbelasta det redan trånga utrymmet.
  • Urbanism och vågad charm i ett rum i loftstil kommer att betonas av en zonindelning med en båge av tegel. Den kan användas för att separera kök och vardagsrum genom att integrera en bardisk i den. Bredden på en sådan båge kan vara stor, men det är bättre att göra valvet i jugendstil, denna form kommer perfekt att betona svårighetsgraden och lakonismen i en avsiktligt industriell inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Öppningarna mellan vardagsrummet och hallen i ett hem möblerat med trämöbler skulle vara bättre dekorerade med inslag av massivt trä, tonade för att matcha möblernas färg. Formen och höjden måste väljas utifrån rummets allmänna stil och dess storlek.
  • Om du har en inglasad balkong eller loggia kommer ditt köksutrymme att expandera balkonggruppen med en vacker båge. I detta fall skulle det vara lämpligt att byta ut fönsterbrädan mot en liten bänkskiva eller, genom att lyfta den, bygga in en bardisk, kommer en sådan båge att ha en utilitaristisk funktion. Köket, förstorat på grund av balkongens bifogade territorium, kommer att få ett exotiskt och mysigt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bågen i korridoren i en ettrumslägenhet är en idealisk lösning för att visuellt öka utrymmet utan att ändra området. Tyvärr skiljer sig korridorer i höghuslägenheter inte i stort område och bekväma parametrar. Om du byter dörren från korridoren till korridoren, vardagsrummet eller hallen och kombinerar dessa platser, kommer du att rädda dig från trånghet och besvär och få ett underbart inre element som förädlar absolut alla rum.
  • Genom att installera strålkastare i hallens båge lägger du till ljus i ett mörkt rum och ger det en touch av mystik och romantik.

Rekommenderad: