Vit Blomning På Inomhusväxter (22 Bilder): På Blad, På Marken I Krukor Och På Blommor. Hur Hanteras Och Hur Behandlas Klibbig Plack Och Liknande Bomull?

Innehållsförteckning:

Vit Blomning På Inomhusväxter (22 Bilder): På Blad, På Marken I Krukor Och På Blommor. Hur Hanteras Och Hur Behandlas Klibbig Plack Och Liknande Bomull?
Vit Blomning På Inomhusväxter (22 Bilder): På Blad, På Marken I Krukor Och På Blommor. Hur Hanteras Och Hur Behandlas Klibbig Plack Och Liknande Bomull?
Anonim

Att odla inomhusväxter är en mycket spännande upplevelse. Blommor kan förvandla även den mest anspråkslösa interiören och göra ett rum till en riktig oas. Tyvärr händer det att gröna husdjur stöter på problem. En av de vanligaste är vit blomning på löv och underlag.

I vår artikel kommer vi att stanna mer i detalj om orsakerna till dess utseende och metoder för att behandla växter för denna sjukdom.

Bild
Bild

Egenskaper hos sjukdomen

Svampen lever i nästan alla krukor med inomhusväxter, men dess patogena aktivitet är långt ifrån alltid manifesterad. Om ett grönt husdjur hålls i bekväma förhållanden, utrustat med alla nödvändiga mikro- och makroelement, är han inte rädd för sjukdomar. Men det finns situationer när svampen börjar föröka sig aktivt:

  • om rummet håller en låg temperatur på nivån 10-15 grader;
  • med överdriven luftfuktighet, överdriven vattning och stagnation av vatten i behållaren;
  • när substratet är övermättat med kvävehaltigt gödningsmedel;
  • när växten är för trång i potten;
  • om blomman sällan vattnas bringas jordkoman till torrhet och vattnas sedan rikligt;
  • alla svampinfektioner sprids mycket snabbt och kan infektera andra växter i närheten:
  • när du rörde vid en sjuk buske och sedan vidrör en frisk;
  • om pulverformiga svampmikroorganismer har hamnat i vattnet avsett för bevattning;
  • med luftmassornas rörelse - svampen kan röra sig även genom luften.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta möter växter hemma insekts skadedjur - deras patogena aktivitet leder också ofta till att fläckar och plack uppträder på växter.

Orsaker till uppkomsten av sjukdomen

I de flesta fall indikerar vit blomma på bladen på inomhusväxter deras mjöldagg … Det orsakas av en mikroskopisk svamp som kommer in i huset med husdjurshår, på människors kläder och skor. Det finns också kända fall av infektion genom ny mark eller köpta växter.

Mycelet sprider sig med stor hastighet, det parasiterar på de gröna delarna och suger ut blommans livssaft orsakar kulturens för tidiga död. I det första infektionsstadiet uppträder små fläckar - det här är spår av sporer. Gradvis växer de och täcker växten helt. Med tiden ändrar de vita markeringarna färg till rostbrun - varefter bladen torkar ut mycket snabbt och dör bort tillsammans med knopparna.

Bild
Bild

De mest känsliga för mjöldagg är grödor som:

  • Kalanchoe;
  • begonia;
  • ficus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte förhindrar tillväxt av mycel i ett tidigt skede av lesionen, kommer det gröna husdjuret att dö på bara några dagar.

Oftast utvecklas mjöldagg i rum med hög luftfuktighet.

En annan vanlig orsak till vit blomning är mjölken. Det är en mikroskopisk parasitisk insekt. Det är inte svårt att lägga märke till det - till en början ser växten ut som att den strös med mjöl, och snart blir bladplattornas yta klibbig.

Beroende på växten kan mjölken manifestera sig på olika sätt:

  • på ytan av dracaena orsakar det en klibbig blomning, i avsaknad av kirurgisk behandling börjar bladen falla rejält;
  • orkidén deformerar unga skott och knoppar;
  • på pengaträdet ackumuleras plack i bladens axlar i form av små klumpar;
  • i violer skadas rotsystemet först, och först då rör sig masken till plantans gröna delar.
Bild
Bild

Sällan kan bladlöss orsaka vit plack. På en frisk växt är en sådan parasit nästan osynlig, medan det drabbade området torkar och faller av ganska snabbt. Faktum är att bladlöss suger ut all juice från växten, vilket berövar den de näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling. Om du inte blir av med insekten i tid, kommer det gröna husdjurets död att inträffa så snart som möjligt.

Ofta förekommer inte vit blomning på växtens gröna delar, utan på underlaget. Det kan orsakas av en speciell typ av svampmögel, som är typisk för inomhusväxter, eller utblomstring, det vill säga saltavlagringar. Båda är skadliga för inhemska växter, särskilt unga, eftersom både mikroorganismer och ett överskott av salter leder till att hela rotsystemet dör.

Orsakerna till sådana problem kan vara:

  • överdriven vattning - det skapar en miljö som är gynnsam för reproduktion av patogen mikroflora.
  • För torr inomhusluft - det orsakar inte mögeltillväxt, men det får substratet att torka ut, vilket resulterar i att salt börjar sticka ut på markens yta.
  • För stor kruka - i det här fallet når inte blommans rötter jordens nedre lager och tar inte vatten därifrån. Således stagnerar fukt i behållaren och idealiska förhållanden skapas för aktivering av svampar.
  • Vita fläckar kan också indikera att jorden i behållaren är infekterad med sciarids - svampmyggor. Om det finns för många av dem, är det bättre att transplantera blomman till ett nytt land.
Bild
Bild

Behandling av olika typer av plack

Funktioner vid behandlingen av vit plack beror direkt på källan till lesionen.

Forma

Om formen bara visas i det övre lagret av jorden behöver du helt enkelt ta bort den med en sked och ersätta den med en ny, desinficerad.

Om skadans skala är större, behöver växten en transplantation. För att göra detta tas det bort, rötterna tvättas, behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat, torkas och överförs till en ny kruka med ett nytt substrat. Efter att ha utfört dessa operationer kan jorden stänkas med kanel eller läsk.

Om mögelfläckar visas på bladen, torka dem med en mjuk svamp. Efter behandling sprutas växten med vilken fungicidlösning som helst - det är lämpligt att utföra dessa operationer utomhus.

Observera att vilken form som helst kan vara inaktiv och aktiv. Om fläckar kvarstår efter att du har torkat ytan, är du troligen framför en lesion med en aktiv svamp. I detta fall måste alla sjuka blomfragment klippas och förstöras. Det är nästan omöjligt att ta bort mögel som trängt in djupt i gröna vävnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klibbig

Utseendet på en klibbig vit blomning och söta droppar indikerar nederlag hos mjölkfiskar och vissa bladlössarter.

Bladets klibbighet är en mycket alarmerande signal, och du måste ta itu med problemet så tidigt som möjligt

  • Med en bomullstuss doppad i alkohol är det nödvändigt att noggrant samla alla insekter för hand. Efter den fysiska elimineringen av masken bör växten sprutas med en fungicid. Det är bäst att använda "Aktara" eller "Actellik" produkter.
  • I slutet av behandlingen bör du torka av fönsterbrädan och fönstret nära platsen där det sjuka husdjuret stod med en svampdödande lösning, eftersom det är stor sannolikhet att masken också bor där.
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att en engångsbehandling sannolikt inte kommer att lindra blommans tillstånd.

I de flesta fall måste alla manipulationer utföras minst 3 gånger med ett intervall på 5-7 dagar

För att behandla en sjuk växt ska endast outspädd alkohol användas - den avdunstar snabbt, därför bränner den inte bladplattorna. En utspädd alkoholhaltig vätska stannar längre på plattan och kan därför orsaka betydande skada på kulturen.

Bild
Bild

Grå röta

Det första tecknet på ruttnande är en silvergrå fluffig blomma, som med tiden förvandlas direkt till ruttna. Om en infektion uppstår bör blomman omedelbart isoleras från andra inomhusväxter . Om skadan har påverkat mer än 40% av växten måste den förstöras - tyvärr har inget botemedel mot gråröta hittills skapats.

Bild
Bild

Mjöldagg

Du kan bli av med mjöldagg bara i de tidiga stadierna. Under denna period är den mest effektiva lösningen av kaliumpermanganat, bestående av 1,5 g permanganat per hink vatten. Denna komposition bör sprutas på den sjuka växten.

I kampen mot mjöldagg har mulleinen visat sig bra . För att förbereda en medicinsk lösning blandas den med vatten i förhållandet 1 till 3 och insisteras i tre dagar. Efter 72 timmar filtreras lösningen och tillsätts med vatten så att vätskans totala volym ökar med 3 gånger. Som regel märks resultatet efter den andra sprutningen.

Det mest populära folkmedicin mot svamp är lökskal. Den blandas med vatten (200 g per 10 l), kokas över låg värme och insisteras i ungefär en dag.

Om fläckarna har en vitgul nyans ovanpå tallrikens lövverk och under den är grålila, är det troligt att du har att göra med dunig mögel. I detta fall kommer kopparinnehållande preparat att vara effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknar bomull

Bomull är det första tecknet på mjölkdjurangrepp. Du kan behandla ett sjukt husdjur med prisvärda folkmedicin:

  • calendula pulver bryggs som te med en hastighet av 100 g per 1 liter vatten och växten sprutas från en sprayflaska;
  • vitlöken krossas, hälls med kokande vatten och infunderas i cirka 4-5 timmar, varefter bladen behandlas med den resulterande lösningen med en mjuk svamp;
  • 2 msk. l. naturlig olivolja späds ut i 1 liter vatten och sprayas med den skadade växten.

Om ingen av ovanstående metoder gav önskat resultat, har lesionen ätit djupt in i vävnaden. I detta fall kan endast kemikalier hjälpa. De mest effektiva medlen är "Decis", "Tsvetofos", "Fitoverm", liksom "Bi-58". De måste användas i strikt överensstämmelse med instruktionerna och vidta försiktighetsåtgärder. Om möjligt, försök att göra behandlingen utomhus. Om du tvingas arbeta under den kalla årstiden, se till att ta bort barn och husdjur från lokalerna.

Oavsett orsaken till att den vita blomman ser ut måste den sjuka växten omedelbart sättas i karantän från andra blommor. Varje behandling måste upprepas minst 3-4 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

På marken

Vita fläckar på jorden är en patologi, och för att bekämpa det, först och främst bör orsaken bestämmas, och sedan bör åtgärder vidtas för att återuppliva kulturen:

  • om problemet är ett överflöd av spårämnen bör deras sammansättning och kvantitet ses över.
  • i fallet när utblomstring uppträdde på grund av användning av hårt vatten, måste det mjukas upp;
  • om en svampmugg hittas, hjälper behandling med en lösning av kaliumpermanganat.

Äppelcidervinäger kommer att bli av med alla andra skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla ovanstående åtgärder är endast effektiva i de tidiga stadierna av sjukdomen, men om skadan är stor är den enda korrekta lösningen en kulturtransplantation.

Förebyggande åtgärder

Som ni vet är sjukdomen lättare att förebygga än att bota - och detta påstående gäller fullt ut för inomhusväxter. För det För att förhindra utseende av vit plack måste du följa enkla förebyggande metoder:

  • periodiskt förnya jorden - en fullständig ersättning utförs 1 gång på 3 år, det översta lagret av jorden byts årligen;
  • observera den optimala bevattningsregimen - frekvent bevattning leder till att svampar och mögel uppträder;
  • för profylax är det möjligt att spraya växter med speciella preparat - "Fitoverm" eller "Aktara" varje vår. "Actellik" är olämpligt för dessa ändamål, eftersom det har en ganska allvarlig effekt.

Många odlare använder loppdjursschampon för att behandla gröna husdjur.

Om de ansträngningar som gjordes inte hjälpte, och din växt fortfarande stötte på en vit blomning, ska du inte förtvivla. När behandlingen startats i rätt tid kan du bli av med problemet snabbt och utan konsekvenser.

Rekommenderad: