Whitefly På Jordgubbar: Hur Man Hanterar Små Vita Muggar På Sommaren Med Folkmedicin? Hur Bli Av Med Dem Med Droger?

Innehållsförteckning:

Video: Whitefly På Jordgubbar: Hur Man Hanterar Små Vita Muggar På Sommaren Med Folkmedicin? Hur Bli Av Med Dem Med Droger?

Video: Whitefly På Jordgubbar: Hur Man Hanterar Små Vita Muggar På Sommaren Med Folkmedicin? Hur Bli Av Med Dem Med Droger?
Video: Defeating the Whitefly Garden Menace! 2024, Mars
Whitefly På Jordgubbar: Hur Man Hanterar Små Vita Muggar På Sommaren Med Folkmedicin? Hur Bli Av Med Dem Med Droger?
Whitefly På Jordgubbar: Hur Man Hanterar Små Vita Muggar På Sommaren Med Folkmedicin? Hur Bli Av Med Dem Med Droger?
Anonim

Vitflugan är en ganska lömsk insekt som älskar att bosätta sig på en mängd olika trädgårdsgrödor. Jordgubbar är inget undantag, på vilket vitflugan kan hittas ganska ofta. På grund av dess yttre egenskaper är det som regel nästan omöjligt att förväxla denna insekt med andra skadedjur. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på beskrivningen av whitefly, ta reda på varför det är så farligt och också överväga de mest effektiva metoderna för att hantera det inte bara med hjälp av kemikalier, utan också med beprövade folkmetoder.

Bild
Bild

Beskrivning

Vita flugan är en liten vitgul insekt. På avstånd ser vita flugor ut som små vita muggar eller nattfjärilar, många förknippar detta med vingarnas likhet . Som regel når dessa insekter inte mer än 3-4 mm i längd, och många exemplar är till och med mindre än 1,5 mm.

Whiteflies har så många som fyra vingar, täckta med en speciell beläggning som liknar något som mjöl eller lätt damm . Efter att ha granskat fotografierna och bilderna av dessa insekter kommer det i framtiden inte att vara svårt att identifiera denna parasit på en blomma eller trädgårdskultur.

Vita flugor livnär sig aktivt av växtsaft, vilket resulterar i att de senare gradvis tappar styrka och dör . Mycket ofta är utseendet på vita flugor vid första bosättningsperioden inte märkbart; när man letar efter insekter är det mycket viktigt att också inspektera den nedre ytan av växtlövverk.

Som regel visas vita flugor aktivt under andra halvan av sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är flera arter av denna insekt kända, till exempel finns det ett växthus whitefly, citrus, jordgubbe och till och med tobak . Det bör genast noteras att dessa små skadedjur, oavsett vilken art de tillhör, är farliga för alla trädgårdsodlingar. Du måste förgifta alla, utan undantag. De kommer inte att ge någon fördel. Jordgubbar attackeras vanligtvis av jordgubbsvitflugearterna.

Vita flugor förökar sig mycket snabbt, och därför kan endast en smittsam växt utgöra ett hot mot en hel trädgård eller grönsaksodling . Det rekommenderas att bli av med parasiten så tidigt som möjligt. Det är därför som alla nya växter inte ska placeras omedelbart i trädgården; de bör övervakas ett tag.

Annars kan hela grödan lida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på utseende

Det är inte känt säkert varför vita flygande flugor dyker upp i trädgården eller i trädgården. Många experter är oense om detta. Mycket ofta beror utseendet på en insekt på att jordgubbsbuskar planteras nära varandra, den optimala temperaturregimen observeras inte i växthuset, det finns inga förebyggande åtgärder och det finns ingen ordentlig befruktning av växter.

Huvudtecknen på utseendet inkluderar vita muggar som flyger över jordgubbar, mycket lik malar, samt följande visuella egenskaper

  • Närvaron av genomskinliga vitaktiga prickar på bladen av jordgubbar och till och med på frukterna själva, som kan vara insektsägg. De liknar mycket små vågar.
  • Utseendet på klibbig dagg, som är en avfallsprodukt från skadedjuret.
  • Utseendet på mörka fläckar på bladen.
  • Långsam tillväxt av jordgubbar, lockade blad, brist på bär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis, om vitflugan aktivt har förökat sig i jordgubbsbuskar kommer den att märkas med blotta ögat . Om du inte vidtar snabba åtgärder för att bli av med insekten kan du stå utan grödor. Det är därför det rekommenderas att behandla buskarna i förväg med säkra avkok eller infusioner.

Det händer så att en vitfluga börjar på en fruktgubbe . Tecken på detta kan märkas, särskilt om du regelbundet inspekterar växterna, men i det här fallet är endast säkra eller folkmedicin lämpliga för bearbetning, då kommer allt att vara i ordning med bären.

Om insekten startade efter skörd kan du använda biologiska produkter utan problem, och om det finns många insekter, då kemiska.

Bild
Bild

Varför är det farligt?

Eftersom vita muggar livnär sig på växtsaft, beror allt detta i slutändan på att växter börjar dö av brist på näringsämnen. Förutom, stora kolonier av muggar börjar spridas till andra angränsande växter, och till och med till träd.

Som ett resultat av utseendet på klibbig dagg, som redan har nämnts, störs fotosyntesprocessen. Löv får inte rätt näring, fläckar visas på dem, de börjar krulla och sedan vissna helt . Som ett resultat av försvagningen kan, förutom själva vitflugan, även andra insekter attackera buskarna, men oftast börjar de redan försvagade buskarna göra ont under påverkan av olika typer av svamp- och andra sjukdomar. Dessutom bär själva vitflugan olika sjukdomar.

Trots sin mycket blygsamma storlek kan detta skadedjur orsaka mycket skada på växter och framtida grödor

Men när man vet hur fienden ser ut i ansiktet kan den snabbt identifieras och elimineras.

Bild
Bild

Med hjälp av vad man ska slåss?

Idag kommer det inte att vara ett problem att bli av med insekter på trädgårdsodlingar. På hyllorna i trädgårdsbutiker erbjuds många olika droger: från helt säkert till mycket giftigt för insekter, används endast i extrema fall, när inget annat hjälper.

Bild
Bild

Kemikalier

Denna typ av ämne rekommenderas inte för användning när jordgubbar redan har dykt upp. Kemiska preparat är oftast ganska giftiga, vilket innebär att en del av produkten från bären fortfarande inte kommer att tas bort efter bearbetning, det kommer att vara farligt att använda sådana frukter i framtiden.

Kemikalier kan användas för att behandla jordgubbar efter skörd eller före blomning . Men i förebyggande syfte rekommenderas sådana medel kategoriskt inte. De används när det finns mycket insekter, och de vanliga metoderna hjälper inte i kampen.

Det är viktigt att arbeta med kemikalier enligt instruktionerna, utan att försumma den personliga säkerheten. Jordgubbsbuskar ska hanteras med skyddsmask, handskar och helst kostym. Av de beprövade läkemedlen rekommenderar experter att använda Fitoverm, Tepeki och Aktellik , som förutom vitfluga kan förstöra andra skadedjur på jordgubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Den kan användas vid olika tillfällen: under jordgubbarnas blomningstid, under fruktning, som en förebyggande åtgärd och efter skörd. Detta beror på att folkmedicin för det mesta är helt säkert för människor och växter, men mycket giftigt för skadedjur.

Nackdelen är att behandling ensam troligen inte kommer att räcka.

Bild
Bild

Tänk på de säkraste och mest effektiva recepten för folkmedicin

  • Det enklaste sättet är mekaniskt . Det bör emellertid inses att växterna fortfarande måste bearbetas eller sprutas efter att ha samlat in huvuddelen av insekterna. Detta är det enda sättet att få den förväntade effekten.
  • En beprövad metod är att använda vitlökstinktur . För att förbereda en tinktur med vitlök med en skarp lukt, som kommer att skrämma bort och förstöra insekter, bör du ta 100-150 gram vitlök och en liter varmt vatten. Vitlöksklyftorna ska antingen hackas fint eller males till en flytande blandning. Därefter ska vitlöken läggas i en burk, fylld med vatten, stängas med ett lock och den resulterande buljongen ska avlägsnas på en mörk plats i ungefär en vecka. Med tiden är det lämpligt att sila buljongen, med hjälp kan du spraya jordgubbar och till och med vattna buskarna med rester av vitlöksvatten.
  • Mycket ofta rökas jordgubbar som växer i ett växthus med tobaksrök . Denna metod är säker, men samtidigt dör insekten av denna lukt.
  • En annan säker folkmedicin är användningen av tjärtvål ., som bör lösas upp i en liter varmt vatten. En tvålösning kan användas för att behandla blad och stjälkar av jordgubbar, samt spraya alla buskar. Proceduren kan upprepas med flera dagars intervall. För 150 gram tvål rekommenderar experter att ta 650-700 ml vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom bearbetning med speciella medel kan speciella limremsor placeras i ett växthus med jordgubbar - de kallas också fällor. Dessa kan köpas i trädgårdsbutiker. Whiteflies och andra insekter samlas på dem mycket snabbt.

Borsyra kan också hjälpa till att bekämpa irriterande insekter . Den ska användas enligt instruktionerna.

Som regel används flera matskedar socker och ett glas vatten till en tesked syra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder vidtas för att i tid skydda växter från angrepp av möjliga skadedjur och parasiter

  • Whitefly kan förhindras genom att desinficera växthus och växthus på hösten. Således kommer skadedjur som samlats för vintern helt enkelt inte att överleva.
  • I slutet av oktober eller i november kan du säkert gräva upp jorden och desinficera jorden. Om jordgubbar växer i ett växthus rekommenderar vi att du använder skyddsnät på våren och sommaren, som kan placeras på dörren till växthuset och på fönstren. Dessutom är det mycket viktigt att frisk luft alltid cirkulerar i växthuset och att den ventileras. När allt är stängt, under sådana förhållanden, kan inte bara en vitfluga starta. Glöm inte att installera klibbiga insektsbeten på våren och sommaren.
  • Det rekommenderas att du gör en regelbunden inspektion av jordgubben, med särskild uppmärksamhet på bladen. Mycket ofta gömmer sig skadedjur, och först är de inte synliga, eftersom de praktiskt taget inte flyger ut. Men det är just nu, när det är få av dem, som det är lättast att övervinna skadedjuret.
  • Det bör noteras att vitflugor ofta börjar under förhållanden med hög luftfuktighet och höga temperaturer. Det är omöjligt att kontrollera vissa processer på gatan, men i växthuset är det nästan alltid möjligt att övervaka detta, samtidigt som man säkerställer den optimala klimatregimen.
  • Och naturligtvis, som en förebyggande åtgärd, kan buskar med jordgubbar behandlas med alla folkliga avkok. Det är också mycket viktigt att se till att jordgubbarna inte omges av ogräs och gräs, eftersom insekter ofta ansamlas direkt på dem. Jordgubbar bör alltid hållas rena. Dessutom avbröt ingen regelbunden och högkvalitativ vård, inklusive stabil vattning.

Rekommenderad: