Mealybug På Inomhusväxter (16 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Välja En Behandling Och Ett Botemedel Som Kommer Att Bli Av Med Mjölken

Innehållsförteckning:

Video: Mealybug På Inomhusväxter (16 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Välja En Behandling Och Ett Botemedel Som Kommer Att Bli Av Med Mjölken

Video: Mealybug På Inomhusväxter (16 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Välja En Behandling Och Ett Botemedel Som Kommer Att Bli Av Med Mjölken
Video: Houseplant pests: treating aphids, mealybugs, scale, thrips, whiteflies, and spider mites 2024, Maj
Mealybug På Inomhusväxter (16 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Välja En Behandling Och Ett Botemedel Som Kommer Att Bli Av Med Mjölken
Mealybug På Inomhusväxter (16 Bilder): Hur Man Kämpar Hemma? Välja En Behandling Och Ett Botemedel Som Kommer Att Bli Av Med Mjölken
Anonim

Masken är en parasitisk insekt i storleksordningen coccidia. Detta skadedjur är farligt för de allra flesta inhemska växter. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på var det kommer ifrån, prata om metoderna för att bekämpa parasiten och introducera dig till reglerna för effektiv förebyggande.

Hur ser en mjölkfisk ut?

I vardagen är mjölkfåglar mer kända som "håriga löss". De är en grupp sugande parasiter som är synliga för blotta ögat. De fick sitt namn på grund av den vitaktiga bomullsliknande vaxartade utsläppet . Vuxna, såväl som larver, parasiterar på gröna vävnader av växter och blommor, suger ut deras vitala juicer, vilket leder till en avstängning av kulturens tillväxt och dess gradvisa död.

Vissa sorter av mask kan också infektera rötterna.

Bild
Bild

Dessa insekter är ganska rörliga och extremt aktiva, beroende på art varierar deras dimensioner från 0,5 till 10-12 mm. Ovanifrån är de täckta med en mjölliknande blomning, på sidorna finns vaxplattor . I skalinsekter uttrycks könsskillnader ganska bra. Så, hanar har raka vingar, deras lemmar är välutvecklade. Efter att ha blivit vuxen slutar hanarna att mata, så att de inte har en munapparat.

Hos kvinnor är lemmarna reducerade eller till och med helt frånvarande, den orala apparaten av sugtyp . De allra flesta honor reproducerar sig genom att lägga ägg, även om vissa arter kan vara livliga. Honorna lägger sina ägg i en formlös påse som visuellt liknar bomullsull. Fruktbarheten hos dessa parasiter är extremt hög - varje år ger de från 2 till 5 generationer, medan en hona lägger från 350 till 800 ägg varje gång, varav unga larver dyker upp inom en vecka.

Första instar larverna rör sig genom hela växten, men så fort de håller sig till matkällan , tappar omedelbart sin rörlighet. I slutet av smältningen letar andra instarlarverna igen efter lämpliga områden för utfodring, och de mogna honorna rör sig redan intensivt genom hela blomman.

Det är inte svårt att märka att ett grönt husdjur påverkas av en mjölkfisk. Dessa insekter kan kännas igen av bomull, söta utsöndringar och utseendet av en sotig svamp på dem.

Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Bland de främsta orsakerna som leder till att en parasitmask ser ut, kan tillskrivas:

  • felaktig vård av ett grönt husdjur;
  • den genomsnittliga fuktnivån i rummet som innehåller blomman;
  • kränkning av bevattningsregimen - brist eller överskott av bevattning;
  • brist på ljus.

Alla dessa faktorer skapar en miljö som bidrar till reproduktion av mjölkfiskar. Jord av låg kvalitet kan också bli en källa till skada. Därför är det bäst att använda färdiga jordblandningar som har genomgått nödvändig desinfektion vid omplantering av gröna husdjur. Dessutom finns det fall där en mjölk hittades i en ny, nyförvärvad anläggning.

För att undvika kontaminering av resten av blommorna är det mycket viktigt att varje nytt husdjur sitter i karantän i ett par veckor.

Bild
Bild

Tecken på nederlag

Mjölken är ett lättskådligt skadedjur. I det allra första stadiet av sjukdomen ser växten ut som om den strös med mjöl. I de senare stadierna av infektionen börjar en söt vaxaktig beläggning uppträda och bladbladens yta blir klibbig.

Beroende på egenskaperna hos inomhusväxten kan masken manifestera sig på dess yta på olika sätt

  • på bladen av dracaena orsakar det utseendet av en vitaktig klibbig blomma, i avsaknad av snabb behandling blir bladen gula, torra och faller av;
  • orkidén deformerar nya skott och knoppar;
  • i violer infekterar masken initialt rötterna och stiger först till blommans gröna fragment;
  • den sjuka björnbären liknar överhuvudtaget en julgran - i bladplattornas axlar, där tillväxtzonen för nya skott ligger, kan du märka vitaktiga fluffiga klumpar, med tiden visas svampformationer på dem.

I alla fall avbryts alla tillväxt- och utvecklingsprocesser i en sjuk växt, och om en tidigare försvagad blomma påverkas kan den börja ruttna. Detta sjukdomsförlopp beror på att masken bär en bakteriesvamp, vilket får det gröna husdjuret att snabbt vissna.

Bild
Bild

Skadedjurstyper

Vetenskapen känner till över 1500 sorter av mjölkfiskar. De finns över hela världen, men oftast på tropiska breddgrader. Men bland dem är en betydande andel skadedjur som parasiterar växthus- och husväxter.

Det farligaste för inomhusväxter inkluderar följande

Borstmask

Den största faran utgörs av larver, liksom honor. Honans kropp har en längd på 3-4 mm, kroppens form är oval, något långsträckt, färgen är rosa eller ljusorange, parasiten är täckt med en vitaktig blomning. Vanligtvis ackumuleras på baksidan av bladen.

Borstmask är en mycket stor insekt, därför kan den ses på blomman av dess ljusa pulver , med vilken hans torso verkar vara "strö", liksom vaxliknande droppar, som visuellt liknar bomullsbollar. Med tiden bosätter sig sotiga svampar på dessa sekret. Påverkade löv blir gula ganska snabbt, ytterligare tillväxt och utveckling av unga skott avbryts.

Bild
Bild

Grapebug

Kvinnor av denna sort har en ganska bred oval kropp, gul eller rosa, den är täckt med ett pulver som liknar mjöl. 1: a instar larver sprids snabbt över alla gröna delar av blomman och bildar enorma kolonier på blad nära huvudvenerna och på nya skott. Med betydande skador kan skadedjur suga alla juicer från ett grönt husdjur - detta, på kortast möjliga tid, leder till att plantan torkar ut och dess fullständiga död.

Bild
Bild

Primorsky Scratch

Det anses vara en av de vanligaste. Honans kroppslängd når 4-5 mm och bredden är 2-2,5 mm, färgen är grårosa med en uttalad mjölliknande blomning. Larverna är ganska små, gula, helt utan pulverformig plack, samtidigt som de är extremt aktiva.

De kan lätt bäras av vinden och sprids mycket snabbt över blommans antändningsdel . Omvandlingen av larven till en vuxen tar cirka 1-1,5 månader, kolonier av sotiga svampar bildas på sekret av parasiter. Den drabbade växten torkar, bladen blir gula, torra och faller av.

Bild
Bild

Hur bli av med?

Om du "fångade" sjukdomen i början, kommer det inte att vara svårt att hantera den hemma. För detta du behöver bara behandla bladplattornas ytor och skott med en mjuk svamp doppad i en koncentrerad tvätttvålslösning , och rengör masken, liksom dess bomullsliknande spår för hand. Därefter behandlas det gröna husdjuret med infusion av cyklamen, vitlök eller tobaksbuljong. Behandlingen utförs minst 3 gånger med en frekvens på 7-10 dagar.

Infusionen av calendula är också ganska effektiv, du kan använda alkohol . Vi ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att alkohol måste vara outspädd - i detta fall avdunstar det snabbt från bladets yta och skadar inte gröna vävnader. Om den späds med vatten kommer den att stanna kvar på bladen längre och kan under denna tid orsaka betydande skada på blomman.

Med en betydande mängd skador kan du använda kemikalier eller beprövade "mormors" recept.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemikalier

Det är lämpligt att behandla den sjuka blomman med insekticider under den period då larverna kläcks och lämnar äggsäcken - i detta skede är kroppen ännu inte täckt med ett lager vax, därför är de mest sårbara. Den största svårigheten att bekämpa masken är dock att under samma period finns flera generationer av insekter på denna växt samtidigt, och en enda applicering av giftet kommer bara att döda de yngsta individerna, och efter några dagar kommer de att ersättas av nya kläckta larver.

Det är därför varje behandling måste utföras minst 3-4 gånger med en frekvens på 7-14 dagar. Tänk på - ju mer utvecklingsstadiet för parasiten är, desto svårare blir det att bli av med olyckan senare. Det finns många metoder för insektsbekämpning; en mängd olika kemikalier presenteras på butikshyllorna, som, beroende på egenskaperna hos påverkan på skadedjuret, är indelade i tre kategorier:

  • Systemiska insekticider . De tränger igenom de gröna vävnaderna genom porerna och gör saften av inomhusväxter giftiga. Särskilt effektiva är kompositioner baserade på paration och malation - "fosfamid" och "Rogor".
  • Tarmföreningar som har förmågan att tränga igenom insekten genom munnen . Detta inkluderar insekticider Aktara, Aktellik, Nurell-D, Tepeki och Confidor.
  • Kontakta läkemedel . De tränger in i parasitens integritet. Spruzit-A ESchadlingsfrei anses vara den bästa, dess största fördel är frånvaron av behovet av flera behandlingar.

Observera att när du arbetar med systemiska insekticider är det viktigt att följa instruktionerna för användning av produkten exakt. Ta reda på i förväg från vilket avstånd vätskan ska sprutas för att undvika skador på plantans löv, kontrollera också om du behöver använda personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkläkemedel

Det finns många ganska effektiva "mormors" metoder för att hantera parasitmask. De mest populära är följande.

  • Hästsvans tinktur. Denna ört säljs på varje apotek, den måste hällas med ren alkohol, insisteras i 3-5 dagar, sila och spraya den sjuka växten från en sprayflaska.
  • Olivolja. 2 msk. l. oljorna löses i 1 liter vatten, omrörs kraftigt och växtens gröna delar behandlas.
  • Ett mycket effektivt verktyg som erhålls genom att blanda 15 g grön flytande tvål, 10-15 g denaturerad alkohol samt 1 liter vatten.
  • Många odlare använder ett avkok av vitlök. För att göra detta, mala 4-6 skivor och häll 0,5 liter vatten, koka sedan och låt stå i minst 5 timmar. Den beredda buljongen filtreras och appliceras på bladplattorna på växten med en svamp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra uppkomsten av parasitiska individer på gröna husdjur, Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt förebyggande åtgärder.

  • Efter att ha köpt en ny inomhusblomma i en månad måste den hållas i karantän - under denna period måste den hållas åtskild från andra växter. Om inga patologier beställs kan du säkert överföra honom till rummet till resten av "bröderna".
  • Rummet där inomhusväxter växer bör ventileras regelbundet. Det är viktigt att undvika överdriven torrhet i luften och alltför höga temperaturer.
  • Periodiskt är det nödvändigt att utföra förebyggande sprutning med en lösning av vanlig tvätttvål.

Dessa enkla åtgärder bör inte försummas. Kom ihåg att det alltid är mycket svårare att ta bort en mjölkfisk än att förhindra att en mjölkbock dyker upp.

Rekommenderad: