Träbågar (48 Bilder): Interiör För Dörröppningar I Huset Och Lägenheten, Gör Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Träbågar (48 Bilder): Interiör För Dörröppningar I Huset Och Lägenheten, Gör Det Själv

Video: Träbågar (48 Bilder): Interiör För Dörröppningar I Huset Och Lägenheten, Gör Det Själv
Video: Water Color Sort level 48 2024, April
Träbågar (48 Bilder): Interiör För Dörröppningar I Huset Och Lägenheten, Gör Det Själv
Träbågar (48 Bilder): Interiör För Dörröppningar I Huset Och Lägenheten, Gör Det Själv
Anonim

Designen av moderna lägenheter och privata hem är extremt mångsidig. Nyligen placeras fler och fler bågar i lokalerna. Ibland läggs de enbart för estetiska ändamål, och ibland kan de utföra en praktisk funktion. Mängden moderna bågar gör dem prisvärda och lämpliga för nästan alla typer av interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med valv

Ibland byter de ut dörrar i interiören, ibland är de konstruerade runt dörrar, och i vissa fall placeras de helt enkelt mitt i ett rymligt rum för att avgränsa utrymmet på detta sätt. Designers erbjuder ofta placering av bågar i en mängd olika interiörer - från klassisk inredning till lantlig stil eller modern eklektism.

Denna designlösning har ett antal fördelar.

Det låter dig kombinera utrymmet och göra rummet visuellt bredare, ljusare och rymligare . Det är för sådana ändamål som vanliga innerdörrar ofta ersätts med fashionabla och ovanliga valv. Naturligtvis passar en båge istället för en dörr inte alltid. Till exempel, för ett sovrum eller en arbetsplats, kan utrymmet vara oacceptabelt. Men när du behöver kombinera en entré med ett vardagsrum eller en matsal med ett kök kan en båge vara en stor hjälp med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det kan hjälpa och avgränsa utrymmet . Mycket ofta placeras den välvda strukturen i de nu populära studiolägenheterna. Med det här alternativet kan du också separera köket från sovrummet, medan bågen tar väldigt lite plats.
  • Det kan vara funktionellt . I interiörer i provensalsk stil hänger krukor med blommor på den, och klassikerna kan göra en hylla för böcker på bågen. Denna designlösning gör det möjligt att inte bara organisera utrymmet hemma, utan också att effektivt använda utrymmet. Mängden bågar som utför en praktisk funktion är mycket stor, så denna lösning är lämplig även för små studior.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Interiören kommer att få ett sofistikerat utseende och bli mer komplett . Organisationen av rummet är mycket viktig. Om du har ett tomt rum som är för stort, skulle en logisk lösning vara att dela upp det i zoner. Om din lägenhet tvärtom har två små rum kan de kombineras. Den behöriga användningen av bågar gör att du inte kan begränsas av lägenhetens typiska layout och att utrusta det mest bekväma, vackra och funktionella utrymmet för dig själv.
  • Att placera sådana alternativ istället för dörrar i olika interiörer är en ganska fräsch, ovanlig och fashionabel lösning som just börjat bli populär. Så du du kan ge husets utrymme en unik personlighet .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Moderna bågar är extremt varierande. Ibland är det här inredningsmodeller, de så kallade bågarna på dörren och ibland alternativ som kan installeras mitt i rummet. Olika alternativ kommer att se relevanta ut både i en lägenhet och i ett tegel- eller trähus.

Du bör överväga huvudtyperna av bågar, som nu är populära för de mest varierade interiörerna.

Bild
Bild

De mest populära är klassiska bågar i form av en vanlig halvcirkel … De passar perfekt in i den inre portalen och byter ut dörren. Sådana valv är gjorda av en mängd olika material: trä, metall eller gips. Valet beror på egenskaperna hos din interiör. En klassisk gipsbåge kan målas för att matcha väggarna eller klistras över med tapeter. Dessa bågar är vanligtvis ganska höga och inte särskilt lämpliga för rum med lågt i tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Elliptisk båge bredare och lägre. Det är perfekt för små rum, så att du visuellt kan utöka utrymmet. Ändå bör man komma ihåg att en sådan båge inte alltid passar in i en smal dörröppning. Mycket ofta är det placerat för att dela utrymmet i ett rum, och används inte i stället för en dörr.
  • Ärke-rocker Är en ovanlig modell. Den skärs i en halvcirkel i mitten och dess ändar är raka och parallella med golvet. Sådana alternativ kan vara mycket olika: hög, låg, bred eller smal. Mestadels är de huggen i trä, även om det också finns gipsalternativ.
  • Portal - det här är den enklaste designen, som har en rektangulär form. Mellan rum ser det ofta ut som en vanlig dörröppning utan dörr. Ofta är sådana välvda strukturer placerade i moderna minimalistiska interiörer, där enkelhet är viktigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Båge i romantisk stil främst lämplig för breda dörröppningar. Det är en modifiering av portalen: mitten av en sådan modell är rak och parallell med golvet, men hörnen är rundade. Gipsalternativ är lämpliga för klassiska interiörer, och trämodeller passar bra med lantliga och koloniala stilar.
  • Akterspegel Är en välvd struktur som är en fortsättning på dörren. Ofta är den gjord av samma material som dörren, så att de utgör en enda ensemble. Sådana bågar och dörrar med glasfärgade glasinsatser ser mycket intressanta ut. Dessutom placeras öppna hyllor ofta på sådana valv, till exempel för böcker eller små saker. En praktisk lösning skulle vara att göra en sådan båge till ytterdörren. På så sätt kan du spara utrymme genom att använda bågen för att fästa hyllorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den välvda strukturen i jugendstil liknar ellips, dock med vassa hörn … Denna form är oftast gjord av trä och ser bra ut i nästan alla moderna interiörer. Den kombinerar skarpa hörn och en rundad form, så det kommer att vara i harmoni med både mjuka strömlinjeformade former och geometriska element i moderna möbler. Denna modell anses vara det bästa alternativet för eklektisk inredning.
  • Arch-trapezium ser ofta också väldigt intressant ut. I inredningen i lantlig stil används den oftast. Denna enkla båge är väl lämpad för att dela rum och dela ett enda utrymme i zoner. Dessutom är denna båge i dörröppningen den enklaste att göra, eftersom du bara behöver sy sönder hörnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För dörröppningar används det ibland halvbågar … Å ena sidan återstår en vanlig portal, och å andra sidan görs en rundad form: det här är en mycket intressant idé för moderna interiörer. Ofta ser den här modellen bra ut med höga tak i flera nivåer. Detta alternativ är väl lämpad för en rymlig lägenhet eller privat hus. Oftast är detta alternativ gjord av gips och målat för att matcha väggarna.

Bild
Bild

Moderna modeller kan vara olika, till exempel triangulära eller fria former. Sådana komplexa modeller är vanligtvis gjorda enligt individuella skisser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland annat kan valv ha följande funktioner

  • Modeller i kombination med ett stativ placeras ofta på en loggia, i en hall eller i ett vardagsrum. Detta hjälper dig att få ut det mesta av allt tillgängligt utrymme och ordna dina tillhörigheter vackert.
  • Ofta placeras välvda strukturer med ett soffbord i vardagsrummet eller sovrummet. En liten spegel kan också placeras där. Detta är ett bra ställe för kosmetika, böcker eller personliga föremål.
  • När du ordnar en studiolägenhet eller ett rymligt kök-matrum kombineras bågar ofta med bardiskar. De ser extremt organiska ut, hjälper till att bättre organisera utrymmet och dela upp ett stort rum i två zoner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan till och med göra en snygg båge för interiören med dina egna händer, oftast är det modeller gjorda av gipsskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en sådan båge behöver du följande verktyg:

  • Spackel;
  • metallprofiler;
  • glasfibernät;
  • självgängande skruvar;
  • gipsvägg;
  • verktyg för arbete.
Bild
Bild

Du kan skapa en båge enligt följande

  • Uppskatta dörröppningens dimensioner. Baserat på dem, rita en båge med önskad form på gipset och klipp ut den.
  • Bågramen måste vara gjord av metallprofiler och fäst vid dörröppningen. Du kan använda träblock istället för metall, men de blir mindre praktiska.
  • Installera två ark gips på båda sidor. För fastsättning måste du använda skruvar som matchar tjockleken på dina ark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fäst metallprofiler längs arkens kant.
  • Koppla ihop de två installerade arken med ett annat ark gips och självgängande skruvar.
  • Räta ut kanten med en kniv.
  • Täck bågstrukturen med glasfibernät.
  • Finish: Applicera ett kitt på bågen för att uppnå en jämn och slät yta.
Bild
Bild

En båge av trä är ofta ännu lättare att göra, det är bara viktigt att korrekt mäta dörröppningen och klippa lämpliga element från träet. Sedan fästs de helt enkelt ihop med spikar och fixeras i öppningen.

Nu finns det även metall välvda strukturer gjorda av smidd gitter, men de används sällan. Det är svårt att göra sådana modeller med egna händer och det är bättre att beställa från proffs.

Bild
Bild

Boende alternativ i interiören

Moderiktiga och ovanliga välvda mönster kan organiskt passa in i nästan alla interiörer. Om du funderar på att installera en båge i din lägenhet eller privata hus kan du överväga följande intressanta idéer.

  • Arches kommer att se bra ut i klassiska interiörer … Oftast installeras halvcirkelformade gipsbågar som är dekorerade med enkla prydnader mellan rummen. Akterspegel är också populära - det här är ett alternativ för dem som vill dekorera ett rum med en båge, men inte vill ge upp vanliga dörrar. I klassiska interiörer är bågar mer av en rent estetisk än funktionell betydelse.
  • I interiörer lantlig stil alla typer av trä välvda strukturer är populära. De installeras både i dörröppningar och för att avgränsa utrymme i ett rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Både smala och breda bågar kan se väldigt intressanta ut. Ofta är de dekorerade med en mängd olika snidade mönster. Sådana bågar med inbyggda bord eller hyllor är också efterfrågade, särskilt för små utrymmen.

Kontinental stil välvda strukturer är främst uteslutande dekorativa för att dekorera dörröppningar. Oftast är det mörka trämodeller. De ser mångsidiga ut och passar alla inställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I interiörer i minimalismens stil öppet utrymme är viktigt för att ordna ordentligt. Arches kan hjälpa till med detta. Oftast väljs enkla former: en portal, en klassisk version eller en ellips. Gipsskivor används huvudsakligen, som går samman med väggarna och bildar en enda yta.
  • Om du gillar modern inredning och intressanta lösningar kanske du gillar den halvcirkelformade modellen eller versionen art nouveau … En sådan båge kommer säkert att bli en höjdpunkt i din inredning. Dessa kan vara modeller gjorda av trä, gips eller smidda metall välvda strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få inredningen att se ännu mer elegant och individuell ut kan du försöka beställa en välvd struktur enligt din egen skiss … Det kan vara kupolformat, asymmetriskt eller utskuret. Sådana alternativ passar särskilt väl in i en eklektisk stil, även om de kan bli en ovanlig höjdpunkt i en mängd andra interiörer.

Bild
Bild

Det är bara att komma ihåg att en skräddarsydd design med en ovanlig form kommer att kosta mer än en färdig standardversion. Att göra en modell som du gillar är dock inte så svårt på egen hand.

I den här videon hittar du ytterligare ett urval av foton av träbågar i inredningen.

Rekommenderad: