Mögel I Krukor Inomhus: Vit Mögel Och Mossa. Hur Bli Av Med Det På Blommor, Jord Och Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Mögel I Krukor Inomhus: Vit Mögel Och Mossa. Hur Bli Av Med Det På Blommor, Jord Och Löv?

Video: Mögel I Krukor Inomhus: Vit Mögel Och Mossa. Hur Bli Av Med Det På Blommor, Jord Och Löv?
Video: Mögel 2024, April
Mögel I Krukor Inomhus: Vit Mögel Och Mossa. Hur Bli Av Med Det På Blommor, Jord Och Löv?
Mögel I Krukor Inomhus: Vit Mögel Och Mossa. Hur Bli Av Med Det På Blommor, Jord Och Löv?
Anonim

Odling av inomhusblommor ger många trevliga känslor för blomsterodlare. Varje rum ser mycket mysigare och mer attraktivt ut om det innehåller gröna växter. De har höga dekorativa egenskaper - lövverkets skönhet, ett upplopp av färgglada blomställningar och en behaglig doft. Intrycket av blommans utseende kan dock förstöras om mögel byggs upp i krukan där den växer. Detta problem är helt lösbart om du känner till de faktorer som bidrar till mögelbildning och åtgärderna för dess förstörelse.

Bild
Bild

Visningar

Det är vanligt att kalla mögelkolonier av svampar, som bildas i samband med deras alltför snabba tillväxt och reproduktion. Detta är ett ganska obehagligt fenomen ur estetisk synvinkel, och dessutom utgör det en fara inte bara för växten, utan också för människors hälsa. Mycel som växer i en blomkruka kan vara av flera sorter.

  • Vit mögel - är resultatet av den aktiva tillväxten av slimsvampen. Detta är den vanligaste arten med förmåga att infektera markytan och till och med delar av prydnadsväxterna själva. En sådan svamp förökar sig på sönderfallande organiskt material, matrester, animaliska produkter och när det bevattnas med vatten som innehåller organiskt material. Svampen sprider aktivt sina sporer i miljön och utgör en fara för människors hälsa och orsakar vid inandning utvecklingen av allergiska reaktioner eller en infektiös lungsjukdom - mucoromykos.
  • Svart mögel - växer på platser med hög luftfuktighet och organiskt material. Färgen sträcker sig från mörkgrå till svart. Detta är den svåraste att ta bort svamp, vilket provocerar utvecklingen av allergier och bidrar till svåra smittsamma lungsjukdomar som är svåra att behandla. I blomsterjord är denna typ av mögel sällsynt, men när den dyker upp kommer det att vara mycket svårt att eliminera den.
  • Blå mögel - representerar tillväxten av kolonier på mark och växtstammar av ljusblå färg. Denna sort är farlig för blomman genom att dess lignifierade delar förstörs under påverkan av svampen. På kort tid kan en krukväxt förstöras av denna aggressiva typ av mögel.

Ofta kan så kallade utblåsningar som förekommer på jorden och krukans väggar misstas som mögel. Efflorescenser är mineralsalter som kristalliseras när växter vattnas. Om jorden innehåller ett överskott av vissa kemiska komponenter, kommer de med tiden med överdriven vattning att visa sig som fläckar med gulbrun färg. Ibland vid foten av inomhusväxter kan du se mossa av en ljusgrön nyans. Denna saprofyt med måttlig tillväxt kommer inte att orsaka något dåligt för växten.

Det reproduceras av sporer, och många odlare dekorerar medvetet sina blomkrukor med grön mossa - det ser väldigt ovanligt och attraktivt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Mögel kan växa på marken i en blomkruka endast under vissa förhållanden. Om du märker att jorden är täckt med en fluffig blomma bör detta vara en signal för dig om att allvarliga misstag har begåtts vid vården av blomman.

  • Överdriven vattning Är den vanligaste orsaken till mögel. Markens försurning och konstant fukt i en blomkruka är en grogrund för mikroorganismer som kommer att leda till att en krukväxt dör.
  • Dålig eller ingen dränering - detta är en konsekvens av det faktum att vattnet i blomkrukan inte kan hitta en utväg. Även om du följer alla regler för vattning kommer fukt fortfarande att ackumuleras och jorden blir sur.
  • Felaktiga temperaturförhållanden Är en annan faktor som bidrar till mögeltillväxt. Om det är lite solljus och värme i rummet, men tvärtom är det kallt och fuktigt, kommer tillväxten av mikroorganismer inte att ta lång tid. På vintern, när plantornas vilofas börjar, bör vattningen minskas så mycket som möjligt - detta gör att blomman får styrka och förhindrar tillväxt av svampar.
  • Överdriven luftfuktighet - liksom andra ogynnsamma förhållanden, orsakar tillväxt av mögel. Hög luftfuktighet är särskilt farligt när temperaturen sjunker, eftersom alla svampsjukdomar hos växter aktiveras i en sådan miljö.
  • Surhetsgrad - om jorden är alkalisk, provocerar den tillväxt av svampsporer. Sannolikheten för dess aktiva tillväxt ökar om jorden är tung och dåligt luftgenomsläpplig och fukten i den tenderar att stagnera.

Ofta föregår utseendet av mögel reproduktionen av en liten blommfluga på markytan. Den livnär sig av organiskt material och reproducerar sig ganska snabbt och lägger ägg i det övre lagret av jorden. Fluglarver kan vara skadliga för växts rotsystem.

Efter flugan börjar som regel mögel aktivt utvecklas. I detta fall kommer brådskande åtgärder att krävas för att bevara inomhusblommans liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med?

Om du ser att jorden växer mögligt i krukor av inomhusväxter kommer det inte att lösa problemet helt enkelt genom att skrapa svampkolonierna från markytan - efter ett tag bildas mögelfokus igen. Om du inte börjar bekämpa detta i tid, kommer mögelsporer snart att dyka upp på grund av snabb tillväxt och gynnsamma förhållanden, inte bara på jorden utan också på blommorna och bladen på en krukväxt, vilket långsamt leder till döden.

Mögelbehandling ger inte bara nödhjälp till en krukväxt, utan förändrar också villkoren för dess ytterligare underhåll

Bild
Bild

Nödåtgärder

Om mögel hittas det är nödvändigt att sluta vattna, tömma fukt från pallen och utföra ett antal manipulationer.

  • Ta försiktigt bort matjorden och ta bort den ur blomkrukan, var försiktig så att inte blommans rotsystem skadas. Den borttagna jorden måste kastas och inte längre användas för växter. Om denna procedur inte följs kommer svampens mycel att tränga djupare och djupare in i jorden, förvärra plantans tillstånd och försvåra kampen mot mögel.
  • Späd 1 tsk i ett glas vatten. citronsyra och häll kvarvarande jord i grytan med den resulterande lösningen. I en sur miljö multipliceras inte svampar och deras tillväxt kommer att avbrytas. När det gäller växten är ett sådant förfarande säkert för honom.
  • Du måste ersätta det borttagna jordlagret med färsk jord, till vilket krossat kol tillsätts. Ett sådant tillsatsmedel kommer att vara ett naturligt filter för fuktinträngning under bevattning.
  • Sedan måste blomman vattnas med ett desinfektionsmedel. Till exempel kan du späda ut 2 g "Fundazole" i 1000 ml vatten. Om formen också har påverkat delar av växten kan den sprutas med samma lösning från en sprayflaska. Sprutning ska utföras i gummihandskar och andningsskydd, proceduren bör utföras i ett varmt rum för att inte förvärra det redan försvagade tillståndet hos blomman som påverkas av svampar.

I framtiden bör vattningssystemet observeras och krukväxten bör inte översvämmas med för mycket vatten, och 2 gånger i månaden kommer det att vara nödvändigt att regelbundet behandla jorden med en citronsyralösning som en förebyggande åtgärd för utvecklingen av mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växttransplantation med jordbyte

En radikal metod för att bli av med mögel i en blomkruka är att transplantera en växt. Detta kan göras enligt följande:

  • Vi tar försiktigt bort växten från blomkrukan och rengör dess rötter så mycket som möjligt från jorden som är infekterad med svampen;
  • vi lägger jorden i en behållare och spills den med kokande vatten, låt vattnet rinna;
  • strö jorden i ett jämnt lager på en bakplåt och grädda den i ugnen i 15-20 minuter, varefter vi låter den svalna helt;
  • tvätta blomkrukan noggrant med tvål och behandla den sedan med ett desinfektionsmedel och skölj med varmt kokande vatten;
  • häll ett lager expanderad lera på botten av den torra krukan och lägg den förberedda jorden;
  • vi tvättar plantans rötter med rinnande vatten och behandlar med något fungicidmedel;
  • vi planterar växten i beredd jord.

Efter transplantation av en krukväxt måste du måttlig vattning och se till att vattnet som kommer ut ur dräneringshålen inte stagnerar i pannan. Det rekommenderas att lossa jorden i blomkrukan efter varje vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

För att förhindra utveckling av mögel i blomkrukor, när de odlar inomhusväxter hemma måste de skapa optimala förutsättningar för tillväxt:

  • vattna växten bara när matjorden torkar upp i blomkrukan;
  • på hösten och våren, när lufttemperaturen är låg, är det lämpligt att inte använda luftfuktare i rummet;
  • placera inte blomkrukor på platser där de kan utsättas för drag;
  • ge inomhusblomman en tillräcklig belysningsnivå;
  • mata växterna med komplexa gödningsmedel, sprid inte resterna av teblad, äggskal och annat organiskt material i krukor.

Varje månad, för förebyggande ändamål, bör varje krukväxt vattnas med en lösning av citronsyra eller kaliumpermanganat med låg koncentration. Att förhindra utvecklingen av en svampinfektion är lättare än att bli av med mögel när den dyker upp.

När du köper jord för inomhusblommor, välj kvalitetsleverantörer, eftersom dina blommors hälsa och sannolikheten för deras angrepp med svampar till stor del beror på markens renhet.

Rekommenderad: