Skida På Inomhusväxter (25 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Hur Bli Av Med Skalinsekter På Blommor: Effektiva Botemedel. Hur Ser En Skida Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Skida På Inomhusväxter (25 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Hur Bli Av Med Skalinsekter På Blommor: Effektiva Botemedel. Hur Ser En Skida Ut?

Video: Skida På Inomhusväxter (25 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Hur Bli Av Med Skalinsekter På Blommor: Effektiva Botemedel. Hur Ser En Skida Ut?
Video: Skida som skida? 2024, Maj
Skida På Inomhusväxter (25 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Hur Bli Av Med Skalinsekter På Blommor: Effektiva Botemedel. Hur Ser En Skida Ut?
Skida På Inomhusväxter (25 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Hur Bli Av Med Skalinsekter På Blommor: Effektiva Botemedel. Hur Ser En Skida Ut?
Anonim

Om du märker att bladen på inomhusväxter har blivit klibbiga, bör du inspektera ditt gröna husdjur så snart som möjligt, eftersom sådana symptom i de flesta fall indikerar utseendet av en skalinsekt. Denna parasit utsöndrar en klibbig vätska som täpper till porerna och förhindrar att det gröna husdjuret andas. Idag kommer vi att prata om vad denna parasit är och hur man hanterar den.

Bild
Bild

Vad är en skida och hur ser den ut?

En av de farligaste skadedjuren av inhemska växter är skalinsekten, den kan helt förstöra alla växter i huset på några veckor. Parasiten skonar inte ens halvgiftiga blommor. Visuellt liknar insekten små bruna knölar, som ligger nästan orörliga på bladplattor och unga skott . Skadedjurets storlek överstiger inte 5 mm. Honorna är vanligtvis inaktiva, de har ett tätt skal, under vilket larver utvecklas. Hanar är däremot ganska aktiva och rör sig snabbt genom de gröna delarna av krukväxten, och därifrån till grannblommorna. Det är därför När du väl hittar ett skadedjur på ett av dina gröna husdjur kan du nästan säkert upptäcka insekten på granngrödor.

Bild
Bild

De reproducerar sig med skida ägg, medan kopplingen är mikroskopisk i storlek, så det är nästan omöjligt att märka det. Larver och vuxna livnär sig på växtsaft - först attackerar de unga och saftiga löv och går sedan vidare till äldre, delvis lignifierade fragment. Ett massivt angrepp av skalinsekter kan förstöra en stor vuxen växt på 10-14 dagar och lämnar bara en viss viss stam och rötter efter sig.

Om skidan har skadat mer än hälften av bladen är det inte längre möjligt att rädda inomhusblomman.

Blommor med släta blad attackeras oftast, eftersom luddet kan hindra parasiten från att fastna på plattan. I det första skedet kan det vara svårt att märka tecken på skada .- de sätter sig vanligtvis på baksidan av bladen, och det är möjligt att förstå att växten endast är infekterad av närvaron av honungsdagg - klibbiga sekret.

Bild
Bild

När kolonierna växer visar sig andra tecken

  • Små rundade stötar - de kan färgas i olika toner av brunt, rött, samt gult eller vitt. Utåt ser det ut som om bladen är täckta med små fläckar, och kolonierna själva har form av tillväxt. Oftast är de lokaliserade nära venerna.
  • Blad och stjälkar börjar torka och knopparna vissnar innan de öppnas. Dessa tecken indikerar direkt att växten är angripen av skadedjur. De förhindrar flödet av mineraler och vatten till olika delar av blomman. Ju större kolonin, desto mer yta kommer tuberklerna att uppta.

Du måste bekämpa skidan direkt efter detekteringen, annars dör växten.

Den falska skölden är mycket lik skidan . Båda insekterna är farliga för gröna husdjur och kan snabbt leda till att grödan fullständigt vissnar.

Bild
Bild

Vad kommer det ifrån?

Våginsekten kan dyka upp på inomhusväxter även när du tar hand om dem på ett ansvarsfullt sätt. Denna insekt kan infektera alla växter, inklusive succulenter ., men ändå har han sina "favoriter", som hon bosätter sig i den första mycket - det här är en lager och en orkidé. Dessa parasiter kringgår inte exotiska palmer med murgröna. Med stort nöje festar insekten de vitala juicerna av chlorophytum, oleander, cyperus, aucuba och många andra växter. Även det vanliga hippeastrum och pelargonium är under attack.

Bild
Bild

I de flesta fall dyker skalinsekten upp tidigt på våren . Vid denna tidpunkt försvagas växten, och detta blir en avgörande faktor för parasiten. I första hand utsätts blommor med nedsatt ämnesomsättning och ökat kväveinnehåll för infektion. Vanligtvis är båda dessa resultat av en kränkning av bevattningsregimen, brist på ljus och för torr luft.

Ofta passerar skalinsekten från ett nytt grönt husdjur, och insektägg kan också tas med marken och till och med vatten.

Bild
Bild

Kontrollmetoder

Varje kamp mot insekter på inomhusväxter bör börja med mekanisk avlägsnande av parasiten. För att göra detta måste du förbereda en koncentrerad lösning av vanlig tvätttvål med en hastighet av 100 g per 1 liter vatten och tillsätt 200 g fotogen till den . Den resulterande blandningen måste omröras tills ett ljust skum bildas, späds ut i 10 liter vatten och torkas av bladen och stjälkarna på den drabbade växten med en svamp.

Det är viktigt att försöka ta bort alla insekter utan att lämna en enda på ytan.

Efter bearbetning lämnas anläggningen i 3-5 timmar, varefter de ordnar en varm dusch för det . Om möjligt är det bättre att byta jord i potten och själva behållaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de inledande skedena av skada är sådan behandling tillräcklig, men det finns alltid en hög risk att några av larverna överlever och ger nya avkommor, därför för den sista segern över parasiten krävs 2-3 nedslagen med ett intervall på 7-10 dagar … Oftast betraktas denna åtgärd endast som ett första steg i förstörelsen av skadedjuret, varefter andra, starkare medel används.

Bild
Bild

Kemikalier

Skölden kan orsaka betydande skador på växter på kortast möjliga tid, fram till deras död, varför det är bäst att använda insekticider, det vill säga speciella kemikalier, i kampen mot gissel. Numera är valet av effektiva läkemedel stort, men de största resultaten ger formuleringar som är utformade för att förstöra dipteran skadedjur, inklusive Colorado -potatisbaggen.

Bild
Bild

Aktara . Detta gift är mycket effektivt, dess verkan är baserad på skador på parasitens nervsystem. "Aktara" orsakar förlamning av nervsystemet och andningsorganen, förstör insekter som livnär sig på växtens juicer i alla stadier av deras livscykel. Det hjälper lika mycket både vid sprutning på bladen och vid bearbetning av underlaget.

Aktara tenderar att ackumuleras i de gröna delarna av växten. Det används vanligtvis tre gånger med ett intervall på 7-10 dagar.

Bild
Bild

Actellik . Detta är en ganska vanlig kemikalie som snabbt kan ta bort skidan. Läkemedlet är en koncentrerad emulsion, vars huvudsakliga aktiva ingrediens är pirimifosmetyl. Det fungerar på flera sätt samtidigt:

  1. genom parasitens andningsorgan;
  2. genom matsmältningssystemet;
  3. genom skalet.

Om det används korrekt är Actellic säkert för människor och djur, så idag har just detta läkemedel blivit ett av de mest populära.

Bild
Bild

Fitoverm . Detta verktyg kan hantera de flesta problemen med inomhusväxter. Det tillhör inte mycket giftigt, därför innebär det inte förgiftning av kroppen när det används i ett begränsat utrymme. Detta är mycket viktigt när det gäller att behandla en växt från en skalinsekt under perioden oktober till april, då det inte är möjligt att spraya på gatan.

Bild
Bild

" Fufanon ". Fördelen med detta läkemedel är att det behåller sin ursprungliga koncentration i upp till 3-4 veckor, så det kan användas en gång utan ombearbetning efter kläckning av nya larver. Detta gör "Fufanon" till ett av de mest populära antiparasitmedlen inom inomhusodling.

Dess aktiva ingrediens är malathion, en kontaktkemikalie som verkar på insekten, som kommer in i kroppen och in i andningsorganen. Vid behandling av en sjuk växt med detta läkemedel måste dock alla säkerhetskrav och instruktioner följas.

Innan arbetet påbörjas bör du ta bort barn och husdjur från rummet, använda personlig skyddsutrustning och en halvtimme efter behandlingen, flytta växten till en annan plats och ventilera rummet ordentligt.

Bild
Bild

Följande kan också hänföras till effektiva läkemedel mot våginsekten.

" Mospilan "- en komplex verkningskomposition som sprider sig över alla gröna växtdelar (bladplattor och stjälkar) och når till och med de områden som inte har utsatts för yttre behandling.

Bild
Bild

" Bankol " - ett läkemedel som har en stark paralytisk effekt. Efter kontakt med det dör insekter efter 3 dagar. De otvivelaktiga fördelarna med läkemedlet inkluderar frånvaron av kemisk lukt.

Bild
Bild

Etisso Blattlaus-Sticks Är en stickformad produkt som du bara behöver sticka i en behållare med ett grönt husdjur. Under bevattning av blomman börjar en intensiv frisättning av den aktiva substansen, som sprider sig längs alla stjälkar och blad, vilket leder till neutralisering av skadedjur.

Bild
Bild

I de första stadierna av sjukdomen ger "Intavir", "Aliot" och vanliga diklorvos ett bra resultat.

Bild
Bild

Folkläkemedel

För dem som inte gillar insektsmedel kan vi rekommendera "mormors" medel

  • Vitlökinfusion visar en bra effekt. För dess beredning hälls 5 kryddnejlika med ett glas varmt vatten och insisteras i 3-5 dagar på en mörk plats. Därefter bör kompositionen filtreras och sprutas noggrant med växten, som har rensats från insekter.
  • Infusion av peppar. Fördelen med verktyget är att det kan förberedas för flera behandlingar samtidigt. 50 g peppar hälls över 0,5 liter vatten och kokas i 5-10 minuter, varefter det insisteras i ungefär en vecka. Den sjuka växten måste behandlas med denna lösning minst tre gånger.
  • Nästan alla skadedjur är rädda för celandine. 300 g gräs hälls med en liter kokande vatten, insisteras i 2 dagar och bearbetas.
  • Oljan ger ett bra resultat. Faktum är att insekter, precis som alla andra levande varelser, behöver luftåtkomst. Efter att ha smörjt bladplattornas yta med solrosolja stannar syreflödet och parasiten dör.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa komplexa formuleringar har visat sig bra:

  • 20 ml grön tvål + 15 ml alkohol + 1 liter i varmt vatten;
  • 35 g maskinolja + 15 ml flytande tvål;
  • 10 ml kardborreolja + 10 g tvättpulver + 1 liter vatten;
  • 400 g tjäraolja + 25 g flytande tvål + 1 liter vatten + 3 droppar fotogen.

De beredda lösningarna omrörs noggrant, insisteras i 5-10 timmar, sedan sprutas kulturen med dem från en sprayflaska.

Bild
Bild

Effekten av sådana åtgärder är inte lätt att bedöma. Å ena sidan är de helt säkra för människor, och detta är deras tveklösa fördel. Men som praktiken visar, det är möjligt att bli av med skadedjuret med deras hjälp endast tillfälligt - det kan jämföras med insamling av parasiter manuellt … Redan några dagar senare kläcks en ny larv in i världen, och honorna som överlevde behandlingen gör en ny koppling, och sedan ett par veckor senare attackeras växten av en ny generation skalinsekter.

Om du har flera växter hemma måste du inspektera dem dagligen utan att hoppas på den behandling som utförs - skadedjuret ska inte få en enda chans att överleva.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att skydda dina gröna husdjur från skalinsekten, du måste följa följande rekommendationer:

  • köp alla nya blommor endast i specialaffärer, i inget fall från dina händer;
  • för att transplantera en kultur, använd färdiga jordblandningar eller åtminstone utföra en preliminär desinfektion av jorden;
  • efter att ha köpt en ny anläggning, var noga med att sätta den i karantän i minst 2 veckor;
  • om du på sommaren flyttade växten till trädgården, var noga med att tvätta den med tvålvatten efter att du har återvänt den till sin plats.
  • alla drabbade löv och stjälkar ska tas bort omedelbart;
  • Inspektera baksidan av arket med ett förstoringsglas då och då.
Bild
Bild

Dessa enkla åtgärder gör att du kan minimera risken för skada på skidan, eller åtminstone identifiera skadan i de tidiga stadierna. Våginsekten är en av de farligaste skadedjuren hos inhemska växter, och om du inte börjar bekämpa den i tid kan konsekvenserna för gröna husdjur bli ganska fruktansvärda. Tidig behandling gör att blommor kan återhämta sig på nolltid.

Rekommenderad: