Transplantera Inomhusväxter (28 Bilder): När är Det Bättre Att Transplantera Azalea Och Anthurium I Krukor? Vård I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Inomhusväxter (28 Bilder): När är Det Bättre Att Transplantera Azalea Och Anthurium I Krukor? Vård I Hemmet

Video: Transplantera Inomhusväxter (28 Bilder): När är Det Bättre Att Transplantera Azalea Och Anthurium I Krukor? Vård I Hemmet
Video: Så enkelt kan du odla hallon och krusbär på balkongen - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Transplantera Inomhusväxter (28 Bilder): När är Det Bättre Att Transplantera Azalea Och Anthurium I Krukor? Vård I Hemmet
Transplantera Inomhusväxter (28 Bilder): När är Det Bättre Att Transplantera Azalea Och Anthurium I Krukor? Vård I Hemmet
Anonim

Inomhusblommor kräver uppmärksamhet och omsorg, så de flesta av dem måste transplanteras i tid. För att inte skada växten är det viktigt att veta när och hur man gör det korrekt. Endast i detta fall kommer blomman normalt att slå rot i en ny kruka och blomma.

Bild
Bild

När är det nödvändigt att transplantera växten?

Det finns flera yttre tecken som indikerar att det är dags att transplantera växten till en annan kruka, som vanligtvis är större än den föregående.

Så snart följande ändringar blev synliga är det dags att starta proceduren:

  • lövverket blev gult;
  • blomman växer inte längre;
  • äggstockar av knoppar har upphört att dyka upp;
  • rötterna blev synliga;
  • jorden torkar ut snabbare eller en rutten lukt dyker upp;
  • det finns en vit beläggning på markens yta;
  • parasiter dök upp.
Bild
Bild

Transplantationen gynnar inte alltid blomman. Det finns fall där det är kontraindicerat, och det är värt att skjuta upp:

  • omedelbart efter att ha köpt en växt;
  • blomman är sjuk eller attackeras av parasiter;
  • vid blomningstiden.

Efter att ha köpt en ny anläggning kan du byta krukan först efter 15 dagar.

Det är hur mycket som behövs för att anpassa ett exemplar i ett nytt hem. Under denna period vänjer blomman sig vid nya klimatförhållanden.

Om växten påverkas av skadedjur eller är sjuk, kanske den försvagade växten inte överlever transplantationen . Detsamma gäller blomningstiden. Dessa dagar läggs alla krafter på att underhålla blomstänglarna, så onödiga åtgärder kommer att tömma blomman.

Bild
Bild

Tidpunkt

Det är bäst att ändra kapaciteten under vilande perioden, det vill säga på hösten och vintern, men i varje fall är allt individuellt, eftersom det finns inomhusblommor som bara blommar under den angivna perioden. Vissa kan planteras om i augusti, andra i juli eller maj . Ofta spelar tiden på året en viktig roll. Våren är oftast den mest olyckliga perioden.

Växtperioden är bra eftersom ny tillväxt börjar, alla processer startar, blomman vaknar från viloläge, den är full av styrka. Det är mycket lättare för ett sådant exemplar att uthärda stress, det anpassas enkelt och snabbt och återhämtar sig. Färsk jord innehåller alla nödvändiga spårämnen för ny tillväxt.

Bild
Bild

På vintern börjar sömnfasen för de flesta inomhusblommor . Det är därför som allt inte kan transplanteras. Om du stör en försvagad blomma, återspeglas detta nästan alltid negativt i framtiden. En svag växt är mer mottaglig för skadedjur och sjukdomsangrepp. I detta speciella fall utförs en uteslutande nödändring av behållaren. Till exempel när en kruka sprack.

Bild
Bild

Många nybörjare vet inte när de ska ta till förfarandet: på morgonen eller på kvällen. Den idealiska perioden är från 16-00 till 20-00. Detta är den tid då solen ännu inte har gått ner, men inte så aktivt.

Det är viktigt att följa denna regel av ett antal skäl:

  • morgon är den tid då alla livsprocesser bara har börjat, så stress är svårare att överleva;
  • under dagen kommer toppen av aktiviteten, alla förändringar i situationen och förhållandena kommer att påverka framtida tillväxt negativt.

Men om transplantationen är brådskande och sker på vintern, är den bästa tiden dagen.

Erfarna växtförädlare rekommenderar att uppmärksamma månens fas, som flödet av saften beror på.

Under den växande månen är sapflödet aktivt från roten till markdelarna. Energi fyller inte bara stammen, utan också bladen, knopparna, äggstockarna för framtida knoppar.

Bild
Bild

På en fullmåne överflödar växten av energi, det här är den bästa tiden att transplantera, eftersom även en liten skada på rotsystemet inte kommer att påverka blommans allmänna tillstånd på något sätt.

Det är inte svårt att gissa det när månen avtar börjar saftflödet i motsatt riktning, så byte av behållare är kontraindicerat … Om rotsystemet är skadat, kanske provet inte överlever förändringarna och helt enkelt blir sjukt eller torkar ut.

Detsamma gäller nymånefasen. All energi är koncentrerad till rötterna, deras skada kommer att leda till allvarliga problem i framtiden. Det är stor sannolikhet att blomman dör.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Ofta är en misslyckad transplantation en följd av det faktum att uppfödaren helt enkelt inte visste om de viktigaste reglerna enligt vilka den skulle utföras.

Förfarandet kan antingen vara planerat eller akut. Det finns regler enligt vilka det utförs:

  • det är bäst att transplantera under växtsäsongen;
  • tiden på dagen spelar ibland en viktig roll;
  • omlastning av anläggningen kan utföras tidigt på hösten;
  • vintern för många blommor är inte den bästa perioden, eftersom de är utarmade efter blomningen.

Den svåraste delen kommer med stora enstaka exemplar. Att ta bort dem från marken är obekvämt och ibland till och med omöjligt.

Bild
Bild

I det här fallet är det möjligt att inte helt ändra jorden utan bara ta bort de första 5 centimeterna och fyll behållaren med ny jord.

Innan du fortsätter med den första transplantationen är det värt att se till att plantans rotsystem är tillräckligt starkt . Nästa kruka ska bara vara något större än den föregående. Skillnaden i diameter kan inte vara mer än en centimeter. Om du inte följer denna regel kommer vatten att samlas i jorden. Växten kommer inte att kunna absorbera den helt, rötterna kommer att ruttna. I det här fallet är det lätt att märka att tillväxten har avtagit eller helt har slutat.

Om en behållare används, där det redan fanns en blomma innan, måste den behandlas noggrant med vithet och sedan tvättas väl. Denna desinfektion hjälper till att undvika ruttning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra regler som måste följas:

  • när du använder en lergryta ska dess dräneringshål täckas med skärvor och sedan hällas kompost;
  • innan proceduren utförs måste du noggrant vattna den - detta hjälper till att mätta rötterna med fukt och mjukna upp jorden, varefter det blir lättare att ta bort dem från behållaren;
  • om rötterna inte ger efter kan du dra en kniv längs krukans kant;
  • under transplantationsprocessen kommer det att vara nödvändigt att bearbeta rotsystemet, det vill säga ta bort gamla och skadade processer;
  • innan du lägger blomman i en ny behållare, är det värt att hälla ett lager jord på botten och tillsätt resten ovanpå stammen;
  • det är viktigt att komprimera komposten lite med fingrarna - så här avlägsnas luft "fickor";
  • efter transplantation vattnas växten noggrant och försöker hålla den i skuggan, efter en vecka kan du placera behållaren på sin ursprungliga plats på fönsterbrädan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väljer en kapacitet

Antag inte att transplantation i en stor kruka är det bästa alternativet för en blomma. Valet av kapacitet måste behandlas lika ansvarsfullt som själva proceduren.

Exemplets ytterligare välbefinnande beror på vilken behållare som blir ett nytt hem. Få människor vet att växter med stora blad inte rotar sig bra i en stor behållare.

I detta fall kvarstår alla spårämnen i jorden. När behållaren är liten, på grund av brist på utrymme, absorberar rotsystemet aktivt vitaminer och mineraler , därigenom får bladen den nödvändiga näringen.

Det är bättre att använda nya krukor, och om detta inte är möjligt, kan du genom grundlig desinfektion bli av med patogener och mögel. Träbehållaren behöver inte bara bearbetas utan också steriliseras med ånga, du kan skålla den med kokande vatten.

Alla designlösningar kan köpas i en bra butik . Behållare är gjorda av trä, plast, lera. Storlekarna och formerna är olika.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha köpt en ny behållare måste den stå i vatten i en halvtimme. Detta förhindrar att jord och damm täpper till porerna i materialet. Om detta inte görs kommer det att finnas otillräckligt syre i jorden, och det är oerhört viktigt.

För stora palmer och träd är det bättre att välja en träbehållare av massivt trä. Passar perfekt:

  • Björkträd;
  • bok;
  • ek.

Det händer också att tillverkaren inte gav dräneringshål i botten. De kommer att behöva borras ut.

Bild
Bild

Utan hål ackumuleras fukt i jorden. Dess överskott leder till bildandet av putrefaktiva processer i rotsystemet.

Jordberedning

Innan du börjar plantera om växten måste du förbereda allt, inklusive jorden. Jordens kvalitet och mineralinnehåll spelar en viktig roll i den fortsatta utvecklingen. Kompositionen kan vara lätt, medium och tung.

Lätt jord erhålls enligt följande:

  • 3 delar torv;
  • en bit lövmark;
  • 1/2 del sand.

En jord med medelkomposition består av följande komponenter:

  • 2 bitar av lövmark;
  • 2 delar torv;
  • 1 portion humus;
  • 1/2 del sand.

Det är bättre att inte ta flodsand. Faktum är att den innehåller många patogena mikrober som kan skada växten.

Specialaffärer har speciell sand.

Bild
Bild

Tung jord består av:

  • från 3 bitar gräs;
  • 2 - lövmark;
  • 2 - humus;
  • 1/2 - sand.

I avlägsna regioner är det inte alltid möjligt att köpa vissa komponenter; i detta fall kan torv och lövblandning ersättas med humus.

I processen att skapa en idealisk jord är det värt att blanda i en liten portion kol, som är förkrossat.

Varje växt har sin egen jordkomposition. Så växter med köttiga, tjocka rötter rotar sig väl i jord med en tung sammansättning. Dammig jord måste ruttna.

Bild
Bild

För blommor med sköra, tunna rötter är det värt att plocka upp en jord med en lätt komposition.

Steg-för-steg-instruktion

Korrekt transplantationsteknik är en garanti för att blomman blir frisk och snabbt växer ytterligare.

Det finns två alternativ för hur transplantationen utförs:

  • komplett byte av behållaren;
  • partiell jordförändring.

Om vi pratar om att spara ingrepp är det bättre att använda det andra. I detta fall lider rotsystemet minimalt. Det är värt att använda denna metod i flera fall:

  • blomman är för stor och det är inte möjligt att överföra den till en ny behållare;
  • jorden i krukan är ännu inte utarmad;
  • växten har utrymme att utvecklas, den ser frisk ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer steg-för-steg-instruktionerna kommer även en nybörjare att kunna transplantera en blomma utan allvarliga konsekvenser för honom

  • Färdig jord, som levereras till försäljning till specialaffärer, kräver ingen ytterligare bearbetning. Om jordblandningen bereds på egen hand måste substratet desinficeras. Det är lätt att göra det här hemma. Marken placeras i ett vattenbad och värms upp i flera timmar. Så det är möjligt att förstöra skadedjur som kan leva i jorden.
  • Sedan placeras blandningen inuti ugnen. Temperaturen inuti bör inte vara mer än +40 C. Hålltiden är en halvtimme.
  • Efter arbetet tillåts jorden att svalna, sedan gödningsmedel ingripas.
  • Även om det finns dräneringshål i botten av behållaren är det värt att lägga småsten eller spillror i bottenlagret.
  • Dräneringsskiktet strös med jord, plantans rotsystem placeras och jorden hälls igen. Jordens nivå bör inte vara högre än den föregående.
  • Blomman bör försiktigt tas bort från den gamla behållaren. Om jorden är något fuktad, kommer inte bara växten att mättas med fukt, men rotsystemet blir också lättare att ta bort från behållaren. Om det inte svarar bra, är det värt att använda en sked, gaffel eller kniv, som de passerar längs kanterna, nyfikna rotbollen.
  • Innan greenerna flyttas till en ny behållare är det värt att titta noga på rötterna för röta, angripna områden. Gamla skott som redan har torkat tas också bort.
  • Sammanfattningsvis bör jorden krossas lätt med fingrarna och vattnas.

Det bästa stället att acklimatisera är ett varmt, fuktigt rum, där det inte finns någon strålande sol. Vattningen måste halveras i flera veckor.

Bild
Bild

Funktioner för att transplantera olika färger

Det är inte svårt att transplantera en inomhusblomma hemma. Azalea, anthurium, Decembrist är växter med vilka proceduren utförs enligt samma princip.

För proceduren bör du inte välja en för stor behållare, jorden där de rotar sig är något sur. När du köper dessa växter är det bättre att byta behållare efter en vecka.

En blomma som "Julstjärnan" är opretentiös, men kräver ordentlig vård . Det är viktigt för rötterna att få tillräckligt med fukt för att hålla grönskan saftig. Som ett nytt hem är det värt att välja en tät behållare, då kommer de nödvändiga spårelementen att absorberas ordentligt av rotsystemet.

Bild
Bild

Växten låter dig alltid veta när det är dags att byta mark. Vanligtvis utförs transplantationen som planerat, om kapaciteten inte har ändrats på tre år. Andra tecken inkluderar:

  • jorden i krukan har blivit för tät;
  • det finns en tydlig lukt av vätesulfid från behållaren, vilket är det första tecknet på förorenande processer i jorden;
  • växten började förlora sin visuella attraktion, torkar, lövverk vissnar, vilket kan bero på en hög koncentration av skadedjur i underlaget.

Granatäpple, penningträd och ros är inomhusblommor med tjocka stjälkar.

Sådana växter gillar inte för breda behållare, där de inte får tillräckligt med näringsämnen, som är så nödvändiga för tillväxt och blomning.

Bild
Bild

Efter att ha köpt en av dessa typer i butiken måste du definitivt byta ut underlaget. Det är bättre om jorden har en tung sammansättning - det är precis vad erfarna växtförädlare rekommenderar för trädliknande inomhusblommor.

Om substratet förbereds oberoende måste det desinficeras utan att misslyckas. Du kan använda kaliumpermanganat, med en svag lösning som den beredda jorden vattnas med. Kaliumpermanganat kommer att bli av med skadedjur som gillar att leva på och livnära sig på rötter.

När du arbetar med någon av dessa blommor är det nödvändigt att inte bara ta bort rötterna noggrant utan också noggrant undersöka dem . Synliga problem tas bort med en skarp sax, men innan dess bör instrumenten desinficeras. Manganlösning kan användas som en desinfektionslösning.

Det är viktigt att komma ihåg att en ros, granatäpple transplanterad i en stor kruka kanske inte blommar.

Bild
Bild

När du undersöker rotdelen kan du inte använda vatten för att rengöra det från jorden. Det är bättre att försiktigt frigöra rötterna med händerna.

När du köper en växt måste du vara uppmärksam på förekomsten av äggstockar. Mest troligt är en sådan blomma inte ung, och utseendet på knoppar är ett av försöken att överleva. De flesta inomhusväxter gillar inte att bli störda under blomningen. Alla vitaminer och mineraler absorberas av knopparna, så det finns ingen styrka kvar för återhämtning.

När du utför en nödändring av kapacitet kan du märka negativa konsekvenser efter några dagar . På gröna blad börjar spetsarna torka, mörka fläckar dyker upp, det nedre lövverket rullar ihop. Detta är de första tecknen på extrem stress.

Det händer också att växten blir sjuk under blomningsperioden, och en transplantation krävs. I detta fall tas alla peduncles först bort och först efter det ändrar de kapacitet och jord.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

De flesta nybörjare tror att ingen uppföljningsvård krävs, men detta är deras främsta missuppfattning. Blomman frågar inte, den visar genom sitt utseende att något går fel. Det finns ett antal misstag som hemmafruar gör:

  • efter att ha skaffat en ny kopia är den inte i karantän, utan läggs på fönstret för andra;
  • de lämnar gammal jord, som redan är utarmad, och det är omöjligt att dra mineraler från den;
  • det nya substratet valdes analfabetiskt;
  • utfodring appliceras för tidigt, vilket också är skadligt.

Man måste komma ihåg att jorden, som säljaren fylls med, inte alltid är lämplig för hemmabruk.

Bild
Bild

Om du inte transplanterar, kommer troligen blomman att dö efter ett tag. Du bör inte använda en jord som bara består av torv, eftersom ett sådant underlag har en dålig effekt på hälsan hos ett grönt hushåll.

Man måste komma ihåg att befruktning bör tillämpas tidigast 30 dagar efter proceduren. "Epin" och "Kornevin" är perfekta för detta. Det är lämpligt att applicera toppdressing tillsammans med vattning.

Det är bäst att ändra kapaciteten som planerat, med fokus på anläggningens ålder . Om det är ungt är detta ett årligt förfarande; ju äldre, desto mindre ofta är det nödvändigt att störa rötterna. Blommor från 3 år kräver utbyte av behållare och jord bara var tredje år, och vissa kan bara byta matjorden ett par gånger om året.

Rekommenderad: