Inomhusväxter Med Stora Löv (27 Bilder): Storbladig Blommor Av Jungfruhår, Icke-blommande Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Inomhusväxter Med Stora Löv (27 Bilder): Storbladig Blommor Av Jungfruhår, Icke-blommande Och Andra Arter

Video: Inomhusväxter Med Stora Löv (27 Bilder): Storbladig Blommor Av Jungfruhår, Icke-blommande Och Andra Arter
Video: Trendiga inomhusväxter - monstera och elefantöra 2024, Maj
Inomhusväxter Med Stora Löv (27 Bilder): Storbladig Blommor Av Jungfruhår, Icke-blommande Och Andra Arter
Inomhusväxter Med Stora Löv (27 Bilder): Storbladig Blommor Av Jungfruhår, Icke-blommande Och Andra Arter
Anonim

Inomhusväxter med stora löv passar perfekt in i inredningen i lägenheter och kontor. De finns i olika typer: blommande och icke-blommande, höga och låga. Men deras gemensamma drag är vackra prydnadsblad. Tack vare opretentiös vård och snabb tillväxt kommer storbladiga blommor att vara en utmärkt dekoration för alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Inomhusväxter med stora löv förädlar inte bara utrymmet utan förbättrar också luftens tillstånd avsevärt: mätt det med syre, ozon och absorberar dammpartiklar.

Att plantera och odla denna typ av blommor är möjligt inte bara hemma, utan också på kontor .eftersom de inte kräver att ta hand om dem kan de tolerera extrema temperaturer och orsakar inte allergiska reaktioner. De används ofta för inredning i vårdinrättningar eftersom de hjälper till att neutralisera bakterier.

Den enda viktiga förutsättningen för att behålla är närvaron av en tillräcklig belysningsnivå, samtidigt som plantor inte kommer i direkt solljus - detta är viktigt för att bevara den dekorativa effekten av bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över populära arter

Alla, även en icke-blommande storbladig blomma glädjer och lockar ögat. Hemma kan de bli det centrala dekorativa elementet i vardagsrummet . Beroende på interiören och ägarnas preferenser kan du plocka upp växter i olika höjder, olika i bladens form och nyans.

I stora lägenheter kommer höga exemplar med långa stjälkar och snidade fläckiga blad att se spektakulära ut. I små rum på fönsterbrädorna kan du ordna stuntade arter med långsträckta löv samlade i ett uttag.

Växter med stora löv varierar i färg från ljus till mörkgrön . Det finns sorter med heterogent lövverk, där ränder eller fläckar av gula och vita färger finns. Beroende på placeringen av fönstren i lägenheten i förhållande till kardinalpunkterna, kan ljusälskande eller skuggtoleranta växter planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monstera

En opretentiös snabbt växande växt som tillhör Aroid-familjen. Under naturliga förhållanden är det vanligt i tropikerna i Sydamerika och Indien. Det finns cirka 50 arter, tre av dem anpassar sig perfekt till rumsförhållandena.

Monstera är utsökt . Det är anmärkningsvärt att när växten växer upp förändras bladens form. I en ung blomma är de hela, som liknar ett hjärta i form. Efter 2–4 år visas små hål på dem och sedan bildas flera snitt. Bladen når en längd av 45-60 cm, har en mörkgrön nyans och läderaktig struktur. Den totala växthöjden är cirka 3 m.

Bild
Bild

Monstera sned (ojämlik) . En liten vy som inte tar mycket plats. Bladen är något skrynkliga, cirka 20–25 cm långa, asymmetriska med ovala hål.

Bild
Bild

Monstera Adansona (perforerad) . Ganska stor växt-den kan växa upp till 6 m. Bladen är stora (50-60 cm långa, 20-40 cm breda), äggformade med hål med olika diametrar. Färgen kan vara djupgrön eller oregelbunden med närvaro av gula ränder.

Bild
Bild

Dessa arter klarar sig bra i halvskugga.

Aglaonema

Växten har en kompakt storlek - höjden överstiger inte 70 cm. Stammarna är korta och köttiga. Under inomhusförhållanden blommar den extremt sällan. Med noggrann omsorg kan en blomställning uppstå - ett vitt öra omgivet av ett ljusgrönt överkast. Aglaonema -blad är mycket dekorativa, beroende på art, de har en monokromatisk grön eller brokig färg. 2 typer ser särskilt attraktiva ut.

Aglaonema är föränderlig . Den liknar en miniatyrbuske med raka stjälkar och långa avlånga blad (25–30 cm långa och 8–10 cm breda). Färgen är brokig, med vita eller gula fläckar.

Bild
Bild

Aglaonema lockigt . Välförgrenade stjälkar med ett överflöd av löv ger växten ett frodigt utseende. Bladen är ovala, cirka 30 cm långa, har en mycket vacker färg: de är ljusgröna i kanterna och mitten har en delikat silverfärg.

Bild
Bild

Anthurium

Växten har många sorter, olika i form och yta på bladen. Huvuddragen är bildandet av vackra blomställningar i mycket olika färger: från bländande vitt till ljus rubin. Med en bra belysningsnivå kan växten glädja sig med sin blomning året runt - efter att några blomställningar har fallit, dyker andra upp.

En blomma kan överleva på stammen i mer än 1 månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två typer är särskilt populära bland florister

Anthurium Andre . Inomhus växthöjd når 80–90 cm. Den har stora mörkgröna glänsande hjärtformade blad. Luftrötter bildas på stjälkarna. Blomningsperioden är från slutet av februari till mitten av november. Blomställningen har formen av ett öra upp till 15 cm långt, oftare gult (mindre ofta orange eller vitt). Skuggan på täcket som omger örat är skarlet. I slutet av blomningen bildas apelsinfrukter, som innehåller 1 frö vardera.

Bild
Bild

Scherzer's Anthurium . Lågt utseende, växthöjd varierar från 20 till 40 cm. Bladen är mörkgröna med en blank yta, har en lansettformad form. Blomställningsörat är orange och har ett böjt eller spiralformat utseende. I originalversionen - överkastet är rött eller rosa, nedfällt. Det finns hybridsorter med brokiga rödvita, gulorange, mörka rubiner och till och med blåblå överkast.

Bild
Bild

Dieffenbachia

Växten ser mycket imponerande ut tack vare de stora brokiga löven som ligger på tjocka stjälkar. Den växer upp till 2 m, medan tillväxtpunkten för de flesta sorterna ligger högst upp och bidrar till blommans snabba tillväxt. Blomställningar bildas extremt sällan och har inte ett dekorativt utseende, därför rekommenderas att ta bort dem så att växttillväxten inte försvagas. Sorterna "Mary Weidner", "Maculata", "Magnifica" och "Sparks" kan bli en magnifik dekoration av rum.

Den enda nackdelen med dieffenbachia är dess giftiga juice, som, om den kommer i kontakt med huden, kan orsaka irritation eller svullnad. På grund av denna funktion rekommenderas det inte att plantera blomman i hus där det finns små barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abutilon

Tillhör familjen Malvov. Bättre känd under namnet "inomhuslönn" för likheten mellan bladblad och lönnlöv. Växten förgrenar sig väl, när den planteras med sticklingar efter 4-5 månader tar den formen av en elegant buske . Växternas höjd varierar från 1 till 2 m. Blommorna är klockformade med en lång kärna inuti. Blommans färg beror på sortens egenskaper - den kan vara röd, orange, gul, lila. Blomningsperioden sker vid olika tidpunkter, men skiljer sig i längd.

Inom blommodling inomhus är de vanligaste typerna: Abutilon Bella, Abutilon megapotamskiy, Abutilon Sello.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladigt jungfruhår

En ormbunksliknande växt som tillhör familjen Pteris.

Stora fjäderiga löv ligger på mörka bladblad och har dissektioner i form av trianglar . Bladets längd är över 30 cm. Vid ung ålder har bladplattorna en rödbrun nyans i mitten och gröna i kanterna, men med tiden får bladen en fast grön färg. Växer bra i skuggiga områden i lägenheten, men gillar inte torr luft.

Det är lämpligt att placera den bredvid en fuktkälla (en luftfuktare, ett akvarium, en dekorativ fontän eller placera en behållare med vatten särskilt nära). När de placeras på en fönsterbräda är fönster med nord- eller östläge bättre lämpade.

Bild
Bild

Vårdregler

Storbladiga inomhusväxter är krävande att ta hand om. De föredrar en måttlig temperaturregim: + 20–25 ° С under vår-sommartiden, under höst-vinterperioden, är en minskning till + 15–16 ° С tillåten.

Blommande växter (abutilon, anthurium) under knoppbildningsperioden och under blomningsperioden behöver noggrann vattning i tid, men utan stagnation av fukt.

Icke-blommande representanter behöver måttlig vattning, mer riklig och frekvent bevattning behövs för jungfruhår och aglaonema.

Under perioden mars till september kan alla växter matas 1-2 gånger i veckan med något slags komplext gödselmedel. Du kan använda Agricola - för prydnadsväxter, Bona Forte, ETISSO.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieffenbachia, abutilone och anthurium är mer krävande för belysning. De behöver starkt, diffust ljus. Dess brist leder till en minskning av ljusstyrkan i bladen av dieffenbachia, en minskning av antalet abutilonblomställningar och en minskning av anthuriumblomningsperioden. För blomning året runt rekommenderas att anthurium belyses med en ultraviolett lampa på vintern.

Monstera tolererar inte direkt solljus under vår-sommarperioden, men när dess stora exemplar ligger långt från fönster under höst-vintertid är det också lämpligt att markera det.

Bild
Bild

Alla storbladiga inomhusväxter kan transplanteras en gång om året på våren, samtidigt som de tar upp en större behållarvolym. Växter som är för stora, övervuxna och gamla i åldern transplanteras bäst mindre ofta - en gång vart tredje år , men varje vår tillsätt den erforderliga mängden bördig jord till krukorna.

Genom att välja inomhusväxter enligt dina preferenser och följa enkla vårdregler kan du perfekt dekorera och återuppliva ditt heminredning eller öka komforten på din arbetsplats.

Rekommenderad: