Whitefly På Inomhusväxter (23 Bilder): Hur Bli Av Med Vita Muggar På Blommor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Whitefly På Inomhusväxter (23 Bilder): Hur Bli Av Med Vita Muggar På Blommor Hemma?

Video: Whitefly På Inomhusväxter (23 Bilder): Hur Bli Av Med Vita Muggar På Blommor Hemma?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Whitefly På Inomhusväxter (23 Bilder): Hur Bli Av Med Vita Muggar På Blommor Hemma?
Whitefly På Inomhusväxter (23 Bilder): Hur Bli Av Med Vita Muggar På Blommor Hemma?
Anonim

Whitefly är ett skadedjur som ofta förekommer på trädgårdsodlingar och inomhusväxter. Det är ganska svårt att bli av med det - för detta tillgriper de folkliga metoder och användningen av kraftfulla insekticidmedel. Om lämpliga åtgärder inte vidtas i tid kan växten dö. Vad ska jag göra om en vitfluga dyker upp och hur man minskar riskerna för att den ska inträffa, kommer vi att överväga i den här artikeln.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Whitefly gillar verkligen den inaktuella atmosfären, hög lufttemperatur (minst + 20 ° С). Hon "älskar" tätt planterade växter. Alla dessa faktorer lockar ofta parasiten. Eftersom vuxna flyger kan de enkelt komma in i lägenheten genom ett öppet fönster.

Ett annat sätt att infektera inomhusväxter är genom jorden. Faktum är att vitflugans ägg, som finns i marken, lugnt tål kylan. De dör inte på vintern vid minusgrader och kan tas med jorden. Väl under gynnsamma förhållanden börjar de aktivt utvecklas och föröka sig på inomhusväxter.

Vita flugor kan föras in i en lägenhet eller ett hus tillsammans med snittade trädgårdsblommor . Och också orsaken till utseendet är ofta en ny sjuk växt som fördes in i rummet. Efter en kort tid börjar skadedjuret att attackera friska grödor. Dessa parasiter sprids lätt på violer, gerberor, hortensior och begonier, varför dessa blommor måste undersökas regelbundet med särskild omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på infektion

Det finns ett antal tecken på att vitflugan har dykt upp på gröna husdjur. Låt oss ta reda på hur man känner igen fienden för att vidta åtgärder i tid och rädda växten från döden.

  1. Utseendet på små flugor på vegetation. De kan flyga eller hoppa från blad till blad. Om du inte startar skadedjursbekämpning, med tiden, när växter berörs, flyger insekter upp och bildar ett "moln".
  2. Genomskinliga skalor visas på bladets baksida - så här ser vuxnas larver ut.
  3. Formation på växter av en blank plack med en klibbig konsistens. Dessa är insekters avfallsprodukter.
  4. Om du inte uppmärksammar de muggar som har dykt upp länge, lider plantornas löv - de blir gula, börjar krulla och faller snart av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemodlare noterar också att mörka fläckar ofta bildas på bladen. Detta är en sotig svamp, vars förekomst provoceras av avfallsprodukter från vita flugor. Sjuka blommor ser slöa ut och kan sluta växa eller sluta blomma.

Observera: den största skadan på inomhusväxter orsakas inte av vuxna insekter, utan av larver. När de utvecklas absorberar de stora mängder näringsämnen från växtgrödor.

Under omvandlingen av larven till en mal kan växten förstöras.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

I naturen finns det över 2 hundra vitflugor. Tidigare bodde de bara i områden med ett varmt klimat, men med tiden spreds de nästan överallt. Insekter angriper växter i öppen mark, i växthus eller i hem. Sådana parasiter ser ut som små vita muggar med vingar, som visuellt liknar nattfjärilar. Honorna når en storlek på 2 mm, och hanarnas längd varierar från 2,5 till 3 mm. Insekternas vingar och kropp är täckta med vit vaxartad pollen.

Oftast påverkas inomhusväxter av flera arter av vitflugor

  1. Tobak (ibland kallad bomull) . Denna insekt är en av de minsta - dess längd når 1,5 mm. Antenner, kropp och ben är gula, vingarna vita. Vuxna är täckta med en vitaktig blomning. Denna sydasiatiska parasit bär många infektionssjukdomar.
  2. Växthusflugan är infödd i Sydamerika . Längden för de flesta vuxna når 1,5 mm; större exemplar är mindre vanliga. Parasitens kropp är gul och antennerna är ljusbruna. Vingarna är vita, grova, med en vitaktig blomning.
  3. Citrus . Vuxna har en mörk kropp, varför de också kallas svarta vita flugor. De påverkar inte bara citrusväxter, men många andra också.

Dessa insekter är vanligast vid Svarta havets kust.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen av dessa arter har tre steg - ägg, larv och imago . Vuxna honor kan lägga upp till 20 gröna ägg upp till 0,2 mm långa i taget. Om förhållandena är gynnsamma kan insekten lägga upp till 300 ägg på ett par veckor. Efter 1-2 veckor dyker transparenta larver upp. De fäster på bladen och suger på grund av den piercing-sugande munapparaten saften från växterna. Efter ytterligare 2 veckor förvandlas larverna till nymfer, som efter samma tidsperiod blir till vuxna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med?

Whiteflies finns inte bara i växthusen på bakgården. Ofta infekterar de också inomhusväxter, så alla älskare av blommor på fönsterbrädorna behöver veta hur man tar bort denna parasit hemma . Det finns flera effektiva metoder för att hantera det. Därefter kommer vi att berätta i detalj hur man hanterar sådana skadedjur.

Kemikalier

Användning av särskilda insekticidmedel rekommenderas vid allvarliga skador på grödor. Först måste du göra en grundlig visuell inspektion av växterna. Infekterade blommor rekommenderas att placeras i ett separat karantänrum . Så riskerna för skador på friska växter kommer att minimeras så mycket som möjligt. Om du använder något läkemedel måste du följa den dosering som anges av tillverkaren i instruktionerna. Växter ska behandlas med andningsskydd och handskar, och i avsaknad av barn och husdjur.

Observera: det rekommenderas inte att spraya insekticider för profylax på friska blommor - om lösningen kommer på lövverket kan växten försvagas, sluta växa och blomma.

Bild
Bild

De mest effektiva läkemedlen:

  • " Gnista "- de drabbade grödorna sprutas med en lösning och jorden vattnas efter odling (cirka 2 ml per liter vatten);
  • " Aktara " - ett kraftfullt läkemedel som rekommenderas för svåra skador (som kan förstöra både vuxna och larver).

Följande läkemedel anses också vara effektiva mot whitefly: "Vertimek", "Tanrek", "Mospilan", "Tiazipir" och andra. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du lägger till lite schampo till lösningen - på grund av detta "klibbar" de kemiska komponenterna sig bättre till de drabbade områdena, varför en större effekt kommer att uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologiska medel

Det finns flera läkemedel av biologiskt ursprung som har kunnat rekommendera sig själva i kampen mot whitefly. Den mest populära är Fitoverm . Verktyget tillhör kontakt-tarm. Det absorberas i grönsakssaften. Genom att äta bladen dör parasiterna inom 3 dagar. Skadedjuret kommer att förstöras om läkemedlet kommer på kroppen. För att öka effektiviteten bör lite flytande tvål tillsättas till lösningen, varefter kulturerna ska behandlas med den.

En annan kraftfull, men mycket giftig läkemedel - "Actellic " … Han kan förstöra skadliga malar på 4 dagar. Se till att använda personlig skyddsutrustning (handskar, andningsskydd) vid behandling av drabbade växter. För att inte förstöra växterna själva, när du använder, måste du följa instruktionerna, exklusive frekvent användning.

Biotlin Är ett annat effektivt botemedel som rekommenderas av erfarna trädgårdsmästare, trädgårdsmästare och amatörblomstrare.

Läkemedlet är giftigt, därför måste du under behandlingen också ta hand om det effektiva skyddet av andningsorganen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga metoder

Det rekommenderas att använda folkmetoder för att hantera whitefly för små skador. Dessutom kan du kombinera kemiska metoder för förstörelse av "inkräktare" med folk. Bland fördelarna med sådana kampmetoder noteras:

  • absolut säkerhet för hushållens och husdjurs hälsa;
  • enkel förberedelse av lösningar;
  • effektivitet.

Vatten med tillsats av tvätttvål är effektivt mot vita flugor. Med en svamp och en mild tvålösning torkas bladen försiktigt från utsidan för att förstöra larverna. Således måste du "gå" genom alla blad. Och även tvätttvål kan rivas och spädas med vatten (ta i förhållandet 1: 6 respektive). Slå den resulterande lösningen till ett tjockt skum och applicera med en svamp på plantornas löv.

Tvålösning kan sprutas från sprayflaskan på plantorna och matjorden. Det är viktigt att lösningen inte tränger djupt ner i jorden.

Om det inte var möjligt att förstöra skadedjur första gången, rekommenderas det efter 1 vecka att upprepa denna behandling.

Bild
Bild

Du kan bli av med skadedjur med hjälp av maskrosinfusion. För att förbereda lösningen måste du ta 40 gram rhizomer och lövverk av växten och fylla dem med en liter varmt vatten . Allt detta åldras i 4 dagar. Den färdiga lösningen sprutas på lövverk och de övre lagren av jorden.

En lösning av vatten och ammoniak (1,5 liter vätska per 5 droppar ammoniak) hjälper till att förstöra vitflugan. I den resulterande produkten fuktas en svamp eller bomullskudde, varje blad av växten bearbetas.

För vuxna rekommenderas att använda speciella fällor . För deras tillverkning tas gul kartong, eftersom denna färg är särskilt attraktiv för parasiter och en långhärdande limkomposition. Denna fälla måste placeras i grytan med hjälp av en tråd. Vuxna kommer att sitta på limet och hålla fast. Du kan också köpa en färdig whitefly-fälla (de mest populära är Bona Forte och Pheromone).

De säljs i blomster- eller fröbutiker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fumigatorer

Fumigatorer mot mugg och mygg hjälper till att bli av med vita flugor. För att minska parasitpopulationen är det nödvändigt att stänga fönstren, sätt in en flaska vätska eller en tallrik i enheten och anslut sedan den till ett uttag. Ju närmare fumigatorn är för krukväxterna, desto mer effektiv blir insektsbekämpningen.

Viktigt: för att undvika förgiftning bör familjemedlemmar och djur inte vara i ett rum med en rökgasanslutning ansluten till ett uttag.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Tack vare regelbundna förebyggande åtgärder minskar risken för att vitfluga dyker upp. Erfarna odlare rekommenderas att hålla luftfuktigheten i rummet med blommor, högst 50%. Det är också viktigt att tömma vätskan från brickorna som bildades under vattningsprocessen. För att undvika inaktuell luft i lägenheten bör rummet ventileras regelbundet.

Ungefär varannan dag bör plantorna undersökas noggrant och skakas något . Två gånger i veckan är det nödvändigt att torka av bladen försiktigt med en fuktig svamp eller våt bomullsdynan. Dessutom rekommenderas att noggrant undersöka de nyförda krukväxterna och skaffa speciell jord för att plantera blommor.

Tidig implementering av förebyggande åtgärder kan förhindra uppkomsten och aktiv reproduktion av vitflugan.

Bild
Bild

Nedan hittar du det enklaste sättet att odla en vitfluga.

Rekommenderad: