Pannrumsdekoration (46 Bilder): Hur Man Dekorerar Väggarna I Ett Privat Trähus? Hur Dekorerar Du Det Med Kakel Med Egna Händer? Krav

Innehållsförteckning:

Video: Pannrumsdekoration (46 Bilder): Hur Man Dekorerar Väggarna I Ett Privat Trähus? Hur Dekorerar Du Det Med Kakel Med Egna Händer? Krav

Video: Pannrumsdekoration (46 Bilder): Hur Man Dekorerar Väggarna I Ett Privat Trähus? Hur Dekorerar Du Det Med Kakel Med Egna Händer? Krav
Video: RamRod riva kakel 2024, April
Pannrumsdekoration (46 Bilder): Hur Man Dekorerar Väggarna I Ett Privat Trähus? Hur Dekorerar Du Det Med Kakel Med Egna Händer? Krav
Pannrumsdekoration (46 Bilder): Hur Man Dekorerar Väggarna I Ett Privat Trähus? Hur Dekorerar Du Det Med Kakel Med Egna Händer? Krav
Anonim

Ägaren till sitt eget hus står inför behovet av att utrusta ett pannrum. Det är nödvändigt att utrusta lokalerna med hänsyn till alla brandsäkerhetskrav, så att pannrummet uppfyller SNIP -standarder, och alla nyanser av dess konstruktion och dekoration är genomtänkta i förväg och fastställda i arbetsprojektet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och förberedelser

Pannrummet i ett privat hus måste vara så säkert som möjligt för användning, därför måste rummet uppfylla kraven i SNIP och andra föreskrifter. De viktigaste standarderna som tillåts vid utrustning av pannrum är:

  • rummets yta för utrustningen i pannrummet i en stuga eller i ett trähus måste vara minst 8 kvm. m;
  • höjden på pannrummets väggar måste vara minst 2,5 m;
  • högst två pannor kan installeras på ett pannrums territorium;
  • rummet är utrustat med ett forcerat avgassystem;
  • ytterdörren till pannrummet väljs med en bredd på minst 80 cm, medan den är monterad för att kunna öppna utåt;
  • invändig efterbehandling av golvet är tillåtet med plåtar av stål eller keramiska plattor;
  • för att ansluta de elektriska ledningarna är det nödvändigt att utföra jordning;
  • efterbehandling av pannrummet är tillåtet med material med brandsäkra egenskaper;
  • pannrumsdesignen måste ha ett fönster utrustat med ett öppningsbart fönster;
  • en separat skorsten installeras för att ta bort förbränningsprodukter i pannrummet;
  • det är tillåtet att placera pannan inomhus på ett avstånd av minst 10 cm från väggen;
  • hela rörledningssystemet och kritiska enheter för värmeutrustning måste finnas i ett fritt åtkomstområde för reparation och inspektion.
  • förutsatt att pannrummet är inuti ett bostadshus, i rummet där pannan ligger, måste du utrusta 2 dörrar - gatan och leder till huset;
  • hela ledningssystemet i pannrummet måste tillverkas i en dold typ, det vill säga inuti stålrör, och lamporna måste skyddas i form av ett metallnät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte alltid möjligt att utrusta ett pannrum inuti ett trähus i enlighet med SNIP -kraven, därför byggs ofta en extra förlängning nära ett bostadshus, där pannutrustning är placerad.

Hur man dekorerar?

För att avsluta pannrummet med dina egna händer måste du först och främst bestämma vilka material som ska ha brandsäkra egenskaper. När du väljer ett eldfast material bör du inte vägledas av inredningens skönhet, utan av det praktiska och säkerheten i detta rum . Pannrummets väggar i ett trähus kan mantlas med gipsskiva, följt av beläggning med gips och vattenbaserad färg, golvet kan avslutas med kakel eller metallpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mantlar väggarna i pannrummet i ett trähus, träet måste skyddas från eld . För att göra detta, innan träet påbörjas, är träet impregnerat med speciella brandskyddsmedel. De gör bearbetning även om det är möjligt om materialet redan har bearbetats med liknande brandbeständiga föreningar när man bygger ett hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

För väggarna i pannrummet används oftast tjocka gipsskivor, men dessutom du kan använda cementbundna spånskivor (CBPB) eller syrefibrer (KVL) … KBL -ark är mycket efterfrågade idag, eftersom detta material anses vara miljövänligt, det innehåller inte asbest i sin sammansättning och avger inte giftiga produkter vid uppvärmning. Syrafiberark har god hållfasthet, flexibilitet och tål uppvärmning upp till 100 ° C under en viss tid. Förutom, detta material är bra eftersom det är frostbeständigt, plötsliga temperaturförändringar och inte alls är rädd för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material för väggdekoration är det viktigt att komma ihåg att enligt brandsäkerhetsreglerna måste pannrumsväggen vid brand hålla elden i minst 45 minuter . När finishpanelerna är fixerade på väggarna är nästa steg att utföra putsarbete. Gipset som appliceras på panelerna är ett extra skydd för väggarna från plötsliga bränder och skyddar också väggarna från negativa faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell brandsäker förening används för att putsa väggarna i pannrummet . En sådan blandning är grå i färgen, och om så önskas kan väggarna målas med vattenbaserad färg efter putsarbete. Värmebeständigt gips har förmågan att motstå en öppen låga från 30 till 150 minuter. Sammansättningen av värmebeständigt gips behåller dessa egenskaper även under ett lager vattenbaserad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fönstren kan både trä- och plastkonstruktioner installeras i pannrummet, men samtidigt är det värt att veta att vid bränning avger plast en stor mängd giftiga ämnen, medan trä inte har sådana egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan väggarna i pannrummet i ett trähus färdigställas med keramiska plattor och detta blir en annan optimal lösning som uppfyller SNIP -standarder. Plattorna läggs på planade och putsade väggar. Detta alternativ hjälper till att skapa en modern och original inredning i pannrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Den huvudsakliga arbetsbelastningen i pannrummet faller på golvytan, därför är dess yta stark och slitstark. För att ordna golvets ytbehandling används porslin av stengods eller plåt - dessa är de mest pålitliga brandsäkra materialen idag.

Innan pannan och all värmeutrustning installeras måste golven i pannrummet vara noggrant utjämnade. Detta kan göras på flera sätt.

Applicering av en våtmassa med en speciell murbruk . Golvet är slätt och jämnt, men kompositionen stelnar i cirka 28-30 dagar. Om avjämningen på golvet redan har gjorts kontrolleras och jämnas den ut med en självutjämnande blandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en halvtorr typ av skrid , som är tillverkad av en cement-sandblandning och anpassar den till speciella fyrar. En sådan screed torkar i 7-10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det snabbaste sättet är torrmassa ., när ett lager av expanderad lera hälls mellan de exponerade fyrarna, läggs sedan gipsfiberskivor och beklädnad är redan monterad ovanpå dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller användningen av keramiska golvplattor används de i ett trähus, med hänsyn till egenskaperna och utseendet på detta efterbehandlingsmaterial. Enligt experter anses det enklaste materialet att ta hand om och använda vara en kakel som inte är gjord av kakel, utan av porslin . Det är mycket starkare och kan behålla sin attraktivitet under en lång period av intensiv användning. För att ordna golvet i pannrummet rekommenderas det att använda plattor i stort format, eftersom ett minimum av stumfogar skapar en mer hållbar och monolitisk yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Gipsskivor används oftast för att utrusta taket i pannrummet, dess upphängningssystem gör det möjligt att snabbt och enkelt lägga kommunikationer i form av elektriska ledningar, samt placera en brandsäker isolering.

Installationsarbetet för att fixera gips i taket är enligt följande:

  • ramen monteras av speciella profiler och fästs i taket;
  • det finns en värmare och elektriska ledningar för att driva lamporna;
  • gipsskivor fästs på ramen med självgängande skruvar;
  • locken på de självgängande skruvarna och fogsömmarna stängs med kitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av gips förklaras av dess låga kostnad och det faktum att detta material är obrännbart . Efter att plåtarna har fixerats på plats kan taket behandlas med ett lager värmebeständigt gips och sedan målas med en vattenbaserad komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tänker på inredningen

När du skapar en interiör i ett pannrum är det nödvändigt att först och främst styras av dess funktionalitet. När man tänker på finishen är det viktigt att ta hänsyn till platsen för fönster och dörrar, platsen och antalet uttag, lampor, strömbrytare . För att få rummet att verka varmt och rymligt rekommenderar designers att man använder ljusa nyanser för väggar och tak och gör belysningen enhetlig, men samtidigt intensiv nog.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett pannrum rekommenderas att välja enkla och kompakta lampor utan krusiduller . Det är viktigt att komma ihåg att varje armatur kommer att vara innesluten i en speciell skyddande metallkista. Ett för stort antal armaturer behövs inte, det är viktigt att rummet är tillräckligt ljust och att du kan ha fri tillgång till armaturen för underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar interiören i pannrummet måste du förstå att det viktigaste är säkerheten och väl samordnat arbete med värmeutrustning, därför rekommenderar experter inte att göra onödig dekoration i detta rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rummets yta är stor, kan du på en plats som specificeras av SNIP-normerna tänka på området för att placera ställ för förvaring av icke brännbart material som behövs i pannrummet. Hyllor och möbler i detta rum bör endast vara av metall . Dessutom är det i pannrummet nödvändigt att tillhandahålla en plats för placering av brandutrustning och en brandsläckare.

Rekommenderad: