Orkidématning Under Blomning: Hur Man Matar En Blommande Orkidé Hemma? Och När Behöver Den Matas?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidématning Under Blomning: Hur Man Matar En Blommande Orkidé Hemma? Och När Behöver Den Matas?

Video: Orkidématning Under Blomning: Hur Man Matar En Blommande Orkidé Hemma? Och När Behöver Den Matas?
Video: Plantera om orkidé - tips för hur du lyckas 2024, April
Orkidématning Under Blomning: Hur Man Matar En Blommande Orkidé Hemma? Och När Behöver Den Matas?
Orkidématning Under Blomning: Hur Man Matar En Blommande Orkidé Hemma? Och När Behöver Den Matas?
Anonim

Bland det stora utbudet av krukväxter är orkidéer mycket efterfrågade. Och även denna fantastiska växt pryder ofta tomter och trädgårdar. Det lockar uppmärksamhet med fantastiska former och uttrycksfulla färger. En blommande växt kommer att lysa upp alla rum, vilket ger interiören ljusstyrka. Denna artikel kommer att fokusera på en av de viktigaste aspekterna av blomvård - att mata en orkidé under blomningen.

Behovet av befruktning

Perioden då växten är täckt med blommor är en speciell tid för varje representant för floran. Vid denna tidpunkt behöver orkidén särskild och korrekt vård. För att resultatet ska uppfylla förväntningarna är det nödvändigt att inte bara välja rätt gödselmedel utan också att utföra arbetet med hänsyn till alla regler.

Det avråds starkt att mata växten om den redan var täckt med knoppar vid köpet . Detta tyder på att blomman under tillväxten av peduncle fick alla nödvändiga element för ytterligare blomning. Men med början på en ny period bör du definitivt lägga till en ny portion toppdressing.

Bild
Bild

Om du köper en växt från en specialaffär är chansen stor att blomman kommer att säljas och växa i bördig jord. Marken innehåller alla element för normal tillväxt och utveckling. Trots detta torkar näringsämnena i jorden gradvis och behöver förnyas.

För att växten inte ska göra ont eller vissna är det nödvändigt att göra befruktning med nödvändiga mikroelement för växten. För ljusa och frodiga knoppar krävs kalium och fosfor. Om det är nödvändigt att förspänna tillväxten av skott och lövverk, välj formuleringar med kväve. Var noga med att utvärdera läkemedlets sammansättning innan du köper och använder det.

Men det finns vissa förbud mot befruktning av orkidéer

  • Toppdressing, som introduceras under roten, är kontraindicerad för en försvagad blomma. Och kasta dem också under sprudlande blomning.
  • Om du precis transplanterade en orkidé till en ny plats, glöm inte befruktningen ett tag. Måste helt gå igenom anpassningsperioden. Detta kommer att ta ungefär en månad.
  • Under den varma säsongen är det bättre att överge införandet av näringsämnen eller kraftigt minska dem, särskilt om blomman är utanför och utsätts för solljus och varm luft.
Bild
Bild

Övervaka plantans tillstånd noggrant genom att noggrant undersöka det. Innan du använder läkemedlet, var noga med att läsa bruksanvisningen. Den innehåller dosinformation och annan viktig information.

Huvudsteg

Matningsprocessen varierar beroende på blomningsfasen. Det är nödvändigt att bekanta dig med de viktigaste reglerna för befruktning.

Peduncle bildning (spirande)

Under bildandet av framtida knoppar och i början av blomningen förlorar växten mycket styrka. Användbara ämnen går till läggning av blommor och deras vidare utveckling. Det är vid denna tidpunkt som den mest aktiva och rika utfodringen av växten utförs.

Som redan nämnts anses kalium och fosfor vara huvudelementen vid denna tidpunkt. Det första elementet spelar en viktig roll i fotosyntesprocessen, och en tillräcklig mängd av det andra elementet är nödvändig för stora och frodiga blommor.

Aktiv blomningstid

Den andra fasen av en växt börjar när ett stort antal knoppar har öppnats och njuter av skönhet. Vissa trädgårdsmästare noterar att det vid denna tidpunkt är möjligt att helt överge införandet av ytterligare element. Faktum är att växten redan har fått den nödvändiga delen av näringsämnen för blomning.

Om det behövs kan du minska mängden gödsel som appliceras till ett minimum för att behålla orkidén. I detta fall, minska koncentrationen av förbandet med 3 gånger från det som anges i instruktionerna för beredningen.

Bild
Bild

Förtvining

Det sista steget kommer när knopparna börjar blekna gradvis. Om växten inte fortsätter processen med att bilda nya peduncles, är det nödvändigt att ge blomman ett fullvärdigt viloläge för att återställa styrkan. Under denna period bör blomman matas med en komplex komposition.

Balanserade preparat används för att stödja anläggningen. Det speciella med sådana gödningsmedel är att de inte innehåller en stor mängd fosfor eller kalium.

Preparaten appliceras inom 14 dagar efter att de sista blommorna vissnat. Därefter reduceras mängden dressing och vatten avsevärt. En ny portion näringsämnen tillsätts tidigast efter 30 dagar.

Vård

Vid olika tider på året krävs olika orkidévård.

Sommar och vinter

Under ovanstående perioder är det sällan nödvändigt att bearbeta orkidén; det räcker med att befrukta endast en gång i månaden.

Anledningen till detta tillvägagångssätt är att med vintern börjar alla växtprocesser bromsa avsevärt. Rotsystemet kan för närvarande inte bearbeta ett stort antal användbara element.

Den varma luften som omsluter växten med början av sommaren påverkar också orkidén negativt. En blomma kan inte absorbera många makronäringsämnen.

Bild
Bild

Vår och höst

Under denna tid bör befruktningen ökas. Det rekommenderas att blomman ofta befruktas. På grund av tillväxten av en solig dag, stabilisering av temperaturen och andra faktorer blir blomningen längre och mer aktiv.

Om förhållandena för växten är gynnsamma kan orkidén börja blomma igen utan att ens ta en paus . Trädgårdsmästare noterar att denna växt inte har ett uttalat viloläge. Och även frekvensen av knoppbildning beror på sorten. Vissa arter blommar oftare än andra.

Vilka är de bästa verktygen att använda?

Det har redan noterats i artikeln att endast bladgödsel ska appliceras under blomningen.

Att mata en blomma hemma är inte svårt. Oftast används speciella universella formuleringar. Deras komplexa sammansättning innehåller alla element som är nödvändiga för växten, så det är inte nödvändigt att införa ytterligare ämnen. Vid utspädning av gödningsmedlet, ta 3 gånger mer vätska. Så koncentrationen av läkemedlet kommer att vara lämplig.

Flytande förband är bra. Detta är ett bekvämt och effektivt alternativ för en orkidé. Det rekommenderas starkt att använda 2 gånger mer vatten vid utspädning jämfört med indikatorn som anges i instruktionerna.

Kompositioner som säljs i form av sprayer är mycket praktiska att använda. Det räcker med att spraya dem på växten. Ämnen tränger in i blomman genom lövverk, stjälk och blommor. Till salu hittar du definitivt formuleringar utformade speciellt för befruktning av orkidéer.

Bild
Bild

Vad kan inte användas?

När du utvärderar ett brett utbud av läkemedel måste du veta exakt vilka produkter som inte kan användas för att befrukta orkidéer. Det rekommenderas starkt inte att använda toppdressing i form av pinnar eller jordtabletter. Faktum är att de i jorden löser sig ojämnt och områden där näringsinnehållet kommer att öka kan skada rotsystemet.

Experter rekommenderar att överge folkmetoder i matningsprocessen. Orkidén anses vara en mycket känslig blomma, så självberedda kompositioner kan bara skada.

Bild
Bild

Hur befruktas en gatuväxt?

Om blomman planteras utomhus, behöver den inte matas så mycket som en orkidé som växer i en lägenhet. Ytterligare hjälp till anläggningen kommer dock att vara ganska lämpligt. I det här fallet kan du säkert använda formuleringar och preparat som är lämpliga för befruktning av inomhusblommor.

  • Den färdiga befruktningskompositionen (tidigare utspädd med vatten) måste hällas i en ren behållare med en sprayflaska. Använd ett munstycke som sprutar gödningsmedlet väl, inte spray.
  • Innan du sprutar läkemedlet, var noga med att skaka det ordentligt. Annars kan de koncentrerade partiklarna i kompositionen bränna det känsliga lövverket och blommorna.
  • Under drift ska gödningsmedlet fördelas jämnt över blomman. Blad täcker föreningarna på båda sidor. Och lite av kompositionen appliceras på rötterna ovanför marken.
  • När du applicerar läkemedlet ska du inte spruta det på tillväxtpunkten, knopparna och skottets bas.
  • Förfarandena bör utföras på kvällen och morgonen.
  • När du har behandlat växten, se till att den inte faller på direkt solljus.
  • Växten kan endast sprutas i ett rum där lufttemperaturen varierar från +18 till +26 grader.
  • Använd varmt vatten för utspädning. Vätskan bör sedimenteras, utan stora föroreningar. Den optimala vattentemperaturen är 2-3 grader högre än lufttemperaturen i rummet.
  • Om du använder en färdig blandning som säljs i en behållare med en sprayflaska behöver den inte spädas i förväg.

När det gäller sprutning av en växt som planteras i öppen mark, utförs arbetet på samma sätt som processen som beskrivs ovan, men med några förändringar

  • Endast lövverk sprutas.
  • Arbetet bör utföras antingen på morgonen eller på eftermiddagen, men bara i grumligt väder. Om du sprayar växten över natten är det hög risk för sjukdom på grund av temperaturfall.
  • Toppdressing utförs ett par gånger i månaden.

Rekommenderad: