Keramiska Blomkrukor (30 Bilder): Välj En Stor Utomhus Lerkruka, Storleken På Keramiska Krukor. Val Av Fyrkantiga Mönster För Orkidéer Och Succulenter

Innehållsförteckning:

Video: Keramiska Blomkrukor (30 Bilder): Välj En Stor Utomhus Lerkruka, Storleken På Keramiska Krukor. Val Av Fyrkantiga Mönster För Orkidéer Och Succulenter

Video: Keramiska Blomkrukor (30 Bilder): Välj En Stor Utomhus Lerkruka, Storleken På Keramiska Krukor. Val Av Fyrkantiga Mönster För Orkidéer Och Succulenter
Video: INREDER OCH FIXAR I LÄGENHETEN | DYRT** 2024, April
Keramiska Blomkrukor (30 Bilder): Välj En Stor Utomhus Lerkruka, Storleken På Keramiska Krukor. Val Av Fyrkantiga Mönster För Orkidéer Och Succulenter
Keramiska Blomkrukor (30 Bilder): Välj En Stor Utomhus Lerkruka, Storleken På Keramiska Krukor. Val Av Fyrkantiga Mönster För Orkidéer Och Succulenter
Anonim

När du väljer en kruka kan du ställas inför ett ganska stort urval. För att inte bli förvirrad måste du fokusera på erfarenheter och recensioner från andra köpare. Keramiska blomkrukor är fortfarande efterfrågade. Detta material har stått sig genom tiderna. Men deras design och funktionsprincip förblev densamma. De flesta innovationerna avser design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Nu till salu kan du hitta många behållare avsedda för odling av växter. Men inte alla är krukor i ordets fulla bemärkelse. En blomkruka, förutom att vara en behållare för jord, har en inneboende egenskap: närvaron av hål (genom vilka överflödigt vatten strömmar) och ett stativ (till vilket det strömmar). Således passar alla typer av krukor och behållare inte till denna definition. Att plantera direkt i en blomkruka är full av blommans död, om det inte finns något konstant utflöde av överskott av vätska.

Keramik brukar förstås som en ganska bred grupp blomkrukor

  • Enklare modeller gjorda av lera och eldade är mycket bättre lämpade för att odla grönska på grund av bevarandet av den porösa strukturen. De är vanligtvis inte glasade.
  • Keramik är lera med tillsats av andra mineraler. Den avfyras vid en högre temperatur och är mer homogen. En sådan produkt kan dessutom beläggas med glasyr (och inte ens i ett lager) med användning av olika bearbetnings-, eldnings- och kyltekniker. Det finns ganska många typer av keramik - porslin, terrakotta och majolika. De är tunnare än enkla lera, har fler inredningsalternativ och döljer oftast mindre presentabla behållare med växter i.
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska krukor är starkare och dyrare än lerkrukor. Vid försäljning kan de ha samma handelsnamn, men när du väljer måste du förstå vad du har att göra med.

Ofta, istället för dyra keramiska säljare, försöker de sälja billigare motsvarigheter (till exempel från gips).

Förutom det karakteristiska utseendet skiljer de sig också i ljud - med keramik blir det högre och mer klangfullt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Keramiska krukor har sina positiva och negativa sidor som påverkar deras val och användning.

Bland de positiva kan följande noteras

  • I sin rena form är lera och andra mineraltillsatser naturliga och har ingen negativ effekt på både vegetation och människor. Deras produktion och efterföljande bortskaffande skadar inte den naturliga miljön.
  • Det är porerna, även om de inte är synliga för det beväpnade ögat, som har en positiv effekt på tillväxten och utvecklingen av växten planterad i dem. Luften som passerar genom dem mättar växtvävnaderna med syre, hjälper till att avdunsta överflödig fukt och förhindrar stagnation. Med andra ord, sådant material andas.
  • Keramik behåller värmen väl. Vid varmt väder kommer krukan att skydda jorden från att torka ut, hålla den sval.
  • Keramiska produkter är ganska tunga. Detta ger dem stabilitet. Trots att väggarna är ganska tunna gör det svårt att skjuta dem. Endast ett fall från en höjd eller ett starkt slag mot väggen kan orsaka skador. Eftersom sådana fall fortfarande är sällsynta anses keramik vara ett hållbart material.
  • Keramik är inte rädd för vatten, överhettning och exponering för ultraviolett strålning. Terrakotta kan till och med stå i trädgården - väderförhållandena påverkar dem inte på något sätt.
  • Alla keramiska produkter har ett presentabelt utseende. Tidigare hade bara rika människor råd med dem. Vilket naturmaterial som helst ser bättre ut än syntet. På grund av detta används keramik ofta för att göra blomkrukor, men deras huvudsakliga funktion är dekorativ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av porer i oglaserade produkter, även om det är en positiv egenskap, har fortfarande sina egna klagomål . Det passar inte alla. Växter vars rötter är känsliga för temperaturfluktuationer kan bli sjuka. Det gäller till exempel orkidéer. Och vid en konstant låg temperatur i rummet kan rötterna till även en opretentiös växt frysa. Man bör också komma ihåg att genom porerna kan vatten tvätta bort inte helt användbara ämnen från materialet. De lämnar också fläckar på krukans framsida, och det är nästan omöjligt att bli av med detta helt. Belagda krukor har inte dessa nackdelar. Man tror att med lerbehållare uppstår svårigheter under transplantation. Det är faktiskt en ganska snabb process om den görs korrekt. Och krukorna ska tvättas noggrant från vilket material som helst.

En annan nackdel är deras kostnad. Enkla lermodeller är billigare. Glaserade föremål är mindre tillgängliga. Kostnaden motiveras delvis av deras hållbarhet.

Eldade krukor kan hålla i mer än ett decennium, medan beläggningen inte kommer att förlora sin glans och färg alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Former och storlekar

Keramiska krukor kan formas eller formas med formar. I flytande form kan lermassan ta nästan vilken form som helst. Massproduktion genom formar på hyllan begränsar processen lite. Oftast kan du hitta:

  • rundad (inklusive oval och halvcirkelformad);
  • kvadratisk eller rektangulär.

Man tror att en rund form, avsmalnande något mot basen, är den mest korrekta. Så fördelningen av vatten är jämnare än i rektangulära.

Bild
Bild

Men en handgjord produkt av polymerlera kan se ut vad du vill - i form av skor, djur, en abstrakt figur . Ju fler böjar i en sådan kruka, desto mindre användbart område för plantering blir. Bland annat kan vissa dekorativa delar - handtag, lister, tillverkas separat och limmas på arbetsstycket med hjälp av en limmassa.

Oftast har jordskålen en rundad form, den anses vara universell. Långa och smala behållare, även om de ser mer eleganta ut, är extremt obekväma för plantering och plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken beror på destinationen. Landning kan vara:

  • enskild;
  • grupp (i en behållare eller i separata, men kombinerade till en gemensam design).

Måtten på en keramisk blomkruka beror också på dess placering

  • Bordsskiva . Detta kan konventionellt kallas placering på alla möbler eller fönsterbrädor. I detta fall beror storleken på ytans tillförlitlighet. Ytan får inte luta eller vara hal.
  • Väggmonterad . De fästs på väggen med hårda och mjuka galgar. I det här fallet är det viktigt att inte glömma utflödet av vatten. Vikt och storlek måste motsvara den belastning som fästelementet tål.
  • Utomhus . Här kan du placera både små krukor - med stativ och skrymmande modeller som installeras direkt på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på grytans proportioner - dess höjd ska vara lika med diametern på den övre cirkeln. Diametern på toppen kan inte vara mer än en tredjedel bredare än botten. Annars kan potten vara instabil. Motståndet påverkas också av storleken på själva växten när den växer.

Det finns en regel att krukans höjd inte kan vara mindre än en tredjedel av plantans höjd eller mer än detta värde. Men de flesta av dem behöver inte så mycket plats.

Därför, om du ser låg vegetation i en stor behållare, är det troligtvis ett visuellt bedrägeri, och en grund kruka sätts in i en voluminös planter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Utseendet på en keramisk kruka beror till stor del på den vegetation som planteras i den. Ljusa färger och ovanliga former är lämpliga för diskret grönska av blygsam storlek. För en växt med blommor bör krukan vara fasthållen - monokromatisk, utan lättnad och glans. Dess huvudsakliga uppgift är trots allt att betona blommans skönhet.

Oftast varierar färgen på oglaserade krukor från rött till brunt, med alla möjliga nyanser . Sällsyntare typer av lera producerar vita, gråa eller mörkbruna (närmare svarta) färger på blomsterbehållare. Alla naturliga färger ser diskreta ut och passar alla inredningar, särskilt etnisk eller ekostil. De kan vara släta eller präglade. Den enklaste inredningen är spår och prickar. Mer komplext - konvexa blommotiv, inskriptioner etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oglaserade krukor kan dekoreras med målning. Dessutom är det möjligt att göra det själv.

Upphovsrättsobjekt är särskilt värdefulla . Om du är osäker på din egen konstnärliga förmåga kan du använda schabloner.

Alla typer av tillsatser gör att du kan måla leran i andra färger (till exempel blå eller grön), skapa kontrasterande fläckar. Ljusa nyanser måste finnas i andra inredningsartiklar - rätter, textilier. Så de kommer inte att se främmande ut. Glaserade krukor ser bättre ut. Även genomskinlig fördjupar den färgen och ger glans till produkten. Glasyrens färg på insidan och utsidan kan variera, eller till och med vara kontrasterande.

Valet av glasade keramiska krukor är riktigt brett . De kan vara släta eller texturerade. Glasyr kan ge dem vilken färg som helst. Och ritningarna kan inte bara vara platta, utan också tredimensionella.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en keramisk kruka verkar enkelt vid första anblicken. Först måste du bestämma vad du behöver en kruka till. Ett tillfälligt alternativ (till exempel för att transportera eller gro frön) kan vara det enklaste. För blomsterbehållare för permanent användning ställs mycket olika krav. Först och främst måste du tänka på blommans komfort och först sedan utvärdera de estetiska kvaliteterna. Och om dessa två punkter passar dig har du hittat det perfekta alternativet.

Du måste ägna närmare uppmärksamhet åt följande punkter

  • Om det är grytans porositet som är viktigt är det ganska enkelt att kontrollera denna egenskap. Om väggarna absorberar vatten, så är det här du behöver.
  • Krukans volym bör vara tillräcklig för en bekväm position av växtrötterna. Du bör inte välja en stor på en gång, det är bättre att transplantera det ett par gånger när det växer. I enlighet med rotsystemets form väljs krukans djup och bredd - långsträckt eller lågt, brett eller smalt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Botten ska helst vara antingen platt eller med lite bukt i mitten så att vattnet kan rinna bättre. Om hålen är få måste du avsluta dem själv. För att förhindra att keramiken spricker behövs specialverktyg.
  • Därefter bör du inspektera själva grytan - väggarna ska vara jämna, utan sprickor och flis. Var uppmärksam på utsidan - ojämnheter i färgen kan tyda på målade över defekter. När den installeras på en plan yta ska den inte vingla.
  • Pallar säljs ofta separat. Pallarna ska ha utsprång som ger ett avstånd mellan den och krukan. Om det inte finns några utsprång kan du använda platta stenar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper en kruka för en viss anläggning måste du bekanta dig med informationen om den i förväg . Till exempel behövs mycket små lerkrukor för succulenter. Bonsai bör planteras i medeldjupa men breda behållare. Krukans volym är viktig för de mest nyckfulla orkidéerna - överskott av jord med stillastående fukt kan leda till sjukdomar. De transplanteras när rötterna växer, i en behållare med en något större glasyr. Lök behöver inte mycket utrymme, även om de planteras i grupper, men ett bra dräneringssystem är viktigt.

Tillsammans med behållarna kan du köpa ett planteringssats - nödvändig utrustning, jord av önskad sammansättning, gödningsmedel och dräneringsmaterial (i form av runda stenar). Efter köp måste krukväxter blötläggas hela i vatten i ett par timmar. Tidigare använda måste rengöras väl från jord - för detta kan du använda en pensel eller svamp. Soda -lösning är att föredra framför hushållstvättmedel. Om det fanns mögel i jorden kan behållarna kokas - detta påverkar dem inte på något sätt, eftersom var och en går igenom eldning.

Rekommenderad: